Какви манджи въртите,за да скриете шапката на чужденците?

  • 7 886
  • 73
  •   1
Отговори
  • Мнения: 651
Чудех се дали да не пусна темата в чужбинския форум, но се надявам БГ мамите, живееще зад граница да "готвят" тук.

Чувала съм, че доста от продуктите, с които сме свикнали в БГ да кулинарстваме ги няма по чужбинско.
Например голяма мъка ми е като разбрах, че на нашенските кори за баница трудно може да им се намери еквивалент.
На мен съвсем скоро ще ми се наложи да блесна с някое бг ястие и ми се иска да почерпя от вашия опит.
Очаквам ви   bouquet

# 1
  • Мнения: 3 622
Е аз не живея в чужбина, но имам приятелка на която приятеля и е чужденец и нещата които приготвих първия път като дойдоха на гости са свинска кавърма, кьопулу салата от печен пипер и баница. Много му харесаха
Приятелката ми му купи чушкопек който си замъкна в Белгия, защото много му хареса вкуса на пипера печен в чушкопека

# 2
  • Мнения: 1 951
        свинска кавърма, кьопулу салата от печен пипер и баница
  Peace

Също - гювечета, гювеч, мусака. Въобще по-традиционни български ястия. Но не те съветвам да експериментираш с дроб сърма или други дреболии  Grinning

# 3
  • Мнения: 6 017
Аз съм за баница с айрян или кисело мляко- това си е типично българско ястие...
Някой салати като: шопска, овчарска, кьопулу салата
Нещо със сиренце- някоя питка, например Болярската на Биляна

# 4
  • Мнения: X
До сега не съм чула за чужденец, който да не се е впечатлил от нашата мусака.

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Зависи от чужбината Wink, аз нямам проблем с продуктите, всичко има. Кухнята ни е почти еднаква, но тя така и така е размита на Балканите. Тук правят много неща, които ние не готвим, защото гръцката кухня е повлияна и от средиземноморската.
Няколко неща не се правят в Гърция- луканка,печено пиле с бира и таратор. На таратора всички се мръщят, луканката всички харесват, а пилето с бира им е странно, но го ядат Wink.

П.С Мусаката и айрана са турски, правят се във всички Балкански държави. Баница също правят всичките ни съседи Wink.

# 6
  • Мнения: 11 747
Да,и аз с това започвам - зависи каква чужбина и от къде е чужденеца!
Баница и мусака определено не са български ястия,а балкански,че не знам дали не са и извън балкански - визирам къмто Сирия,например...

Имали сме гостенка - китайка - луканка не хареса никак,ама никак.Всички харесват шопската салата (макар,че тя заяви,че да се ядат краставици и домати заедно е вредно.... Shocked)

Не разбрах къде си и на кого ще готвиш,трябва да се съобрази с конкретния регион и хора!

# 7
  • Мнения: 651
.. Но не те съветвам да експериментираш с дроб сърма или други дреболии  Grinning

Да, и аз знав, че в EU не са на почит деболиите.

Гювечетата са добра идея, тъкмо вегетарианците няма да се цупят.

# 8
  • Мнения: 651

Не разбрах къде си и на кого ще готвиш..

Френската част на Suisse.

Няма да помъкна чушкопек от тук, но за едни кори белла много се чудя  Mr. Green

# 9
  • Мнения: 11 747
Ми,да.Едни кори можеш да вземеш и да спретнеш баница.Мусаката също е добър вариант за този случай.Гювечетата са ми като аламинут от нищо нещо,за почистване на хладилника.

# 10
  • Мнения: 2 199
Мусака, пълнени чушки с ориз или боб  Peace

Кори за баница, не можеш ли да точиш  Grinning
тогава можеш да спретнеш тутманик, питки... има доста рецепти напоследък във форума   chef

Успех, ти желая   bouquet

# 11
  • Мнения: 460
О-ООО направен варен боб,пълнени чушки,катък,таратор,сланинка с червен пипер,гювечета ,сирене по шопски........изобщо все в този дух !направо си облизват пръстите!! Crazy Crazy
а за баница да не говорим!! Crazy Crazy

# 12
  • Мнения: 27 524
Банска капама  Peace

# 13
Зависи от хората. Определено рискуваШ, така 4е не си губи времето със сложни неЩа. Направи неЩо, което ти е лесно. Колкото по_семпло, толкова по_добре.

# 14
  • Мнения: 422
 Тази рецепта съм я правила, тя е от готварската книга на  БГ-Мама пусната от Спаска.

ПАТАТНИК
(родопско ядене)

Защото обичам всичко, направено от картофи.  Very Happy

Истината е, че в родопския край правят и двата варианта - като баница, с кора от тесто отгоре и отдолу, а по средата плънка от картофи и без тесто на сач.

Този с тестото се прави така:
2 кафени чаши вода
брашно, колкото се поеме от водата, за приготвяне на тесто
1 кг картофи
3 яйца
1 кафена чашка олио
джоджен
сол
черен пипер

Приготвяне:
Картофите се настъргват на едро ренде и се разбъркват с яйцата, смления черен пипер, стрития джоджен и сол. От тестото се разточват две дебели кори. Едната се слага в тава, обилно намазана с олио. Отгоре се разстилат картофите. Върху тях се слага другата кора и краищата се притискат.

Пататникът се полива с мазнина и се пече на сач или в силна фурна. След като се изпече от едната страна, се обръща и се пече от другата страна.

# 15
  • Мнения: 422
Това също е доста интересно и вкусно.



Гньетени чушки

23/6/2003


Списък на необходимите продукти:

200 г свинско месо
200 г боб
1 ч. ч. пасирани домати
1 връзка джоджен
1 връзка копър
2-3 щипки кимион
1 ч. л. чубрица
1 кг зелени чушки за пълнене
2-3 домата
1 глава лук
скилидки чесън
струйка олио
сол на вкус


Начин на приготвяне:


   

1. Бобът се сварява до полуготовност. След това се изцежда и се поставя в купа заедно с пасираните домати.
   

2. Месото се нарязва на малки късове, джодженът и копърът – наситно, сипват се в купата при боба и всичко се размесва добре. Плънката се посолява и се подправя с кимион и чубрица.
   

3. Чушките се почистват от семето и се пълнят със сместа, като във всяка се слага и по 1 скилидка чесън.
   

4. Чушките се подреждат в тава, покриват се с нарязаните на тънки кръгчета домати и лук, поливат се с олиото, добавят се 1-2 ч. ч. вода и се пекат до кулинарна готовност.


http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=2864

# 16
  • Мнения: 1 116
Сирене по шопски и питка Simple Smile

# 17
  • Мнения: 651
Сирене по шопски и питка Simple Smile


Joy това са първите рецепти, които си записах   chef  bouquet

# 18
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638
Моят опит (9 години във Франция) показва :
- С малко късмет ще можеш да си купуваш гръцки кори от "ориенталските" магазини навън (дажe и някои по-големи вериги супермаркети ги имат). Казват се "filo paste" ("pâte fillo" на френски). Не се различават от българските и стават чудесни баници с тях.  Laughing
- Друга сигурна стойност са лозовите сърми, харесват се.
- От всички мои познати чужденци опитали таратор, един-единствен го харесва - мъжът ми   Laughing
- Ракията за аперитив основно се приема странно, за дижестив по може   Grinning
- най-разпространеният сорт чушки по магазините не става за печене - много са месести и с тънка ципа, ципата отвън изгаря, а чушката отвутре сурова стои. Дано да имаш повече късмет и да намериш капия някъде из Алпите  Grinning
- Руската салата се харесва, както и виненият кебап и гювечетата. Киополу (нямам "ер малък") - само за избрани Simple Smile

Имаше преди време в чужбинкия форум една тема точно за ястията, които готвим, ще се опитам да я изровя Simple Smile

ето я

Последна редакция: вт, 04 сеп 2007, 21:46 от Rotsa

# 19
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Rotsa доста добре е обяснила и то тя има опит с французи  Laughing
И при англичаните е горе долу така, таратор и айрян вече въобще не предлагам!
Тук има един пай с бъбрек, който е типично местно изпълнение, супер е  Peace А веднъж като споменах, че съм правила пържен черен дроб с лук, на един местен му потекоха лигите, обожавал това ядене  Thinking Въпреки това не бих рискувала да предлагам подобно ястие Wink
Най-шашкашто е да извъртиш някоя тамошна манджа, на която подхожда шопска салата, като гарнитура  Laughing От шопската до сега оплакване не съм чула, но я броят за гръцка  Rolling Eyes
Баницата също не е лоша идея, тук на финните кори им викат fillo pastry.
Винен кебап правих веднъж, но сложих маслини, това провали тотално представянето ми  Confused Дано французите са по-благосклонни към маслините или просто няма да слагаш Mr. Green
И палачинките веднъж ми ги отхвърлиха, защото не били с шоколад  ooooh! Какво ли не предлагах, захар, мед, сладко, кленов сироп  Crazy Само течен шоколад нямах! Но това мисля беше изключение Whistling

# 20
  • Мнения: 1 436
Пълнени чушки и гювечета (бонус точки за самите украсени гювечета  Grinning). Малък проблем е да се намерят що-годе тънки и дълги чушки годни за пълнене. Тук са направо във формата на куб  Crazy. Шопската салата също е хит. Американците правят ей такива физиономии  Sick като им обясниш какво е таратор, та не смея да предлагам. Класическа баница също хапват, както и банички от бутер трето. И баклава  Grinning.

При нас фините кори са fillo (или phyllo) dough и също ги продават в супермаркета.

Последна редакция: вт, 04 сеп 2007, 22:00 от Juturna

# 21
  • Мнения: 493
Проблем при нас да се намерят са корите за баница,гювечетата,чубрицата,джоджен,и пр...А за ястията,понеже има български ресторанти тук чехите доста им се харесва нашата кухня-мусака,скарата,гювечетата,таратора и доста др.които в момента не се сещам... EmbarassedА за алкохола какви мастики се пият..... #Crazy #Crazy #Crazy(естествено внос от БГ Laughing)

# 22
  • Мнения: 651
Ей, супер сте, много благодаря.
Изчетох и темата от линка.
Много полезно ми е инфото за пиперките, merci beaucoup   bouquet

А дали се продава в тамошните магазини кисело  newsm78 зеле за сърмички. Хрумва ми, че бих могла да си приготвя 1 зелка за бърза консумация...

А дали как гледат на нашенската яхнийка  newsm78 , че то хляб се иска за тази вкусотийка  Grinning

# 23
  • Мнения: 1 818
Преди години моята хазяйка беше онемяла от една пита...идва тя,а аз тъкмо съм я извадила ...Ама това нещо тук ли си го правила...вика тя...във фурната на печката...и не си го носила да се пече в градска фурна някаква... Shocked Не можело да бъде...та така и взех акъла...Сипах и една габровска сливова ракийка...и на жената направо не и се тръгваше...било някакво първокачествено уиски ... Все и правих питка на хазяйката ,когато идваше за наема...беше много сладка и добра бабка...Сега имаме две приятелски семейства испанци...не съм ги канила у дома ,но съм ги водила в български ресторант...киселото мляко не могат да го възприемат солено-на таратор и ли на салата Снежанка,обожават обаче шопската салата и сиренето в гювече или панирано...Приятелчета испанци на децата ми съм гощавала с баница,малки питки и панирани зеленчуци и меса...Все гледам да има и испански ястия ,наред с българските по рождените им дни...ама българските се изяждат по-бързо  Wink

# 24
  • Мнения: 1 546
Нашите гости от Америка това лято ги омаяхме с шопска селъд  Wink , гювеч и баница. А и домашно козе сирене (което по случайност имах) и разбира се - ракийка  Wink

# 25
  • Мнения: 444
Тази година на морето бяхме  на ол инклузив , предимно само сред чужденци и ми направи впечатление , че изобщо не си падат по нашата кухня ..... Ядяха предимно пържени картофи , спагети и някакъв ситен боб в доматен сос!

# 26
Моят опит (9 години във Франция) показва :
- С малко късмет ще можеш да си купуваш гръцки кори от "ориенталските" магазини навън (дажe и някои по-големи вериги супермаркети ги имат). Казват се "filo paste" ("pâte fillo" на френски). Не се различават от българските и стават чудесни баници с тях.  Laughing
- Друга сигурна стойност са лозовите сърми, харесват се.
- От всички мои познати чужденци опитали таратор, един-единствен го харесва - мъжът ми   Laughing
- Ракията за аперитив основно се приема странно, за дижестив по може   Grinning
- най-разпространеният сорт чушки по магазините не става за печене - много са месести и с тънка ципа, ципата отвън изгаря, а чушката отвутре сурова стои. Дано да имаш повече късмет и да намериш капия някъде из Алпите  Grinning
- Руската салата се харесва, както и виненият кебап и гювечетата. Киополу (нямам "ер малък") - само за избрани Simple Smile

Имаше преди време в чужбинкия форум една тема точно за ястията, които готвим, ще се опитам да я изровя Simple Smile

ето я


Оба4е има голяма разлика между това, което си готвят българките в 4ужбина и това, с което можеШ да скриеШ Шапката на 4ужденеца. Второто на мен ми се струва доста амбициозно като цел.

Между другото руската салата е френска Simple Smile.

# 27
  • Мнения: 11 747
И аз мисля,че авторката на темата не трябва много да се гласи да скрива шапките на чужденците с БГ манджи!Хората си харесват това,с което са свикнали и на повечето хич не им е до експерименти!Дано не се разочарова много,ама едва ли ще възторгне някого с нашата кухня!

Колкото аз съм се възторгвала,като съм яла в чужбина... Tired

# 28
  • Вече на село
  • Мнения: 569
А бе не знам какъв е произходът на кеат кебапа, но и чужденци, и българи са оставали доволни като им сервирам по едно лъскаво пликче в чиниите, което, като се разтвори, е толкова уханно, че цъкат докато не обилжат фолиото. Ако решиш това, да не забравиш гъбки, винце, масълце и т. н., все съставки, имащи отношение към аромата  Laughing

# 29
  • Мнения: 597
До сега не съм чула за чужденец, който да не се е впечатлил от нашата мусака.


Moят мъж  Joy Joy Joy Joy
Мусака и баница не харесва, както разните пити, питки и др. такива но по принцип не си пада по тестени така че сигурно е изклучение

Към авторката:

пълнени чушки, печени чушки, киополо  Heart Eyes Heart Eyes - много се харесва, салта от печени чушки, патлджан и доматки+ зелен лук, чесън, зехтин

# 30
  • Мнения: 3 521
Миш-маш май не видях някой да е написал, също качамак. Peace

# 31
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 695
Агне по хаЙдушки, прасе на чеверме, лучник със свинско, катми, питка, изпечена в подница на жар, боб в гърне, капама. Като за приготвянето на първите две трябват помощници. Иначе французите направо зяпнаха. На тръгване направо се чудеха защо бягаме от тази прекрасна страна Grinning

# 32
  • Мнения: X
То си зависи и откъде са чужденците.
Американците например не се впечатляват от салати и зеленчукови манджи, направо ги отбягват. Обичат си месцето и им харесват различно мариновани меса на скара или тиган. Рядко експериментират с различни вкусове.
Немци и източноевропейци са се впечатлявали от баници, зелници, пататници, питки, гозби в гювеч, мусаки и традиционните ни салати и предястия.
Французи са ми искали рецепти на шопска и млечна салата, пълнено пиле, сирене по шопски и панирано сирене.
Имаме едни приятели поляци, които каквото и да им сготвя, все са впечатлени и омитат чиниите. Явно нашата кухня е доста различна от тяхната.

# 33
Агне по хаЙдушки, прасе на чеверме, лучник със свинско, катми, питка, изпечена в подница на жар, боб в гърне, капама. Като за приготвянето на първите две трябват помощници. Иначе французите направо зяпнаха. На тръгване направо се чудеха защо бягаме от тази прекрасна страна Grinning

неЩо такова ако направиШ в междусградовото пространство, верно Ще им скриеШ Шапките  Grinning

# 34
  • Мнения: 7 803

Не разбрах къде си и на кого ще готвиш..

Френската част на Suisse.

Няма да помъкна чушкопек от тук, но за едни кори белла много се чудя  Mr. Green
ми тук има кори zа баница, ама на тях пи6е тесто zа 6трудел  Rolling Eyes

# 35
  • Мнения: 597
Агне по хаЙдушки, прасе на чеверме, лучник със свинско, катми, питка, изпечена в подница на жар, боб в гърне, капама. Като за приготвянето на първите две трябват помощници. Иначе французите направо зяпнаха. На тръгване направо се чудеха защо бягаме от тази прекрасна страна Grinning

неЩо такова ако направиШ в междусградовото пространство, верно Ще им скриеШ Шапките  Grinning






 Joy Joy Joy

ако и вземе едно праде и го заколи за коледа



 Joy Joy

# 36
# 37
# 38
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 695
Еее, мероприятието се провеждаше не в София, а в една местност близо до Златоград, горе в планината Simple Smile ВЕрно клането на прасе в  междублоковото пространство е атракция  Joy Преди Гергьовден циганите как си връзват агнета да пасат между блоковете  Mr. Green лично съм го виждала.Това да не би да не е атракция за чужденците, да не говорим за качено магаре на балкона на 6-ия етаж Mr. Green И това ако не е атракция  hahaha

# 39
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
А бе не знам какъв е произходът на кеат кебапа, но и чужденци, и българи са оставали доволни като им сервирам по едно лъскаво пликче в чиниите, което, като се разтвори, е толкова уханно, че цъкат докато не обилжат фолиото. Ако решиш това, да не забравиш гъбки, винце, масълце и т. н., все съставки, имащи отношение към аромата  Laughing

Какъв е този кеат кебап?

# 40
  • Мнения: 11 747
А бе не знам какъв е произходът на кеат кебапа, но и чужденци, и българи са оставали доволни като им сервирам по едно лъскаво пликче в чиниите, което, като се разтвори, е толкова уханно, че цъкат докато не обилжат фолиото. Ако решиш това, да не забравиш гъбки, винце, масълце и т. н., все съставки, имащи отношение към аромата  Laughing

Какъв е този кеат кебап?
И аз това исках да питам!
Давай рецептата,че не съм го и чувала дори!

# 41
  • Мнения: 461
С моите дойчовци въобще не се церемоня.
От години като идват в България задължително ги посрещам с:
Шоп`залат и за миг не са си помислили да я припознават за гръцка - слагам гоОоОоляма пукана люЮЮтА-А-А чушкА-А  Whistling стояла в оцет с чесън  Whistling
"Домашен ракиЙя из бабулки и дядулки" - ябълки и дюли Mr. Green  мит канелле  Crazy
Предястието е две яйца по Панагюрски върху Родопски пататник (баница с картофи, сирене, лук и подправки).
По това време вече гледат Shocked над чиниите като панагюрски възстанници ...
Агнешки хайдушки кебап  с бели сухи вина или бира.
Добружанско питище - питка от по-малки кръгли питки  с извара и яйца в тестото.
Задължително домашни бахур и сланинка с подправки към останалите мезета.
Десерта е биволско мляко с мед и ... канела Sick, ако въобще има някой  hahahaна масата.

Освен това харесват печен заек в пръстен гювеч, патица по калугерски (със  кисело зеле), агнешка дроб- сарма и ... боб с рагу и джумерки в гърне. Sunglasses
После - не ядели субпродукти  Mr. Green

 






# 42
  • Мнения: 4 458
сърмите - лозови и зелеви определено много се харесват, но да си призная не знам как се правят  Embarassed

Не знам как ще се приеме супа топчета....  Rolling Eyes

Моите деца се водят чужденци що се отнася до храната и умират за бюрек със сирене (едната) и със спанак (другата) и люто месо както наричат суджука (и луканката). Айрян обичат, но не им е любимо. Всички тези неща са ги яли около 2-3 пъти като сме ходили до NYC където може да се намери нещо за душата (поне моята ха-ха). Харесват и таратор...

Предполагам и чушки бюрек е добра идея....

П.П. Сподели после какво си сготвила и как се е приело. Много ми е интересно....

# 43
  • Мнения: 6 167
никакви особени, не съм по сложните произведения аз.
правя едно лесно пиле със сирена и сметана...то се радва на особен успех сред мъжете.
жените ахкат и охкат колко е калорично, но никоя не оставя.
на коледа реших да зашеметя италианската си рода с едни сърми, но не знаех, че се слага чиния в тенджерата да ги държи и  не сервирах точно сърми.
мисля, че готвенето с продукти от а до я само по себе си е повод за скриване на шапката.

# 44
  • Мнения: 4 458
Тази рецепта съм я правила, тя е от готварската книга на  БГ-Мама пусната от Спаска.

ПАТАТНИК
(родопско ядене)
.............

Вчера докато си говорихме с един приятел от Канада му казах за това ястие и предложих да го пробва. Днес получавам отзивите : "Беше превъзходно, благодаря ти че ми даде рецептата и разнообрази менюто ми"
Той май го е правил без тестото понеже се притесняваше че няма да го докара но дори и така много му е харесало  Grinning

Сега ще си запиша и аз рецептата и ще го дам на един готвач да ни го приготви за вторник - така се уговорихме. Нямам търпение и децата да си кажат мнението....

Мислите ли че ако се сложи спанак и/или сирене в сместа ще стане добре?

Аз от името на моя канадски приятел искам да ти благодаря lst, че написа тази рецепта  Hug С нетърпение ще изчакам да стане вторник когато и аз ще опитам и ще си кажа мнението  Wink

# 45
  • Мнения: 2 211
Най - добре не рискувай с разни сложнотии. Няма чужденец дето не харесва шопската салата. Завърти и една питка, а останалото направи по швейцарски маниер.

# 46
  • Мнения: 422
kiara, няма за какво да ми благодариш, но се радвам, че се е харесало.Аз съм правила и варианта без тестото, но тази рецепта , която съм дала е още по хубава и си е типично нашенска.За спанака незнам, но със сиренцето върви много добре.Мисля, че и капамата също е добра идея, тази която е с наденица, пилешко, свинско, постни сърмички.

# 47
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144


Да и аз и ще прибавя кавърма  Peace

# 48
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Капамата е изпълнима само в България. В чужбина не се намира нито кисело зеле, нито кървавица, нито суджук Wink.

# 49
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Капамата е изпълнима само в България. В чужбина не се намира нито кисело зеле, нито кървавица, нито суджук Wink.


Една моя приятелка си правеше кис. зеле в чужбина

# 50
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Дори и да си направи кисело зеле, със суджука и кървавицата ще се затрудни. Разбира се нищо невъзможно няма Wink.

# 51
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Капамата е изпълнима само в България. В чужбина не се намира нито кисело зеле, нито кървавица, нито суджук Wink.

където има турци, има и изброените неща. Wink

от тях си купувам хърватско кисело зеле, много е вкусно. и суджук има Peaceима и Бг сирене и кашкавал.

аз правих за Нова година банска капама. казаха, че е вкусна, но била много тежка hahaha понеже опитаха от всяка мръвка.

с моите бг манджи ничия шапка не искам да скривам.
всеки си има предпочитания и когато готвя бг кухня се съобразявам какво ядат чужденците.
аз също не ям всичко от тяхните типични гозби и те се съобразяват с това  Peace

имам голям успех с баници, мекици, тутманици, катми, понички и т.н. тестени, но не смятам, че са подходящи за пред гости.

# 52
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Дори и да си направи кисело зеле, със суджука и кървавицата ще се затрудни. Разбира се нищо невъзможно няма Wink.


Ми да ще си вземе от България
Аз си взимах сирене например че в Италия го нямаше нашето  Hug

# 53
  • Мнения: 6 167
Дори и да си направи кисело зеле, със суджука и кървавицата ще се затрудни. Разбира се нищо невъзможно няма Wink.


Аз си взимах сирене например че в Италия го нямаше нашето  Hug

да, има по-хубаво Laughing  открих чудно фета сирене, хем евтинко в един магазин ... по-хубаво е и от Маджаров.

# 54
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Дори и да си направи кисело зеле, със суджука и кървавицата ще се затрудни. Разбира се нищо невъзможно няма Wink.


Аз си взимах сирене например че в Италия го нямаше нашето  Hug

да, има по-хубаво Laughing  открих чудно фета сирене, хем евтинко в един магазин ... по-хубаво е и от Маджаров.




СИГУРНО СЕГА си го открила Аз говора за преди 10 г0дини   bouquet

# 55
  • Мнения: 6 167
където има араби ( и турци) има и бълграска 'национална' кухня и съответните продукти  Laughing
а италианците произвеждат и кисело зеле и много хубави туршии правят също така..и бахур имат, даже Mr. Green

# 56
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
където има араби ( и турци) има и бълграска 'национална' кухня и съответните продукти  Laughing
а италианците произвеждат и кисело зеле и много хубави туршии правят също така..и бахур имат, даже Mr. Green


оххх говорими - страшна кухня имат  ooooh!

# 57
  • Мнения: 1 101
Малко ОФ по темата за което се извинявам  но,всеки път като отворя да я 4ета ми се набива в о4ите баклавата от аватара на Pina
Pina твое произведение ли е баклавата?Много вкусно изглежда...ако може рецептата Thinking
А за месните....  правя им пиле пълнено с ориз и подправки,пълнени 4у6ки с зелен4уци ,на таратора се мръ6тят малко но като го опитат го харесват

# 58
  • Мнения: 6 167
където има араби ( и турци) има и бълграска 'национална' кухня и съответните продукти  Laughing
а италианците произвеждат и кисело зеле и много хубави туршии правят също така..и бахур имат, даже Mr. Green


оххх говорими - страшна кухня имат  ooooh!

арабите или италианците  Laughing

# 59
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
където има араби ( и турци) има и бълграска 'национална' кухня и съответните продукти  Laughing
а италианците произвеждат и кисело зеле и много хубави туршии правят също така..и бахур имат, даже Mr. Green


оххх говорими - страшна кухня имат  ooooh!

арабите или италианците  Laughing


италианците разбира се  Grinning

# 60
  • Мнения: 6 167
shushi7777 , не богохулствай  Laughing

# 61
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
shushi7777 , не богохулствай  Laughing


Малееее- добре  smile3505  Wink

# 62
  • Мнения: 11 747
Lozeva,не е мое произведение баклавата!За жалост!От нета я теглих ,и мен много ме вдъховява и затова си я сложих. Crazy

# 63
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Дали са яли сърмички със зелев и лозов лист,дроб сърма ? А шкембе чорба...  Peace

# 64
  • Мнения: 3 034
изненадах се от написаното... аз съм живяла във Франция, Англия, Гърция и сега тук. в БГ работех за скандинавска компания и постоянно развеждах по заведения. миналото лято кандски приятели бяха с нас в БГ. от всичките тея националности няма един, който да не се закръгли в България от твърде много ядене на твърде много различни ястия  Shocked страшно им е харесвала нашата кухня на всички, възхищават се на умелото ползване и познаване на билките и подправките! навсякъде съм си готвела каквото вкъщи се харесва, не съм се съобразявала специално с никого, всичко са яли с удоволствие, че и повтарят  Laughing тараторът тук е голям хит! лятото не можех да смогна, накрая ми писна  Close стоки има всякакви - гръцките кори са супер, кисело зеле и в буркани, и на зелки има. Бъдни Вечерската и Коледна трапеза им събраха наистина очите - постни и месни сърми, пълнени чушки с боб и ориз и стафиди, пастет от орехи и чесън (разядка), питката и баниците (сладки и солени), свинското със зеле, изядоха ни ушите  Laughing на Великден от тях козунак почти не успяхме да ядем  Crazy иначе са яли и кавърма, пилешки дробчета по селски, кюфтета по чирпански, бабината ми любима пилешка супа, яхнии най-различни видове (каквото съм имала сготвено), баници, тиквеник, това се сещам в момента, + салатите разбира се, всичко омитаааат  Whistling

ПП забравих последното им наплюскване с чушки и патладжани с доматен сос и тиквички с нашенския си чеснов млечен сос  Grinning

Последна редакция: пн, 10 сеп 2007, 04:34 от simplyaven

# 65
  • Мнения: 4 458
Олеееее как смогваш финансово да изхранваш толкова народ  Shocked че и да готвиш в такива промишлени количества.....

Мой приятел снощи спретна супа топчета, рецептата му я дадох по нета и обясних кое как се прави  Wink Човека беше изненадан колко вкусно станало  Mr. Green и наистина имаше забележка за билките и подправките.... Wink

# 66
  • Мнения: 3 034
е нали и ние ядем  Laughing не съм готвила за никого специално, ама те кат дойдат и ровят из хладилника с мъжа ми  Laughing иначе за празници знаеш - българинът си е българин, трапезата трябва да е както си му е редът  Mr. Green аз съм давала рецепти за мусака, боб чорба (и по манастирски), таратор и разядка на един приятел тук, че той е мераклия готвач, засега се справя доста добре, каза че тези вече ги е усвоил, да минаваме на нови рецепти  Grinning

# 67
  • Мнения: 4 458
 Joy бавно но славно завземаме запада с наште манджи  Peace

Последна редакция: пн, 10 сеп 2007, 21:03 от kiara

# 68
  • Мнения: 3 034
ам че как!  Mr. Green  chef

# 69
  • София
  • Мнения: 1 825
Преди време поканих голяма група чужденци - белгийци, словаци, французин, японец, американец, унгарка. Измислено ястие с пилешко и патладжани на фурна, къпана баница и баклава, салати няколко вида, филе "Елена, пастърма, луканка, суджук, сирене и кашкавал. Тук почти не се готви с патладжани, беше им интересно и вкусно, а баницата и баклавата се ометоха за секунди. Към сухите мезета нямаше интерес. Изпиха всичката ракия, после минаха на българско червено вино, изпиха и него и минаха на уиски. Следващият път сготвих на същата група мусака с картофи и пълнени тиквички /с последните много се гордея/. Мусаката не стигна, макар че бе няколко тави /че са ми все малки/, всички се наредиха за допълнително и се вслушаха в съвета ми да консумират с кисело мляко. Тиквичките дори не бяха опитани Banghead Мислех си за таратор, но се отказах. Виждам във форума, че съм постъпила правилно.

# 70
  • Мнения: 7 803
като каzахте таратор и се сетих кво направиха австрийците  Joy поливаха си го като дресинг на 6опската салата  hahaha

# 71
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
като каzахте таратор и се сетих кво направиха австрийците  Joy поливаха си го като дресинг на 6опската салата  hahaha


ЕЙ това ме уби  ooooh!

# 72
  • Мнения: 4 458
като каzахте таратор и се сетих кво направиха австрийците  Joy поливаха си го като дресинг на 6опската салата  hahaha

Това с таратора и аз съм го виждала и малко или много го разбирам, прилича си на дресинг  Wink

Един ден много продължително и очевидно удивено наблюдавах как сипваха пилешка супа върху храната си  Rolling Eyes

# 73
  • Мнения: 7 803
да, тук та4ат мле4ните дресинги  Peace но си е коми4на ситуация  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт