За децата и алкохола при готвене

  • 5 841
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 483
Интересно ми е какво правите...
Смятате ли го за ОК, или сте твърдо против newsm78

# 1
  • usa
  • Мнения: 2 113
не виждам проблем. в яденето обикновено се слага малко алкохол, за аромат. на порция се пада по-малко от колкото има в бозата.

# 2
  • Му Кинд Оф Плаце
  • Мнения: 4 033
при температурна обработка алкохолното на алкохола се изпарява, не виждам проблем, въпреки ме рядко слагам и по-малко.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 867
Е какво са едни пържолки, ако не ги полееш с бира по време на готвене?

# 4
  • Мнения: 7 821
Да, слагам бира, вино и даже уиски, но количеството е много малко, а и алкохола се изпарява, както са писали по-горе. А моите са по-малки.

# 5
  • Мнения: 4 841
Да, слагам бира, вино и даже уиски, но количеството е много малко, а и алкохола се изпарява, както са писали по-горе. А моите са по-малки.

А-хъм. Изобщо не виждам какъв е проблемът. Количеството е не малко, а пренебрежимо малко според мен.

# 6
  • Мнения: 865
Готвя много рядко нещо с алкохол напр. винен кебап или печено пиле с бира и Дея е хапвала от яденето.Не съм наблюдавала странични реакции(блеснал поглед или нещо в походката hahaha)А сега сериозно мисля,че при топлинна обработка алкохола се редуцира (май така се казваше newsm78)и няма проблем.А сетих се ,бонбони пияни вишни не и давам те и на мен са ми силнички,също и сладоледи с алкохол.

# 7
  • Мнения: 14 133
Да, слагам бира, вино и даже уиски, но количеството е много малко, а и алкохола се изпарява, както са писали по-горе. А моите са по-малки.
Peace А и става по-вкусно.   bowuu

# 8
  • Мнения: 3 622
На винения кебап да капна 20 - 30 грама вино - мисля че не е фатално или на пържолките мъничко бира. Ами че те така са по вкусни  Joy

# 9
  • Мнения: 6 029
не съм против. давам.

# 10
  • В офиса
  • Мнения: 4 018
Този въпрос не е сериозен. Алкохолът се изпарява при нагряване. Не над 6, ами и на 2 годишно съм давала.
Ако говорим за сладкиши от типа на Тирамисут0, обаче, работата е друга.

Последна редакция: вт, 03 юли 2007, 12:13 от Тинкърбел

# 11
  • Мнения: 7 821
Този въпрос не е сериозен. Алкохолът се изпарява при нагряване. Не над 6, ами и на 2 годишно съм давала.
Ако говорим за сладкиши от типа на Тирамисуту, обаче, работата е друга.
Да, за сладкишите си права, мелба с коняк давам само на баща им  Wink.

# 12
  • София
  • Мнения: 3 421
Този въпрос не е сериозен. Алкохолът се изпарява при нагряване. Не над 6, ами и на 2 годишно съм давала.
Ако говорим за сладкиши от типа на Тирамисуту, обаче, работата е друга.

Точно така - давам винен кебеп, пържоли с алкохол, пилешки бутчета с бяло вино, но десерти сиропирани с алкохол - не.

# 13
  • Мнения: 5 362
не виждам проблем. в яденето обикновено се слага малко алкохол, за аромат. на порция се пада по-малко от колкото има в бозата.
Така е Peace
И аз съм давала такива яденета,нищо,че сме под 6  Wink

# 14
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Този въпрос не е сериозен. Алкохолът се изпарява при нагряване. Не над 6, ами и на 2 годишно съм давала.
Ако говорим за сладкиши от типа на Тирамисуту, обаче, работата е друга.

Така е. Пък и Тирамису не правя. Пълни трезвеници Innocent

# 15
  • Мнения: 7 263
Слагам само бира или чаша, чаша и половина вино като пека пиле или месо. При термична обработка алкохола губи градуса си. Не мисля че е проблем. така готвя от край време, мисля че не е проблем за децата.

# 16
  • В офиса
  • Мнения: 4 018
ха-ха, още някой да ми е цитирал тирамисуту. Аз пък взех, че се редактирах, случайна грешка беше, не търсен ефект. Ама така като го видях 5 пъти цитирано, ми е за урок, да чета преди да поствам  Grinning

# 17
  • Мнения: 5 183
Винен кебап хапва от около 2-годишен.
Бира при пе4ене съм слагала.
Естествено, и аз не бих дала сиропиран с алкохол сладкиш.

# 18
  • Мнения: 1 234
Вино и бира при приготвяне на готвено ядене с месо - да. Но в сиропирани сладкиши - не.

# 19
  • Мнения: 1 172
Да, макар че и 3г няма още. Единствено избягвам готвенето на такива храни, когато е болен и пие лекарства. Тогава е на много строг хранителен режим.

# 20
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
я па не готвЪ с алкохол  Crossing Arms
Но "пияни вишни" бих им дала да пробват.

# 21
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
я па не готвЪ с алкохол  Crossing Arms
Но "пияни вишни" бих им дала да пробват.

Щото са вкусниии Mr. Green

# 22
  • Мнения: 5 183
я па не готвЪ с алкохол  Crossing Arms
Но "пияни вишни" бих им дала да пробват.

Щото са вкусниии Mr. Green

Племенникът ми опита пияни вишни на около 2,5 години - поради нашата немарливост Embarassed
Радостно захапал шоколадовия бонбон, така го видях аз, влизайки в хола.
В следващия момент бонбона полетя с яд към пода, а милото мом4енце на леля беше направило адски погнусена физиономия.

# 23
  • Мнения: 3 146
Против съм. На мен от малка ми даваха алкохол. Към вкуса му се свиква и после по-лесно човек се приучава да пие.

# 24
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 310
Против съм. На мен от малка ми даваха алкохол. Към вкуса му се свиква и после по-лесно човек се приучава да пие.

Да бе! И сега к`во, пиянка ли си  newsm78

# 25
  • Мнения: 6 029
я па не готвЪ с алкохол  Crossing Arms


то и аз ат се замисля. алкохола е за пиене, не за готвене. само да го хабя за некви манджи.

# 26
  • Мнения: 3 271
Не съм чела другите, но алкохола при готвене губи градуса си, остава само аромата, така че няма никакъв проблем. Особено за дете над 6 г Simple Smile

# 27
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
готвя и давам, както са казали, не е вредно!ама пък е вкусно! ликьор в сладкиши слагам и крем шампанско в кифли сме давали, защото пък те го предпо4итат! бира също слагам ,ако успея да намеря истинска!

# 28
  • Мнения: 1 909
На сина ми не му харесва вкуса, когато има алкохол в някое ястие! Дори и съвсем малко да е, веднага го усеща и отказва да яде!
Май върл трезвеник си отглеждам Grinning

# 29
  • Мнения: 1 426
Е, че при топлинна обработка спиртът просто се изпарява и остава само ароматът от съответното питие - бира, вино или мастика.
Ние вкъщи имаме една страхотна яхнийка - картофи, скариди и мастичка.

# 30
  • Мнения: 11 607
Алкохола не се ли изпарява при готвене?? Сега като се сетя...се сещам за: винен кебап(него го правя много, много рядко) и капама(тайната на вкуса при нея е и в чаша червено вино)...Правя я само за нова година, така че не смятам,че с 1 чаша в годината ги алкохолизирам.....

Пияните вишни са класика......

# 31
  • Мнения: 1 896
Давам - то алкохол няма вътре, защото се изпарява при готвенето. Детето няма 3 години още.

# 32
  • някъде ... тук ...
  • Мнения: 8 183
Готвя с алкохол, най-вече с вино.
Бонбони с алкохол не щат. Ради беше изял преди доста време един и го изплю с думите " Вътре има ракия Sick" Повече не е и опитвал.

# 33
  • В Сънландия
  • Мнения: 1 445
Аз съм твърд въздържател, от едно известно време и приятеля ми - не лизваме алкохол ни с повод ни без повод!Струва ми се гадно да се дава на дете алкохол, независимо дали е мъничко в яденето, дали е просто да си лизне да не му е мерак или по каквито и да било други причини!
Ужасих се, когато прочетох, че и в кроасаните слагат алкохол Sick Струва ми се безумно и безотговорно да се дава на дете алкохол в какъвто и да било вид и под какъвто и да било предтекст!!!

# 34
  • София
  • Мнения: 903
аз не слагам алкохол в манджите. Не са ми вкусни с алкохол, а и не искам да давам на малката. И без алкохол може да мине.

# 35
  • Мнения: 7 821
Аз съм твърд въздържател, от едно известно време и приятеля ми - не лизваме алкохол ни с повод ни без повод!Струва ми се гадно да се дава на дете алкохол, независимо дали е мъничко в яденето, дали е просто да си лизне да не му е мерак или по каквито и да било други причини!
Ужасих се, когато прочетох, че и в кроасаните слагат алкохол Sick Струва ми се безумно и безотговорно да се дава на дете алкохол в какъвто и да било вид и под какъвто и да било предтекст!!!
Въпреки че, няколко човека ти обясниха, че при загряване алкохола се изпарява, ти все пак ни наричаш с лека ръка безотговорни  Shocked , защото не ти се вярва или защото си въздържателка или ...
Спирта се изпарява над 72 градуса, така и се дестилира (по народно му вари) напр. ракия - алкохолните пари минават през серпантината и се втечнават.
С други думи, това че правя винен кебаб с вино, не значи че алкохолизирам децата си и не съм безотговорна!

# 36
  • В Сънландия
  • Мнения: 1 445
Аз съм твърд въздържател, от едно известно време и приятеля ми - не лизваме алкохол ни с повод ни без повод!Струва ми се гадно да се дава на дете алкохол, независимо дали е мъничко в яденето, дали е просто да си лизне да не му е мерак или по каквито и да било други причини!
Ужасих се, когато прочетох, че и в кроасаните слагат алкохол Sick Струва ми се безумно и безотговорно да се дава на дете алкохол в какъвто и да било вид и под какъвто и да било предтекст!!!
Въпреки че, няколко човека ти обясниха, че при загряване алкохола се изпарява, ти все пак ни наричаш с лека ръка безотговорни  Shocked , защото не ти се вярва или защото си въздържателка или ...
Спирта се изпарява над 72 градуса, така и се дестилира (по народно му вари) напр. ракия - алкохолните пари минават през серпантината и се втечнават.
С други думи, това че правя винен кебаб с вино, не значи че алкохолизирам децата си и не съм безотговорна!
Значи заради някакъв измислен от някой си вкус сте съгласна да дадете на детето си каквото и да било?
А колкото и да се изпарява не е благоприятно да се дава на деца, защото макар и минимални остатъци алкохол,  могат да доведат до сериозни мозъчни последици след време.
Има стотици подправки, които да докарат предпочитаният вкус!Ще дам за пример чесъна - готвеният чесън няма никъкви полезни неща - остава само вкус и визия, но за сметка на това има подправка - асафетида, която дава на ястията вкуса, който чесънът придава, но освен това е и полезна за храносмилането...Има чудесни заместители - говоря за подправки, на алкохола в храната!
Все пак всеки си прави избора, с какво да се храни и как да живее!
Аз смятам, че е безотговорно да се дава алкохол, какъвто и да е и под какъвто и да било предтекст на дете,но това си е моето мнение и аз не давам на детето си!
Не обвързвам никого със своето мнение, просто го изказвам!Или нямам право да напиша какво мисля, за да не обидя някой във форума newsm78

# 37
  • Мнения: 4 451
Гласувах с трета опция, защото децата са ми под 6г. и наистина не се бях замисляла. Но аз изключително рядко готвя с алкохол.

# 38
  • Мнения: 3 456
Досега май само на винен кебап съм слагала алкохол. Не мисля, че е фатално- толкова рядко го готвя.

# 39
  • Мнения: 2 818
Не съм се замисляла, но и не готвя нищо с алкохол  Rolling Eyes

# 40
  • Мнения: 7 821
А колкото и да се изпарява не е благоприятно да се дава на деца, защото макар и минимални остатъци алкохол,  могат да доведат до сериозни мозъчни последици след време.
Очевидно няма да те убедя, че бозата е с по-висок алкохолен градус от винения кебаб или пилето с бира ... а и не виждам защо да се хабя. Подразниха ме квалификациите които си написала. Това че не споделяш мнението на другите и съответно те не споделят твоето, не значи, че трябва да ги обиждаш наричайки ги безотговорни!

# 41
  • Мнения: 8 505
Давам,а дъщеря ми няма и половината на 6г.Когато готвя пиле с картофи,добавям и малко бира.Никой и по никакъв начин не може да ме убеди,че такова нищожно количество ще и навреди.

Общи условия

Активация на акаунт