Никулден идва

  • 20 605
  • 186
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 927
Изчистения шаран го натриваш със сол и черен пипер.Задушаваш лук 4-5 глави,морков.Слагаш ги в намазнена тава,добавяш 1- 2 буркана обелени и леко пасирани домати,1-2 дафинови листа,1 глава обелени скилидки чесън,по желание може да добавиш и орехи.Объркаваш добре тази смес и отгоре пльосваш шарана.Покриваш с фолиото и буташ във фурната.Печеш на 280-200 градуса.Около час и е готово  Hug Не може да сбъркаш...  bouquet

Знаеш ли, че си харесах твоята рецепта  Simple Smile
Пълних шаран преди години и се отказах - първо два месеца след чистенето му намирах люспу в кухнята  Close, второ, оцапотих какво ли не. Следващи години я карах по-тарикатската и си купувах рибни филета.....
Но имам един въпрос за печенето на шарана - колко голям трябва да е, за да се опече цялостно добре? И си мисля, да го сложа в гювеча да се пече......обичам да готвя всичко в него, защото става най-вкусно......

# 46
  • Мнения: 5 001
Изчистения шаран го натриваш със сол и черен пипер.Задушаваш лук 4-5 глави,морков.Слагаш ги в намазнена тава,добавяш 1- 2 буркана обелени и леко пасирани домати,1-2 дафинови листа,1 глава обелени скилидки чесън,по желание може да добавиш и орехи.Объркаваш добре тази смес и отгоре пльосваш шарана.Покриваш с фолиото и буташ във фурната.Печеш на 280-200 градуса.Около час и е готово  Hug Не може да сбъркаш...  bouquet

Знаеш ли, че си харесах твоята рецепта  Simple Smile
Пълних шаран преди години и се отказах - първо два месеца след чистенето му намирах люспу в кухнята  Close, второ, оцапотих какво ли не. Следващи години я карах по-тарикатската и си купувах рибни филета.....
Но имам един въпрос за печенето на шарана - колко голям трябва да е, за да се опече цялостно добре? И си мисля, да го сложа в гювеча да се пече......обичам да готвя всичко в него, защото става най-вкусно......
Благодаря     bouquet  Ами аз купувам големичък(малките имат много дребни кости).Като е цял го пека в тава.Ако ще го печеш в гювеч го нарежи на филии и после по рецептата..... Heart Eyes

# 47
  • Мнения: 3 927
Е, това питам....колко кила е твоят?  За костите ми е ясно.....аз  взимам идеята ти за цял печен шаран   Simple Smile

# 48
  • Мнения: 5 001
Е, това питам....колко кила е твоят?  За костите ми е ясно.....аз  взимам идеята ти за цял печен шаран   Simple Smile
Аз още не съм взела,ама гледам да е около или над 2 кг.

# 49
Ето и една рецепта, която ми стана любима  от Бон Апети на  Тони Димитрова  Peace:

2 кофички майонеза (400 гр.)
лук червен на колелца ( може и бял, но червения придава малко по- мек вкус)
0,500 гр. хек филе
чер пипер
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
В тавичка се подрежда филето и отгоре редим колелцата от лука. Майонезата покриваме хубаво и поръсваме с чер пипер. Само толкова- не е нужно да се добавя мазнина, сол, вода или нещо друго. Печем в умерена фурна 200- 180 градуса до зачервяване. При мен беше около 40 минути.
Ако някой реши да заменя хека с др. риба то трябва да знае, че не става със скумрия- да не е миризлива рибата ,а от белите риби (така ги наричам аз,те са по- сухи от другите). Бон апети.

# 50
Дайте идея за празнична вечеря!Не наблягайте много на шарана това е ясно!

# 51
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Ето и една рецепта, която ми стана любима  от Бон Апети на  Тони Димитрова  Peace:

2 кофички майонеза (400 гр.)
лук червен на колелца ( може и бял, но червения придава малко по- мек вкус)
0,500 гр. хек филе
чер пипер
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
В тавичка се подрежда филето и отгоре редим колелцата от лука. Майонезата покриваме хубаво и поръсваме с чер пипер. Само толкова- не е нужно да се добавя мазнина, сол, вода или нещо друго. Печем в умерена фурна 200- 180 градуса до зачервяване. При мен беше около 40 минути.
Ако някой реши да заменя хека с др. риба то трябва да знае, че не става със скумрия- да не е миризлива рибата ,а от белите риби (така ги наричам аз,те са по- сухи от другите). Бон апети.
Мммммммммммм, това може да го опитам. Обожавам хек.  bouquet

# 52
  • Мнения: 3 036
Аз макар,че казах ,че не обичам шаран мисля да направя следната рецепта която ми допадна:
2 средно големи шарана се измиват и изчистват.Срязват се от вътрешната страна на две половини ,посоляват се и се нареждат в тавичка ,намазана с олио.4 яйца се разбиват и се прибавя 1 кофичка кисело мляко,1 кафена чаша олио и подправки като :сушен дивисил,копър, 3 супени лъжици брашно.
С тази смес се заливат половинките риби и се пекат в затоплена фурна.Като пърхността покафенее леко, тавата се изважда и рибите се намазват с 2 глави счукан чесън разбит с оцет и олио.
Дали киселото мляко и оцета и другите подправки ще "убият"миризмата на тиня newsm78

# 53
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Аз макар,че казах ,че не обичам шаран мисля да направя следната рецепта която ми допадна:
2 средно големи шарана се измиват и изчистват.Срязват се от вътрешната страна на две половини ,посоляват се и се нареждат в тавичка ,намазана с олио.4 яйца се разбиват и се прибавя 1 кофичка кисело мляко,1 кафена чаша олио и подправки като :сушен дивисил,копър, 3 супени лъжици брашно.
С тази смес се заливат половинките риби и се пекат в затоплена фурна.Като пърхността покафенее леко, тавата се изважда и рибите се намазват с 2 глави счукан чесън разбит с оцет и олио.
Дали киселото мляко и оцета и другите подправки ще "убият"миризмата на тиня newsm78

Деси, тази рецепта звучи много интересно, ще я пробвам някой път!
За да не мирише шарана знам, че някои го изкисват в прясно мляко, може би киселото също действа добре!

# 54
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
нещо бяло -хареса ми твоята рецепта,ще я пробвам.

На TheNMaster  също ми хареса,ще видим коя от двете да избера за празника. newsm78

# 55
  • Мнения: 5 001
И аз ще пробвам рецептата на нещо бяло , но понеже в нейната рецепта рибата е хек....няма да е за Никулден(ще спазя традицията за риба с люспи - шаран).Даже може и тази събота да пробвам .....Звучи вкусно....

# 56
  • Мнения: 3 927
desi_minkova,
значи не си я равила така ли? Аз имам лош спомен от една рецепта за пържоли, печени с кисело мляко и мисля имаше орехи и още нещо. Киселото мляко се пресече, стана на малки люспи, даже не знам как да го опиша и оттогава не пека нищо с кисело мляко...

Ако все пак някой я пробва рецептата нека да каже дали се е получило, моля.....

# 57
Радвам се, че ви е допаднала рецептата, наистина е лесна за изпълнение пък и е вкусна.
Аз също имам именник в къщи и ще приготвям шаран това е задължително, както няма рожден ден без торта така и този празник без шаран не може. Очаквам гости, които не харесват шаран и за тях ще приготвя хека по тази рецепта,а също и да купя от готовите:замразени и панирани скариди. Салатите не съм решила твърдо още ама със сигурност ще има прясно зеле с морковки и копър.
TheNMaster сподели после дали ти е харесала.

# 58
  • Мнения: 5 001

TheNMaster сподели после дали ти е харесала.
А веднага ще си призная.... Joy

Taneto   и на мен ми се пресича каквото съм правила от печените с кисело мляко,затова вече не правя.....Дано Деси да направи и да сподели какъв е номера,та да стане....

# 59
  • Мнения: 56
На всеки Никулден правя следното мезе:
1 голяма топлопушена Скумрия
1,2 майонези
Скумрията се обелва от кожата и почиства от костите /става лесно/, накъсма се на парчета и се обърква с Майонезата, черен пипер на вкус - да Ви е сладко.

Салатата ми е следната:
2,3 студенопушени Скумрии
пресен лук/ или стар лук или Паз/
Нарязвам скумриите на "филийки", потапям ги за малко във вода / ако са Ви солени, за да падне солта/ след това ги нареждам в плато и ги покривам със ситно нарязания лук- заливам със зехтин и лимонов сок.
Специално това мезе и салата са любимите на цялото ми семейство.
За Никулден освен риба, за предястие панирам Миди- страхотни са !

Общи условия

Активация на акаунт