Пожелавам и на вас спорна съвместна кулинарна дейност!
Ето оригиналната рецепта: брашно-почти 1 кг
захар - 1 и половина ч.ч.
1 пакетче и половина масло /или маргарин/
олио - 1 и половина ч.ч.
жълтъци- 2 броя
1 ч.л. сода бикарбонат , 2 праха ванилия , 1 кафяна чашка коняк
орехи смлени/счукани/- 1 и половина ч.ч.
пудра захар за поръсване отгоре
Приготвяне: Разбийте маслото със захарта с миксер.Прибавете жълтъците и бийте до побеляване на сместа.Прибавете последователно олиото,брашното,коняка,содата,ванилиите,орехите.Омесете меко и леко тесто.Оставете го да си почине/повтаса/. Курабийките се оформят с формички-полумесеци.Пекат се в намазнена тавичка в умерено загрята фурна за около 25-30 минути.
Какво промених аз:
вместо краве масло сложих фъстъчено/такова имах в излишък/;
сложих по-малко количество олио;
сложих половин бакпулвер вместо сода/това имах/;
сложих само 1 ч.ч. смлени орехи и замених праховете ванилия с ванилова захар 2 пакетчета.
Добавих обаче портокалов сок за ароматизиране/изцедих от портокала направо/ и канела 2 к.л. и малко хладка вода/стори ми се гъста сместа по време на миксирането/.Разточих кора/с дебелина около 1 и половина см/ с точилката и изрязохме с детето луни,звезди,сърца,цветя,рибки и др.Поръсват се с пудра захар след печенето.Ползвах хартия за печене!
Та така-сега в нашата кухня е много,ама много ароматно.Един такъв смесен аромат-фъстъци,портокал,канела,ванилия.
Вкусни са нашите курабийки.