Никулден идва

  • 20 604
  • 186
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 117
Миналата година го пълних и много ни хареса , но тази година ще съм сама с децата и ще идем или в майкени или у свеки , така ,че ще ми отпадне . Все пак мисля да изпробвам този на Наталина Wink Предполагам ,че ще е толкова вкусно , колкото и козунака й Mr. Green

# 31
  • Мнения: 13 191
Майка ми правеше подобен, само че без ориз, а пък лука и орехите бяха много - всъщност основното на плънката. Овиваше го в разточено тесто, което пък става невероятно хрупкаво, като се опече.
Точно така го правя и аз. Коричките наистина са много вкусни.

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 630
Аз го правя пълнен с лук, орехи и варена елда. Плънката от елда е много по-вкусна от плънката с ориз. Когато е почти готов настъргвам кашкавал отгоре.

# 33
Чудесен е този празник още повече когато имам и именник в къщи.
И аз както повечето от вас правя пълнен шаран, но тази година съм решила да направя изцяло рибно меню и да изненадам всички, както и присъстващите гости разбира се. Имам все още време да го изумувам така, че ще следя темичката с интерес.

# 34
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

# 35
  • София
  • Мнения: 642
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

Кажете някаква друга риба, която да се приготви подобаващо, като за празник?
Няколко години подред правя шаран, няколко други - панирам филе, но честно казано ми се ще да сменя менюто.
Какво друго ще сложите на масата (предястия, ордьоври и др.) в този ден?
Аз още не съм решила, но като го измисля ще споделя Simple Smile

# 36
  • Мнения: 5 001
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

Кажете някаква друга риба, която да се приготви подобаващо, като за празник?
Няколко години подред правя шаран, няколко други - панирам филе, но честно казано ми се ще да сменя менюто.
Какво друго ще сложите на масата (предястия, ордьоври и др.) в този ден?
Аз още не съм решила, но като го измисля ще споделя Simple Smile

Амииии.....   newsm78  пълнена пъстърва с подправки на керемида(ако липсва такава - в тавата -с фолио),хайвер от орехи с чесънче(орехите смлени+1-2 с.л. кисело мляко+счукан чесън),туршийки,ашуре за десерт....Ако се сетя още нещо ще пиша пак.....  bouquet

# 37
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Ще дам една рецепта за пълнен шаран на Ути( в къщи много ни харесва):
шаран 1 1/2кг.
3 стръка праз
2 глави лук
2 домата
1ч.ч. орехови ядки(счукани)
50гр. стафиди
3 моркова
1/2 глава целина
олио, червен пипер, черен пипер, сол
Шаранът се почиства и осолява.
Настърганите домати, моркови и целина се задушават в малко мазнина,добавя се и празът(наситнен), добавя се и малко топла вода и се оставя да покъкри,
слагат се и подправките. Щом остане на мазнина се дърпа от огъня и се добавят орехите и предварително накиснатите стафиди.
Шаранът се пълни и се зашива.Лукът се нарязва на полумесеци и се слага на дъното на добре омазнена тава, а отгоре шарана и се завива с фолио.
Пече се в умерена фурна 45 мин.
Когато я правя вместо стафиди слагам настърган кашкавал(въпрос на вкус).
С тази плънка може да напълните толостолоб,амур,бяла риба.

# 38
  • Мнения: 4 358
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

Ето две рецепти от мен - и двете са в авторската ми тема. Така най лесно ги намирам Пъстърва със сирене и копър във фолио http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243025.0
и другата е Кебап в гювеч с рибни филета - пак в темата
А иначе за шарана мъжът ми не обича въобще. Една година го накарах да го чисти и оттогава съвсем вече не ще и да чуе Mr. Green
В къщи (имам предвид едно време като си живеех при мама и тати) шарана го правехме пълнен но с планка от запържен лук, домати и ситно нарязани картофи. Подправките са сол и девисил - чудна подправка за риба Peace
Тази година живот и здраве ще си направя само за мене точно по този начин  chef bowuu

# 39
  • Мнения: 516
Майка ми прави шаран в тесто. Много вкусно става. За съжаление, не знам рецептата.

# 40
  • Мнения: 1 802
И аз ще се възползвам от някоя от рецептите които сте дали. Като чели рибата за мен е най-трудно приготвящото се ядене ... при мен никога не се получава, обикновено рибата остава сурова  Close
То не че обичам риба де ... но все пак е Никулден и ще спазя традицията и тази година.

# 41
  • Мнения: 5 001
... при мен никога не се получава, обикновено рибата остава сурова 


Как така остава сурова?  newsm78  Рибата се приготвя за много бързо време.На Никулден аз пека цял шаран(без тесто де) и никога не ми е оставал суров....Давай да помагаме та да не се тормозиш вече,че рибата ти е трудна за приготвяне.......

# 42
  • Мнения: 1 802
... при мен никога не се получава, обикновено рибата остава сурова 


Как така остава сурова?  newsm78  Рибата се приготвя за много бързо време.На Никулден аз пека цял шаран(без тесто де) и никога не ми е оставал суров....Давай да помагаме та да не се тормозиш вече,че рибата ти е трудна за приготвяне.......
TheNMaster, наистина не се справям със приготвянето на риба (шаран) във фурната. Не знам къде греша, но никога не се получава. Обикновено вадя, хапваме, установявам че е сурова и връщам във фурната. Пълен провал... Ако можеш помагай!  Hug

# 43
  • Мнения: 5 001
Изчистения шаран го натриваш със сол и черен пипер.Задушаваш лук 4-5 глави,морков.Слагаш ги в намазнена тава,добавяш 1- 2 буркана обелени и леко пасирани домати,1-2 дафинови листа,1 глава обелени скилидки чесън,по желание може да добавиш и орехи.Объркаваш добре тази смес и отгоре пльосваш шарана.Покриваш с фолиото и буташ във фурната.Печеш на 280-200 градуса.Около час и е готово  Hug Не може да сбъркаш...  bouquet

# 44
  • Мнения: 1 802
TheNMasterShocked мисля, че разбрах от къде идва проблема при мен. Никога не съм слагала фолио ... така че от вънка прегаряше, а от вътре оставаше суров!  Grinning
Този път ще го направя както казваш, мисля че ще се получи добре, ама и аз съм една ...  ooooh!
Благодаря!   bouquet   bouquet   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт