лека вечеря

  • 30 890
  • 65
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 199
Айля, у дома често правим имамбаялда, недостатъкът и е, че свършва бързо  Simple Smile всички я обичаме но става бавно.

То за това е "имам" баялдъ"
догато стане готово яденето имама(ходжата) припада от глад ..... това е идеята, че става бавно, но вкусно  Smile

# 16
  • Мнения: 19
Това не го знаех, честно казано, но ястието си го бива. Добре че ме подсети - това лято още не сме го правили. Кажи и още нещо толкова "хитричко"!

# 17
  • София
  • Мнения: 3 610
Моята любима лятна манджа е суфле от тиквички:
 1кг тиквички(настъргани)
 3 яйца
 1ч.ч.кисело мляко+1ч.л сода
 1ч.ч.брашно
 1/2ч.ч.олио
 1ч.ч сирене(или извара)
 няколко скилидки чесън,копър,сол и черен пипер на вкус.
Всичко се обърква изсипва се в тава и се пече.Става разкошно и може да се яде и топло и студено(аз като,че ли го предпочитам студено)

# 18
  • Мнения: 1 269
Предлагам ви една много лесна и вкусна лятна манджа - моя рецепта:
Тиквички нарязани на кубчета с малко олио задушавам в микровълновата за 10-на минути. Катофи, нарязани на дребно по същия начин задушавам в микровълновата за още 10-на минути. Изсипвам в тава един ред тиквички, ръся сирен, слагам картофите и пак малко сирене. Заливам с разбити яйца, кисело мляко и малко соев сос и запичам до зачервяване.

Други любими манджи са тиквички на фурна, наредени керемидообразно и оваляни в брашно и червен пипер. Сервирам с подлучено кисело мляко с чесън, копър или магданоз. Същото правя и с патладжани, но ги кисна предварително в солена вода.

Пържени чушки с диматен сос.

Таратор и салата почто всеки ден.

# 19
  • sofia
  • Мнения: 4 296
Люба, и аз мисля същото за супата, но ако нямам някаква, малкия яде само кисело мляко. Не винаги е достатъчно според мен, така че правя и супи, нямам избор. Иначе и таратора обича, но варианта с попарката отпада и трябва да предвидя хапки с кетчуп и колбас - това е другото му любимо меню. При вас какъв резервният вариант?

Ами супа май вече няма да правя,снощи малката яде картофки на фурна,довечера ще има филия с пастет,а утре с кашкавал.Моята щерка обича краставици и с това,че изяжда половин краставица с вечерята се заблуждавам,че се е наяла,но не мога да и давам супа в горещината.
Може едно постно зеле да направя да видя дали ще то яде

# 20
  • под тепетата
  • Мнения: 9 308
зеленчукова супа -от тиквички, от домати, от зелен фасул, от смесен зеленчук - градинарска,или крем супи са подходящи за лятото.

# 21
  • Мнения: 1 426
Любимите на семейството ми задушени картофи:
килограм пресни картофи - измити, ако са с тънка коричка може и небелени, нарязани на кубчета
кутийка грах
половин кутийка царевица
около 40 грама масло
сол или кубче бульонче
==========
всичко това за 20 мин. в тенджера под налягане
Внимавайте да не преварите картофите, че ще стане каша!
и накрая като отворите тегджерата - връзка копър, нарязан на ситно, омешвате и сервирате!

# 22
  • София
  • Мнения: 4 294
Ренка, понеже децата  са на "бабина ваканция" ние сме с мъжа ми сами. Наблягаме на салатите, пържени тиквички, задушени картофи....., ако ти кажа че не съм готвила от 10 дни манджа  Embarassed

Но ако децата са тук определено не мога да мина без готвено, лято не лята - трябва да има поне супа за малката.

Последна редакция: пн, 25 юни 2007, 15:47 от Дудинка

# 23
  • Мнения: 349
Дияна, дай подробности за рибата в микровълнова, слагаш ли и олио или само бучица масълце?
Ренка,
отново поздравления за темата  bouquet
Моето предложение за скумрия на микровълнова фурна:
Изчистената размразена скумрия, овкусена със сол, черен пипер, лимонов сок и много малко зехтин се загъва в хартия за печене ( напр. на  Фино ).  Приготвя се в микровълнова фурна  на автоматично меню.
Или на махсимална мощност за минути, определени приблизително по следния начин - за всеки 100гр. риба по 1 мин. - (напр. 300гр. риба - 3 мин.) и аз и добавям още 1. Така рибата е сочна, вкусна и много диетична.
Към нея задушени зеленчуци или салата.

Моята любима лятна манджа е суфле от тиквички:
liani - впечатли ме твоето любимо суфле. Скоро ще го приготвя, но на каква температура печеш и ориентировъчно време  chef

# 24
  • Мнения: 4 668
Много често правя зеленчуци на грил тигана - гъби , тиквички , моркови с някакъв млечен сос .
Също така и чушки и тиквички с яйце и сирене на фурна .
Салатите са ясни ...
Днес примерно ще направя варени царевици и някакво пиле  Peace

# 25
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 327
Не гласувах в анкетата.
Понякога ми се струпва период, в който готвя повече от зимата; после известно време има някакво "затишие", в което всеки се оправя сам  Simple Smile Салатите са едно на ръка.
Като цяло предпочитам нещата, които стават бързо, а това означава най- вече пържено  Confused ( тиквички, картофи, чушки) и на скара.

# 26
  • Мнения: 4 406
в тази жега много не ме свърта край печката. караме на тараторчета, салати , омлети, готови мръвки на скара

# 27
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 20 397
Моето предложение е грах с картофи и моркови.
В една тенджера се подваряват граха и морковите с малко сол. Като са почти готови слагам масло и / или олио, един зеленчуков бульон и картофи на големи кубчета. Оставям да се сварят картофите на слаб котлон. Като са готови се поръсват с копър.
Ястието може да се приготви и с пилешко месо или като гарнитура към други печени меса.

# 28
  • Мнения: 12 801
Моята любима лятна манджа е суфле от тиквички:
 1кг тиквички(настъргани)
 3 яйца
 1ч.ч.кисело мляко+1ч.л сода
 1ч.ч.брашно
 1/2ч.ч.олио
 1ч.ч сирене(или извара)
 няколко скилидки чесън,копър,сол и черен пипер на вкус.
Всичко се обърква изсипва се в тава и се пече.Става разкошно и може да се яде и топло и студено(аз като,че ли го предпочитам студено)
Звучи много добре
Би ли дала малко повече информация - с какви размери е тавичката, бухва ли по време на печенето, колко време се пече и на колко силна фурна? Може да звучат като тъпи въпроси, ама хич ме няма в печенето на суфлета и кексове  Rolling Eyes

# 29
  • Мнения: 14 490
сега се сетих за зелен боб- сварява се, отделно се запържва 1-2 супени лъжици брашно с малко червен пипер, добавя се зеления боб и се долива от водата в която е врял. оставя се да клокне и малко да се сгъсти и се сервира със счукан чесън и оцет. голяма вкуснотия е!

Общи условия

Активация на акаунт