Използвате ли соя и соеви продукти като заместител на месото?

  • 5 806
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 8 505
Не Stop
Месото си е месо,не бих могла да го заменя с друго.Мъжът ми-още по-малко.

# 31
  • София
  • Мнения: 4 294
Не Stop
Месото си е месо,не бих могла да го заменя с друго.Мъжът ми-още по-малко.

НЕ  Naughty

# 32
  • Мнения: 836
А някой знае ли рецепта за мариновано тофу - съставки, технология на приготвяне и отлежаване до готовност? newsm78

ddoychinova, нарязваш тофуто на филии по 1 см, слагаш в кутия и заливаш с марината.
аз я правя от бяло вино, соев сос и чесън, на око.
общо взето е въпрос на вкус какво ще сложиш, можеш да си избереш други подправки (анасон, джинджифил и т.н.)
заливаш тофуто, така че да го покрие маринатата и го оставяш да отлежи 2-3 часа или цяла нощ.

# 33
  • Мнения: 349
esme_bolger   bouquet
Благодаря за рецептата - звучи много вкусно, но сега по време на постите не мога да го направя в този вариант (заради виното) - ще го пробвам с балсамов оцет.

# 34
  • Мнения: 6 167
не, не използвам.
убедена съм, че соевите продукти не са толкова полезни, колкото мислим.
един соев кашкавал или каквото там се казва, трябва да зрее доста месеци ( дали не беше и години) преди да стане на нещо. за да довтаса до щанда в по-кратки срокове и на по-ниска цена му се прилагат толкова  'трикове', че балансът полза/вреда натежава сериозно към вредата.
така съм чула Wink
не използвам соеви продукти, освен ако не са кълнове , които хапваме смело в салати Peace

# 35
  • Мнения: 3 647
А някой знае ли рецепта за мариновано тофу - съставки, технология на приготвяне и отлежаване до готовност? newsm78

ddoychinova, нарязваш тофуто на филии по 1 см, слагаш в кутия и заливаш с марината.
аз я правя от бяло вино, соев сос и чесън, на око.
общо взето е въпрос на вкус какво ще сложиш, можеш да си избереш други подправки (анасон, джинджифил и т.н.)
заливаш тофуто, така че да го покрие маринатата и го оставяш да отлежи 2-3 часа или цяла нощ.
ще пробвам с растителен кашкавал
  bouquet

# 36
  • Мнения: 836
един соев кашкавал или каквото там се казва, трябва да зрее доста месеци ( дали не беше и години) преди да стане на нещо. за да довтаса до щанда в по-кратки срокове и на по-ниска цена му се прилагат толкова  'трикове', че балансът полза/вреда натежава сериозно към вредата.
така съм чула Wink

соевият кашкавал (тофу) не зрее изобщо,
цялата приказка за сроковете, цените и т.н. е пълна дивотия.
хубаво е човек преди да твърди нещо, поне малко да се информира.


ще пробвам с растителен кашкавал
ANGYA, дано се получи!
аз лично растителния кашкавал изобщо не го харесвам и предпочитам тофу, но пък брат ми много го обича  Rolling Eyes

# 37
  • Мнения: 1 426
Опитвала съм, защото аз обичам всичко да опитам... Ама вкъщи не се хареса. Не взимам вече.

# 38
  • Мнения: 836
домашно приготвяне на тофу
Продукти: 500 г соя 2-3 с.л. лимонов сок
Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода. В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността(непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд.тенджерата. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре. Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и заз по-дълго време. Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

източник kulinar.gbg.bg

# 39
  • Мнения: 1 427
Използвах преди години, в началото като станах вегетарианка.Сега си взимам от време на време соево сирене или кашкавал.

# 40
  • София
  • Мнения: 1 951
Не,не ги използвам.купувала съм преди години,но вече не.

# 41
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 482
Не,не ги използвам.купувала съм преди години,но вече не.

И аз така. Може би много отдавна, когато тъкмо навлизаха тези неща. Но вече не.

# 42
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
домашно приготвяне на тофу
Продукти: 500 г соя 2-3 с.л. лимонов сок
Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода. В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността(непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд.тенджерата. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре. Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и заз по-дълго време. Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

източник kulinar.gbg.bg

Приготвяла съм тофу по този начин и почти няма разлика от купеното. Освен това смляната соева маса, която остава при прецеждането на соевото мляко се иползва после като соева кайма или пък за пастет, като се добави сол, лимонов сок, чесън, зехтин, може и смлени орехи и подправки според вкуса.

# 43
  • Мнения: 349
ще пробвам с растителен кашкавал
  bouquet
ANGYA,
Моля, сподели какво се получи - аз харесвам растителен кашкавал, но не съм го мариновала. newsm78

# 44

Общи условия

Активация на акаунт