Използвате ли соя и соеви продукти като заместител на месото?

  • 5 803
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 349
Използвате ли соя и соеви продукти (Витабел, тофу  и др.) като заместител на месото?
Аз съм раздвоена - от една страна суперлативи за полезни,  превантивни и заместващи качества ( Доц. д-р Донка Байкова  в dieti.gbg.bg/Razdel10.asp - 36k) и обратното от друга ( д-р  Атанас Гълъбов в "Световната конспирация срещу здравето"  www.yosif.net/bg/med/index15.htm - 17k).  А сега се добави и полемиката около ГМО и продукти, които водят до увреждания, до алергични и токсични реакции (Ивайло Попов - проект по генномодифицирани организми - сдружение "За земята" -www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=127.30 - 77k ).
Малко сложно стана, но въпроса е използвате ли соеви продукти?

# 1
  • Мнения: 243
Не, не използвам и не ям соеви продукти - с изключение на печената натурална соя. Опитвала съм и соева кайма и майонеза - не ми харесват. А, тофу-то е меко-казано - ужасно. И в крайна сметка - какво ядеш?! Ако имаш някой селски роднина с читава кочинка - добре,  Mr. Greenако ли не - по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty

# 2
  • Мнения: 14
Не, и не мисля да използвам! Не ми харесва въобще соята, без значение какви добавки ще се сложат, пак се усеща специфичния вкус и дъх.
Веднъж пробвах със соевата кайма  правих мусака. Е, никой не я яде. Стоя един ден в хладилника и замина в коша. И вече не рискувам да готвя със соя.
Незнам, но това е моето мнение и още повече е въпрос на вкус и предпочитания.
Едва ли има по-хубаво от прясното месце. Стига да съм сигурна, че наистина е такова.

# 3
  • Мнения: 3 268
Не,защото мисля,че месото е незаменимо.

# 4
  • Мнения: 11 607
по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty

Много правилно, съгласна съм!

Само да кажа, че от всички соеви гранулати,които се продават по диетичните и други магазини, съм готвила, преди да знам,че са канцерогенни и ГМО! Откак научих последните неща - са персона нон грата! Но..... всичко зависи как ще се наготвят! много е вкусно напр. и панирани соеви хапки, соеви шницели с домати. Може да пробвате някой път, не е толкова страшно, вярно вкуса е специфичен, но чак пък да не се яде - не съм съгласна. А соеви кремвирши яли ли сте? Върха са, не можеш да кажеш,че вътре няма месо! Но са скъпи!

Не съм съгласна с вкуса, дъха и пр. Правила съм кюфтета от соя на зърна - накисвам, смилам и пр., овкусявам и са си хубави. То се слага още напр. и картоф, кашкавал, евентуално и яйце... Ако искате ще ви дам и рецепта за кюфтета от овесени ядки. Не са вярвали,че вътре няма месо.

Всичко е въпрос на вкус!

# 5
  • Мнения: 836
по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty

да бе, нЕкое животно тъпкано с хормони и антибиотици... от къде си сигурна какво има в месото му.

много се бърза с психозите.
генно модифицирани са всички пшеници, царевици и т.н.
генно модифициране е и кръстосването на различни сортове пшеница, за да се получи по устойчива и с по-висок добив.
работата става дебела, когато се тикат примерно гени от прасе в пшеницата  Mr. Green

та не истерясвайте моля!

само за протокола- ако всичките страхотии, дето ги е написал великият Гълъбов за соята, бяха верни, китайци и японци да не са останали  Wink

по темата - използвам тофу, соя, соево мляко.
текстурираните - кайма, шницели, хапки - не.

# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Няма да се плашите!
Всички ядем соеви продукти.Колбасите и каймата са бъкани с тях.

# 7
  • Мнения: 3 537
По принцип не искам да използвам такива заместители, но.....red poppy  вече е отговорила изчерпателно, това е самата истина.Най-добрия вариант е да си купуваме и правим кайма  и салами и подобни в домашна обстановка.
Иначе много отдавна само един път купих някакъв соев заместител на кайма,но нещо не ми хареса и не купувам от тогава.

# 8
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Не ползвам. Не сме вегетарианци, а и има твърде много изписано за соята. Когато решаваме да ядем без месо за известно време, спокойно минаваме и без соеви продукти. За вегетарианците сигурно е по-трудно, но очевидно също има начини.
Въпреки това не мисля, че да се яде соя от време на време е значително по-голям риск от постоянното ни хранене с натъпкани с антибиотици и хормони меса...
А кюфтенцата от овесени ядки са наистина страхотни - твърдо си личи, че не са от месо, но са много вкусни и дори моето капризно по отношение на експериментите ми със здравословни храни домочадие ги яде с голямо удоволствие Grinning

# 9
  • Мнения: 7 914
аз използвам, понеже месо не ям Peace
И като направя мусака или пълнени пиперки мъжО също си хапва и не мрънка...ама момичета соята изсисква малко повече подправки и да се накисва в доматено пюре  Peace

А за това каква е соята, какво е месото, какви са зеленчуците си е коренно различна тема Peace Peace

# 10
  • Мнения: 243
Хайде де, дайте я тази рецепта за кюфтенцата от овесени ядки  Praynig

# 11
  • Мнения: 2 591
като изключим
Всички ядем соеви продукти.Колбасите и каймата са бъкани с тях.

съзнателно не купувам и не готвя соя! опитвала съм ястие с нея в една приятелка, която й е голям фен, но не останах никак очарована, а ако вкъщи направя нещо със соя, съм сигурна, че няма да се приеме!

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Не!

# 13
  • Мнения: 5 500
Не!
Дайте и на мен рецептата за кюфтенцата от овесените ядкииии Laughing

# 14
Az lichno ne izpolzvam ,zashtoto cojata podtiska dejstvieto na shtitovidnata jleza,ako imash povishen estrogen togava pomaga.Soevite producti sa proizvedeni ot ne organichna soja koeto samo po sebesi tribva da ti govori mnogo.Az izpolzvam soja pod vormata na bobov product leko svareni s  maslo i sol.

# 15
  • Мнения: 4 546
не. пробвала съм витабел ан хапки и витабел акто кайма. хапките не са лоши, от каймата се опитвах да правя кюфтета - пълен провал. а мъжо такова нещо не яде, а и аз обичам месо, така че вече не смятам да си правя експерименти.

# 16
# 17
  • Мнения: 243
Мерси за рецептата! Ще се пробва. Laughing

# 18
  • Мнения: 349
Благодаря на всички за споделените мнения и идеи.
Аз лично съм привърженик на здравословното и разделно хранене, на мярката, не на крайностите и най-вече на хармонията между духа и тялото.
На Мама Цоцоланка    bouquet за предложената рецепта!

# 19
  • Мнения: 6 461
Не. Peace
 Не използвам соеви продукти.

# 20
  • Мнения: 3 647
по-добре месо, отколкото генно модифицирана соя.... Naughty

да бе, нЕкое животно тъпкано с хормони и антибиотици... от къде си сигурна какво има в месото му.

много се бърза с психозите.
генно модифицирани са всички пшеници, царевици и т.н.
генно модифициране е и кръстосването на различни сортове пшеница, за да се получи по устойчива и с по-висок добив.
работата става дебела, когато се тикат примерно гени от прасе в пшеницата  Mr. Green

та не истерясвайте моля!

само за протокола- ако всичките страхотии, дето ги е написал великият Гълъбов за соята, бяха верни, китайци и японци да не са останали  Wink

по темата - използвам тофу, соя, соево мляко.
текстурираните - кайма, шницели, хапки - не.

да
доволна съм 
напълно подкрепям esme_bolger

# 21
  • Мнения: 639
Да, използвам всички продукти от соя на пазара с голямо удоволствие.Вегетарианци сме.И аз напълно подкрепям мнението на esme_bolger

# 22
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Не. Използвам същински продукти, не техни заместители.

# 23
  • Мнения: 819
Рядко като пости мъжа ми,вече и той ги избягва

# 24
  • Мнения: 9 904
използвам, не се притеснявам, харесва ми. Приготвям соевите кубчета със зеленчуци, или слагам соева кайма в мусака.

# 25
  • Мнения: 422
Преди години майка ми смесваше кайма /домашна/ с соева кайма , а веднъж напълни чушки с ориз и Витабел и бяха за мен най-вкусните, по това време беше трудно да ме накара някой да хапна нещо с кайма и скоро се бях сетила да потърся в магазина, но не ми се е мяркало подобно нещо.
Доколкото до това какво ядем в днешно време-всичко е с химия, единствено произведеното в домашното стопанство като зеленчуци и животни е истинско, но като гледам не сме се втурнали да си отглеждаме.

# 26
  • Мнения: 247
Да използвам по време на постите каймата, соевите шницели са доста вкусни, също соева майонеза и кашкавала от соя  Peace от както ги открих доста разнообразявам менюто по време на пости

# 27
  • E-CLM & CH-VD
  • Мнения: 3 045
Да, използвам. Не ядем месо от няколко години.
Не се учудвам, че яденетоо има отвратителния вкус, ако просто се сложи соевия продукт в него. Соята изисква предварителна обработка. Пълнени чушки, мусака, както и картофи на фурна с по-големите соеви блокчета стават страхотни.  Peace  chef
Иначе, соеви кренвирши не бих опитала втори път  Sick hahaha

# 28
  • Мнения: 349
А някой знае ли рецепта за мариновано тофу - съставки, технология на приготвяне и отлежаване до готовност? newsm78

# 29
  • София
  • Мнения: 1 326
Не, соята не е толкова безобидна колкото се мислеше.........

# 30
  • Мнения: 8 505
Не Stop
Месото си е месо,не бих могла да го заменя с друго.Мъжът ми-още по-малко.

# 31
  • София
  • Мнения: 4 294
Не Stop
Месото си е месо,не бих могла да го заменя с друго.Мъжът ми-още по-малко.

НЕ  Naughty

# 32
  • Мнения: 836
А някой знае ли рецепта за мариновано тофу - съставки, технология на приготвяне и отлежаване до готовност? newsm78

ddoychinova, нарязваш тофуто на филии по 1 см, слагаш в кутия и заливаш с марината.
аз я правя от бяло вино, соев сос и чесън, на око.
общо взето е въпрос на вкус какво ще сложиш, можеш да си избереш други подправки (анасон, джинджифил и т.н.)
заливаш тофуто, така че да го покрие маринатата и го оставяш да отлежи 2-3 часа или цяла нощ.

# 33
  • Мнения: 349
esme_bolger   bouquet
Благодаря за рецептата - звучи много вкусно, но сега по време на постите не мога да го направя в този вариант (заради виното) - ще го пробвам с балсамов оцет.

# 34
  • Мнения: 6 167
не, не използвам.
убедена съм, че соевите продукти не са толкова полезни, колкото мислим.
един соев кашкавал или каквото там се казва, трябва да зрее доста месеци ( дали не беше и години) преди да стане на нещо. за да довтаса до щанда в по-кратки срокове и на по-ниска цена му се прилагат толкова  'трикове', че балансът полза/вреда натежава сериозно към вредата.
така съм чула Wink
не използвам соеви продукти, освен ако не са кълнове , които хапваме смело в салати Peace

# 35
  • Мнения: 3 647
А някой знае ли рецепта за мариновано тофу - съставки, технология на приготвяне и отлежаване до готовност? newsm78

ddoychinova, нарязваш тофуто на филии по 1 см, слагаш в кутия и заливаш с марината.
аз я правя от бяло вино, соев сос и чесън, на око.
общо взето е въпрос на вкус какво ще сложиш, можеш да си избереш други подправки (анасон, джинджифил и т.н.)
заливаш тофуто, така че да го покрие маринатата и го оставяш да отлежи 2-3 часа или цяла нощ.
ще пробвам с растителен кашкавал
  bouquet

# 36
  • Мнения: 836
един соев кашкавал или каквото там се казва, трябва да зрее доста месеци ( дали не беше и години) преди да стане на нещо. за да довтаса до щанда в по-кратки срокове и на по-ниска цена му се прилагат толкова  'трикове', че балансът полза/вреда натежава сериозно към вредата.
така съм чула Wink

соевият кашкавал (тофу) не зрее изобщо,
цялата приказка за сроковете, цените и т.н. е пълна дивотия.
хубаво е човек преди да твърди нещо, поне малко да се информира.


ще пробвам с растителен кашкавал
ANGYA, дано се получи!
аз лично растителния кашкавал изобщо не го харесвам и предпочитам тофу, но пък брат ми много го обича  Rolling Eyes

# 37
  • Мнения: 1 426
Опитвала съм, защото аз обичам всичко да опитам... Ама вкъщи не се хареса. Не взимам вече.

# 38
  • Мнения: 836
домашно приготвяне на тофу
Продукти: 500 г соя 2-3 с.л. лимонов сок
Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода. В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността(непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд.тенджерата. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре. Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и заз по-дълго време. Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

източник kulinar.gbg.bg

# 39
  • Мнения: 1 427
Използвах преди години, в началото като станах вегетарианка.Сега си взимам от време на време соево сирене или кашкавал.

# 40
  • София
  • Мнения: 1 951
Не,не ги използвам.купувала съм преди години,но вече не.

# 41
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Не,не ги използвам.купувала съм преди години,но вече не.

И аз така. Може би много отдавна, когато тъкмо навлизаха тези неща. Но вече не.

# 42
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
домашно приготвяне на тофу
Продукти: 500 г соя 2-3 с.л. лимонов сок
Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода. В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността(непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд.тенджерата. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре. Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и заз по-дълго време. Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

източник kulinar.gbg.bg

Приготвяла съм тофу по този начин и почти няма разлика от купеното. Освен това смляната соева маса, която остава при прецеждането на соевото мляко се иползва после като соева кайма или пък за пастет, като се добави сол, лимонов сок, чесън, зехтин, може и смлени орехи и подправки според вкуса.

# 43
  • Мнения: 349
ще пробвам с растителен кашкавал
  bouquet
ANGYA,
Моля, сподели какво се получи - аз харесвам растителен кашкавал, но не съм го мариновала. newsm78

# 44
# 45
  • Мнения: 3 647
ще пробвам с растителен кашкавал
  bouquet
ANGYA,
Моля, сподели какво се получи - аз харесвам растителен кашкавал, но не съм го мариновала. newsm78
Embarassed още не съм го  мариновала - днеска мързелувах  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт