Прочутия сладко-кисел сос... и още от китайския народ

  • 194 033
  • 181
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 6 461
Кисело- сладкия сос
 


Продукти:

3 - 4 с л доматено пюре
2 ч л коняк
1 ч л захар
2 ч л соев сос
1 ч л нишесте, разтворено в бульон
червена чушка
кромид лук


Приготвяне:

• Чушката се нарязва на ивици, както и лука.
• Леко ги запържете.
• За да приготвите соса смесете всички съставки и нагрейте на умерен огън 4 минути, като разбърквате непрекъснато.
• Добавете чушки и лука.

# 31
  • Мнения: 6 461

Хрупкави пилешки крилца с пикантен сос



Продукти:

1,7 кг пилешки крилца
2 с л зехтин
1/2 ч л сол
1/2 ч л смлян черен пипер
180 мл балсамов оцет
60 мл соев сос
2 ч л захар


Приготвяне:

• Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
• Крилцата се разрязват на две части.
• Измиват се под течаща вода и се подсушават върху кухненска хартия.
• В голяма купа се смесват крилцата със зехтинът и се разбъркват добре.
• Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Крилцата се подреждат в тава за печене, която е застлана с фолио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 35-40 минути или докато придобият златист цвят и коричката стане хрупкава.
• Докато се пекат крилцата се приготвя пикантен сос.
• В малка тенджера се довежда до кипване балсамовият оцет.
• Огънят се намалява на половина и се прибавя соевият сос и захарта.
• Вари се около 10 минути.
• Готовите крилца се изсипват в голяма купа и се заливат със соса.
• Оставят се да се мариноват 5 минути.

# 32
  • Мнения: 1 951
Кисело- сладкия сос 

Продукти:

3 - 4 с л доматено пюре
2 ч л коняк
1 ч л захар
2 ч л соев сос
1 ч л нишесте, разтворено в бульон
червена чушка
кромид лук


Тук,като че ли липсва киселото  Thinking

# 33
  • София
  • Мнения: 10 825
Да споделя моя опит със сладко-киселото пиле:
Месцето стана страхотно Heart Eyes, макар и не точно като това, което съм яла в китайските ресторанти. Но соса беше ужасяващо кисел. Следващия път ще го направя с максимум 100 мл оцет.

дикси, а кога се слага яйцето в последната рецепта - пиле със зеленчуци?

# 34
  • Мнения: 1 951
Да споделя моя опит със сладко-киселото пиле:
Месцето стана страхотно Heart Eyes, макар и не точно като това, което съм яла в китайските ресторанти. Но соса беше ужасяващо кисел. Следващия път ще го направя с максимум 100 мл оцет.

дикси, а кога се слага яйцето в последната рецепта - пиле със зеленчуци?

Аз нали предупредих за оцета  Joy Много кисело става с 200мл., да. И аз другия път ще го направя с половината  Peace

А за това яйце - не знам  Thinking Не съм правила всички рецепти. Даже като се замисля сигурно може и без яйцето  Laughing

# 35
  • София
  • Мнения: 10 825
Аз нали предупредих за оцета  Joy Много кисело става с 200мл., да. И аз другия път ще го направя с половината  Peace

Абе ти предупреди, ама аз нали съм Тома Неверни Blush Викам си: Ааааа, те щом хората са го написали, значи е така. Тя, дикси, сигурно не яде изобщо кисело и за това така пише. Laughing

# 36
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 375
В моята рецепта оцетът е 1/4 чаена чаша- доста по- малко от споменаваните количества. Според мен и 100 мл е много  Peace Аз съм нямала проблеми с киселото  bowuu

# 37
  • Мнения: 11 607

Колко ти я искахме тази рецепта и ти не я даде в темата за това кой какво е сготвил за деня.....

Браво! Ще пробвам рецептите на всяка цена...

А да ми кажете мнението си за тези готови подправки за китайска кухня на Меркурий?

# 38
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Ето и моето свинско в сладко-кисел сос:
 
За гарнитура направих задушени зеленчуци и отделно пържен ориз със зеленчуци. Много съм доволна. Получи се много добре, но играчката е голяма и после в кухнята все едно е паднала бомба... Но, ако все пак искате да опитате, ето и рецептата:

Свинско в сладко-кисел сос

500г. нетлъсто свинско се нарязва на кубчета-хапки и се слага в купа. Слага се 1 ч.л. сол и 1/4 ч.л. захар, соев сос, един разбит белтък и зелената част на 2-3 стръка лук (нарязана много ситно). Оставя се да се маринова месото поне 1 час. После става наистина крехко. 
След това се овалват леко в натурално нишесте и се изпържват в силно сгорещено олио. Отцеждат се на кухненска салфетка.

Сладко-кисел сос: в тенджера се слагат 1 ч.ч. вода, 1/4 ч.л. сол, 3/4 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. ябълков оцет, 1/4 ч.ч. кетчуп, 1 ч.лъж. соев сос. Оставя се да заври, след като поври малко (изпаренията са страшни), в 1/4 ч.ч. вода се разтварят 2 ч.л. натурално нишесте и с него се сгъстява соса. Става точно, както трябва. В оригиналната рецепта се налива и сок от ананас и се слагат парченца ананас, но аз ги заместих със сок от мариновани краставички (той е хем сладникав, хем по-киселичък и е идеален за целта). Изпърженото месо се пуска в соса за няк.минути. И това е!



P.S. Извинявам се за голямата снимка.

# 39
  • Мнения: 2 697
Весинка, ти май искаш тази нощ да не спим, а само да слюноотделяме Heart Eyes Grinning Wink

Страхотно изглежда, поздравления Hug (Искам и аз да опитам, ама кога ще е... Whistling)

# 40
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Весинка, ти май искаш тази нощ да не спим, а само да слюноотделяме Heart Eyes Grinning Wink

Страхотно изглежда, поздравления Hug (Искам и аз да опитам, ама кога ще е... Whistling)


Благодаря, Шехина.  Flutter

Както казах вече, играчката е голяма, голямо цапане на съдове пада. После събирам разпиляно зеле, моркови и пр. Но резултатът определено си струва. Правила съм и други китайски рецепти, но никога не са ми се получавали като в ресторантите. Тази е най-успешната засега.

# 41
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Страхотни рецепти! Само мен ли ме мързи  newsm78

# 42
  • Мнения: 498
Пробвах сладко - киселия сос от 1 -ва страница. Разбира се намалих пропорционално, защото  никак не бях сигурна в уменията си и не исках да хвърлям много.

Понеже в жегата никак не ми се яде месо (още по-малко пък да го готвя) набързо изпържих нарязани на ивички зеленчуци - лук, морков, чушка, гъби, тиквичка (каквото имаше). Даже ги оставих леко хрупкави, защото така по ги харесваме.

Зеленчуците и сосчето много добре ми се комбинираха. Много благодаря за рецептата   bouquet !

Като седнах да пиша забелязах сладко- киселото свинско на vesi_127. Поздравления за вкусно изглеждащата снимка. Въпреки "бомбата в кухнята" мисля, че резултатът наистина си струва усилията. Определено ми се иска да пробвам точно това при следващия опит за готвене "по китайски".

# 43
  • Мнения: 173
А каква е рецептата за паниран заек? newsm78

# 44
  • Мнения: 6
работил съм половин година във китайски ресторант, не е много, но поне съм научил нещо.
Подготовка на соса: на 4 литра оцет слагаха 6 килограма захар и половин килограм доматено пюре или кетчуп, но от личен опит знам, че със доматено пюре става много по вкусно. И така това на котлона докато не почне да балбука и накрая един черпак обикновенно нишесте. И така го варите като кафето, докато непочне да се дига и после на по-слаб огън се вари ощр около 10-15 мин. Но след като добавите нишестето трябва да бъркате през цялото време. Затова него накрая (преди слабия огън ест/.)
Подготовка на месото: примерно пилешко филе от гърди на бройлери се нарязва на малки хапки и се накисва във съд с вода, нишесте и сода бикарбонат за обем. Водата да е около 1 см. над месото а нишестето значи на 8 кг месо слагах черпак и половина, това са 120-180 грама някаде, абе не е фатално и да се прекали а и неможе. Обаче трябва да се накисва около 2-3 часа.
Правене на панировка: така месото преди да се приготви във соса мибава през още една обработка а то е панировката. Сега ще ви кажа и как  китайците правят панировката. С брашно и вода. Да точно така, панировката се прави със брашно и вода. Примерно един съд 100% който е 35% вода, 40% брашно и останалите 25% нишесте. Незнам как го сметнах но примерно сложете 1/2 или 1/3 нишесте от количеството на брашното. Бъркайте докато не стане гъсто! Ако пак не стане гъсто, значи сте прекалили с водата, добавете още от сухото.
Допълнителна подготовка на месото: топваме го  във панировката и го пускаме да плува във тиган със загорещено олио, пържим докато не почнат да си променят цвета от бял на светло-жълт а може да ги изчакате и до жълт. После ги вадите със някаква цедка и ги запържвате във друг тиган със соса. По желание след като се е загорещил сладко-киселия сос в тигана мовете да добавите зеленчуците които знаете също така ИЛИ ананас, но си остава или щото са 2 различни в менюто а без нищо вече е трето: пиле в сладко-кисел сос Simple Smile това е засега. ще ви дам още 2 рецепти защото много ми харесват, докато това "пиле със сладко кисел сос" е отврат, отначало му се кефех щото беше странно а е и така, но в последствие осъзнах, че това месо можеш да го използваш по пълноценно. Тази извратения е за деца от 3 до 7 години за да ги накараш да ядат месо (ако неискат) аз лично бих си направил скара Simple Smile)) иначе ето по добра рецепта:

хрупкаво пилешко филе със белен сусам:

месото: същата процедура, филе от гърди или просто пилешко филе нарязано на малки парченца, кубчета или хапки   bouquet абе както го нарежете, се накисва с вода нишесте и сода бикарбонат за обем. После в един съд, по продълговат ... да е като правоъгълник или самолетна писта  newsm78 исипшаме ГАЛЕТА-та която сме закупили. Тука искам да отбележа, че галетата не е точно царевично брашно, но има нещо общо или такова във съдържанието си. Също така искам да отбележа, че копувайте ГАЛЕТА - СТАРА ЗАГОРА, тя е най-добрата. Светла е и след като се изпърже потамнява много вкусно, докато има некви потъмни които изгарят след пържене и ефекта които искате да постигнете се губи. Исипваме колкото искаме галета на в работния съд и добавяме беления сусам (той е за красота, но като е покрасиво е и по вкусно) примерно 1/5. Разбъркваме сухата смес после хвърляме месото вътре, е в никакъв случай цялото, най-много 3-4 пар4ета. Ще отделяме внимание за всяко едно като го притискаме после обръщаме и пак претискаме за да залепне хубаво галетата по него. Така зафеляме готовите в някаква чиния и после ги пържем докато не станат кафеви, по-добре светло-кафеви. Ссол навкус.

и така ето и десерт, пържен сладолед:
той пък е още по елементарен, лично аз ви препоръчвам не-пържен, но ще ви го споделя. От теч кутиите уикенд дето по 5 кг, къртим с лъжица и правим топка. След това, даже преди това трябва да сте нарязали "филийки" от тея рула Свисс Ролс, всеки ги знае Simple Smile И така лепим ги по топката сладолед после го потопяме в панировката (брашно, нишесте и вода) и го пускаме в тигана, като ест го държим само с 2 пръста  ooooh! ами това веше тайната за пържения сладолед иначе хрупкавото пилешко филе със сусам е супер!!!!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт