Виенски кифлички

  • 6 599
  • 54
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 708
Чудих се вече какво да правя за закуска и спретнах едни кифлички,които направо се топят в устата.Тъй като аз меся малко на око ще се опитам да напиша някакви пропорции.

500 гр.брашно
1 ч.л сол
3 с. л захар
150 мл. вода
половин кубче мая
2 препълнени с.л маргарин и половин кафяна чашка олио.

Всичко се омесва,втасва,оформят се кифлички и се пекат при 180 градуса.




Последна редакция: пт, 15 юни 2007, 10:16 от sneji_

# 1
  • Мнения: 119
Разкошни! Това ще ми е виртуалната закуска  Wink
Един въпрос - без пълнеж ли ги правиш и сладки ли са на вкус? (май станаха два въпросите  Laughing)

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мерси за рецептата.

стават ли като онези комунистическите?
от доста време ми се хапват... Flutter

# 3
  • Мнения: 2 550
супер изглеждат
аз обаче ако ги правя ще им сложа пълнеж от шоколад  Heart Eyes

# 4
  • Мнения: 1 708
Стават изключително меки,пухкави и направо се топят(като ги месих не очаквах подобен резултат Crazy)

Леко сладки са и не слагам пълнеж!

Сега ще снимам отвътре докато дъщеря ми не ги е омела! Crazy

# 5
  • Мнения: 1 708
Ето отвътре:

# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Много добре изглеждат. Ще ги направя тези дни. Може ли да им се сложи пълнеж? Локум например?

P.S. Извинявай, ама ми стана много смешно. С най-добри чувства.  Laughing


Всичко се омесва,втасва,оформят се тиквички и се пекат при 180 градуса.

# 7
  • Мнения: 1 708
Много добре изглеждат. Ще ги направя тези дни. Може ли да им се сложи пълнеж? Локум например?

P.S. Извинявай, ама ми стана много смешно. С най-добри чувства.  Laughing


Всичко се омесва,втасва,оформят се тиквички и се пекат при 180 градуса.



Поправих го  Embarassed

Понеже другата рецепта е с тиквички  Joy Joy Joy Joy

# 8
  • Мнения: 1 799
Потекоха ми лигите.
Дали ще станат, ако им се сложи локум. Обожавам локумки.

# 9
  • Мнения: 1 708
Според мен ще станат със всякакъв сладък пълнеж Peace

# 10
  • Мнения: 836
стават ли като онези комунистическите?

ето ти рецепта за кифлите от happy-соца

"Кулинарна енциклопедия" - А. Чаушев

Виенски кифли
Продукти за 10 броя
Брашно 600 г
Сол 8 г
Мая 18 г
Захар 40 г
Слънчогледово масло 40 г
Краве масло 31 г
Вода 120 г

Тегло на един брой 70 г

Приготвят се като тестото за обикновени кифли с тази разлика, че се приготвят във вид на тънка вита подкова с леко събрани краища. Повърхността им се намазва преди изпичане с попарено брашно. Пекат се на умерена фурна. Предлага се за закуска с чай, кафе, прясно мляко и др.

има и обяснения
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2081.html

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

есме благодаря ти   bouquet
тази рецептичка ще пробвам, че не консумирам маргарин Simple Smile

знаеш ли каква е идеята на пареното брашно? прочетах какво е, но защо се слага?

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
Аха, да, и аз това щях да питам - как се приготвя това парено брашно?

# 13
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ще се пробват!   bouquet

# 14
  • Мнения: 836
Аха, да, и аз това щях да питам - как се приготвя това парено брашно?
така е то, като не се чете  hahaha
нали има линк, бе хора!

Цитат
Брашно се залива с вряла вода и се оставя 20-тина минути да набухне. Става нещо като лепило за тапети



знаеш ли каква е идеята на пареното брашно? прочетах какво е, но защо се слага?
предполагам да се получи по-готина коричка, вероятно  Mr. Green

# 15
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
Да, бе, и линк имало (аз си мислех, че си е за рецептата и затова не го отворих)

Нищо, лафче да става Hug

# 16
  • Мнения: 836
Tari Tasartir , чак сега те загледах по-добре  Mr. Green
никовете ни са генерирани май от едно и също място (само дето аз съм хобитКА  Joy )

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
Моето хобитско много дълго, бре.
Засега ще се подвизавам като елф Peace

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 260
След малко почвам да ги правя! Crazy

# 19
  • Мнения: 2 550
Снощи ги направих. Станаха много добри.
Направих с локум и шоколад.

# 20
  • Мнения: 1 799
sneji_, не е ли малко водата или много брашното  newsm78

Или трябва да стане по-твърдичко тесто?
Пуснах да се бъркат нещата в хлебопекарната, ама не иска да вземе трошичките отстрани, та да питам аз, че не смея да добавя още течност?

# 21
  • Мнения: 1 799
Добавих още вода и си стана.
После погледнах, че работиш на око  Wink

# 22
  • Мнения: 1 799
Айде и тук да се похваля  Laughing




sneji_,   bouquet

Следващия път ще са задължително с плънка - или сладка, или солена, защото мъж ми веднага попита с какво били и като казах, че са без нищо, смотолеви неодобрително "Ааа, така ли"  Laughing

На мен и така ми харесаха. На синчето също.

# 23
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
cathie, леле, страхотни си ги спретнала.....   bouquet

# 24
  • Мнения: 1 799
t_ilieva, от майсторка като теб комлиментът звучи още по-приятно. Благодаря   bouquet

# 25
  • Мнения: 1 708
Айде и тук да се похваля  Laughing




sneji_,   bouquet

Следващия път ще са задължително с плънка - или сладка, или солена, защото мъж ми веднага попита с какво били и като казах, че са без нищо, смотолеви неодобрително "Ааа, така ли"  Laughing

На мен и така ми харесаха. На синчето също.



Направо изглеждат върха! Hug

# 26
  • Пловдив
  • Мнения: 392
Момичета, чудесни кифлички сте спретнали  bouquet Утре това ще е закуската на моите мъже, няма как Simple Smile влизат в готварския ми тефтер

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 392
Направих ги тази сутрин.  bouquet Превъзходни са, нищо че са без пълнеж. Топят се в устата. Излапаха се за закуска и получих забележка за малкото количество. Явно тези дни - двойна доза Simple Smile
Благодаря за рецептата.   bouquet

# 28
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 504
Страхотни станаха.Детето си обиза лапичките Wink.Май ще се наложи двойна доза да правя.Браво за рецептата.  bouquet

# 29
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
Аз ги направих със суха мая и нещо не ми се получиха много пухкави. Не че не се изядоха...

Обаче с това количество вода тестото стана доста твърдо и пак не пое всичкото брашно, може би затова станаха по-твърдички, знам ли.

# 30
  • Мнения: 1 708
Аз ги направих със суха мая и нещо не ми се получиха много пухкави. Не че не се изядоха...

Обаче с това количество вода тестото стана доста твърдо и пак не пое всичкото брашно, може би затова станаха по-твърдички, знам ли.



Със суха мая е нормално да не станат толкова пухкави.
А относно водата аз писах че слагам на око-трябва да е нормално еластично тесто! PeaceИ да се добави нещо повече или по-малко пак ще станат!

# 31
  • Мнения: 1 799
Аз ги направих със суха мая и нещо не ми се получиха много пухкави. Не че не се изядоха...

Обаче с това количество вода тестото стана доста твърдо и пак не пое всичкото брашно, може би затова станаха по-твърдички, знам ли.

Аз също ги правих със суха. Нямаше никакъв проблем, но водичка си иска поне още 80-100 грама.

# 32
  • София
  • Мнения: 160
кифличките стават пухкави от маслото.
правя един хляб с прясно мляко и когато сложа масло същото се получава.  bouquet

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
Аз ги направих със суха мая и нещо не ми се получиха много пухкави. Не че не се изядоха...

Обаче с това количество вода тестото стана доста твърдо и пак не пое всичкото брашно, може би затова станаха по-твърдички, знам ли.

Аз също ги правих със суха. Нямаше никакъв проблем, но водичка си иска поне още 80-100 грама.

Да, и аз мисля другия път да сложа повече вода. Мерси. Hug

# 34
  • Мнения: 74
И аз ги направих но с повече вода.Станаха много хубави.Направих малко с течен шоколад,молко със сладко от ягоди,малко с локум и малко със сусам.Най ни харесаха с локума. smile3501

# 35
  • Мнения: 377
Аз ги направих по рецептата от bgkulinar, че на око много-много не се справям и половината ги поръсих със сусам. Станаха страхотни.


Последна редакция: пн, 18 юни 2007, 19:54 от Tangerine

# 36
  • Мнения: 1 799
И аз ги направих но с повече вода.Станаха много хубави.Направих малко с течен шоколад,молко със сладко от ягоди,малко с локум и малко със сусам.Най ни харесаха с локума. smile3501

Знам си аз  newsm10
А не изтича ли плънката отстрани?

Tangerine, права си - страхотни са. За да залепне сусамът, мажеш ли с белтък или с водичка?

# 37
  • Мнения: 50
Снежи, благодаря за рецептата. И аз ги направих и станаха много хубави.
За тези, които не са налучкали съотношението вода/брашно - аз сложих 1ч.ч. вода (280 грамова) и 4 ч.ч.+ още 3-4 суп. лъж. брашно.

# 38
  • Мнения: 6 461
Благодаря за рецептата  bouquet
Кифличките изглеждат много вкусно и апетитно. Heart Eyes

# 39
  • Мнения: 581
Понеже има различни видове мая - "половин кубче мая" колко грама мая трябва да е?

# 40
  • Мнения: 1 708
Понеже има различни видове мая - "половин кубче мая" колко грама мая трябва да е?


20 гр.

# 41
  • Мнения: 581
Благодаря, вкъщи кифличките са на почит и тези ще ги пробвам още в събота  Wink

# 42
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Би следвало да е 20 гр.
Едно кубче от стандартните е 40 гр. и е за килограм брашно (обикновено).

# 43
  • Мнения: 1 983
А ако вместо половината кафена чашка олио увелича маргарина ще стане ли?Нямам олио в момента, а и не мога да оставя малката сама, а искам да ги направя сега. newsm78

# 44
  • Мнения: 74
И аз ги направих но с повече вода.Станаха много хубави.Направих малко с течен шоколад,молко със сладко от ягоди,малко с локум и малко със сусам.Най ни харесаха с локума. smile3501

Знам си аз  newsm10
А не изтича ли плънката отстрани
[
/quote]

Шоколада и сладкото от ягоди изтекоха.Локума остана непокътнат.

# 45
  • Мнения: 1 708
А ако вместо половината кафена чашка олио увелича маргарина ще стане ли?Нямам олио в момента, а и не мога да оставя малката сама, а искам да ги направя сега. newsm78

Можеш,но май късничко отговарям!

# 46
  • Мнения: 377

Tangerine, права си - страхотни са. За да залепне сусамът, мажеш ли с белтък или с водичка?

Малко със закъснение, но все пак да отговоря. Намазах ги само с парено брашно.

# 47
  • Мнения: 1 799
За пръв път чувам "парено брашно".
Какво е това? Ти ли си го приготвяш или се купува  Rolling Eyes

# 48
  • Мнения: 377
Ами аз както казах не съм много-много по импровизациите и ползвах рецептата от линка на esme_bolger и там го има "попареното брашно". /леко съм объркала как точно се казва/  Crazy
Продуктите са същите /маргарина е заменен с масло/, но са дадени точните пропорции. Ето го обяснението на yosif за брашното:
"Брашно се залива с вряла вода и се оставя 20-тина минути да набухне. Става нещо като лепило за тапети"
За тази доза трябва съвсем малко брашно, аз попарих 1 супена лъжица и по-голямата част я изхвърлих след това.

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 260
 Sad

# 50
  • Пловдив
  • Мнения: 260
 Sad Два пъти ги правя тези кифлички и не ми стават като вашите!Нещо с маята май не мога да се справя или не е била хубава.

# 51
  • Мнения: 1 708
Къде е проблема,като се пекат ли,като втасва тестото ли....?

# 52
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Ами мисля че не може да втаса тестото не знам почти не ми се надува.

# 53
  • Мнения: 1 708
Ами значи или маята е малко или не е хубава!

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Най-вероятно маята не е хубава защото втория път сложих половинката която ми остана и 1 пакетче със суха мая!И пак нищо!  Rolling Eyes Да се надявам 3 път да е сполучлив!

Общи условия

Активация на акаунт