И пак невероятните brownies (браунис)

  • 45 058
  • 151
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
Пускам рецепта и снимки, защото преди да ги направя търсих из форума и ми направи впечатление, че рецептите са винаги с ядки или стафиди. Доколкото знам в оригиналната рецепта няма такива. Ето ги моите от снощи, линкът с рецептата ще сложа в Любимите рецепти.

250гр черен шоколад
150гр пудра захар
150гр масло
1 пакетче ванилия
60гр брашно
3 яйца
1 щипка сол

Стопявате маслото на слаб огън (да не зацвърчи) и после натрошавате вътре шоколадът. Пише да се стопява на водна баня, но аз стопявам на тих огън и маслото, и шоколадът заедно. Пускате фурната да се загрее на 180 градуса. Сваляте от огъня, добавяте пудрата захар, ванилията, разбитите яйца и щипката сол. Накрая добавяте брашното. Разбъркайте добре и сипете сместта във формичките. Най-добре в чашки за крем-карамел. Аз ги правя в едни тави, които са разграфени на чашки, но обезателно постилайте вътре хартия за печене. Слагате във фурната за 15мин, после я изключвате и ги оставяте вътре още 5. Все пак внимавайте, фурните са различни, не ги препичайте, стават трошливи и сухи. Да са лепкави в средата, да лепи на клечката, да са глетави и тежки трябва! Оставяте ги да изстинат и после слагате в хладилника за минимум 2 часа.
Може да ги изпечете и в обща тава и после, след изстиване и след хладилника, да нарежете на отделни порции.


 


Последна редакция: ср, 10 окт 2007, 18:28 от Блонди

# 1
  • Мнения: 3 622
Блонди изглеждат много вкусни, а и аз съм голям любител на черния шоколад само дето нямам такива плитки купички. Имам като за Крем-карамел, но ми се струват много дълбоки - дали ще станат  newsm78   

# 2
  • Мнения: 4 496
Страхотно изглеждат!
Не виждам набухвател никакъв-или при този вид сладкиш не се слага? Embarassed
В силиконови формички за мъфини ще стане и без хартия,нали? newsm78

# 3
  • Мнения: 27 524
красим, не се слага набухвател. Те ще станат, но няма да можеш да ги извадиш, без да се разтрошат, защото са тежки и лепкави. Пробвай, но според мен не може без хартия.
Тasha, ако има хартия, ще станат навсякъде, без хартия няма да можеш да ги извадиш. Иначе и аз съм правила в такива купички, пълня наполовината и готово. Но и в голяма тава е ок  Peace

# 4
  • Мнения: 1 353
Изглеждат страхотно....А аз се пазя от такива вкусотии защото........ Embarassed.Но съм шокофенка.Браво  chef.

# 5
  • Мнения: 27 524
Сравнително диетични са  Peace

# 6
  • Мнения: 6 017
Блондиииии......Невероятни са на външен вид   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 7
  • Мнения: 1 526
Блонди, яла съм, но не съм си представяла, че са толкова лесни за приготвяне. Благодаря ти. А си мисля, че милото ми ще ти е още по- благодарен!

# 8
  • Мнения: 27 524
Блонди, яла съм, но не съм си представяла, че са толкова лесни за приготвяне. Благодаря ти. А си мисля, че милото ми ще ти е още по- благодарен!

Тали, хи хи, лесни са, да, дай отчет като ги направиш за милото  Joy
СиС, малко ги попрепекох, трябва по-малко, но станаха, де,  Simple Smile

# 9
  • Мнения: 4 496
А отгоре слагаш ли някаква глазура,че стават такива Flutter лъскави?

# 10
  • Мнения: 952
Много апетитно изглеждат. Дано успея тези дни да ги приготвя - ще има много доволни вкъщи.

Благодаря Блонди   bouquet

# 11
  • варна
  • Мнения: 1 830
Ауу, браво Блонди - страхотна рецепта.Ще я пробвам тези дни  bouquet

# 12
  • Мнения: 27 524
А отгоре слагаш ли някаква глазура,че стават такива Flutter лъскави?

Не, нищо. И на мен ми направи впечатление, че са доста лачени  Laughing, може би съм ги препекла повече  Thinking

# 13
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Сравнително диетични са  Peace
Какво диетично видя в браунис!  Mr. GreenНаправо ми провали диетата! Twisted Evil Добре , че сладкото ще ме поуспокои. JoyБлонди страхотно ти изглеждат сладкориите!    bouquet

# 14
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Не става ли много малко количество с тези пропорции?
   Мерсаж за рецептата.

# 15
  • Мнения: 4 435
Блонди днеска изби рибата.И с рецептат с говеждото.Браво.
Ще почна да приготвям твоите рецепти една по една,дали ще успея незнам,все добавяш нещо.И все такива вкуснички.......

# 16
  • София
  • Мнения: 35 977
Тия дни ще ги направя- мерси за рецептата Блонди.
Изглеждат супер  bouquet  bouquet  bouquet

# 17
  • Мнения: 27 524
Не става ли много малко количество с тези пропорции?

Малко, да, 16 бр, не са големи. Така е дадена, така я направих. Ние сме двама, стига. Ако сте повече или за гости - двойно количество.  Simple Smile

# 18
  • На небето
  • Мнения: 5 530
А във тефлонена форма от мъфини дали няма да стане. Нищо не ми е залепвало в нея, та се чудя? newsm78

# 19
  • Мнения: 27 524
А във тефлонена форма от мъфини дали няма да стане. Нищо не ми е залепвало в нея, та се чудя? newsm78

И аз в такава ги правих, ама все пак сложих хартията. Знам, че така ги пекат и по сладкарските цехове. Не знам, пробвай, може би ще стане  Simple Smile

# 20
  • Варна
  • Мнения: 672
Наистина изглеждат доста апепитноооооо  Hug

# 21
  • Мнения: 1 526
Блонди, Блонди вкъщи вече всички те обичат! Направих ги аз и докато чаках да поизстинат малко, за да ги метна в хладилника няколко "хвръкнаха" още топли. Пекох ги в формички за мъфини, силиконови. Ако успея да преваря мойте хора ще ги снимам. И мойте са лъскави, а какво ухание се разнесе докато се пекоха... Препоръчвам ги горещо на всички!

Последна редакция: пт, 12 окт 2007, 20:00 от Tali Dan

# 22
  • Мнения: 7 418
    Супер!Аз тъкмо се канех да пусна тема-въпрос :Как се прави Браунис? Laughing
    Пробвала съм ги на няколко места,включително и фабрично приготвени,но още нито веднъж домашно приготвени.....
    Блонди,яйцата в рецептата с миксер на пяна  ли се разбиват? newsm78

# 23
  • София
  • Мнения: 1 936
Страхотна рецепта, моите станаха много вкусни  Heart Eyes

# 24
  • Мнения: 27 524
Блонди,яйцата в рецептата с миксер на пяна  ли се разбиват? newsm78

Не, не пише така. Аз на ръка с вилицата ги разбих и това е.  Simple Smile

# 25
  • Мнения: 7 418
Блонди,яйцата в рецептата с миксер на пяна  ли се разбиват? newsm78

Не, не пише така. Аз на ръка с вилицата ги разбих и това е.  Simple Smile
  да-да  Wink,видях ,че не пише  Laughing,но се зачудих.....като няма набухвател,да не би разбитите яйца да играят ролята на набухвател?
  А те,пък,не играят.....ОК! Peace
  Благодаря ти за чудесната рецепта,нямам търпение да я опитам!

# 26
  • Мнения: 27 524
Те не трябва да бухват. От типа "мокри" сладкиши са, вътре трябва да остане лепкаво и тежко, даже леееко течно.  Simple Smile

# 27
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Браунис, а?!?!  Sad
Давай, давай още вкусотии........  Crazy
Хем ми се гади, хем ми се яде - ха кажи сега как да процедирам!  Crossing Arms

# 28
  • Мнения: 27 524
Хем ми се гади, хем ми се яде - ха кажи сега как да процедирам!  Crossing Arms

Стой далеч от готварския  Laughing
 Hug

# 29
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Не става ли много малко количество с тези пропорции?

Малко, да, 16 бр, не са големи. Така е дадена, така я направих. Ние сме двама, стига. Ако сте повече или за гости - двойно количество.  Simple Smile
   Мерси!  bouquet

# 30
  • Мнения: 7 418
Те не трябва да бухват. От типа "мокри" сладкиши са, вътре трябва да остане лепкаво и тежко, даже леееко течно.  Simple Smile
      ммммммммммммммм!Според описанието ти ,приличат ми малко на скалички или шоколадови топки от по-лепкавите. Rolling Eyes

# 31
  • Мнения: 27 524
Според описанието ти ,приличат ми малко на скалички или шоколадови топки от по-лепкавите. Rolling Eyes

Не чак толкова лепкави, само отвътре, но отвън са си сухи, абе странни са, но много вкусни, да им се не види  Grinning

# 32
  • Мнения: 107
Много, много са вкусни!  За последните три дни ги правя три пъти...
Благодаря за рецептата  bouquet

# 33
  • Мнения: 6 243
Ето един вариант за печенето на тези "Брауниз":



- с хартиени кошнички за мъфини. Снимката е от рецепта за "белгийски брауниз", която е доста подобна на тази.

# 34
  • Мнения: 875
блонди, благодаря!  Hug изглеждат страхотно! записвам се, за да не ми изчезне рецептата и ще ги пробвам непременно.

# 35
  • Мнения: 27 524

И моята рецепта мисля, че е белгийска  Peace
Хартиените кошнички са същите като обикновената хартия за печене, само че са къдрави  Grinning

# 36
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 731
Олеееееееееее,каква вкусота . Избърсвам монитора и отивам за шоколад. Ако не стане нищо, идвам на гости-кой ще ме покани  Mr. Green

# 37
  • София
  • Мнения: 10 858
Страхотийка Mr. Green
Много вкусно изглеждат и звучат. Напоследък ама мноооого ме мързи, но ще трябва да ги пробвам, няма как Hug

П.п t_ilieva, честито!

# 38
  • Мнения: 5 393
Лелееее, само да се събуди детето и отивам до магазина за шоколад Grinning
"Черен шоколад" какво значи-че трябва да е натурален ли, или може и млечен? Че аз натуралния не го долюбвам нещо Confused

# 39
  • Мнения: 107
Блонди, благодаря за рецептата   bouquet

# 40
  • Мнения: 686
Страхотни изглеждат.И аз утре ще се пробвам.
Благодаря за рецептата.

# 41
  • Мнения: 6 243


Хартиените кошнички са същите като обикновената хартия за печене, само че са къдрави  Grinning
Само че са нарязани и огънати предварително  Grinning като за по-мързеливи булки Wink

# 42
  • Мнения: 27 524
Само че са нарязани и огънати предварително  Grinning

Естествено, иначе няма как да ги накъдриш  Laughing

# 43
Блонди, рецептите ти са страхотни. Аз съм добър любител-готвач, но и от теб научих някои неща. Този десерт е великолепен. Поздравявам те   bouquet

# 44
  • Мнения: 3 376

"Черен шоколад" какво значи-че трябва да е натурален ли, или може и млечен? Че аз натуралния не го долюбвам нещо Confused

И аз искам да попитам същото Hug
Че утре реших да изненадам моя мъж,никога нищо сладко не съм му готвила,а тази рецепта е много лесна и вкусно изглежда,ама и той не обича много черен шоколад,даже никак?
А на вкус усеща ли се,че е черен или от захарта може би няма да е точно такъв...?

# 45
  • Мнения: 6 243
Да, черният шоколад означава "натурален".
Когато в рецептата е обозначено, че се използва такъв, то е защото този шоколад е с по-високо съдържание на какао от финия млечен шоколад, който се продава за директна консумация.

В натуралния шоколад за готварски цели съдържанието на какао е обикновено към 70%. В млечния шоколад, съдържанието на какаова маса е около 25%, останалото е сухо мляко. Оттам крайният ефект при употребата му за готварски цели е съвсем различен.

В конкретната рецепта трябва да се постигне плътен и наситен шоколадов вкус, което с млечен шоколад на практика е невъзможно. Ще стане някакъв десерт, ама няма да е брауниз.

# 46
  • Мнения: 3 376
Хапка мерси!
И последен въпрос-мога ли да си купя от магазина черен шоколад или трябва някакъв по специален сладкарски?

# 47
  • Мнения: 27 524
Обикновен, черен от магазина  Peace

С млечен не става, Хапка добре е обяснила, който не обича вкуса на натуралния, по-добре да не ги прави, не всеки харесва браунисите именно по тази причина.  Peace

# 48
  • Мнения: 6 243
И последен въпрос-мога ли да си купя от магазина черен шоколад или трябва някакъв по специален сладкарски?
Натурален от магазина е ок. Този на "Колеф" е с нй-много какаова маса (в сравнение със "Своге" и "Сушард").

Ако обаче често ползваш шоколад, излиза по-евтино да си купиш кувертюр от "метро" - гръцки, на "Йонас", 13 лв. за 2 кг. или белгийски натурален шоколад от магазинчето на "Кадемлия". Белгийският е в разфасовки от 5 кг, за съжаление (аз си купих оттам в комбина с още две мами), но пък е на копчета и не се налага да се бориш с него да го дробиш на ситно - направо е готов за разтапяне. За съжаление се изяжда много неусетно в тази си форма  Blush

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Ох, очите ми останаха! Обаче нямам кухненска везна - кажете ми как да премеря 60 гр. брашно?

# 50
  • Мнения: 3 376
Блонди може ли да ти използвам темата да питам за нещо друго,тъй като гледам,че повечето имате опит с шоколада?

# 51
  • Мнения: 224
Страхотно изглеждат Блонди...Ще ги пробвам и аз,но може би ще направя двойна доза,че няма да ни стигнат.

# 52
  • София
  • Мнения: 1 244
Хм, с уговорката, че друг път Браунис не бях опитвала - аз ги направих с фин млечен и определено си стана мноого добре (вкусно, пък ако ще и с друго име да го наречете  Grinning )
Сега ще пробвам 50:50 обикновен и натурален.

# 53
  • Мнения: 686
Снощи ги направих само че в купички за крем карамел ,отдолу подложих фолио ,защото нямах хартия за печене.Станаха стхрахотни,още вечерта се изядоха Peace

# 54
  • София
  • Мнения: 2 671
Малко в страни от темата -  как се съхранява шоколадовият кувертюр и каква му е трайността?

# 55
  • Мнения: 231
Ох, спретнах ги набързо cook и, докато измия чиниите се изпекоха. Пекох ги точно според рецептата - общо 20 минути - отгоре хванаха коричка, но май отвътре са доста течни... но предполагам, че след двата часа в хладилника ще стегнат. Ухаят невероятно и нямам търпение да ги опитам.
За протокола - направих ги със натуралния аеро шоколад на Своге, но съдържанието на какао в него е едва 45%...за съжаление друг не можах да намеря тази вечер, но си мисля, че и така ще са вкусни... ох, облизвам се вече  chef
 

Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 22:43 от Ariolka

# 56
  • Мнения: 6 243
Малко в страни от темата -  как се съхранява шоколадовият кувертюр и каква му е трайността?
Като всеки шоколад - на сухо, тъмно, хладно, но по възможност не в хладилник. За трайността - вероятно си пише на пакета, но не съм поглеждала... шоколадът при правилно съхранение е с голяма трайност. Лошото на кувертюра е, че не се задържа, няма как да ми се наложи да го съхранявам. У нас и кувертюр ядат, само да го намерят!

# 57
  • София
  • Мнения: 3 271
Вчера ги направих, само че ги изпекох като сладкиш в тавичка (нямам формички за крем карамел или друг вид) , нарязах ги на ромбчета, страхотни са   bouquet. Сложих чер шоколад с парченца портокал (на сушард) + обикновен чер шоколад - много приятен аромат се получи.

# 58
  • София
  • Мнения: 1 244
Само да кажа - за нелюбителите на натурален шоколад:
Не се притеснявайте, вкусът не става така горчив!
Аз пробвах 3 варианта - само с фин млечен, с 50:50 фин + натурален и само с натурален.
Последното е най-добро!
И другите стават, но накъртва на захар, не е толкова шоколадово.

Блонди, благодаря за рецептата!   bouquet

# 59
  • София
  • Мнения: 35 977
Направих ги - на вид супер, едни лъскавички, но са мазни и никой не ги хареса.
До грам спазих количествата продукти.

Незнам , аз ли бъркам в нещо?

Блонди, а ако намаля маслото?

# 60
  • София
  • Мнения: 2 671

Блонди, а ако намаля маслото?
Според мен ще станат шоколадови кексчета, не браунита.

# 61
  • София
  • Мнения: 46
Здравейте, момичета Grinning!
Невероятно вкусни са, но искам да попитам дали знаете от къде мога да си купя и аз такива формички за мъфини, защото имам проблем с намирането им

# 62
  • Мнения: 580
Здравейте, момичета Grinning!
Невероятно вкусни са, но искам да попитам дали знаете от къде мога да си купя и аз такива формички за мъфини, защото имам проблем с намирането им
Виждала съм в магазини за левче,а като се замисля -няма как да не намериш такива в "Метро "или "Кауфланд".  bouquet

# 63
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Дано да има някой да ми отговори, довечера ще имаме гости и съм решила да правя тези кексчета, но имам само 100 гр. натурален шоколад и мисля да намаля малко или много и от останалите продкути.. Някой който ги е правил и знае колко бройки излизат може ли да ми каже с половин продукти колко ще излязат горе- долу. Проблемът е , че имам една тава разграфена на 6 чашки, но доста обемни, тоест не знам дали ще има смес за напълването на всичките. newsm78

# 64
  • София
  • Мнения: 1 936
Едва ли ще си запълниш 6те обемни чашки....
Не излизат толкова много сладки дори при пълната доза, а пък с 1/3 от сместа ще са съвсем малко....

# 65
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Едва ли ще си запълниш 6те обемни чашки....
Не излизат толкова много сладки дори при пълната доза, а пък с 1/3 от сместа ще са съвсем малко....



Да, една ми остана празна,, Cry сега се пекат..

# 66
  • Мнения: 78
Блонди направо си върха! Твоите лесни и икономични кексчета в чашки ги правя редовно във всякакви вариации и са любим десерт в нашето семейство. Последно слагах малини в тях. Сега при вида на тези ми потекоха лигите. Непременно ще ги пробвам. Благодаря!    bouquet

# 67
  • Мнения: 2 229
Тъкмо мислех да пусна тема за рецепта на brownies, че се присетих за тях, добре че пуснах търсачката първо. Grinning Изглеждат лесни за приготвяне, още утре ще се пробвам да ги направя, трябва само шоколад и масло да купя. Ще видя какъв натурален шоколад ще има в магазина, нали са по 100 гр, значи 2 стигат. Дано има нещо по-различно от Своге. newsm78 А за маслото (понеже у нас не използваме такова) има ли значение какво е, да препоръчате някое? Embarassed
Brownies съм яла в САЩ и бяха страхотно, невероятно вкусни, само че там ги приготвяха с готова, купена смес - само се смесваше с нещо, не помня какво и се слагаше в тавата за печене, ставаха за минути. Но там ги правеха като цял сладкиш и после го режеха на парченца. Направо ми потекоха лигите, дано станат същите! Crazy

# 68
  • Мнения: 27 524
А за маслото има ли значение какво е, да препоръчате някое? Embarassed
Brownies съм яла в САЩ и бяха страхотно, невероятно вкусни, само че там ги приготвяха с готова, купена смес - само се смесваше с нещо, не помня какво и се слагаше в тавата за печене, ставаха за минути. Но там ги правеха като цял сладкиш и после го режеха на парченца.

Немските и френските са доста скъпи, но на Мегле са просто супер - и хубави, и на поносими цени.  Peace
А, готови смеси има навсякъде, пак стават хубави  Peace И да, няма проблем да се пече като цял сладкиш, все тая е, малки са по сладки някакси /външно, не вкусово/, иначе е едно и също  Simple Smile
Аз бях купила веднъж едно кашонче за подарък на мъжа ми с Браунис, ама малки, като орехче, всяко в къдрава хартийка, бях супер просто  Simple Smile

# 69
  • Мнения: 2 229
Мерси, Блонди! Hug
...

И аз направих моите brownies вече! Crazy Станаха страхотни, въпреки че използвах Своге и само 125 гр масло. Бях се отчаяла като видях в каква НЕхомогенна смес се превръщат маслото и шоколадът Laughing, но като добавих другите неща, се оправи и стана много лесно! За 30 минутки работа...
А щом аз се справих (последният път като се опитах да правя сладки, проветрявахме кухнята 2 дена Blush) значи наиииистина са много лесни за приготвяне. Grinning

За следващия път какъв шоколад да търся, след като Своге не е много добър? Thinking

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 21:08 от Serendipity

# 70
  • Варна
  • Мнения: 472
/ Въпреки, че е "нежелателно" подновяването на толкова стари теми, мисля че точно тук трябва да поставя коментара си вместо да разводнявам с още еднотипни теми  Naughty/

Направих ги Спазвах точно рецептата - като пропорции и като време. Така ли трябваше да се получи в средата?  newsm78 

Във фурната се бяха надули, но когато ги извадих веднага слегнаха. В средата бяха доста влажни и докато изстинат и след 2 ч. престой в хладилника - това е резултата  Thinking Иначе на вкус са страхотни, ако някой все пак се престраши да ги опита  Wink

# 71
  • София
  • Мнения: 140
Блонди страхотна рецепта.Шоколада, който използвах е на Своге натурален, а маслото ми е на Президент /не ми се рискуваше с българско/.От сместа ми излязоха точно 12 бр.мъфини /една тавичка/

# 72
  • София
  • Мнения: 117
Оригиналните Brownies са супер вкусни и питателни.   chef Браво за рецептата!

# 73
  • Мнения: 940
/ Въпреки, че е "нежелателно" подновяването на толкова стари теми, мисля че точно тук трябва да поставя коментара си вместо да разводнявам с още еднотипни теми  Naughty/

Направих ги Спазвах точно рецептата - като пропорции и като време. Така ли трябваше да се получи в средата?  newsm78 

Във фурната се бяха надули, но когато ги извадих веднага слегнаха. В средата бяха доста влажни и докато изстинат и след 2 ч. престой в хладилника - това е резултата  Thinking Иначе на вкус са страхотни, ако някой все пак се престраши да ги опита  Wink

Според мен проблема е във височината. Много са ти високи. Брауни не бива да бухва толкова много.

# 74
  • Варна
  • Мнения: 472
Дам, мисля че си права. Проблемът е, че никога не съм яла браунис досега  Blush

трябвало е да сипвам по-малко в чашките.

Задължително ще пробвам пак  Peace  /но да мине повечко време, че са доста калорични и тежички  Whistling /

# 75
  • София
  • Мнения: 958
Звучи разкошно и точно за моя вкус........ Simple Smile Ще ги пробвам!

# 76
  • Мнения: 940
Дам, мисля че си права. Проблемът е, че никога не съм яла браунис досега  Blush

трябвало е да сипвам по-малко в чашките.

Задължително ще пробвам пак  Peace  /но да мине повечко време, че са доста калорични и тежички  Whistling /

Аз пак да се намеся, но пробвай в тавичка. Така ще стане на квадрати--едно истинско брауни. Simple Smile

# 77
  • Варна
  • Мнения: 472
Дам, мисля че си права. Проблемът е, че никога не съм яла браунис досега  Blush

трябвало е да сипвам по-малко в чашките.

Задължително ще пробвам пак  Peace  /но да мине повечко време, че са доста калорични и тежички  Whistling /

Аз пак да се намеся, но пробвай в тавичка. Така ще стане на квадрати--едно истинско брауни. Simple Smile

Благодаря ти за съветите      bouquet
Засега обаче се опитвам да пласирам вече направеното. В долната си част е доста глетаво и малко тежичко.  И нещо не се хареса от половинката.  Rolling Eyes
Нарязах купичките наполовина и пробвах да запека пак долните   ooooh!   chef

Чудя се дали ще се получи, ако ги натроша и ги сложа в лек млечен крем  newsm78 
/съжалявам, че разводнявам темата  Confused/




# 78
  • Мнения: 6 390
страхотна рецепта

# 79
  • Smallville
  • Мнения: 994
За пръв път ядох такова нещо в Англия, продавачката също беше '"брауни".Беше много вкусно.Не ми е идвало на ум да го приготвя в къщи,но влизам в готварския и гледам  тема за"Браунис".Потекоха ми лигите и ако не беше толкова късно да съм си легнала,щях да съм запретнала ръкави вече.Още утре ще се пробва.

# 80
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
ЕliZ, те трябва да са глетави и плътни, това е идеята  Grinning!
Мисля да ги спретна днес  Heart Eyes.

Блонди, пак изкушения от теб  Twisted Evil ...

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 06:52 от eli_c

# 81
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
ОК, ето ги от вчера вечерта, страхотни са на вкус  Crazy, напомнят декадентски шоколадов кейк, аморето на дитка, мнооого шоколадови и плътни  Mr. Green ...



# 82
  • Мнения: 27 524
Ели, много хубаво изглеждат. Украсата от какво е?  Blush

# 83
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Мерси  Grinning!
Пудра захар. Имам една тавичка специално за браунис, тази седмица я купих и още не я бях пробвала. Та това и беше "кръщенето" Mr. Green. Към нея върви комплект пластмасови формички, които се слагат отгоре и се посяват с пудра захар, какао, може бадемово брашно, всичко което може да се сее ... С тавичката се правяи и чийзкейк, още не съм пробвала.

# 84
  • Мнения: 349
Да Ви попитам, тъй като започнах да ги правя, но нямам хартия за печене, дали ще стане ако във формичките сложа фолио?  Embarassed Извинявам се ако ми е глупав въпроса. Блонди   bouquet

# 85
  • Мнения: 940
Леле, каква тавичка Simple Smile

Мисля тези дни пак да ги направя, тъй като ни станаха любимите брауниз. Мерси Блонди!

# 86
  • Мнения: 27 524
Тавичката и формичките са супер  Simple Smile

cvetimira, стават без проблем, аз в София си ги правя с фолио и стават идеално  Peace

# 87
  • Мнения: 349
Сложих ги вече, малко по-късно ще пиша резултата.
Блонди, често си "крада" рецепти от теб и всички са   love001  newsm74

# 88
  • Мнения: 27 524
 Blush Благодаря ти  Hug

# 89
  • Мнения: 349
Да си призная честно забравих да сложа солта  Embarassed, но пак станаха превъзходни. Блонди   bouquet

# 90
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 7 335
Може ли тестото да се изсипе цялото в продълговата и висока правоъгълна форма, като за руло и после да се реже?

# 91
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Може, но внимавай да не е много голяма, моята е 20х28 см и беше много добре. Гледай и да не остане меко в средата или по края много твърдо. Добре е да има нещо метално, като чашка за крем карамел например по средата, за да е равномерна температурата, в кексова форма също ще е много добре  Peace.

# 92
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 7 335
Направих го, рецептата наистина е много лесна, получи се страхотно вкусен. Изпекох го в кръгла форма за кекс, но добре, че сложих в нея готварска хартия за печене - не ме питайте как я сложих в кръгла форма с дупка по средата  Mr. Green Имаше един участък в средата, където нямаше хартия и после изрязвах с нож, за да отлепя брауниса, а формата е уж с тефлоново покритие.

Ето и снимки:

# 93
  • Мнения: 27 524
gadamer, браво  Hug Аз си ги пека в обикновена тава, когато не са в чашките и после нарязвам на ромбчета. Не съм опитвала в кексовите форми, мислех, че е доста високо за този вид сладкиш  Thinking

И коледните сладки ли са от теб?  Simple Smile

Гледай и да не остане меко в средата

Браунисът трябва да остане не само мек, ами даже леко течен в средата, за да е хубав. Аз по-често го препичам, което го прави сух и не особено хубав  Tired
Някои го правят и с орехи вътре, не съм опитвала.

# 94
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 7 335
 Mr. Green и меденките са от мен, мани мани, цял ден ми отиде. Иначе за брауниса си мисля следващия път да пробвам или в продълговата форма за кекс, или в еднократни формички за малки кексчета и мъфини, мисля, че не би трябвало да се залепва тестото в тях  newsm78

Иначе браунисът наистина трябва да е течен в средата, както казвам аз "глетав"  hahaha


П.П Блонди, вчера направих по твоя рецепта и скариди със сметана, поздравления, страхотни станаха. Вчера влезнах да разгледам твоите рецепти, заплюх си около....50-тина  Mr. Green

# 95
  • Мнения: 27 524
или в еднократни формички за малки кексчета и мъфини, мисля, че не би трябвало да се залепва тестото в тях

Хартиените, нали? Не залепва, става идеално  Peace

П.П Блонди, вчера направих по твоя рецепта и скариди със сметана, поздравления, страхотни станаха. Вчера влезнах да разгледам твоите рецепти, заплюх си около....50-тина  Mr. Green

 Joy  Hug

# 96
  • Мнения: 1 526
Видях темата и използвам възможността да благодаря още веднъж на Блонди за чудната рецепта.
Вече две години най- редовно ги правя и всички в къщи много я обичаме.
Блонди,    bouquet   bouquet   bouquet

# 97
  • Мнения: 27 524
Благодаря ти  Hug
Рецептата е преведена от френска такава, не е моя  Simple Smile

Същата рецепта правя и като шоколадова торта - пека в кръгла тортена форма, след това заливам отгоре с разтопен шоколад  Simple Smile

# 98
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Нямах предвид да се "препече" добре, по-скоро да стане съвсем равномерно, mnogo мекичко. Най не обичам като ми се втвърдят крайчетата Confused, докато гледам центъра не не е прекалено льокав  Laughing ... От таква гледна точка само  Peace. Това за торта с този блат е идейно.
С орехи правих, много хубаво. По-пухкаво става, не достатъчно глетаво за глетаволюбците  Mr. Green ...

# 99
  • Мнения: 372
С какъв зор ви открих само...
Дадохте ми страхотна идея за коледни лакумства!   bouquet

# 100
  • Мнения: 1 236
Е аз като съм от отбора на пуристите, да кажа, че браунито се прави тънко,два пръста дебелина и в една голяма тава, от която после се реже на формички. Така се получава идеален резултат. Иначе който му е вкусно, да си ги прави и дебели, и в кексови форми и на мъфин. От тия продукти каквото и да направиш, все вкусно ще се получи, естествено. Смисълът да се правят в индивидуални форми е да се получи гъвкава лепкава коричка върху по-голяма повърхност - за някои тази коричка е най-вкусната част от браунито, наред с "длеткавата" среда.
Добър апетит на всички сръчни домакини  Mr. Green За мен това е един от най-добрите десерти познати на човечеството  Wink

# 101
  • Мнения: 6 713
Пак ще правя от тези чудесии, макар че първия път нещо не станаха много добре, защото ги препекох малко и станаха по-сухи, но престояха цяла нощ и на сутринта си бяха ОК. Peace
Мисля да сложа и орехи този път.
Но да питам все пак - как точно да измеря 60 брашно???? newsm78

# 102
  • Мнения: 27 524
Аз имам ел. кантар.

Ето мерки:

Ето мерките за преобразуване които аз ползвам когато готвя.

1 чаена лъжичка захар 5 грама
1 чаена лъжичка сол 5 грама
1 чаена лъжичка брашно 3 грама
1 чаена лъжичка ориз 4 грама
1 чаена лъжичка грис 4 грама
1 чаена лъжичка олио 5 грама
1 чаена лъжичка прясно мляко 3 грама
1 супена лъжица захар 20-25 грама
1 супена лъжица брашно 15 грама
1 супена лъжица олио 15-20 грама
1 супена лъжица прясно мляко 15 грама
1 кафена чаша захар 60-70 грама
1 кафена чаша брашно 50 грама
1 кафена чаша прясно мляко 50-60 грама
1 чаена чаша захар 220 грама
1 чаена чаша брашно 150 грама
1 чаена чаша ориз 210 грама
1 чаена чаша грис 200 грама
1 чаена чаша прясно мляко 200 грама
1 чаена чаша олио 220 грам

# 103
  • Мнения: 6 713

Мерси, Блонди, точно това мярках из темите, но сега вече ще си го сейв-на! Peace Hug

# 104
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Отдавна им се каня и миналият ден  ги направих - станаха чудесни :

                                           

Блонди , благодаря за рецептата   bouquet!

# 105
  • Мнения: 99
Страхотна рецепта   bouquet току-що ги извадих от хладилника, много са хубави, въпреки, че малко повече ги поизпекох, но нищо  Rolling Eyes
Направих ги в хартиени формички за мъфини, от най-малките, но следващия път съм решила в тава, и отгоре глазура.
Благодаря, Блонди  Grinning

# 106
  • София, под Карлсон
  • Мнения: 638
Блонди, решила съм тези дни да се пробвам с твоята рецепта. Имам обаче едно питане- формите ми са от фолио за еднократно печене на крем карамел или мъфини- дали ще стане или и в тях трябва да слагам хартия за печене?  newsm78

# 107
  • Мнения: 27 524
Ще стане, на фолиото също не залепва, като изстинат ще го свалиш  Simple Smile

# 108
  • София, под Карлсон
  • Мнения: 638
Ще стане, на фолиото също не залепва, като изстинат ще го свалиш  Simple Smile

Много ти благодаря Hug  Ще докладавам как съм се справила  Wink

# 109
  • Мнения: 27 524
Обезателно  Hug

# 110
  • София, под Карлсон
  • Мнения: 638
Да се похваля и аз- направих ги  Grinning По скромното ми мнение станаха.... великолепни  Embarassed Мисля, че уцелих времето за печене, подържах ги една идея повече на изключена фурна. Наистина нямах никакъв проблем с отлепването им от алуминиевите формички, въобще получиха се чудесни. Всички у дома ги одобриха  Grinning Единствено не изглеждаха така лъскавички отговре като тези от снимката, но по- важно на вкус съм ги докарала  Laughing

# 111
  • Мнения: 27 524
Браво   bouquet

А останаха ли леко течни или поне много меки и лепкави отвътре? Да не са се изсушили, като си ги оставила малко след това?  Thinking

Те по принцип не стават лъскави, моите така и не знам защо така се лакират винаги  hahaha

# 112
  • София, под Карлсон
  • Мнения: 638
Да, вътре са доста меки и лепкави, като длетави дори, мисля, че така трябва да бъдат. На вкус са страхотни и въобще не се ронят. Абе мисля, че се справих добре  Mr. Green
Страхотна рецепта, благодаря ти  Hug

# 113
  • Мнения: 2 229
Аз ги направих скоро пак и станаха супер. Hug Малко прекалено тежки ми се видяха, може да не съм спазвала прецизно количествата - пудрата захар я меря с мярката за брашно, същото ли е? Embarassed

А дали ще стане вкусно с някакви ядки вътре, например бадеми? Thinking

# 114
  • Мнения: 27 524
Орехи се слагат по принцип  Simple Smile

# 115
  • София
  • Мнения: 888
Аз също ги направих днес. Станаха невероятни и не стигнаха до хладиника. Правих ги в тава и едва дочакаха да поизстине:)Вие какви марки шоколади използвате? Някой ми беше подарил един 99 процента черен шоколад, който въобще не можеше да се яде. Аз сложих  него и два млечни на своге и стана страхотно:)Другият път ще пробвам с формички и хартия, че сега нямах.

# 116
  • Мнения: 27 524
Някой ми беше подарил един 99 процента черен шоколад, който въобще не можеше да се яде.

Те са тежки, да. Много  Crazy Трябва време за свикване с тях.  Simple Smile

# 117
  • Мнения: 2 883
Утре мисля да ги правя, мечтая за такава рецепта отдавна, гледах в един филм  Crazy как се радвам, че я намерих   bouquet
Едно бързо въпросче - ще ги пека в купички за крем карамел, т.к нямам форма за мъфини, а искам да станат сочни в средата, не ми се рискува в правоъгълна тава, може би следващия път  Grinning самите форми да ги слагам ли в по - голяма тава както когато приготвям крем карамел, и трябва ли да се пекат на водна баня? Благодаря за отговорите и рецептата, Блонди   bouquet

# 118
  • Мнения: 222
решила съм иаз да правя, само че имам 1 въпрос - в кауфланд имам един шоколад кулинарен се води, става ли за тази рецепта  newsm78

# 119
  • София
  • Мнения: 18 679
Става, даже е перфектно Peace

# 120
  • Мнения: 27 524
Едно бързо въпросче - ще ги пека в купички за крем карамел, т.к нямам форма за мъфини, а искам да станат сочни в средата, не ми се рискува в правоъгълна тава, може би следващия път  Grinning самите форми да ги слагам ли в по - голяма тава както когато приготвям крем карамел, и трябва ли да се пекат на водна баня?

Не, не се пекат на водна баня.

Мая, Белинда ти е отговорила - става идеално  Peace

# 121
  • България
  • Мнения: 4
Ето още една рецепта за  браунис - в сайта, където я намерих, казват, че на парче е 147 калории! Наистина е по-леко, но съвсем, ама съвсем не постно  Wink
Аз вече наизуст го забърквам  Blush

# 122
  • In the jungle out there..
  • Мнения: 1 252
Въпрос към Блонди Simple Smile
С колко какао мога да заменя цялото количество шоколад?
Много ми се ще днес да забъркам едно, а няма как да изляза за шоколад... По оригиналната ти  рецепта съм правила не веднъж и е фантастично!

# 123
  • Мнения: 3 219
После пак ли в хладилника ли ги държите или може и на стайна температура Thinking

# 124
  • Мнения: 1 176
Аз ги държа извън хладилика, под капак.
Но ние много бързо ги изяждаме.  Grinning

# 125
  • Мнения: 3 219
Станаха страхотни, благодаря, Блонди Heart Eyes Обаче ги държах в хладилника, че климата тук не позволява, иначе буквално ти се разтичат в ръцете докато ги ядеш Joy

# 126
  • Мнения: 320
Искам и аз да питам нещо... Трябва ли сместа да се охлади преди да се сложат жълтъците? Ако ги сложа веднага след като съм свалила сместа от котлона няма ли да се сготвят?

# 127
  • Мнения: 3 219
Моята смес престоя няколко минути, нищо страшно.

# 128
  • Мнения: 33
Страхотни станаха PeaceЗадължително ще ги правя още безброй пъти Grinning

# 129
  • Мнения: 2
На мен никога не ми се получава... Ту много сухо, ту много тънко... Искам сочно, като в Pret A Manger или Costa caffe...  Sad

# 130
  • Мнения: 1 425
kok4e11,здравей!

Позволявам си да ти препоръчам една,според мен перфектна рецепта, описана е подробно,аз я приготвям от няколко  години и винаги резултата е един и същ-зашеметяващ богат шоколадов вкус.Влажен от вътре и хрупкав отгоре.От скоро имам блог и я публикувах там.Рецептата имам от Гответе с мен.

http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/07/blog-post_6012.html


# 131
  • Мнения: 2
Еха, ако стане такъв ще правя всеки ден! Благодаря, ще я изпробвам уикенда...  Hug

# 132
  • Мнения: 1 425
Ще се радвам, да ти се получи.Да докладваш  Wink
* Най-добре е да престои една нощ.Аз винаги го правя вечер,след като съм поднесла десерта и така избягвам "нападения"над пресния брауниз.

# 133
  • Мнения: 27 524
На мен никога не ми се получава... Ту много сухо, ту много тънко...

Тънкото означава, че го слагаш в неподходящ съд за количеството смес. А сухото идва от повечко печене.  Simple Smile

# 134
  • Мнения: 2
kok4e11,здравей!

Позволявам си да ти препоръчам една,според мен перфектна рецепта, описана е подробно,аз я приготвям от няколко  години и винаги резултата е един и същ-зашеметяващ богат шоколадов вкус.Влажен от вътре и хрупкав отгоре.От скоро имам блог и я публикувах там.Рецептата имам от Гответе с мен.

http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/07/blog-post_6012.html



Бианка, благодаря ти за рецептата! Невероятна! Стана много добре, само че сложих есенция от ром вместо ванилия и се получи леко горчив вкус. Половината тава с тежкия десерт вече я няма:)

# 135
  • Мнения: 296
Блонди, адмирации! Резултатът от рецептата е зашеметяващ! Не съм маниачка на тема готвене, но откакто видях тази рецепта преди година я правя по веднъж-два пъти на месец и всеки път приемам поздравления... Simple Smile Заради нея си купих силиконови форми за мъфини и ел. везна.
И нещо много важно - чудесно е написана, с точни мерки и обяснения...Аз като прочета "брашно, колкото поеме" в някоя рецепта и се изприщвам....

# 136
  • Мнения: 679
В момента се пекат. Ароматът, който се разнася в кухнята е ммм, повече от великолепен, вече слюноотделям ... После ще докладвам какъв е резултата, но не се и съмнявам, че ще е повече от страхотен, както и повече ти рецепти, Блонди!!!   bouquet

# 137
  • Мнения: 6 886
Не знам питано ли е, понеже не прочетох всички страници обаче мога ли да ги сложа в хартиените формички за мъфини и подле в тавата, вместо да режа отделни парчета хартия за печене?

# 138
  • Мнения: 112
Michaela_ , може, слагай смело.

# 139
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 7 335
Не знам питано ли е, понеже не прочетох всички страници обаче мога ли да ги сложа в хартиените формички за мъфини и подле в тавата, вместо да режа отделни парчета хартия за печене?

Аз така ги правя винаги - в хартиени формички, които слагам в метална форма за мъфини.

# 140
  • Мнения: 6 886
На мен май нещо не ми се получиха. Отгоре станаха ронливи, а отдолу чашките на мъфините са бая мазнички от маслото. Не знам, правих ги точно по рецепта, после като ги извадя от хладилника ще видя как са вътре..

# 141
  • Мнения: 3 219
Остави ги да се охладят добре, аз ги ядох от хладилника направо, и моите кошнички бяха омазнени впрочем, но аз си мисля, че е от хартията, защото каквито и мъфини да направя, все са ми мазни хартийките. Обаче имам още дооооста в кутия и съм се заинатила докато не ги свърша да не купувам нови

# 142
  • Мнения: 6 886
Сле като се охладиха наистина са страхотни, много вкусни. И да попитам трябва ли коричката да е леко хрупкава или и тя трябва да е мека както е вътрешността?

# 143
  • Мнения: 3 219
И моите бяха така, но наистина лееко хрупкави, важното е, че са невероятно шоколадови и вкусни Crazy

# 144
  • Мнения: 679
Малко със закъснение, но да кажа, че стана голяма вкусотия, ометоха се за отрицателно време. Определено пак ще направя и то съвсем скоро Simple Smile
Благодаря за рецептата!   bouquet

# 145
  • Отвъд алеята зад шкафа
  • Мнения: 7 335
Вчера отново ги направих, като половината ги сложих в хартиени формички за мъфини, а другата половина в подобни, но от фолио. И в двете става, но във вторите е по-добре. Даже не е необходимо да се слагат в ето това


въпреки, че аз използвам и него.


Формички за мъфини от фолио си купувам от Хит, не знам дали има на други места.

# 146
  • София
  • Мнения: 377
И аз да се запиша с резултат - Блонди страхотни се получиха, благодаря  Hug Точно хрупкави отвън и сочни и тежки отвътре. И аз ги правих в тавичката за мъфини и в хартиени формички, само не ми станаха лъскави, но на вкус са нещо невероятно и определно ще се правят често занапред   bouquet

# 147
  • Мнения: 6 886
Дали мога да изпека блат по рецептата за браунис? Смятате ли, че ще бъдат подходящи за сглобяването на торта?

# 148
  • Мнения: 92
Michaela_, определено можеш Simple Smile Аз съм правила брауни торта (макар и по друга рецепта за брауни), получи се много добре. Simple Smile

# 149
  • Мнения: 7 418
Дали мога да изпека блат по рецептата за браунис? Смятате ли, че ще бъдат подходящи за сглобяването на торта?
   Пробвай с този брауниз , който малко наподобява кекс и мисля добре ще попие крема .  Peace

# 150
  • Мнения: 6 886
Благодаря ви много!

# 151
  • Мнения: 1
Днес я приготвих тази фкусотия и моите домашни ламе я ометоха за часове.
БРАВО много са фкусни.

Общи условия

Активация на акаунт