Моите експерименти - интернационална кухня

  • 102 744
  • 101
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: X
Шведски ванилени мечти

200 гр омекнало масло се смесват с 250мл захар и 3 с.л. ванилена захар.
1/2 чл амонячна сода (http://en.wikipedia.org/wiki/Baker%27s_ammonia) се смесва с 500 мл брашно и тази смес се добавя към маслената и добре се омесва на ръка.
Оформят се малки топчета (колкото орех), приплескват се, редят се в тава върху хартия за печене.
Пекат се на 150 град, за около 15мин.



да допълня: в кутия издържаха доста дълго, едно 2 месеца
останаха си все така хрупкави и вкусни

Безглутенов вариант500мл брашно за местих с 400мл картофено нишесте + 500 мл смлени лешници (200гр) и 2 жълтъка
ако брашното се замени само с нишесте и смлени ядки, после сместта при печене доста се разлива и самите сладки стават доста тънки и много сладки
печене 17мин на 150град.
Скрит текст:

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 05 дек 2013, 15:45 от Анонимен

# 61
  • Мнения: X
Morotskaka или сладкиш с моркови и Филаделфия

http://www.recepten.se/recept/morotskaka.html


Блат:

    * 3 бр ( 200 g) моркови
    * ca 50 g лешници или бадеми
    * 2 яйца
    * 200 мл захар
    * 1 чл канела
    * 0,5 чл джинджифил
    * 1 чл ванилена захар
    * 0,5 чл сода
    * 200 мл брашно
    * 100 мл разтопено масло (100 гр)

Крем:


    * 100 g прясно сирене Рhiladelphiа
    * 75 мл пудра захар
    * 1 сл сок от лайм (зелен лимон)
    * 1 чл ванилена захар

В робота смлях заедно морковите, ядките, захарта и яйцата. Добавих маслото, подправките, брашното и содата.

Изсипах сместа във форма, покрита с хартия за печене.
Печене: в долната част на фурната, 175град, за около 45мин.

Оставя се да изстине.

Смесват се продуктите за крема и се намазва отгоре.

Съхранява се в хладилник.

Аз направих двойна доза крем за блата. 100гр Филафелфия ми се видя малко.
Обелих корите от лимончето и следващия път ще пробвам да ги сложа в блата да видим как ще е на вкус.

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 10:20 от Анонимен

# 62
  • Мнения: X
Лимонов крем

Сокът от 1 лимон или от 2 лайм се допълва с вода до 200мл и се слага да заври.
2 листа желатин се накисват в студена вода и се добават към топлата лимонена смес и се разбърква добре.
След като изстине малко, до телесна темп., се добавят 2 разбити на сняг белтъци и се размесва добре.
Добавят се 2-3 с.л. крем фреш (квасена сметана).
Полученият крем се слага за 15 мин въ фризер и после се премества в хладилника.

без водата: 18%П, 16%В, 66% М

кремът е вкусен и без захар
но който иска, може да добави 50гр захар към лимонената смес

# 63
  • Мнения: X
Бъдни вечер 2010
http://lappland.snimka.bg/cooking/julafton-2010-ornskoldsvik.558814.21852447

Пълнени чушки с боб
Червени чушки се пълнят с бобената салата и се пекат на фурна в йенска тенджера с малко вода на дъното


Орехова майонеза

В стъклен буркан (в чието гърло влиза главата на пасатора) слагам шепа орехи, сол, малко вода, няколко скилидки чесън и зехтин, колкото орехите.
С пасатора разбивам добре и оставям в хладилник за поне 2ч.

!!! с робот не става, поне не с моя
само с пасатор се разбива фино майонезата



Питка на охлювчета


Тесто: стандартно, като за френски хляб
800мл топло пр. мляко, ок. 1600 мл брашно, кубче мая, лъжица захар, лъжица сол, 1-2 с.л.масло.
Маята заедно със захарта, лъжица брашно и малко мляко слагам да втаса.
Добавям млякото и постепенно добавям и брашното.
Маслото използвам по време на месенето с ръце, слагам си от него на ръцете, за да не ми залепва сместта.
Тестото втасва около 1ч. После леко го размесвам и разделям на 4 части. 1 част отделям за баницата.
Останалите 3 части: всяка я разточвам и режа на дълги ленти, мажа с разтопено масло, навивам на рулце и го слагам изправено в омаслената тава, около това рулце редя и останалите, мажа с масло отгоре и оставям да втасва поне 1ч. После пека на 175град.
След печене поръсвам с вода и завивам с кърпа, за да станат хлебчетата меки (у нас не се харесват хрупкави).

Сладка баница

Заделеното тесто разделям на 3 части.
Всяка я разточвам леко, слепвам ги с разтопено масло и получената дебела малка кора разточвам на голяма и тънка кора, която мажа с масло и слагам сладка плънка:
* настъргани ябълки със захар и орехи
* сладко с орехи

Баницата се маже с масло и се оставя да втаса поне 1ч.
Пече се на 175 град. След печене поръсвам с вода и завивам с кърпа до пълно изстиване.



Бобена салата

Бобът го кисна поне 1нощ, сменям водата, слагам го с малко вода  и ч.л. сода за заври, сменям и тази вода, самия боб го измивам добре и го слагам да се свари в нова вода (обикновено стоплям новата вода и го заливам с нея, а не със студена).
В тавичка слагам 1глава червен лук, нарязан на тънки шайби, заливам го с горещо масло с лют и сладък червен пипер, слагам отгоре горещия прецеден боб, заливам го отново с горещо масло с лют и сладък червен пипер, разбърквам добре и оставям така да изстине.




НГ 2010/2011


http://lappland.snimka.bg/daily/nytt-ar-2011.560483.21921727

Питки

Рецептата за тестото е като горната.
След втасване се взима малко тесто, колкото тенис топка, оформя се на топка и се слага в омаслена тава. До нея се редят и останалите топки. Слагат се да втасат за 1ч. Преди печене се мажат с мляко.
Пекат се на 175. След печене поръсвам с вода и завивам с кърпа за да омекнат.


Баница със сирене и късмети
Рецептата е като тази на сладката баница, само че плънката е разбити яйца с натрошено сирене и разбира се, късмети, увити добре във фолио.


Картофи, св. филе и пил. бутчета с бекон
В картофи за печене се правят няколко разреза, но да не стигат до края на картофа.
В разрезите се слага кашкавал, а отгоре - бекон.
В същата тава се слагат парчета св. филе и пил. бутчета, също покрити с бекон.
Всичко се пече на фурна заедно.
Препоръчвам първо да се пекат картофите и после да се добави месото в оставащите около 30мин.
Иначе месото става доста  препечено и сухо.


Салата
Червен лук,нарязан на тънки шайби се маринова - залива се със сок от един лимон, сол, магданоз, зехтин и се оставя така за поне 1ч.
Добавя се зелена салата, марула или айсберг и маслини, моите са каламата.
Разбърква се добре, добавя се малко зехтин и се оставя да престои поне 30мин преди сервиране.

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 11:17 от Анонимен

# 64
  • Мнения: X
Омлет с броколи, карфиол, горгонзола

В чугунен тиган запържих бекон, нарязан на тънки и малки парчета, добавих кубчета шунка и лук, замразени розички карфиол и броколи и около 50гр горгонзола заедно с 50мл течна сметана.

Когато зеленчуците омекнаха, добавих 3 разбити яйца, оставих омлета леко да се запече от долу, без да бъркам през това време.

После преместих тигана във фурната да се запече леко отгоре, сложих кашкавал отгоре, който също се запече.

Подправки: черен пипер и индийско орехче

# 65
  • Мнения: X
Готвене в wок


Наскоро си взех нов wок съд. Имах такъв тефлонов wок тиган, но в него не ставаше хич, а после и спрях да ползвам тефлон и замина на боклука.
Новият е чугунен, голям и доста тежък:
http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22188383

Важното тук е всичко да се приготви предварително: всички продукти се нарязват на тънки резени, за да са готови. Слагат се в купички от макс 500мл.
Месото се реже най-лесно леко замразено.
 
Готвенето става с масло или коково масло. препоръките са за сусамово масло, но аз не ползвам течни мазнини за готвене.
Съдът се сгрява добре и тогава се слага мазнината, като съда се завърта, за да се разпредели мазнината по всичките му страни.

Първо се запържва месото. Добре е парчетата да се оставят за кратко в мазнината, преди да се обърнат, за да образуват добра изпечена повърхност. Прехвърлят се в друг съд, добавя се мазнина и се изсипва първата купичка зеленчуци, през цялото време се бърка, за да може долните зеленчуци да отидат настрани по стените и от там обратно на дъното.

Аз ги сложих в такава последователност:
* месо - пилешко и тел. филе
* лук - бял и червен или праз
* китайско зеле - слагам цяла глава, защото е тънко и направо се стопява, цялата глава се пържи на около 3 пъти
* чушки - червени, зелени, каквито има

След като всяка купичка зеленчуци мине през уока, готовите зеленчуци се пресипват в страничен съд.
Накрая, когато всички купички зеленчуци са готови, всичко се връща обратно, разбърква се добре заедно, сипва се соев сос и чили сос (аз ползвам sambal oelek - смлени чили чушки) и е готово за сервиране.

Може в друг тиган да се запекат фъстъци, сусам или кашу и да се сервират към уока.


На тази снимка съм ползвала леко размразен зеленчуков микс, праз, кит. зеле.

http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22274238


A тук: червени чушки, лук, зеле

http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22274234

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 13:38 от Анонимен

# 66
  • Мнения: X
Бадеми с морска сол


200гр белени бадеми (моите ги залях с вряла вода и ги оставих във водата докато изстинат, после ципата лесно се издърпва) се смесват добре с 1 белтък, разбит на пяна с щипка лют червен пипер и 1 каф. лъж. сладък червен пипер, изсипва се 1 ч.л. морска сол на кристали, смесва се добре и се пече на фурна при 120град за около 30мин. Оставят се да изстинат във фурната.

# 67
  • Мнения: X
Микро омлет

В малка стъклена тенджерка разбих леко 2 яйца, смесих ги с малко натрошено сирене и настърган кашкавал, поръсих с червен пипер и добавих малко парче масло.
С капака отгоре врътнах сместта на пълен ефект на МВ за 2.5 мин.
Става страхотен омлет.

http://lappland.snimka.bg/experiment/lchf.573202.22515805

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 14:06 от Анонимен

# 68
  • Мнения: X
http://www.recept.nu/1.317353/monique_karlstad/efterratter_godis … ed_ton_av_apelsin


Лимонено гръцко пиле

http://www.bokus.com/matgladje




100 мл зехтин
1 глава нарязан червен лук
100мл едро нарязана мащерка
600 g нарязано пилешко филе
сок от 1 лимон
0,5 чл сол
0,5 чл черене пипер
500мл вода
150 мл маслини без костилки


Зехтина се захрява в дълбок тиган или тенджера.
Запържват се лука, мащерката, месото и лимоновия сок за около 5мин, посолява се и се добавя черния пипер.
Добавя се водата и се оставя да покъкри 10мин.
Добавят се маслините.

Сервира се с булгур.



Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 11:06 от Анонимен

# 69
  • Мнения: X
Пиле с фъстъчено масло


В масло се запържват 800гр пилешко филе, нарязано на широки ленти и се премества в друг съд.
В мазнината се запържва 1 чл самбал оелек (пюре от пресни чили чушки или лют червен пипер), добавя се кутия от 400мл кокосово мляко, сол, сок от лайм, 5сл фъстъчено масло.
Разбърква се добре, добавя се пил. филе и се оставя да поври за около 30мин.

Сервира се поръсено с припечени кокосови стърготини и/или препечени сусамови зърна.

Вместо сол може да се сложи малко добър соев сос преди сервиране.

# 70
  • Мнения: X
ВМ НВХ сладко - lemoncurd


3%В, 6%П, 91%М

http://lappland.snimka.bg/daily/velikden-2011.588125.23205778

През цялото време се работи на водна баня:
* 2 яйца и 1 жълтук се разбиват добре (в оригиналната рецепта тук има и 100гр захар)
* с непрекъснато бъркане се добавя сока от 2 лимона, както и настърганата им кора
* бърка се непрекъснато, докато се сгъсти  и се започва добавянето на маслото (100g) парче по парче, като се бърка добре след всяко парче до пълното му разтапяне

съхранява се в стъклена купичка или бурканче в хладилника


Последна редакция: чт, 03 ное 2011, 10:20 от Анонимен

# 71
  • Мнения: X
Честит Великден!

http://lappland.snimka.bg/daily/velikden-2011.588125


агнешкото е разбира се клефтико от стр. 1 тук

Козунаците са по стандартна рецепта.
Разликата тази година е, че ги сложих във високи форми за мъфини, където втасаха много бързо и така добре, че станаха невероятно меки и пухкави.
Козунаци правя от 15год, ръчно или на машина и никога не са ставали толкова пухкави, въпреки многото месене в гореща кухня и втасването с часове после.

Тестото:
1. кубче мая се смесва с лъжица захар, малко брашно и малко топло мляко, разбърква се добре и купата се оставя в съд с гореща вода да втаса
2. след втасване сместта се разбърква леко и се оставя отново в съд с вода да втаса втори път
3. през това време в голяма и дълбока купа или друг съд от поне 3л се разбиват:
* 6 яйца - домашни или еко най-добре, оставени в кухнята от предишния ден, за да не са студени
* 300 мл топло мляко
* 300 мл захар
* 1 с.л. алкохол - тъмен ром или ароматно уиски или добър коняк
* настъргана ора от лимон - може да се накисне предварително в алкохола
* 1 с.л. ванилена захар или остъргана пръчка ванилия

Към тази смес постепенно се прибавя по малко брашно (общо отива около 1.5 кг за това количество яйца и мляко).
Добавя се и двукратно втасалата мая.
Брашното продължава да се добавя по малко, докато сместта стане на тесто.
Тогава с ръце се добавя и омекнало масло на малки парчета (общо 250гр).
Тестото се меси вече на ръка, добавяйки ту малко брашно, ту малко масло, докато се получи еластично и меко тесто.
Оставя се да втаса за около 1-1.5ч.
После се премесва леко, късат се малки топки (колкото топче за тенис на маса напр, моите станаха 35бр), леко се овалват в брашно за да могат да се премесят добре и се слагат във високи форми за мъфини.
Отгоре се мажат с разбито яйце.
Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 1-1.5ч.
Пекат се на 175гр., около 15-25 мин (според фурната, проверят се с дървена клечка кога са готови отвътре - аз напр изключвам фурната от горния реотан, когато се зачервят добре отгоре и ги оставям да се допекат добре отдолу за около още 5-10мин, една формичка може лесно да се извади и провери дали се е зачервила отдолу).

Съхранение след изстиване и ако останат - в найлонов плик.

# 72
  • Мнения: X
...

Последна редакция: пн, 02 май 2011, 11:50 от Анонимен

# 73
  • Мнения: X
Пържоли с екзотични подправки

Попаднах на тази рецепта в едно тукашно списание и разбира се, я пробвах.
Месото имаше интересен вкус и аромат после.

В горещ сух тиган се припичат за около 3 мин:
1/2 с.л. червен пипер (http://en.wikipedia.org/wiki/Schinus_molle)
1 бр сух звездовиден анасон (http://en.wikipedia.org/wiki/Illicium_verum)
1/2 с.л. семена от резене (http://en.wikipedia.org/wiki/Fennel)
1/2 с.л. цели карамфилчета
1 бр канелена пръчка

След като изстинат, се счукват или смилат заедно с 1 чл сол и пожелание 1 чл кафява захар.
С тази смес се намазва месото и се оставя да престои няколко часа, след което се пече или пържи в масло.

Рецептата бе за цяло парче месо, което се пече цяло.
Аз правих вратни пържоли в масло с грил-тиган, станаха идеални.

# 74
  • Мнения: X
Сладолед



300 мл студена течна сметана от 40% се разбиват добре, докато стане пухкава смес
с кухн. робот или миксер става много бързо и може да се пропусне момента, в който сметаната е най-пухкава, затова аз лично предпочитам да я разбивам на ръка във висок и тесен съд

3 жълтъка се разбиват с 1 с.л. ванилена захар или остъргана ванилена шушулка и 1/2 мл пудра захар

2те смеси се разбиват внимателно заедно и получената смес се замразява

без захар също става
тогава се усеща по-силно ваниления вкус


П.П.
ако се замразява без машина става доста компактна смес, от която не може да се взима по малко
аз затова втория път замразих по 2 с.л. в хартиени формички за мъфини, идеални за по една порция
още не съм пробвала в машината
когато я пробвам, ще докладвам  Laughing

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 15:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт