Машина за хляб - 6 част

  • 43 233
  • 587
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 798
Аз съм на вълна козунаци. Ама нещо не искат да ми втасват както трябва и се  #Cussing out
Оня ден правих, супер стана. Почнах го в 8.30 сутринта и го извадих от фурната в 16.30.
Пина,
някаква идея защо става така? Или по принцип козунаците си втасваха предимно в началото на печенето.

# 31
  • Мнения: 3 342
{Тони} на мен не ми идва много брашното. Може би защото разтварям маята в малко хладка вода и от там ми се прибавят едни 50 мл. течност. По принцип със всяко брашно е различно. Трябва просто да си следиш тестото да стане на топка. От скромния ми опит с машинката установих, че съотношението на брашно/вода ми е 2/1. Поне при мен е така и ми се получава. Имам електронна везна и винаги меря точно. А иначе 300мл. вода е 350 гр. вода.

Благодаря ти!  Hug
Ще опитам - може би ще намаля малко количеството на брашното, защото по принцип използвам суха мая, съответно не добавям допълнително течност за разтваряне.

# 32
  • Мнения: 27
danidji Ти с пълнежа на козунака си цвете в сравнение с мен. Аз днес реших да забъркам на челядта едно козуначе за разкош. Сложих маята в една чашка с малко топло мляко, захар и брашънце да шупне и почнах да пълня контейнерчето с мляко, масло, разбити яйчица и бухнах и брашънцето. Нагласих програмата и оная ми ти машинка меси, та се къса. Аз зяпам през прозорчето и доволно потривам ръце... Дойде звуковия сигнал, бухнах и стафидите, измеси се тестото и зачаках да втасва... Да, ама не! Абе викам си: какво му става на това тесто, че не втасва... Отварям капак - топло...Седя и умувам newsm78 Поглеждам към масата, а там се мъдри чаша със шупнала мая, чак тръгнала да ме търси JoyСещай се как после мая слагам, пак меся, то един козунак не ти е работа. Абе надигна се доста, добре изглежда, но какъв е станал ще видя след малко... Чакам да поизстине, че да го резна.  smile3532
{Тони} на мен не ми идва много брашното. Може би защото разтварям маята в малко хладка вода и от там ми се прибавят едни 50 мл. течност. По принцип със всяко брашно е различно. Трябва просто да си следиш тестото да стане на топка. От скромния ми опит с машинката установих, че съотношението на брашно/вода ми е 2/1. Поне при мен е така и ми се получава. Имам електронна везна и винаги меря точно. А иначе 300мл. вода е 350 гр. вода.

Благодаря ти!  Hug
Ще опитам - може би ще намаля малко количеството на брашното, защото по принцип използвам суха мая, съответно не добавям допълнително течност за разтваряне.

# 33
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Буболина, ти си в София - купи си Фиф,там ги има на много места.За 40лв е,ще ти свърши чудна работа.
Мацки, къдев София може да се намери Фиф за 40 лв?

# 34
  • Мнения: 11 747
Буболина, ти си в София - купи си Фиф,там ги има на много места.За 40лв е,ще ти свърши чудна работа.
Мацки, къдев София може да се намери Фиф за 40 лв?
понеже това е моят пост - да се обясня.
Не знам точно къде,щото не съм от София,но тука много софиянки се изписаха по въпроса.Те по някакви складове и за по 25-35 бях намерили,но май вече нямало.
В някакъв магазин до женския пазар,до спирката на трамвая имаше за по 45лв,някъде.Както и във веригата ТСМ.Бях пращала мой познат да ми търси в София и беше намерил в ТСМ в Дружба.Това е,което мога да кажа аз,дано се включи някоя софиянка с по-конкретно инфо.

# 35
  • Мнения: 11 747
Аз съм на вълна козунаци. Ама нещо не искат да ми втасват както трябва и се  #Cussing out
Оня ден правих, супер стана. Почнах го в 8.30 сутринта и го извадих от фурната в 16.30.
Пина,
някаква идея защо става така? Или по принцип козунаците си втасваха предимно в началото на печенето.
Кати,много не ти разбрах въпроса.
Тестото може да не ти е втасвало,щото е било студено,ама предполагам ти си го съобразила това.Козуначеното тесто иска малко по-висока температура за втасване от хлебното.
И топло да е,козунака пак си иска и повече време.После знам ли материалите как са били.
Колкото до това,че втасва в началото на печенето - да.Ама то всяко тесто си втсва в началото на печенето и козунака така.
Той козунака си е капризна работа.Колко козуначени теста съм хвърляла. ooooh!Била съм на стаж във фурна с най-добрия майстор във Варна,имаше 40 години стаж по него време - е, и той хвърляше теста... Tired

# 36
  • София
  • Мнения: 2 113
Буболина, ти си в София - купи си Фиф,там ги има на много места.За 40лв е,ще ти свърши чудна работа.
Мацки, къдев София може да се намери Фиф за 40 лв?

Някъде през февруари т.г. си купих моята ФИФ от ФИФ -

"Сервиз ТСМ: Quell Impex Ltd., ул. Ильо Войвода, №25, кв. Хаджи Димитър, София, тел. 945 42 39. http://www.qimpex.com/

Цената беше 45 лв. Сега не знам какво има там и за колко го продават, но телефона го изрових от гаранционната карта, звънни и ако не на него, то ще ти дадат тел. на склада и питай - ако направиш всичко това и разбереш какво е положението, пиши тук, че и други да знаят, а и аз нещо за коледни подаръци се замислям...Simple Smile) (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22004.980)

# 37
  • Мнения: 1 798
Pina, не мога да те разпозная с новия аватар бе  Laughing
Ами много време ми отне. Почнах го в 8 и го извадих изпечен в 5. А по Велиден и преди това правех по няколко на ден. С това темпо на втасване обаче повече от един е невъзможно да се направи.
Да, на топло си беше - във фурната, на малко под 50 градуса.
За хвърляне - не ми се хвърля. Ама втасва ужасно бавно. Дали да не сложа повече мая, се питам. Правих твоя козунак. По твоята рецепта. Мерките са точни, само може би брашното беше повече, щото яйцата бяха доста големи. Сложих доста стафиди. От това да е  newsm78

# 38
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Номера на магазина в кв. Хаджи Димитър е 9430540, след 2 седмици очакват хлебопекарни, не знаят на какви цени ще бъдат. Някой друг ако знае за машинки на цена 45-50 лв. да свирка.

# 39
  • Мнения: 812
cathie и аз вчера правих козунака на Pina  bouquet. И на мен ми отива малко повече брашно. Моите яйца са домашни и не бих казала че са големи. Аз разбивам яйцата със захарта до побеляване  и така ги слагам. Мисля си ако сложа захарта отделно, тя като сухо вещество дали няма да уплътни тестото и да отиде точното количество брашно. Отива ми към 500 гр. Моят вчера освен че втаса много, ами преля формата и увисна около нея. Грозна картинка, сякаш някой е стъпил отгоре му. Обаче за сметка на това е на конци и сладък, сладък... Аз сложих едно пакетче стафиди - 100 гр. Множко са за това количество май. Не знам... До Великден има време, ще му задобрея.  Mr. Green

# 40
  • Мнения: 1 798
Моят вчера освен че втаса много, ами преля формата и увисна около нея.Аз сложих едно пакетче стафиди - 100 гр. Множко са за това количество май. Не знам... До Великден има време, ще му задобрея.  Mr. Green

А моя не иска да втаса като хората. И аз сложих много стафиди. То без стафиди какво е. Ама ме е хванала козунакоманията и ще се изпробват. Другия път ще сложа повече мая. И портокалови корички може би. А за вкуса, не ми говори. С прясно млекце му виждаме сметката за нула време.
Аз го пека във фурната.
Загубила съм си тренинга  #Cussing out
На сладък хляб ли го правиш, Lebeduna?
edit: И снимах, ама нещо софтуерът на апарата не ще да действа. Иначе е красавец  Mr. Green

Последна редакция: вт, 13 ное 2007, 18:07 от cathie

# 41
  • Мнения: 11 747
По моята рецепта отива горе долу 500гр брашно.Аз в рецептата съм писала по-малко,защото в началото по-малко ми отиваше.После марката ли смених,какво стана, ама взе да ми отива повече.Това не е притеснително,нормално е да се добави брашно,нали за това се пише колкото поеме.

Кати, не знам какво е станало при тебе.Зависи каква е била маята,знам ли?Ако си правила с жива,както е в рецептата,дали е била прясна,да не е била нещо кофти.Няма как да предположа причината.
Ох, и на мен ми се прави козунак! Blush

# 42
  • Мнения: 812
cathie , спазвам точно указанията и го правих на основна програма - 3.13h. След последното премесване вадя, плета и слагам във форма за козунак. Втасвам и пека във фурната, но вчера доста беше топличка - на това отдавам хубавото втасване. И мен ме е хванала козуначената фея  Mr. Green но не винаги ми се получава. Понякога тестото изглежда едно такова мазно, тежко и не втасва добре. Както казва Pina деликатно тесто...Успех!

Последна редакция: вт, 13 ное 2007, 21:37 от Lebeduna

# 43
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Ох,момичета чета пишете за козунаците - моята болна тема.Така си мечтая да сътворя един хубав,пухкав и на конци козунак. Cry
Kогато пробвах рецептата на Pina и на мен ми отиде повече брашно.
Пак се запалих,тези дни ще се пробвам пак на козунака на Pina. Wink

# 44
  • Мнения: 1 698
Аз пък сега се пробвах да направя хляба по рецептата на Зори, ама май не съм я преписала правилно, че стана каша подобна на кекс Crazy, наложи се да добавя доста бяло брашно newsm78

Общи условия

Активация на акаунт