*~*СОФИЯ*~* Ла Лече Лига среща - 16 февруари, 11 ч.*~*

  • 3 999
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 116
Да.... и на мен ми се ядат курабийки! Пък и родопски клин няма да откажа Wink Напишете рецептите, моля, че аз докато ги разказвахте хич и не се опитвах да ги запомня... newsm78
А ето я и моята:
Ябълков сладкиш с грис
Продукти:
Грис-1/2 чаша
Брашно - 1/2 чаша
Захар - 1/2 чаша
Ябълки - около 3/4 кг
Орехи - 1 чаша
Канела
Масло (разтопено) - 1/3 чаша
Грис, захар и брашно се смесват в една купичка. В друга се смесват настърганите ябълки, нарязаните на едно орехи и канелата. Една неголяма тавичка се подмазва с масло и се разстила половината от сухата смес (грис, захар, брашно), отгоре - ябълковата смес, после пак суха смес и пак ябълки. Залива се с разтопеното масло и се пече. Да ви е сладко! Simple Smile

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 14:41 от Naasoq

# 46
  • Мнения: 129
Бързи бисквити/сладки с овесени ядки

По-здравословният вариант е това (става и с обикновено брашно и захар) и подлежи на импровизации.

2 яйца
7 с.л. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. тръстикова захар, част от нея беше заменена с мед
125г масло
400г овесени ядки
сусам, ленено семе, стафиди и каквото още ви хрумне - смело на око

Най-напред се разбиват захарта с яйцата, добавя се маслото (ако е разтопено е по-лесно), след което брашното. Накрая се добавят ядките. Ако имате време, се оставя да престои около 2 часа (ако нямате, пак стават доста добре). Оформят се сладките в тавата и се пекат се на 180-200 градуса за 15-20 минути.

***
Ще се радвам на рецептите с рибата и ориза, както и плодовата салата!  Hug
Ябълковият сладкиш беше одобрен и вкъщи, рецептата ще влезе в употреба! Simple Smile

# 47
  • София
  • Мнения: 12 229
   ММММ мерси много, отивам да го забъркам  Simple Smile

# 48
  • Мнения: 3 718
Ей сегинкааа  Grinning
Овесени курабийки
2 ч.ч. фини овесени ядки
1-1,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1ч.ч. или по малко кафява захар
1ч.л. бакпулвер
щипка сол
около 180 гр. масло размекнато
2 яйца
стафиди около чаша
две червени ябълки нарязани на фини кубчета
канела
1/2 ванилия
Маслото се размесва със захарта добре, прибавят се яйцата. В друг съд се смесват овесените ядки, брашното, бакпулвера, канелата и щипката сол.
В първата смес внимателно се прибавят ябълката, стафидите и ванилията и постепенно се добавя сухата смес. Получава се едно лепкаво нещо, което с лъжица се разпределя на отделни курабийки върху хартия за печене. Слага се в предварително загрята фурна. Пече се на 200 градуса около 12 минути.
Това е вариант, който става и за деца, които са захранени със съответните продукти. Слагам по малко захар, а става още по чудесно с няколко лъжици кисело мляко  Grinning
Бу, напиши моля те точните пропорции на майонезата, че не ги запомних.
Благодаря за всички други рецепти, ще ги изпробвам задължително  Hug

# 49
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Ми аз от вчера гледам за тая тема да си напиша рецептата, ма нещо не я намерих  newsm78

Бу, ние решихме като си гостуваме с мамите от квартала, да си направим майонезата ти.

Я пак да си преговорим
1 част пр.мляко
2 части олио
мешаме ги и ги оставаме да се изравнят температурите им
лимонтузу (лим.сок)
сол

Преди да се дръпне с миксера нагоре - кога и къде се слага лимоновия сок - в млякото предварително или като се омешат млякото и олиото - тогава - в дълбоката купа вече?

Рибата се прави така
Рибно филе, моркови малки - цели, картофи средни - разрязани на 4. Всичко се подрежда в тавичка, поръсва се с мнооого малко водичка, малко зехтин, малко сол (1 каф.лъж), лимонов сок.
Отгоре на тавата се слага фолио. Пече се 30 мин. на 220 градуса. След това се маха фолиото, слага се копър и малко магданоз и пак във фурната - още пет минути без фолиото, за да се запече отгоре. Накрая се хапва  Laughing

По-добрия вариант е всяко филенце с картофче и морковче във фолио и подправките и - в тавичката и пак така се пече. Става на мозък - каза мойта шефка  Grinning
А според другата Галя, която беше на срещата вчера, още по-добре е ако след това тези фолиеви бонбони се опекат на скара и чак тогава се сервира   chef


Вчера моята риба беше печена 40 мин. и после още 10 без фолио и беше много развряна. Иначе става по-готина - морковките леко хрупкат - като задушени, знаете как е ...

# 50
  • Мнения: 616
Аз какво да напиша, то няма много за "готвене" на плодова салата  Joy

Манго, ананас, сливи;
сурово слънчогледово сема и мед;

по желание - банан, чбълка, праскова (ако има) и може да стане по-разнообразно, ако се сложи освен слънчоглед, също сусам, наситнени орехчета, бадемки, лешници... въобще...  Mr. Green

Благодаря за всички рецепти!
Много беше вкусно!  Peace

# 51
  • Мнения: 433
galausa, рибата ти беше супер! Благодаря на всички мами, всички угощения бяха чудесни! Обещавам да компенсирам следващия път  Embarassed  Peace

 

# 52
  • Мнения: 1 216
Явно сте си изкарали трахотно.
Аз досега все не се класирам. Дано м март е по-благосклонен към плановете ми  Mr. Green

Рецептите ги отпочвам една по една ММмммммм! ОлЕ за готвачите!!!

# 53
  • Мнения: 1 328
И аз май последна с рецептата Simple Smile
Родопски клин:
В тефлонов тиган се постилат 2-3 кори за баница, да излизат отвън на тигана даже. Вътре се изсипва плънката (полусварено фиде 4 кръгчета, 2-3 яйца, мАсълце малко, сирене, спанак.. кой каквото иска). Отгоре му на това цялото се слагат още 2-3 кори. Горните малко ги понабръчквам, за да не станат само гладки кори и да се слепне. После се натиска/уплътнява.
Пече се от всяка страна по около 20 мин. на средната степен на котлона. Като се изпече от едната страна се обръща върху чиния и се приплъзва пак в тигана. МНОГО ВАЖНО е да се сложи по 1 с.л. олио преди да се пече, че много загаря иначе. И аз примерно го увъртам клинчето за да се омазни целия тиган.
Който не е разбрал пак ще обясня колкото мога Wink

# 54
  • Мнения: 3 718
jenny_b , тъкмо се канех да те подсещам за рецептата  Grinning Ще я пробвам съвсем скоро.

# 55
  • София
  • Мнения: 1 252
Беше ме яд, че не успях да дойда, а сега виждам и какво съм пропуснала. Благодаря ви за рецептите момичета. Ще ги пробвам преди следващата среща - обещавам!

# 56
  • Мнения: 5 401
Страхотни рецепти! А снимков "матриал" имате ли, другарки??  Heart Eyes

# 57
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
А снимки...нямаме Blush Голям пропуск!

Млечна майонеза
Продукти
100 мл прясно мляко
200 мл олио (или зехтин)
¼ ч.л. лимонтузу (или сок от пресен лимон)
¼ ч.л. сол
за овкусяване по избор: магданоз, нарязани кубчета лимон без кора, зелени маслини, пресен босилек или риган, зелена или червена чушка, горчица и др.

Приготовление
Млякото и олиото се слагат в подходящ висок съд и се оставят да се темперират 10 минути. Добавят се лимонтузуто и солта и с пасатор се разбива майонезата. Подправя се с нарязан магданоз, лимон и други по желание. Става винаги, бърза е, значително по-лека е от традиционната яйчена майонеза и е много подходяща за бременни и деца – за разлика от класическата майонеза не съдържа сурови яйца и е с доста по-малко олио. Ползва се също като яйчена майонеза – за салати, заливки или върху сандвичи.

Количеството олио : мляко е 2:1, т.е. може да се увеличат горните грамажи според желанието. Съответно нараства и количеството лимонтузу или лимонов сок.

# 58
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Трябва да има снимки
2-3 мами снимаха  Peace

# 59
  • Мнения: 5 401
Звинети за ОФФ-а: galausa, този степер ли си купи? Много е як, някак стимулиращ спортуването!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт