Лапад?

  • 12 298
  • 39
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Sofia
  • Мнения: 4 036
имам мнооого лапад
а не знам как да го приготвя
предварително ви благодаря за идеите и рецептите
  bouquet   chef  Hug

# 1
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Лапад поне аз приготвям като спанак   chef
Най-върви на агнешка плешка  Mr. Green

# 2
здрасти , с лапад можеш да направиш супа /като спаначена но с лапад/ или баница вместо спанак слагаш лапада .Има и някои други варианти но мисля че няма да се понравят на домочадията ти.Може да импровизираш щом е много Laughing

# 3
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Ориз с лапад, а също и на супа с пиле. Ох, чак ми се дояде  Blush.

# 4
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Уф много съм заспала забрвих да ти пусна линк с някои идеи  ooooh!

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=175.msg12123#msg12123

разгледай има доста интересни неща Thinking

# 5
  • Мнения: 311
Също и лапад с ориз и някаква мръвка-всякаква става.Или бутерки с пълнеж от задушен лапад с малко сиренце.Импровизирай както са ти казали-в гювечи,супи-слагай по малко.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 381
Не съм сигурна, че всички манджи, дето стават със спанак, стават и с лапад. Майка ми само веднъж готви с лапад и о, ужас. Останахме си гладни всички!  Mr. Green

# 7
  • Мнения: 1 120
аз съм яла мусака с лапад.беше страхотна.не знам как се приготвя,защото я ядох в заведение,но може да импровизираш

# 8
Може да запразите лапад във фризера. През зимата си е направо деликатес.

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 4 036
Благодаря на всички за бързите отговори и добрите кулинарни съвети!   chef
Засега съм направила салата с част от лапада - стана добра.
Утре - баница с лапад. Вдругиден - лапад със сирене и яйца или лапад с ориз и месо.  Laughing

# 10
  • София
  • Мнения: 6 998
Лапад с агнешко е страхотно  newsm22 запази си малко за Великден  Wink

# 11
  • Мнения: 966
а лапад ,като сърмички с ориз?става хубаво

# 12
  • Мнения: 375
Каша от лапад

Лападът се измива, нарязва, пуска се във вряща подсолена вода за няколко минути да смени цвета си. В тиган с олио се слагат 4 с.л. брашно, като се разтвори, се прибавя изцеденият лапад и по малко от водата, в която е врял до получаването на гъстота за каша, добавят се няколко скилидки настърган чесън и се чукват 4-5 яйца, но не се бъркат, а да останат цели. Поднася се с кисело мляко.

# 13
  • Мнения: 5 475
 Rolling EyesЩом е много може да си  затвориш в бурканчета за зимата : Прави се много лесно ,нарязания лапад се пуска в кипяща подсолена вода , да се попари , пълниш с решетеста лъжица бурканчето , затваряш го и го обръща да се вакумира още топло,може да ги завиеш с одеяло. Peace

# 14
  • Мнения: 1 120
Каша от лапад

Лападът се измива, нарязва, пуска се във вряща подсолена вода за няколко минути да смени цвета си. В тиган с олио се слагат 4 с.л. брашно, като се разтвори, се прибавя изцеденият лапад и по малко от водата, в която е врял до получаването на гъстота за каша, добавят се няколко скилидки настърган чесън и се чукват 4-5 яйца, но не се бъркат, а да останат цели. Поднася се с кисело мляко.

майка ми слага и орехи.става страхотно.
не съм яла такава каша от детските си години  Sad
събуди приятни спомени в мен  Simple Smile дано утре да намеря на пазара лапад

# 15
  • Мнения: 6 461


Сарми от лапад

Продукти:

2 големи връзки лапад
4 глави лук
3 с.л.олио
1 ч.чаша ориз
1 ч.л. червен пипер
1 с.л.ситно накълцан копър
1 с.л.ситно накълцан магданоз
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:

 Задушава се ситно накълцания лук в мазнината и малко вода.
Добавят се зелените подправки, ориза и червеният пипер.
Добавя се малко вода и се задушава на слаб огън около 10 -1 5 минути.
Листата от лапад се попарват, след като внимателно се измият.
Оформяме сарми от оризовата смес и листата лапад и ги подреждаме в тенджера. Отгоре поставяме чиния с по - малък диаметър, която да притиска сармите.
Заливаме с вода, малко над чинията, посоляваме и добавяме малко олио.

П.п. може да клъцна на ситно пилешко месо в плънката Mr. Green


# 16
  • Мнения: 3 537
а лапад ,като сърмички с ориз?става хубаво
Ммммм, страхотни сармички стават с лапад  Heart Eyes ,по-хубави и от лозовите даже,на мен много ми харесват, обожавам ги .
И мусака с лапад/заменяш картофите с лапад и малко ориз/ Simple Smile

# 17
  • Мнения: 6 461
Аз ги приготвих ....ама нещо не ми хареса търговския им вид Laughing.
А на вкус бяха страхотни..

# 18
  • под тепетата
  • Мнения: 9 310
Пролетна капама
Задушава се агнешко (пилешко) месо в мазнина и малко водичка, след омекването му се прибавя бялата част на пресен лук ( 3-4 връзки) и морков, омекват и те. Добавят  се малко картофи на едро, зелената част на лука, лапад или спанак ( около 400гр.), задушават се , прибавя се 1 ч.л. червен пипер, черен пипер на вкус,домати от консерва ( настъргани , аз слагам около 1 шише бирено), долива се и водичка. Всичко се задушава на слаб огън до готовност,посолява се. Накрая се слага пресен джоджен и малко размито в студена вода брашно за сгъстяване на яхнията. 

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Баница с лапад!  Peace

# 20
  • Мнения: 6 461
Тиле , давай бързо рецептата за баница с лапад.
Имам доста лапад в къщи.
Трябва все пак да го оправдаваме... Wink ,най-вече ,че е полезен Peace
 

# 21
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Дими, правиш си я както баница със спанак.
Плънката е задушен лапад с яйца, като дръбнеш от котлона добавяш и сиренце. Объркваш хубаво (не слагай сол, защото сиренето е достатъчно) и редиш между корите. Да ви е вкусно!

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 4 036
аз направих и двата пъти баниците не със задушен лапад, а със суров, измит и ситно нарязан
объркан със сирене и яйца
пак станаха много вкусни, и не бяха никак сурови /опекъл се е хубаво/
явно става и по двата начина
да ви е вкусно!!!

# 23
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Аз също правя баницата със суров лапад или спанак - става много по-бързо. Нарязвам, може и да не е много ситно, после не си личчи. В една купа разбивам 3-4 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, около 1/2 чаена чаша олио и натрошено сирене. В тавата редувам: кора - лапад - яйчено-млечна смес, пак кора и т.н. След като се опече я завивам за около 5-10 минути с кърпа, за да омекне малко. Нарязвам я на големи парчета - 1 парче за 1 порция и отстрани в чинията до баницата сипвам 3-4 лъжици кисело мляко

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Не съм правила със суров лапад или спанак, но щом пак става, а е и по-лесно, значи ще направя.
Само чакам Дими да ми прати малко лапад......  Laughing

# 25
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Солен кекс със зеленийка

0.500 кг. спанак или лапад
5-6 с.л. олио
4 яйца
2-3 с.л. кисело мляко
0.200 кг. натрошено сирене
0.050 кг. кашкавал (може и без него)
1 бакпулвер
брашно колкото за кекс
Зеленийката се задушава в олиото. Прибавят се брашното, сиренето, бакпулверът, жълтъците, 1/2 ч.л. сол. Белтъците се разбиват на пяна и с леко бъркане се прибавят към сместа. Пече се до готовност (всеки си знае фурната)

Това спретнах снощи по рецепта от мамето. Реакцията на любимия беше: "Каква е тази всусотия?" Дано хареса и на вас.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 107
Shonny, много обичам солени кексове и затова да те запитам:
Като кексово тесто ли става? Във форма ли го печеш? При мене солените кейкове не се надигат като другите кексове-стават два-три пръста високи, твоя колко висок стана?

# 27
Баница с лапад

Продукти
1 пакет кора за баница, 1 кофичка кисело мляко, сирене 400 гр, 3-4 яйца, лапад, олио /по желание - сода за хляб/

Лапада се почиства и измива. Кипва се в подсолена вода за 5 мин. Отцежда се и като изстине се нарязва на ситно. Добавя се към киселото мляко, яйцата и сиренето. Готовата плънка се използва както за вита баница, така и за наложена. Преди да сложите плънка на всяка кора се поръсва олио на вкус. Пече се в предварително загрята фурна. Добър апетит!

# 28
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Аз правя лападена чорбичка, много е вкусничка и детенце си я хапва с кеф.

# 29
  • Мнения: 6 017
Кюфтета от лапад- лопуш или който както го знае Wink
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283695.0

# 30
  • Мнения: 845
Измития и нарязан на ивички лапад се запържва в малко олио, колкото да омекне. В отделен съд смесваш 1 кофичка кисело мляко с 3 с.л. брашно и чесън. Подправки сол и черен пипер. Прибавя се към лапада и се сгъстява. Много интересно ястие-вчера го научих от свекърва ми. Ето и снимка. http://images25.snimka.bg/005655820.jpg

Последна редакция: пн, 21 апр 2008, 14:35 от eti_31

# 31
  • Мнения: 5 001
Измития и нарязан на ивички лапад се запържва в малко олио, колкото да омекне. В отделен съд смесваш 1 кофичка кисело мляко с 3 с.л. брашно и чесън. Прибавя се към лапада и се сгъстява. Много интересно ястие-вчера го научих от свекърва ми. Ето и снимка. http://images25.snimka.bg/005655820.jpg
Супер вкусно нещо е така.Може да се прибави и натрошено сирене заедно с млякото и брашно.Вкуса става божествен....

# 32
  • Мнения: 11 607
А става ли напр. някакъв сос от кисело мляко да се прибави към лапад+яйца+сирене?

# 33
  • Мнения: 5 001
А става ли напр. някакъв сос от кисело мляко да се прибави към лапад+яйца+сирене?
Може разбира се  Peace След като задушиш лапада добвяш натрошеното сирене и  1 к.ч. водичка,като заври чукваш яйцата.Когато се забулят(или достигнат твърдостта ,която те задоволява) махаш от котлона.Когато сервираш заливаш със соса(кисело мляко с чесън примерно).

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Майка ми прави за първи път, мин.седмица сърми с лапад, бяха страхотни, всъщност преди това не бях яла такива.
Но ги прави, както прави сместа за зелеви сърми - кайма, ориз, червен пипер и добави няколко стръка злен лук, без да го задушава.

# 35
  • Мнения: 125
Измития и нарязан на ивички лапад се запържва в малко олио, колкото да омекне. В отделен съд смесваш 1 кофичка кисело мляко с 3 с.л. брашно и чесън. Подправки сол и черен пипер. Прибавя се към лапада и се сгъстява. Много интересно ястие-вчера го научих от свекърва ми. Ето и снимка. http://images25.snimka.bg/005655820.jpg
Много е вкусно,но ние слагаме и малко натрошени орехи.

# 36
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Днес направих ориз с лапад и гъби Simple Smile Получи се много вкусно Peace

# 37
  • Мнения: 27
лападови сърми стават страхотни като се изпекат сърмите се поливат с яйца исе запичат отново ммммммммммммсупер

# 38
  • Добрич
  • Мнения: 5 454
Дими, правиш си я както баница със спанак.
Плънката е задушен лапад с яйца, като дръпнеш от котлона добавяш и сиренце. Объркваш хубаво (не слагай сол, защото сиренето е достатъчно) и редиш между корите. Да ви е вкусно!
Използвам същата плънка, но вместо баница правя питка. В последно време използвам готово тесто, в което насипвам от плънката и усуквам, а после навивам като охлюв в тавата. Или го навивам като руло и го пека в тавичка за кекс. Става вкусно.

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 22:41 от Вела

# 39
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Дими, правиш си я както баница със спанак.
Плънката е задушен лапад с яйца, като дръпнеш от котлона добавяш и сиренце. Объркваш хубаво (не слагай сол, защото сиренето е достатъчно) и редиш между корите. Да ви е вкусно!
Използвам същата плънка, но вместо баница правя питка. В последно време използвам готово тесто, в което насипвам от плънката и усуквам, а после навивам като охлюв в тавата. Или го навивам като руло и го пека в тавичка за кекс. Става вкусно.
Убийствено вкусно, бих казала!  Peace  Wink

Общи условия

Активация на акаунт