тиквички

  • 6 107
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Нарязани по дължина на филийки, осолени и метнати на скара или грил - каквото имате.

Ние всяка седмица си правим барбекю и тиквичите са задължителни при нас, така изпечени стават супер вкусни, дори мъжът ми и семейните ни приятели останаха изненадани, очаровани и казаха че от тук нататък само така ще ги ядат.  Grinning

# 31
  • София
  • Мнения: 4 294
Супа от тиквички

500 гр тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
2 моркова
2 с.л. доматено пюре
копър, риган, магданоз

Задушава се лука и морковите в масло, добавям размитото във вода доматено пюре. Сипвам тиквичките на кубчета и ориза и заливам с гореща вода на око. Вари се до омекване на ориза и тиквичките.

Преди поднасяне  слагам магданоз.

# 32
  • София
  • Мнения: 4 294
Пълнени тиквички с извара

тиквички
250 гр извара
1 стрък лук (или 1 глава кромид лук)
4 стръка копър
черен пипер на вкус
олио за намазване
2 яйца

Тиквичките се разрязват на две и ги бланширам за 3 минути в кипяща вода.
Охлаждат се и ги издълбавам (може и сурови).
Задушавам нарязаният на ситно лук и наситнената вътрешност на тиквичките около 5 минути.

Омесвам изварата, яйцата, задушеният лук и вътрешността на тиквичките и копър .
Пълня тиквичките и подреждам в намазнена тава.

В тавата наливам един пръст вода. Поставям във фурната и се пече 20-30 минути при силна фурна (до златисто).

Като сервирам - поливам със сос от кисело мляко, заквасена сметана, чесън и копър (хубаво разбивам сместта) Peace

# 33
  • София
  • Мнения: 642
Аз пък много обичам един кекс с тиквички...Много  е лесен.

Кекс с тиквички:

4 яйца
1,5 ч.чаша захар
200 гр. олио
около 500 гр. брашно
1 бакпулвер + 1 лъж. сода
1 ч.л. канела
една средно голяма тиквичка

Тиквичката се настъргва, и леко се смачква, за да си пусне малко от сока.
Останалите продукти се разбъркват последователно. Към тях се прибавя отцедената тиквичка.
Всичко се разбърква. Изсипва се в средно голяма кръгла тавичка предварително намазана с олио и поръсена леко с брашно. Пече се на умерена фурна.
Пробва се с клечка за зъби накрая. Трябва да се зачерви хубаво.

Много вкусен става.

P.P. Не ме бива много по обясненията, дано сте ме разбрали... Embarassed

# 34
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
НякоЙ може ли да даде рецепта за тиквички бюрек?

# 35
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 383
НякоЙ може ли да даде рецепта за тиквички бюрек?

Не съм пробвала , но сигурно трябва търво да се бланшират леко, за да не останат сурови отвътре. После овалваш в яйце, брашно, яйце и галета и пържиш в гореща мазнина.

# 36
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Аз правя много рядко, защото е много връткаво. Тиквичките ги нарязвам на дълги филийки и ги пържа по обичайния начин. След това ги слепвам по две със смес от яйце и натрошено сирене и после панирам.

# 37
  • Мнения: 2 126
Миш маш в който вместо чушки слагаш тиквички - много добре става.А баща ми редовно иска да му затварят бурканчета с тиквички домати смесени и врели докато се изпари воадата на домата и после много подправки най-важната от които е черен пипер,а без него си става много добра лютеничка Peace

# 38
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
А баща ми редовно иска да му затварят бурканчета с тиквички домати смесени и врели докато се изпари воадата на домата и после много подправки най-важната от които е черен пипер,а без него си става много добра лютеничка Peace
Моля да дадеш рецептата с дозировка, че мисля да го направя, това май ще да е готово ястие.

# 39
  • Мнения: 3 034
сега се сещам, че майка ми правеше нещо като кьопоолу от тиквички, което седеше в хладилника и си мажехме - някой знае ли рецептата  newsm78 (имаше чесън и оцет, а тиквичките бяха настъргани)

и моята майка го прави  Hug тиквичките се сваряват, отцеждат се добре и се пасират. по желание може да се добавят печени чушки минати на острието на миксера (или какъвто уред ползвате за нормалното кьопоолу). домати се слагат съвсем малко - на една купа един среден домат - бланширан, обелен и смлян. добавя се чесън - на вкус, но да има - 3-4-5 и т.н. скилидки - смачкани, подправя се с копър/магданоз (аз предпочитам), оцет и сол на вкус. това кьопоолу търпи и повечко оцет от обикновеното. за сгъстяване може да се пасира с малко сиренце, но си е екстра и без него   chef

# 40
  • Мнения: 3 804
тикви4ки с яйца
нарязваш тиви4ките на малки куб4ета ,разтапяш масло и ги овалваш 2-3 пъти в сгорещеното масло,намаляш огъня до последно и ги задушаваш,когато са готови слагаш и 2 яйца
другия вариант е с кайма
запържваш каймата и процедираш по горния на4ин

# 41
  • Мнения: 133
Фукла, благодаря за рецептата на фритата с тиквички - стана чудесна! Аз не обърнах накрая, а поръсих с настърган кашкавал и сложих капака на тигана и задуших до разтопяването му. Получи се изключително вкусно и бързо ястие.   bouquet

# 42
  • Мнения: 5 228
Фукла, благодаря за рецептата на фритата с тиквички - стана чудесна! Аз не обърнах накрая, а поръсих с настърган кашкавал и сложих капака на тигана и задуших до разтопяването му. Получи се изключително вкусно и бързо ястие.   bouquet


Радвам се, че ти е харесала рецептата.  Това с кашкавала звучи много добре, ще го пробвам.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт