Великденска изложба

  • 6 512
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 750
Цитат на: Anda
Спаске, как ги направи тези кокошчици? Фантастични са. А рисунките с восък?


Кокошката е купена от една будка на Красно село. Ако се напъна, мога и да я ушия, защото е елементарна, но знаеш как е с деца на море - време излизшно няма за нищо!  #Silly Каквото мога да си позволя да купя готово, купувам!

Виж, восъкът е друга работа! Много се запалих по идеята. На изложението Произведено в БГ в НДК имаше щанд само за великденски украси, бои, стикери и т.н. Продаваха и специални писалки з арисуване с восък - дървена дъсчичка с метална мъничка фунийка в единия край. Слагаш парченце восък във фунийката, нагряваш я на свещ и като се втечни восъка, рисуваш фигурки по яйцето. Аз предварително си ги нарисувах с молив по черупката. После пускаш яйцата във загрята вода с боя (да не завира) - восъкът се разтапя и образува нещо като филм, който не позволява боята да оцвети рисунката и тя остава бяла. Иначе останалата част от яйцето си се оцветява.

# 46
  • Мнения: 5 877
Разкошни са! Аз в първия момент не можах да повярвам, че са правени с восък, много правилни ми изглеждаха - като знам моят опит да рисувам с църковна свещ до какви първолашки резултати доведе... то се разтичаше, свещта ми се кривеше, абе ужас!
А твоите са фантастични. Догодина ще потърся такъв инструмент!

# 47
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Наистина великолепни яйца си изписала, Спаске, браво  newsm20 И козунаците ти предизвикват обилно слюнкоотделяне, макар че се връщам от рожден ден   261uu Абе златни ръце имаш, ммм дали не се намира още козунак в кухнята  #Silly

# 48
  • Мнения: 750
Цитат на: Anda
Разкошни са! Аз в първия момент не можах да повярвам, че са правени с восък, много правилни ми изглеждаха - като знам моят опит да рисувам с църковна свещ до какви първолашки резултати доведе... то се разтичаше, свещта ми се кривеше, абе ужас!
А твоите са фантастични. Догодина ще потърся такъв инструмент!


С тази "писалка" е много удобно. Единствената пипкава работа е в това, че трябва да слагаш много мънички парченца восък в писеца-фунийка, после нагряваш перодично - на едно две драсвания (все едно топваш писеца в пламъка). А малките парченца свършват сравнително бързо и пак пълниш. Но пък понеже отворът е малък, изтича тънка струйка восък и не се разтича, защото веднага засъхва по яйцето.

Освен това в кутийката на писалката има и диплянка със снимки на направени яйца и описание на още технологии. Има вариант за рисуване с топлийка например.

# 49
  • Мнения: 5 877
Пробвах с топлийката, ама много неравномерно стана, засъхва ми още по нея - може би защото не беше истински восък, ами парафин, запалих една дебела свещ и топвах близо до фитила.

# 50
  • Мнения: 750
Ако ми остане време тези дни, ще взема книжката в офиса и ще преразкажа описаните технологии. Но не обещавам кога, че нещо се струпва работа тези дни.

# 51
  • Мнения: 1 808
Момичета страхотни са ви и козунаците и яйцата. Просто сте върха  Grinning
Ето и моите творения тази година. Само козунака не съм го месила аз а свекървата. Надявам се догодина и аз да се включа в месенето и тогава вече да се похваля и с козунак  Grinning

http://community.webshots.com/album/338198384XqZRPC

# 52
  • Мнения: 5 877
Супер са, особено пчеличката! Жалко, че не мога да видя хубаво щъркела.

# 53
  • Мнения: 1 808
Аааа, този щъркел ми го донесе баща ми от една командировка след като разбра че ще става пак дядо и си го окачихме в хола. А щъркела носи бебенце в сини пелени. Та щъркела правилното бебенце е понесъл, сега чакаме момченце Grinning

# 54
  • Мнения: 750
Страхотно! А яйце-2 направо си е Фаберже!
И браво на щъркела!   Hands Clap Пожелавам ти най-хубавото бебе! И ще видиш, че пожеланието ми ще се сбъдне!  Grinning

# 55
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Morena

Еееее... НЕ  #Shocked  #Shocked   върха....,  жестоко... тюх свършиха ми определенията  ooooh! ! Искам и аааааззззззззззз такива конциииииии ! Моля те Ди , кажи как ?!!  Praynig  
И колко пъти и време ти втасваха ?

А и още нещо да питам как ги изваждате от съда , в който сте пекли , на мен ми беше голяма мъка  Sad ?!


Момичета извинявайте че чак сега се включвам, ама последните седмици нямам време нито за готвене, нито за готварския клуб.
Та за всичко е виновна Спаска Simple Smile
Значи козунаците си ги направих по моята рецепта, коята доста е пускана тук

Козунак
3 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1 tbs(чаена лъжица) мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно, всеки път ми отива различно количество
настъргана кора от един лимон

но този път добавих и една лъжичка ром и следвах технологията описана в рецептата на Спаска.

Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.
Брашното се пресява в затоплена тавичка. Млякото се затопля със захарта (без да завира), докато захарта напълно се разтвори в него.  Маслото се разтапя в съд (следи се да не се запържва!).


Сложих първо яйцата(извадих ги още вечерта от хладилника) в машината за хляб и ги разбих, после прибавих топлото мляко със захарта, маслото, олиото, втасалата мая и най отгоре брашното. Първо сложих около 3 чаши брашно и в процеса на месенето добавях по малко докото се получи нелепкаво тесто. Този път ми отидоха около 4ч брашно с това което първо сложих в маята. Пуснах програмата за тесто, като свърши месенето я спрях и пак наново я пуснах, така и трети път, тогава сложих и кората от лимон, захаросани портокалови корички и оставих целия цикъл да продължи с втасването. Е този път тестото ми изпълни цялата кошничка, а предната седмица като правих съвсем малко се беше надигнало. ИЗвадих го от кошничката, бях затоплила добре стаята(за ужас на мъжа ми), оформих го на плитки и го сложих във  формите( парчетата за плитки ги пораздърпах малко с ръце върху намазнена плоскост, поръсих със стафиди и навих на руло. Тези руленца ги уплетох на плитки и ги сложих във формите да втасват в топла фурна.) Чакох докато увеличат обема си 3-4 пъти, намазах ги със жълтъка и сложих да се пекът на 375 F за около 20 мин.

Този кръглия е печен в силиконова форма, нея я мажа само с олио и се вади без проблем, малкия е в съд от иена, него го мажа с олио и поръсвам с брашно както и другия, той пък е печен във форма за еднокротно печене от фолио, леко минавам с ножа отстрани преди да ги обърна и няма проблем с ваденето.


След като седмица преди Великден правих три поредни пъти козунаци и не станаха смених всички продукти, купих ново брашно, нова мая, органик яйца. Едва ли е било от брашното и маята, щото от тях продължава да става много хубав хляб и питки. Просто май тогава не са ми били толкова топли продуктите, макар че уж пак топлех млякото.

# 56
  • Мнения: 39
реших и аз да изпратя моите произведения, дано да ви харесат

http://community.webshots.com/user/sisil103

Общи условия

Активация на акаунт