Почитатели на индийската кухня има ли :)

  • 9 379
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 199
Имайте предвид, че Наан-а се пече в тандур

Да минем да го печем у вас тогава Joy   bouquet



Хахахахахахах Joy hahaha

  bouquet

# 31
  • Мнения: 386
аз съм вегетарианка и преди време си купих една огромна книга с веги рецепти - казва се кухнята на бог кришна, от която готвя всъщност рядко
иначе ви препоръчвам навратан корма (манджичка от зеленчуци, стафиди и кашу), мога да намеря рецептата, ако някой се интересува
само веднъж съм правила чътни(от манго), но толкова миришеше от подправките и го бърках толкова време, че после не можах да го вкуся, но познавачи казаха, че съм се справила  Party
самосите не мога да ги докарам, защото според мен ти трябва фритюрник или поне дълбок тиган (а аз нямам нито едно от двете. и тиган нямам, за да не се изкушавам да пържа...)
някой да знае дали пампадъмпс може да се прави и в европейски условия, т.е. на проста фурна?

# 32
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Наде пускай рецептата за навратан корма.

и аз съм веге и затова готвя от индийската кухня.

колкото до чътнито - според мен в моята книга са намалили подправките, за да пасват на европейския вкус  Wink
моето не става миризливо.

# 33
  • Мнения: 386
навратан корма
навратан означава девет скъпоценни камъка, затова се слагат общо девет зеленчука, ядки или сушени плодове. естествено може да са 10 или осем, но така е по-интересно  Laughing


продукти
25 грама ядки (кашу, шам фъстък или бадеми, може и смесени)
55 гр лук нарязан на дребно
малко чеснов пастет или просто начукана скилидка в хаваче
малко паста от джинджифил - аз ако нямам пресен слагам смлян
щипка лют червен пипер
щипка смлян кориандър
щипка гарам масала
щипка тумерик - не знам как е на български, а не мисля, че е задължителен. аз го слагам, защото го имам, иначе не е решаващ.
120 мл вода
20 гр стафиди
55 гр сирене панир - аз използвам прясно сирене или не слагам
30 мл прясно мляко
30 мл течна сметана
40 мл доматена сос
зеленчуците могат да са
моркови, чушки, зелен боб, грах, картофи, карфиол

съвсем малко олио се загрява в голям тиган и се слагат начуканите или нарязани ядки докато покафенеят след което се отделят в друга съдинка.
лукът се запържва до омекване, добавя се пастата от джинджифил и чесън и се бъркат 1 минута. след това се слагат доматеният сос, червеният пипер, тумерик, кориандърът и гарам масала. добавя се водата, разбърква се и се пускат зеленчуците, стафидите и се оставят да заври. след като заври намаляваш котлона на ниска степен и го оставяш 20 мин или докато картофите се отпуснат.
ако имаш желание запържваш прясното сирене, нарязано на парченца, в малко олио докато се зачерви, оставяш го на хартия да попие мазнината и след това го пускаш в манджата.
след като минат 20те минути идва ред на млякото и сметаната - за да не се пресече винаги ги слагам топли. още няколко минути на котлона и като се гръсти и замирише неустоимо - значи е готово.

  chef

Последна редакция: нд, 09 сеп 2007, 21:28 от nadezda

# 34
  • Мнения: 386
колкото до чътнито - според мен в моята книга са намалили подправките, за да пасват на европейския вкус  Wink
моето не става миризливо.



моето беше миризливо докато го готвих - едва ли лесно ще забравя уханието от бъркането на оцет и захар. иначе след това беше страхотен аромат, ама не можах да се насиля да го хапна   Rolling Eyes

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Надежда  - мерси  за рецептата.

ние спахме до сега след преяждане в един индийски ресторант.
беше голям цирк: собственикът ни вика "заповядайте, влезте",
а вътре сервитьорът "в обедна почивка сме" hahaha

излизаме, но собственикът ни видя и пак ни върна Joy

Наан нямаше общо с този дето съм купувала. направо супер.
собственикът рече, че е печен в тандур.
според мен и самото брашно беше различно от пшеничното.
хлябът беше много тънък, мек, но леко жилав.

за предястие донесаха 2 тънки питки като чипс (забравих как се викат, май чапати) с 3 соса: млечен с джоджен, манго чътни (гладко като мармалад) и май зеленчуково чътни (беше адски солено и е с някаква подправка, която мразя Sick)

аз ядах спанак, запържен с парчета сирене, подобно на тофу (вкусно беше, някой да знае как се казва?) и шафранов ориз.

половинката яде пилешки гърдички тандури. с някакъв много червен доматен сос, чак неестествено червен и все едно направен от пресни домати.
издухме се. Crazy

# 36
  • Мнения: 386
за предястие донесаха 2 тънки питки като чипс (забравих как се викат, май чапати) с 3 соса: млечен с джоджен, манго чътни (гладко като мармалад) и май зеленчуково чътни (беше адски солено и е с някаква подправка, която мразя Sick)

аз ядах спанак, запържен с парчета сирене, подобно на тофу (вкусно беше, някой да знае как се казва?) и шафранов ориз.


според мен това са пампадъмпс - ако са били и с леки мехурчета

парчетата сирене се наричат панир


а иначе и аз никога не стигам до десерта в индийски ресторант
и разкопчавам копчетата на дънките тайно  Embarassed

# 37
  • Мнения: 2 199
Цитат
а иначе и аз никога не стигам до десерта в индийски ресторант
и разкопчавам копчетата на дънките тайно   Embarassed 

 Mr. Green сякаш аз го казах, но аз обикновенно хапвам и от десерта  Mr. Green

  bouquet

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


според мен това са пампадъмпс - ако са били и с леки мехурчета


абе май друго ми каза, че се казват... не бяха с мехурчета. имаха някаква подправка подобна на семена от копър.
много тънки и хрупкави. бяха печени.

сиренето панир от какво се прави? от мляко или соя?

а забравих гледах десертите и имаше рецептата на Айля за халва от моркови, ама се викаше друго, не халва Laughing

понеже ми е първо посещение на ресторант имам въпрос: винаги ли храната се поднася цвъртяща и в отделни съдинки всеки да си сервира?
моят спанак беше с малко медно тиганче, което се подгряваше Shocked
половинката си получи пилето направо пушещо, в някакъв чугунен съд, плосък, с форма на риба, поставен с дървена форма newsm78

ние бяхме толкова гладни, а покрай нас всичко димеше Crazy

# 39
  • Мнения: 2 199
    
Цитат
а забравих гледах десертите и имаше рецептата на Айля за халва от моркови, ама се викаше друго, не халва
gajar   ka   halva

# 40
  • Мнения: 386
пампадъмпс са били
мда, така се сервира индийско - цвърчащо...

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
   
Цитат
а забравих гледах десертите и имаше рецептата на Айля за халва от моркови, ама се викаше друго, не халва
gajar   ka   halva

първата думата я имаше, другите 2 не  Joy
въобще не пишеше халва.
аз се сетих, защото беше пояснено: крем от моркови с бадеми и стафиди Sunglasses
да не би това да е друго Thinking

ок, Наде, схванах. Wink

точно под нас има индийско-пакистански ресторант, може някой ден да го пробваме...

# 42
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

ето тук е обяснено за чапатис.чапати
пампадумпс не го намерих в нета, може и грешно да го изписвам.

но аз ядах чапати, много е вкусно....ще проверя в азиатските магазини дали имат подходящо брашно.

# 43
  • Мнения: 1 436
пампадумпс не го намерих в нета, може и грешно да го изписвам.

Papadums  Peace

# 44
  • London, baby
  • Мнения: 800
Днес в предаването Бон Апети, имаше рецепта в хинди стил, вкусно изглеждаше  Crazy Ето и рецептата http://bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=3585

Общи условия

Активация на акаунт