Коледа идва!

  • 115 752
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 186
irenanu как се прави тази къщичка, трудно ли е, направо ми останаха очите в нея Mr. Green
видях, че чак и шаблон има за нея Sad много ми се видя страшно Wink или шаблона е за тортата?
а меденките, с белтък ли си ги украсявала отгоре, печели ги после, притеснявам, че искам да дам на малката да хапва, по коя рецепта ги прави?

barabana, шаблона е за тази къщичка. Направих я по рецептата за меденките на Джемма(рецептата мога довечера да я пусна ако не ти се рови в старата тема). Меденките от горе са с пудра захар, ломонов сок и белтък-пекът се и селд това се украсяват с белтъка. Малкия яде от тях

# 46
  • Мнения: 2 159
irenanu може ако не ти е проблем да ми пуснеш линк
значи стените на къщичката си ги правила с тестото по рецептата за меденките на Джемма така ли? И си изрязваш по шаблона с нож тестото вече опечено? Нещо вътре слага ли се, или се украсява със сметана ли?
Ох сори за въпросите ама нещо не съм много наясно, а ми се видя много ефектно и ми се ще да имаме на нашата маса такава къщичка Simple Smile

# 47
  • Мнения: 937
Ей момичета моля ви за рецепти - не само за снимки  Sad
sneji - как се прави тази елха от сладки?
irenanu - снимките са страхотни но може ли и някоя рецепта да пуснеш или линк!
Благодаря ви много!
Аз за първи път ще готвя за празниците и съм голям ентусиаст да видим какво ще се получи на разбора, по интересното е че се хвърлям на сладкото и ако зависи от мене само сладки ще има на нашата трапеза - а като гледам и тук май предимно за сладки се говори не съм единствена ааааа.  Laughing

# 48
  • Мнения: 5 001
Ето и нещо солено за което се сетих.Аз ще направя за Бъдни вечер една разядка - хайвер от орехи(смлени орехи,2-3 с.л. кисело мляко,счукан чесън,сол),но нали е постна трапезата киселото мляко ще го заменя с лимонов сок.

# 49
  • Мнения: 1 906
Много полезна тема   bouquet .

# 50
  • Мнения: 3 622
Тук има едни сладки, които е направила Зорито /още на първата страница/ http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=141622.0
Някой ще ми каже ли какво е това зеленото с което са боядисани елхичките - боя за сладки може би. До сега не съм ползвала и не зная как да я приготвя и от къде да я купя.

Вери
и твоите сладки са много хубави. Стават ли твърди или са мекички

# 51
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Един по-лесен начин за банската капама:

На дъното на глинен гювеч сипвам 1 чаша ориз. Посолявам и поръсвам малко черен пипер. Отгоре нареждам пилешко и свинско месо, нарязани на еднакви малки парченца /като хапки/ и оваляни със сол и чубрица, сурова наденица - също нарязана на хапки и парченца пушен бекон. Обикновено бекона го разделям, като частта, която е с повече месо слагам при другите меса върху ориза, а сланинката я оставям за най-отгоре. Между месото слагам и 2 дафинови листа и поръсвам с малко смлян черен пипер. Отгоре слагам нарязано кисело зеле, което съм объркала предварително в друг съд с червен пипер. Върху зелето - сланинката от бекона, нарязана на много ситни парченца, за да си пусне мазнинка, която да отиде и надолу при останалите продукти. Заливам с 1 чаша червено вино и 2 чаши вода. Ако имам свинска мас, слагам най-отгоре, а ако нямам - сипвам повечко олио. Пека около 2 часа.
И си мисля, че ще стане оригинално, ако се направи в гювечета в същата последователност на продуктите.

# 52
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
За сега само се записвам, после ще споделям идеи.

# 53
  • Мнения: 187
Това са моите меденки от миналата година. Тази година искам да ги направя с глазура и търся как се прави из коледните архиви.
http://www.4coolpics.com/pics/0105/083320105105.jpg

А не може ли капамата да е без зеле? Laughing

# 54
  • Мнения: 5 001
 newsm78.....капама без зеле не съм чувала

# 55
  • Мнения: 4 358
Това са моите меденки от миналата година. Тази година искам да ги направя с глазура и търся как се прави из коледните архиви.
http://www.4coolpics.com/pics/0105/083320105105.jpg ..........
Може ли рецептата  Blush

# 56
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Снежи да даде рецептата на солената торта.  Simple Smile Моля!  Flutter

# 57
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Момичета записвам се с голямо удоволствие да чета темата.
Аз няма да мога да дам рецепти за съжаление, но ще следя вашите и определено смятам да почерпя идеи и опит. Благодаря ви  Hug
Меденките на ЕММ са страхотни, а някъде има ли я и рецептата? Hug

# 58
  • Мнения: 375
  Да се включа и аз по темата - на Коледа от години задължително правя капама - пълнене на гювеча - 10 мин., печене - 2 часа.
  На дъното на гювеча - малко мас (става и с олио). Отгоре - нарязано кисело зеле, малко червен пипер, следващ пласт - няколко пилешки пържолки, поръсени с чер пипер, пак зеле, червен пипер, сармички с кайма ( плънката е сурова - 1-2 пак. кайма, ориз, дом. пюре, лук, подправки), отново зеле, червен пипер, начукани свински пържолки, зеле, червен пипер, сурова наденица няколко парчета ( дава страхотен аромат при печенето, мас, олио, 1 ч.ч. вино (по-добре е с бяло, но става и с червено). Залепвам с тесто капака и слагам във фурната.
 Като се изпече и поизстине, слагам различните редове в различни съдове. Така има 3-4 ястия и всеки си слага, избягва се ровенето в гювеча, където месото вече се е полуразпаднало.
    Задължително правя и баклавата на мама, но за нея ще пиша друг път.
 

# 59
  • Мнения: 187
Lindita , tedi_b,
Рецептата е взета от миналогодишната коледна тема. За съжаление не знам на кого е, но е много добра.
МЕДЕНКИ:
2 яйца, 2 к.ч. захар, 2 с.л. мед, 1 пакетче канела, 2 к.ч. свинска мас/олио/, 1 ч.л. хлебна сода /в малко кис. мляко/, 0,5 кг брашно.
Всички продукти се смесват и се замесва меко тесто. Правят се меденките и се пекат в умерена фурна.

Общи условия

Активация на акаунт