Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 8

  • 36 651
  • 296
  •   1
Отговори
# 240
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Благодаря за съветите. Справих се с желатина и ето тук резултатът:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&photo=72

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&photo=73

# 241
  • Мнения: 188
майчета,
направо се чувствам пристрастена...........др неделя синът ми става на годинка и ме амбицирахте да запретна ръкави и аз да му направя тортата!
е, от 3 дни чета темите и имам маааалко въпроси. кой знае колко пъти са обсъждани, но...
1во каква е разликата м/у марципана и фондана?
коя е най сполучливата рецепта за правене на чаршаф?

блатовете и крема съм ги набелязала вече, но ми се иска и да изглежда добре!
намерих от сайтовете лъвче, което искам да е в/у тортата и начина с разточване на фондана/марципана и изрязване на неубходимите елементи ми се стори приемлив за начинаещи като мен!
предварително мерси!

# 242
  • У дома
  • Мнения: 1 741
е, от 3 дни чета темите и имам маааалко въпроси. кой знае колко пъти са обсъждани, но...
1во каква е разликата м/у марципана и фондана?
коя е най сполучливата рецепта за правене на чаршаф?

Тъкмо щях да задам същия въпрос. Моят първи опит с марципана беше провал, защото не можах да смеля бадемите достатъчно ситно.

# 243
Здравейте мили дами. Бихте ли ми казали кака става този марципан Варна, защото аз така и не разбрах. Благодаря ви предварително.

# 244
  • Мнения: 188
Също така да запитам една доза мапципан достатъчна ли е за чаршаф и украса на една торта?
А в/у чаршафа може ли да се направи трансфер?
И сега като е по-топло май повечето не правите марципан, з/о се размеква,така ли е?
Като се сетя, че ние и до фото ще ходим сутринта! Иначе тортата ще трябва да е с млечно-маслена украса и трансфер?
Съвет...........мерси!

# 245
  • Мнения: 188
още нещо...
вчера в една сладкарница в казанлък  попитах с какво им бяха украсени тортите. Украсите бяха като рисувани в/у тортата.....и бяха лъскави, като покрити с желатин! естествено рецептата няма кой да ми даде, но момичето каза, че има желатин! оцветени бяха, но не и прозрачни! тряжва да е някакав крем, който се шприцова, з/о желатина или ще се разтече или в един момент изведнъж ще се сгъсти...
има ли някой идеа какъв може да е този крем за украса(не маслен)!
пак мерси!

# 246
  • Мнения: 6 043
 alexsb  ми аз те съветвам да видиш на 1та страница на тази тема.

# 247
  • Мнения: 6 043
Здравейте мили дами. Бихте ли ми казли как става този марципан Варна. Тортите ви правени с него изглеждат чудесни и затова ви питам, защото искам и аз да направя една, но незнам как става марципана. Да ве кажа аз мислех, че марципана е вид шоколад, но съм бъркала. Та ще се радвам да ми кажите как да си го направя този марципан. Благодаря предварително.  newsm17 smile3530

# 248
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 242
за марципан Варна рецептата е от БонАпети
400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. маргарин
100 мл вода
сладкарска боя

Прави се като парено тесто. Слагат се да заврат водата и маргарина. После се прибавя брашното и се бърка. Изважда се върху мраморна плоча да изстине до 18 С. После се меси с пудрата захар. Като я поеме всичката, се прави на топка и се слага в найлонова торбичка, изкарва се въздуха, за да не стане коричка и се оставя в хладилника. Част се оцветява в жълто, в оранжево и в зелено (малко). Правят се цветчета. Листенцата се правят с пръсти и с остър нож се нарязва на мястото на жилките. Тортата се облича в бяло захарно тесто. Разточва се върху пудра захар с дебелина о,5 см. Навива се върху точилката да се пренесе върху тортата. Изрязва се отдолу излишното. Напръсква се със зелена сладкарска боя (през едно малко уредче се издухва боята).
По долния ръб около тортата се прави трева (през цедка), отгоре и отстрани се подреждат цветенцата и листенцата.


Наскоро четох, че се използва мраморна плоча, тъй като тя отнема по-бързо топлината. Аз го слагам в капака на йенската тенджера (защото можело и върху стъкло). И не правя толкова дебел чаршаф, най-много 2 мм, най-често е още по-малко.

Други хитринки от тефтера дето не са ги записали в сайта, а са ги казали в предаването:
На блата се маха горната коричка с нож (дето малко се е надула неправилно и разваля формата на тортата). Блата се разрязва на 2. Сиропа - ванилията се слага, когато се извади от котлона и спре да изпарява. Крем - маже се върху тортата, когато малко стегне желатина, за да е по-лесно. Когато тортата се маже с крем се слага по-голямата част по средата, а отгоре съвсем тънко (явно пак е, за да се запази формата, когато се сложи чаршафа, нали крема е по-мек от блатовете).
Тези неща може и да ги знаете, но аз пак да ги напиша.

# 249
  • Мнения: 6 043
Благодаря за ртова че ми помогна Зечова.  smile3501   bouquet

# 250
  • Мнения: 6 043
Тортата се облича в бяло захарно тесто. Разточва се върху пудра захар с дебелина о,5 см. Навива се върху точилката да се пренесе върху тортата.

Какво е това тесто, как става?

# 251
  • Мнения: 6 043
Когато тортата се маже с крем се слага по-голямата част по средата, а отгоре съвсем тънко (явно пак е, за да се запази формата, когато се сложи чаршафа, нали крема е по-мек от блатовете).

А задължително ли трябва да има крем ако има чаршаф

# 252
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 242
Тортата се облича в бяло захарно тесто. Разточва се върху пудра захар с дебелина о,5 см. Навива се върху точилката да се пренесе върху тортата.

Какво е това тесто, как става?
това тесто  е именно марципан Варна като си го омесиш с пудрата захар го разточваш и пренасяш на тортата .
И да задължително е под чаршафа да има крем било то маслен или шоколад също става.

# 253
  • Мнения: 6 043
това тесто  е именно марципан Варна като си го омесиш с пудрата захар го разточваш и пренасяш на тортата .
И да задължително е под чаршафа да има крем било то маслен или шоколад също става.
[/quote]
   Оххх аз докато разбера ама че съм и аз една.... Значи аз така го разбирам.. Това е едно и също тесто което се разделя на няколко топки които се оцветяват в различни цветове- чрез сладкарска боя. След това взимаш топката с цвета в които искаш да е тортата ти и го разточваш с точилката после го мяташ върху тортата и готово. А от другите топки тесто правиш фигурки които оставяш в хладилника да стегнат. А за крема може ли да е нишесте или сметана..?

Благодаря предварително за отговорите!

# 254
  • Мнения: 7 107
А за крема може ли да е нишесте или сметана..?


Не! Под чаршафа от захарно тесто трябва да е или маслен крем или някакво шоколадово покритие, защото сметановите или нишестените кремове разтапят захарното покритие.

Общи условия

Активация на акаунт