И пак невероятните brownies (браунис)

  • 45 062
  • 151
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 6 243
Да, черният шоколад означава "натурален".
Когато в рецептата е обозначено, че се използва такъв, то е защото този шоколад е с по-високо съдържание на какао от финия млечен шоколад, който се продава за директна консумация.

В натуралния шоколад за готварски цели съдържанието на какао е обикновено към 70%. В млечния шоколад, съдържанието на какаова маса е около 25%, останалото е сухо мляко. Оттам крайният ефект при употребата му за готварски цели е съвсем различен.

В конкретната рецепта трябва да се постигне плътен и наситен шоколадов вкус, което с млечен шоколад на практика е невъзможно. Ще стане някакъв десерт, ама няма да е брауниз.

# 46
  • Мнения: 3 376
Хапка мерси!
И последен въпрос-мога ли да си купя от магазина черен шоколад или трябва някакъв по специален сладкарски?

# 47
  • Мнения: 27 524
Обикновен, черен от магазина  Peace

С млечен не става, Хапка добре е обяснила, който не обича вкуса на натуралния, по-добре да не ги прави, не всеки харесва браунисите именно по тази причина.  Peace

# 48
  • Мнения: 6 243
И последен въпрос-мога ли да си купя от магазина черен шоколад или трябва някакъв по специален сладкарски?
Натурален от магазина е ок. Този на "Колеф" е с нй-много какаова маса (в сравнение със "Своге" и "Сушард").

Ако обаче често ползваш шоколад, излиза по-евтино да си купиш кувертюр от "метро" - гръцки, на "Йонас", 13 лв. за 2 кг. или белгийски натурален шоколад от магазинчето на "Кадемлия". Белгийският е в разфасовки от 5 кг, за съжаление (аз си купих оттам в комбина с още две мами), но пък е на копчета и не се налага да се бориш с него да го дробиш на ситно - направо е готов за разтапяне. За съжаление се изяжда много неусетно в тази си форма  Blush

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Ох, очите ми останаха! Обаче нямам кухненска везна - кажете ми как да премеря 60 гр. брашно?

# 50
  • Мнения: 3 376
Блонди може ли да ти използвам темата да питам за нещо друго,тъй като гледам,че повечето имате опит с шоколада?

# 51
  • Мнения: 224
Страхотно изглеждат Блонди...Ще ги пробвам и аз,но може би ще направя двойна доза,че няма да ни стигнат.

# 52
  • София
  • Мнения: 1 244
Хм, с уговорката, че друг път Браунис не бях опитвала - аз ги направих с фин млечен и определено си стана мноого добре (вкусно, пък ако ще и с друго име да го наречете  Grinning )
Сега ще пробвам 50:50 обикновен и натурален.

# 53
  • Мнения: 686
Снощи ги направих само че в купички за крем карамел ,отдолу подложих фолио ,защото нямах хартия за печене.Станаха стхрахотни,още вечерта се изядоха Peace

# 54
  • София
  • Мнения: 2 671
Малко в страни от темата -  как се съхранява шоколадовият кувертюр и каква му е трайността?

# 55
  • Мнения: 231
Ох, спретнах ги набързо cook и, докато измия чиниите се изпекоха. Пекох ги точно според рецептата - общо 20 минути - отгоре хванаха коричка, но май отвътре са доста течни... но предполагам, че след двата часа в хладилника ще стегнат. Ухаят невероятно и нямам търпение да ги опитам.
За протокола - направих ги със натуралния аеро шоколад на Своге, но съдържанието на какао в него е едва 45%...за съжаление друг не можах да намеря тази вечер, но си мисля, че и така ще са вкусни... ох, облизвам се вече  chef
 

Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 22:43 от Ariolka

# 56
  • Мнения: 6 243
Малко в страни от темата -  как се съхранява шоколадовият кувертюр и каква му е трайността?
Като всеки шоколад - на сухо, тъмно, хладно, но по възможност не в хладилник. За трайността - вероятно си пише на пакета, но не съм поглеждала... шоколадът при правилно съхранение е с голяма трайност. Лошото на кувертюра е, че не се задържа, няма как да ми се наложи да го съхранявам. У нас и кувертюр ядат, само да го намерят!

# 57
  • София
  • Мнения: 3 271
Вчера ги направих, само че ги изпекох като сладкиш в тавичка (нямам формички за крем карамел или друг вид) , нарязах ги на ромбчета, страхотни са   bouquet. Сложих чер шоколад с парченца портокал (на сушард) + обикновен чер шоколад - много приятен аромат се получи.

# 58
  • София
  • Мнения: 1 244
Само да кажа - за нелюбителите на натурален шоколад:
Не се притеснявайте, вкусът не става така горчив!
Аз пробвах 3 варианта - само с фин млечен, с 50:50 фин + натурален и само с натурален.
Последното е най-добро!
И другите стават, но накъртва на захар, не е толкова шоколадово.

Блонди, благодаря за рецептата!   bouquet

# 59
  • София
  • Мнения: 35 977
Направих ги - на вид супер, едни лъскавички, но са мазни и никой не ги хареса.
До грам спазих количествата продукти.

Незнам , аз ли бъркам в нещо?

Блонди, а ако намаля маслото?

Общи условия

Активация на акаунт