Никулден идва

  • 20 651
  • 186
  •   1
Отговори
# 60
  • Пирдоп
  • Мнения: 127
Аз на Никулден пълня шаран.
Плънка
ориз, гъби, лук, маслини, топено сирене, кашкавал, някакъв колбас /шпеков салам или кренвирш, малко орехи и подправки, 1 варено яйце по избор.
Става невероятно вкусно.

# 61
  • Мнения: 3 537
Аз пък предпочитам и винаги правя бяла риба/хек или мерлуза/.Не ми се пощят кости,че ми се отяжда. Прияло ми се е даже филе от скумрия на скара и може и така да си направим тази година.Иначе рибата я правя така:

Взимам2-3 средно големи риби,мушкам им вътре лимонче,намазвам ги обилно със паста от счукан чесън,майонеза,чер пипер и сол ако е необходимо ,отгоре пак лимонче поставям резанчета.Всяко рибка омотавам във алуминиево фолио и пека.Рибите се сервират така както са си с фолиото. Убило се е с бяло винце, ммммммммммммм Heart Eyes

# 62
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Днес намерих тази рецепта в нета:

Пикантни ролета от шаран

Продукти: 1 кг филе от шаран,майонеза размесена с ч.л-ка горчица,ситно нарязан копър,черен пипер и сол,средно дебели моркови,олио,ролца от раци,бяло вино,соев сос
Подправки:рибена подправка.
Начин на приготвяне:
-Филето се натрива с рибената подправка и се оставя настрани да ароматизира 1 ч.Начукваме го като пържолка и увиваме около средно дебели моркови.Стягаме с конец.Редим в намазена с олио тава и прибавяме по малко сухо бяло вино,соев сос.Печем на умерена фурна около 20 мин.След охлаждане снемаме конеца и полученото роле напълваме със майонезата предварително размесена с продуктите и ситно нарязаните ролца от раци.Отгоре затапваме с по една маслинка или пък маринована гъба.Така приготвено ролето гарнираме със салата по избор и студена бира.

Дайте идея за празнична вечеря!Не наблягайте много на шарана това е ясно!


Сьомга (или котлети клавос - мнго вкусна риба) с топено сирине и сметана
Пастърва в фолио с майонеза и зеленчици

# 63
  • Мнения: 5 001
Който не обича шаран,може и рибни кюфтета да си спретнат......Стават много вкусни.

# 64
  • Мнения: 782
Този хубав празник идва а в къщи имаме двама именници, сина ми Никола и свекъра ми Кольо та предлагам една рецепта, а от вас чакам още предложения.
  Пълнен шаран:
 шаран до 2кг.
 ориз 0.100кг
 гъби0.100кг
 орехи0.010кг
 черен пипер
 сол
 черен пипер
 чечвен пипер
 една глава лук/малка/, около 0,100г масло
Запържваме лука и гъбите, слагаме ориза и го запържваме докато се "оцъкли" добавяме и подправките. Пълним шарана и го зашиваме. Намазвам тавата с малко олио и покривам тавата с фолио и печем 1ч и 1/2, отвива ме го и го запичами.  bouquet
Аз ще пробвам тази рецепта, досега все сме били при мама та е време и аз да се проявя Wink

# 65
  • Мнения: 144
Мисля едно от ястията да бъде рибни кюфтета.но нямам точна рецепта.Ако някой  знае да пише Praynig

# 66
  • ТАМ КЪДЕТО ИМА ВОДИЧКА
  • Мнения: 82
АЗ НЕ ОБИЧАМ ШАРАН  И ВЕЧЕ НАКОЛКО ГОДИНИ ГО ЗАМЕСТВАМ С  ТОЛОСТОЛОБ.
СЛЕД ПОЧИСТВАНЕ ГО ФИЛИРАМ И ГО ОСТАВЯМ В МАРИНА ОТ БЯЛО ВИНО И СОЕВ СОС.
СЛЕД ТОВА ПАНИРАМ С ПАСТА ПАТАФРИ.
МОЖЕТЕ ДА ГО ПОДГОТВИТИТЕ ДОРИ НЯКОЛКО ДНИ ПО-РАНО / НАТОПЕН В МАРИНАТА И ВХЛАДИЛНИКА/

МИЛАТА ГОДИНА  ГО НАПЪЛНИХ С ЛУК  И ДОМАТИ - ГОСТИТЕ ИЗЛАПАХА ВСИЧКО ДОРИ НЕ УСПЯХ ДА ГО ОПИТАМ

# 67
  • Мнения: 5 001
Мисля едно от ястията да бъде рибни кюфтета.но нямам точна рецепта.Ако някой  знае да пише Praynig

Взима се мерлуза или хек(около 1/2 кг.),обезкостява се(аз взимам филе и так е по-лесно) както е сурова.Смила се два пъти с машинка за месо,добавят се 1 яйце,1 глава лук на кубчета,магданоз,черен пипер млян,1-2 с.л. галета(за да попие излишната водност).Оставя се да отлежи 1/2 - 1 час . Взима се от сместа овалва се в брашно и се пържи.....Това е  Hug

# 68
  • Мнения: 6 461
На Никулден ни е толкова натоварена програмата ,че не може и да бъде.
На сестра ми малката е Николета а на сестрата на мъжО малкия е Никола. Grinning
Кръстницата ни е Николина ....и се чудим по на пред къде да ходим..... Sunglasses

# 69
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
....и се чудим по на пред къде да ходим..... Sunglasses[/b]

Вашата лесна Wink, само хапвате Simple Smile

# 70
И аз задължително пълня шаран.

# 71
  • Мнения: 224
Тази година аз ще пържа шарана,защото иначе не ни е вкусен,става като варен.

# 72
  • В града на хумора...
  • Мнения: 605
Тази година аз ще пържа шарана,защото иначе не ни е вкусен,става като варен.
    .....И ние сме така , сина ми  е Николай и всяка година се събираме на рибка у дома и всички го обичаме пържен шарана .....та и тази година ще е така !

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 11:11 от meridichka

# 73
  • Мнения: 3 927
Освен рибата за Никулден, ще спретна и ето тази много вкусна, но не съвсем бърза и лесна пита:

Никулденска пита

# 74
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Момичета, и ние купихме шарана най- накрая  Hug Crazy
Още се колебая как да го приготвя, в тесто ли или без, но май ще е без, рецептата ми е лесна, ето я:
Шарана се изчиства от люспите, перките и хрилете и отвътре от вътрешностите.Измива се обилно с вода отвътре и отвън. Посолява и се наръсва с черен пипер. 2-3 глави лук се нарязват на ситно, задушава се с малко олио и вода. Прибавя се една чаена чаша накълцани на дребно орехови ядки.Посолява се и се залива с една чаена чашка вода.. Вари се 2-3 минути. С тази смес се пълни шарана.Зашива се. Поставя се в тавичка.. Залива се и се пече първоначално на силна фурна и след това на 200 градуса.
Сервира се с парчета лимон.
Рецептата ми е от метро!

Общи условия

Активация на акаунт