Какво е това на снимката?

  • 14 356
  • 70
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 647
И аз мисля, че е земна ябълка, по нашия край му казват " йералма", баща ми го хапва защото помагала за болни бъбреци.
и по нашият край така му  викат
 newsm78
ИСОЛДЕ тества ми го вече ?

# 31
  • Мнения: 391
Пащърнака е като бял морков, мисля, че това не е същото.

# 32
  • Мнения: 4 068
Това, което си показала на снимката е гулия или земна ябълка/едно и също е/. Яде се сурово и е много вкусно. Другия ваиант за ползване е да го слагаш в туршията. Става страхотно. Аз всяка година правя и от опит ти казвам.

# 33
  • Мнения: 3 537
Земна ябълка е 100 %  Peace
Баща ми прави от него салата по същия начин както се прави салата от ряпа и става хубаво, не безвкусно.Можеш да го рендосаш на едрото ренде, да добавиш и рендосани моркови,зеленце ако искаш, с оцет,олио и сол става чудна салатка.Друг вариянт на салата е като я направиш половината земната ябълка и половина ряпа/с моркв или без по желание / и така.....стават много хубави салати,баща им така прави.....и за туршия става идеално, най-полезно е да се яде сурово както ряпата Peace

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 6 346
И на мен ми прилича на гулия /земна ябълка /.Имам спомени от детството си ,че беше много вкусно и се ядеше сурово. Peace

# 35
  • Мнения: 22 867
Това, което си показала на снимката е гулия или земна ябълка/едно и също е/. Яде се сурово и е много вкусно. Другия ваиант за ползване е да го слагаш в туршията. Става страхотно. Аз всяка година правя и от опит ти казвам.

Точно това е! По нашия край му казват гулия, баба ми го садеше в двора. Унищожила съм сигурно с тонове от него. Аз пък обичам да си го хрупкам, да го рендосвам в салати, яла съм го и в туршия. Някъде имаше инфо, че помага срещу рак. Не е джинджифил - "Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка".

Малко полезна информация:
Растението топинамбур (гулия), което има доста удивителни свойства: - грудките на гулията не натрупват на практика нитрати, тежки метали и радиоактивни съединения, което ни дава правото да го смятаме за екологично чист продукт, качеството на който не зависи от състоянието на околната среда; - съдържа голямо количество желязо, кремний, цинк, магнезий, калий и манган , витамини С, РР, В1, В2; - съдържа белтъчини, които регулират развитието и активността на клетките на имунната система. Но най-голяма извесност гулията получава, когато в нейните грудки откриват инулин. Инулинът е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. И това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване. Редовната употреба на инулина помага за: - намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина; - намаляването на нивото на холестерина в кръвта, като се намали развитието на сърдечно-съдови заболявания; - нормализирането на въглехидратната и мастна обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; - възстановяването на нормалната чревна микрофлора и подтискането на вредните чревни микроорганизми. За съжаление дори най-новите технологии за преработка на гулията не позволяват да се създаде от нея продукт със съдържание на инулин повече от 40-50%.

Така че, хрупкай си спокойно съдържанието на торбата, пък аз ще ти завиждам, че нямам такава торба................... Embarassed

# 36
  • Самоков
  • Мнения: 561
Това със сигурност е земна ябълка, яде се в суров вид, ето това е пащърнак  http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=61, а това е алабаш http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=2  Peace

# 37
  • Мнения: 27 524
това не нито гулия, нито алабаш, нито пащърнак!това е земна ябълка или ginger, на английски. можеш да го обелиш и да го хрупаш

Леле, ти хрупала ли си джинджер  #Crazy Това е ужасно и изобщо не става за хрупане. Има ужасно, ама ужасно силен вкус, адски е лютиво. Доколкото знам за хрупане става само след захаросване и пак е  Sick Shocked

# 38
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Така, агрономът току що се произнесе:
това е земна ябълка, наричана още гулия или топинамбур. Латинското наименование е Helianthus tuberosusq точно както е писала secretgarden.
И изобщо не е джинджифил, алабаш или пащърнак.
Ако имате проблеми с бъбреците - песъчинки или камъни - внимавайте - изкарва ги и може да ви предизвика бъбречна криза.

# 39
  • Мнения: 1 488
http://images14.snimka.bg/002418973.jpg - снимката на авторката
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.menumagazine.c … 204GB204%26sa%3DN
при сравнение ясно се вижда 4е е ginger. на български незнам как то4но се казва. маика ми го нари4аше земна ябълка. и да яла съм го сурово и има точно същия вкус, какъвто ISOLDE е описала. според google, ginder и джинджифил са едно и също!
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&rlz=1B2GG … B&btnG=Search

# 40
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
http://images14.snimka.bg/002418973.jpg - снимката на авторката
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.menumagazine.c … 204GB204%26sa%3DN
при сравнение ясно се вижда 4е е ginger. на български незнам как то4но се казва. маика ми го нари4аше земна ябълка. и да яла съм го сурово и има точно същия вкус, какъвто ISOLDE е описала. според google, ginder и джинджифил са едно и също!
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&rlz=1B2GG … B&btnG=Search
Джиндижфилът няма естествени местообитания в България. И ясно се вижда на снимките, че става въпрос за две различни растения. По-горе съпругът ми /агроном, научен сътрудник/ даде точното наименование и определи въпросното растение.
А що се касае до яденето - съмнява ме, че някой може да яде суров джинджифил в посочените от Вас количества!

# 41
  • Мнения: 5 713
Това не е ли сладък картоф?
На такова мяза.
Не съм ви чела какво сте писали, сега щв разлистя. Simple Smile

# 42
  • Мнения: 3 367
сладкият картоф вътре е оранжев и не може да се яде суров,абсурд да го хрупаш несготвен; прили1а на него определено,но явно не е..
ето как изглежа суит патеито-то
http://www.iskconbangalore.org/contents/recipes/images/sweet-potato.jpg

суров ginger е невъзможен за хрупане,адски много люти,слага се в китайски манджи и е много по-малък,разколнен един такъв
http://www.danish-schnapps-recipes.com/images/ginger-root.jpg

# 43
  • Мнения: 11 607
Земна ябълка е! Антиракова е! Има направени американски лекарства на нейна основа!  Peace Яжте смело и искайте още!

# 44
  • Мнения: 5 713
Пroчетох.
Да се доверим на Мариета Simple Smile

Последна редакция: нд, 18 мар 2007, 15:24 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт