Порок ли е да колиш прасе за Коледа?

  • 10 572
  • 83
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 27 524

Това не е доказано. Според мен не е. Просто така ни изнася  Confused
Нито нокти, нито зъби, нито инстинкти имаме хищнически. Просто разум в повече...

# 61
  • Мнения: 3 521
Това не е доказано. Според мен не е. Просто така ни изнася  Confused
Нито нокти, нито зъби, нито инстинкти имаме хищнически. Просто разум в повече...

Да, да - я пусни една тема "Нормално или секцио?" и после да си поговорим Mr. Green

И за да не съм съвсем офф - трябва да се яде! Но все пак бих си купила пържолите от магазина, а не бих ги взела от някого, който е живял последните 9 месеца в задния ми двор.

# 62
  • Мнения: 457
Зависи в каква среда е раснал човекът. Може да е по-кръвожаден и хищен от озверяла мечка дори. Зависи всичко е от зависи...доказано, недоказано не ми се рови.
Аз също съм се чудила на една роднина- гледа и прасе и кокошки и овца. Повече ги обича от кучето, което я пази и от котката, която й лови мишките, а пък като дойде момента на коленето окото й не трепва за тез животни. Кучето може гладно да стои, ама за прасето винаги има.
От досега с нейните пилета, сега вече намразих домашно пилешко месо. Кокошките се оказа, че са всеядни. Ядат същото, каквото и прасето. Да не говорим, че ядат и изпражненията на кучето.  Sick Така на моята роднина даже не й се налага да чисти двора. Всичко се употребява, няма фира на нищо.

# 63
  • Мнения: 822
Тя сякаш темата пак си избра сама пътя и тръгна в друга посока,ама сигурно и на нея така й отърва...
Мисля,че Барабалекс нямаше предвид коленето по принцип,а по-скоро шоуто,което го съпътства...
Представления са правели всички древни народи...И индианците са се молили преди лов на Великия дух.Искали са прошка,защото са гледали на животните като на равни.Ударите и изстрелите им са били перфектно точни.Било е срам да убиеш животно с два изстрела.След лова пък са благодарили. И нашите прадеди са имали подобно отношение към заобикалящия ги свят.А уж са били варвари...
Днес молитвите са заменени с надпивка...Благодарностите също. Опитният колач най-често е един,двама-трима помагат,останалите присъстващи са за сеир...Казват,че сцените на прасе,тичащо с нож забит в гърба,са някаква легенда днес...Аз пък съм виждала за жалост и то във времена,когато колачите бяха повече и по-добри... И се радват хората...Да се чудиш,дали заради самото събитие, заради алкохола или при мисълта за бъдещата пържола...
Колкото и да се мъча да проумея смисъла на този "празник" в наши дни,не успявам...Не е порок да ядеш и да искаш да ядеш...Но е факт, че днес сме по-големи варвари от прадедите си...И причината не е в това,че ядем месо...

# 64
  • Мнения: 25 709
Май много легендарни представи имат някои за тези събития. Вече и традициите по коленето на прасетата не са това, което бяха.  Laughing
Освен, че и по селата се изхитриха да застрелват животните, вместо да ги колят, от мероприятията, на които съм присъствала, никъде не съм видяла такова пиянстване, камо ли осъмване в кръчми. Нямат време хората. Хваща се прасето, разпарчетосва се по най-бързия начин и започва обработката на месото. Кайма, кървавици, луканки, пържоли... Цялото семейство се труди, често помагат и роднини, хората нямат време да седнат да се наядат нормално, камо ли да се напиват. Все пак превръщането на прасето в луканки е бавно и трудоемко занятие. Кокали се варят, саздърми и прочие специалитети, всичко иска време, а в понеделник хората обикновено са на работа и бързат да смогнат през почивните дни.
Това е. Нищо общо с филм на ужасите или алкохолни фиести.

# 65
  • Мнения: 4 586
Ами по рано го водехме за зурлата вързано, и за опашката го дърпохме, да квичи, да научи цялото село.
Обаче от как прекараха интернет - няма такова нещо. Четохме в кръчмата за стреса и покачването на холестирола.
Гражданята да ядат транспортирани, стресирани, трепани с ток пържоли. С чисти ръце.
Сега тихо, кротко, стопанина го пуска на двора, чеше го с какаляшка, товори му гъци - гъци и като стигне на чистичко на снега - муш.

# 66
  • Мнения: 13 512
Сега тихо, кротко, стопанина го пуска на двора, чеше го с какаляшка, товори му гъци - гъци и като стигне на чистичко на снега - муш.
хахахаа...готино го описа Laughing

# 67
  • Пловдив
  • Мнения: 23 773
Сега тихо, кротко, стопанина го пуска на двора, чеше го с какаляшка, товори му гъци - гъци и като стигне на чистичко на снега - муш.
хахахаа...готино го описа Laughing
Пак аз даже знам какво е какаляшка Simple Smile Царевичен кочан без зърното. После с този кочан се търкат опърлените уши Simple Smile

# 68
  • Мнения: 1 367
Wolf,ще ме умориш от смях бе,човек!  hahaha А иначе много точно описано. Аз веднъж още като млада булка присъствах на ритуала,само че се крих в къщата. Чух само крясъка на прасето и се зарекох да не го ям това,което е изкрещяло така ужасно. Малко по-късно обаче донесоха пресния кебап и само като ме лъхна уханието,забравих да се превземам и ядох....ядох.......чак вино пропих,дето аз не пия такива неща. Joy

# 69
  • Мнения: 2 441
Преди време ми попадна статия от наш историк за бита на прабългарите. Там пишеше /то много неща пишеше, но аз запомних само това/, че прабългарите 4 пъти в годината принасяли в жертва обредно животно. Това ставало в нечетните месеци, които били считани за "мъжки". Датата съвпадала с поредността на месеца:
01.01 - зимна жертва - прасе
03.03 - пролетен преглед на конете /Тодоровден?/
05.05 - пролетна жертва - агне - no comment
07.07 - лятна жертва - пиле /Петровден?/
09.09 - есенна жертва - теле /Кръстовден?/
11.11 - почита на загиналите във войни - Архангелова задушница

А ние мислим, че сме съвременни и цивилизовани #Crazy

# 70
  • Мнения: 7 122
В югозападна България има едно традиционно ястие от утрепана свиня - спържа. Много важно при него е на кой се пада честта да мие чревцата.  Wink
А това за кръстеното с лимонада винце, популярно и под името шлингерица ми беше любимо едно време. Детска радост.  Laughing

# 71
  • Мнения: 337
Нищо порочно не виждам в това, нали каймата от магазина е от същия тоя труп или се бъркам, ритуала си е ритуал.
Страхотни вкусотии се правят, даже моята баба беше майсторка, но вече я няма за съжаление

# 72
  • Мнения: 6 167
....нали каймата от магазина е от същия тоя труп или се бъркам, ритуала си е ритуал.


Бъркаш се. Ритуала е гаден. За него е темата, не за свинското месо.

# 73
  • Мнения: 2 070
Преди време ми попадна статия от наш историк за бита на прабългарите. Там пишеше /то много неща пишеше, но аз запомних само това/, че прабългарите 4 пъти в годината принасяли в жертва обредно животно. Това ставало в нечетните месеци, които били считани за "мъжки". Датата съвпадала с поредността на месеца:
01.01 - зимна жертва - прасе
03.03 - пролетен преглед на конете /Тодоровден?/
05.05 - пролетна жертва - агне - no comment
07.07 - лятна жертва - пиле /Петровден?/
09.09 - есенна жертва - теле /Кръстовден?/
11.11 - почита на загиналите във войни - Архангелова задушница

А ние мислим, че сме съвременни и цивилизовани #Crazy

Кое му е нецивилизованото? Прасе за Коледа, агнешко за Гергьовден, пиле на Петровден?
Това е традиция, ритуал, свързано е с разни идеи, не само със самото ядене. Хората до преди 50тте години на миналия век са живели масово по селата, това им е бил бита. Месо е било позволено да се яде има няма 70-100 дни в годината, през останалите не са консумирали. Не всички са имали прасета, лукс е било да заколиш кокошка. Теле за курбан се колят едно-две на три села... Онези "цивилизованите" са правели същото, че някои са и по-месоядни.

Како Сийке, не ми ли вярваш за пиянстването у старозагорско? Трябва да издиря снимки, всичките са от последните пет години. Ще взема да намеря и с ножовете, кървищата и опърленото прасе. Имам и на агнета по Гергьовден. И толкоз алкохол се лее, не е истина просто. Имам спомени и като дете от на баба ми селото, дунавските, влашки села, там пак се събираха много хора на прасе и накрая правеха голямо угощение.

# 74
  • Мнения: 25 709
Како Сийке, не ми ли вярваш за пиянстването у старозагорско?

А, що, вярвам ти, но по принцип. Поне там, където съм присъствала на свинска смърт, пияни не съм виждала, хората имат много работа и малко време, за да се напият. Даже алкохолиците остават почти трезви. Но пък наваксват по-късно.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт