тиквички

  • 6 109
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 375
Любимата ми СУПА ОТ ТИКВИЧКИ:
Продукти:
2 средно големи тиквички
маргарин/масло
3 с.л. фиде
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
копър
сирене

Тиквичките се нарязват на кубчета и се задушават в масло или маргарин, докато омекнат. Долива се 2 л. гореща вода и щом тя заври, се слага фидето и сол на вкус. След 5 мин., когато фидето се предполага, че е готово, се прибавя копърът и супата се отдръпва от котлона. След като поизстине, се застройва с яйцето и киселото мляко. Натрошеното сирене може да се сложи в тенджерата или при сервиране във всяка чиния.
Заради нея затварям тиквички в буркани.

# 16
  • София
  • Мнения: 688
Пълнени тиквички с царевица - много хубави стават   chef
виж и тук

# 17
  • Мнения: 5 362
Правя мусака с тиквички понякога.Вместо картофи,слагам тиквички.Останалото си е същото.
Също и тиквички с патладжан,с доматен сос и чесън.Става много бързо и вкусно:
В йенска тенджерка редя един ред тиквички-нарязани продълговато или на кръгчета,и един ред патладжан.Между тях слагам доматен сос(или пресни домати)объркан със малко сол,чесън,копър,магданоз.Завършвам реда с тиквички.Наливам съвсем малко водичка.Пека ги на фурна,и някой път 5 мин.преди да ги извадя настъргвам сирене отгоре да се запече съвсем леко.Това е.

# 18
  • София
  • Мнения: 1 946
Ами ако имаш фризер нарежи ги на кръгчета като за пържене ,сложи ги в найлонови пликчета - и във фризера
Зимно време е много приятно да си хапнеш пържена тиквичка Laughing

 Hug

# 19
  • Мнения: 1 691
Тиквеник от тиквички - настъргваш тиквичките, оцеждаш ги от водата, върху две кори за баница ръсиш малко олио, около 1 с.л. захар (може да разбъркаш ванилия или канела към захарта), 2-3 с.л. от настърганите тиквички и навиваш кората.

# 20
  • Мнения: 5 228
Пастет от тиквички и яйца
Сваряват се 5-6 тиквички с няколко скилидки чесън и 1-2 лъжици вегета или бульон. Отцеждат се и се пасират. При тиквичките се настъргват няколко сварени яйца, добавя се майонеза и няколко лъжици кисело мляко, 1 ч.л. горчица, копър и се разбърква добре. Охлажда се долре в хладилника. Може да се сервира като салата, върви и с препечени филийки.

Фритата с тиквички
В тиган с малко олио се запължват леко нарязаните на кръгчета тиквички, лук и чесън. Когато покафенеят леко, при тях се изсипват разбитите яйца, сол и копър на вкус и се пържи като омлет. Когато стане готово от едната страна, внимателно се обръща. Много лесно и вкусно ястие.

# 21
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Аз правя бюрек от тиквички.Тиквичките ги нарязвам на филийки леко ги запържвам от двете страни.След това ги намазвам с разбъркани яйце, сирене и копар,слепвам ги по две овалвам в брашно,след това в яйце и пържа.

# 22
  • Мнения: 393
Аз правя тиквички нарязани на кубчета с ориз, кайма, копър и др. подправки после слагам и една заливка отгоре и стават много вкусни  Peace

# 23
  • Мнения: 12 806
Аз ги пека на фурна със заливка.
Разрязвам всяка тиквичка на четири, после на резенчета. Слагам глава лук на полумесеци, олио, сол и копър и пека до готовност. После заливам с яйца+кисело мляко+натрошено сирене.
Става много леко и вкусно, особено студено Peace.
И на мен това ми е от любимите неща, само че не слагам даже и лук, най-много с малко чесън да овкуся вместо това. Последния път когато правих това ястие, беше много горещо и направо ми беше грехота да включвам фурната в жегата, затова задуших тиквичките в голям тиган, сложих ги в една малка тавичка и само запекох заливката в парти-грила.

# 24
  • Мнения: 1 288
любимите ми рецепти с тиквички са супа от тиквички и лазаня от тиквички по рецепта на една приятелка от италия.

крем-супа от тиквички:

2-3 моркова
2-3 стръка пресен лук или 1 глава стар лук
2-3 тиквички
1 кафена чаша грис
1 ч.ч. прясно мляко
копър

задушават се настърганите лук и моркови. прибавят се и настърганите тиквички. задушават се до омекване и се добавя топла вода и сол. ври около 20 минути. прибавя се гриса, разтворен в 1 чаша студена вода. ври още 10 минути. накрая се прибавя прясното мляко и копъра и се маха от котлона.

Лазаня от тиквички

2-3 тиквички
2 глави лук
2 домата
5-6 скилидки чесън
1 кубче бульон
2 с.л. олио
3 жълтъка
100 гр синьо сирене
100 гр бяло сирене
100 гр кашкавал
пермезан
200 гр шунка
3 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
копър, магданоз- по половин връзка

тиквичките се режат на кубчета, овалят се в брашното и се слагат в намаслена тавичка. отгоре на шайби се нарежда лука и шунката, натрошения бульон, чесъна на едро. пече се 20 минути като се бърка отвреме навреме. в голяма купа се смесват всички други продукти, без доматите. сместа се излива върху печеното, нареждат се отгоре доматите на шайби и се пече още около половин час.

да ви е сладко   chef

# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
Фен съм на тиквените кюфтета  Peace

# 26
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 383
Огретен с тиквички и картофи:
Нарязани и бланширани тиквички и картофи се поставят в намазнена тава, малко лук, домат, сирене, олио. Заливат се с вода и се запичат. След извирането на водата се заливат с яйце и кис.мляко и отново се запичат. По желание 2 мин преди да се изкара от фурната се поръсва с настърган кашкавал и копър.
Тиквички с ориз :
Нарязани на колелца тиквички се поставят на редове в тава и се поръсват с ориз, отгоре се нареждат нарязани на колелца домати, заливате с вода 1 към 3 1/2 с ориза, малко олио, сол и черен пипер. Пече се до извиране на водата, Поръсва се с копър
Тиквички - лодки:
Разделени по дължина тиквички се издълбават от семките и се пълнят със смес от сирене, извара, чесън и копър. След това се запичат.
В зеленчуковата супа също слагам тиквички
Тиквички на барбекю ( скара ), поляти със млечен сос от равни части майонеза, кисело мляко, малко чесън и копър

# 27
  • Мнения: 526
сега се сещам, че майка ми правеше нещо като кьопоолу от тиквички, което седеше в хладилника и си мажехме - някой знае ли рецептата  newsm78 (имаше чесън и оцет, а тиквичките бяха настъргани)


1 кг тиквички
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1/2 ч. ч. счукани орехови ядки
6-7 маслини
оцет
олио
сол

 
 
Приготвяне:
1. Измиваме и настъргваме тиквичките на едро.
2. Задушаваме на слаб огън в собствения им сок до омекване и изпаряване на течността, като бъркаме непрекъснато, за да не загорят.
3. Подправяме със ситно нарязаните лук и копър, счукан чесън, оцета и олиото.
4. Поднася се студено и украсено с цели маслини.
 

# 28
# 29
  • Sofia
  • Мнения: 21 639
Ето и моя вариант на тиквички с ориз. Simple Smile

Тиквички с ориз.. и картофи
На око са ми продуктите... та запържвам( който не си пада, да задушава) за каратко доста моркови, след това добавям лук и след малко тиквички на кубчета ама доста, като се позадушат/поомекнат добавям чесън- нарязан и  картофи на кубчета и вода, колкото (и малко повече) да се сварят.  Отделно сварявам ориз със олио и сол и по някое време добавям домати на кубчета( при мен са винаги обелени). Готовия ориз смесвам с  тиквичките и хубаво обърквам. Накрая мнооооого копър.


Сервирам и хапваме с чесън.
Много любима манджичка у нас. bowuu

Общи условия

Активация на акаунт