Френска селска торта?

  • 178 895
  • 616
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 529
 Тази торта ни стана любима! Ето я в новогодишен вариант с добавка маскарпоне към крема.


 Искам да споделя, че си поръчах френска селска торта в заведение, защото много се изписа по темата. Не знам доколко дадените тук рецепти са като тази на дадения тук производител, но не ми хареса толкова колкото тази, която аз си направих. Да не говорим колко е малко парченцето.

Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 11:30 от Amaretto

# 136
  • Мнения: 1 965
Здравейте на всички!
Случайно попаднах на дебата.
не твърдя че съм експерт, но искам да ви кажа нещичко по въпроса.
Торта "МЕДОВИК" и "ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА" са едно и също нещо.
Не мога да ви кажа кой я е измислил пръв, но някъде във времето и във пространството, името е модифицирано и е придобило нова националност.
Заповядайте един линк по този повод.
http://www.gotvarski.com/2008/08/blog-post_07.html
Рецепти на МЕДОВИК няма да пускам, тъй като в ТОРТЕНАТА тема, доста пъти е имало дебати за тези две торти.
Рецептите са идентични с някакви мънички разлики в грамажите на някой продукт.
 Показвам ви и една рецепта, която е на над 20 години. То си личи от листчето:
http://van444eto.multiply.com/photos/album/6/6#182
А това са готовите блатове по тази рецептичка. Само че аз ги направих доста дебели.....
http://van444eto.multiply.com/photos/album/6/6#179
Нищо не искам да кажа, не твърдя че това е "оригиналната" рецепта, защото с течение на времето, всеки влага по нещо от себе си и преправя рецептите по свой вкус.
Напоследък тази тортичка е доста нашумяла по българските сладкарници, и вече няколко пъти попадам на нея и ми я пробутват за "Специалитета на заведението по ОРИГИНАЛНАТА рецепта"
Поздрав на всички вас!!!

# 137
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Ванче аз точно вчера преглеждах твоята 20-годишна рецепта за продуктите че се глася другата седмица да я пробвам Simple Smile запазила съм си и картинката и твоя "превод". Я да питам ако реша да оцветявам крема има ли опасност да се пресече от боите?

# 138
  • София
  • Мнения: 1 312
Аз не съм от майсторките, но винаги я замразявам,  като не можем да я изядем цялата, режа я дори на парчета и така във фризера. Изваждам и след 10-15 минути е готова. Винаги имам за неочаквани гости с кафето. Но, може и без да замразяваш,издържа и става все по-хубава,стига да не се развалят яйцата накрая....

# 139
  • Мнения: 1 965
Смейте се вие на яйцата от 3 ст.... ама някои хора си ги спомняме.  Crazy това е сегашно нормално яйце. Мисля че по модерните стандарти е размер "М". Тя цялата рецепта има нужда от превод..... ама е готина и така......  Joy
Блатовете стават като бисквити, та можете да си ги съхранявате и по-дълго време. Добре увити в домакинско фолио.
лично на мен повече ми харесва модификацията в която надделява квасената сметана. По-сочна става. тоест, намалете сладкарската и увеличете квасената сметана. Някои хора я правят само с квасена.
shemet_neveroiaten - ако боите са ти за крем или сметана нямаш грижи.  Но и с други става. Просто по-внимателно добавяй. На части. И внимавай боите да не са за яйца и да съдържат сол. Ще пресечеш сметаната дори с прашинка сол. Емулгатор Е 123 също е солен.
Ето ти сметана оцветена с бои за яйца и сладки но без Е-то и без сол:
Всъщност това е същата торта, но вече поокрасена:
http://van444eto.multiply.com/photos/album/6/6#181
Ето ти я и довършена, но ти си я виждала предполагам:
http://van444eto.multiply.com/photos/album/10/10#48
и разрез с тези, дебелите блатове:
http://van444eto.multiply.com/photos/album/10/10#52

# 140
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз я направих вчера тази торта,
днес я пробвахме...

направих половин доза кори - общо 12 тънки и малки
за крем ползвах 400 гр. заквасена сметана, 200 гр. каймак (много гъста квасена сметана) и 100 мл. разбита течна сметана.

за вкуса: нещо й липсва на тази торта Thinking
незнам подправка ли е или нещо друго. newsm78
така ми е скучна... Crossing Arms

има ли вариант с някакви плодове?
шоколад няма да пасне, още по-тежка ще стане... newsm78

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 22:49 от asyalein

# 141
  • Мнения: 7 419
   Не знам....Аз ,като правя Медовик винаги ми е много изразителен,като вкус!Първо, мирише на мед,второ, в крема слагам орехи,малко какао,ванилия(знам,че някои слагат и ром,но за мен е излишен) и вкусът се получава доста богат.

# 142
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
И аз бих предложила смлени орехи - ако е същата торта много ще вървят.
Ванче мерси за разяснението за боите - не знаех за солта та можеше да намажа нещо - по принцип не съм работила със сметанени кремове та съм много боса там и затова задавам такива падащи от тавана въпроси  Hug  bouquet

# 143
  • Мнения: 529
... последния път направих двойна доза блатове.  Та въпроса ми е към специалистките тук, колко траят и как мога да ги запазя.
... но винаги я замразявам,  като не можем да я изядем цялата, режа я дори на парчета и така във фризера...
Интересува ме как да съхранявам блатовете, нали са с мед, а знам че меденките са много трайни. Опаковала съм ги със свежо фолио, но се чудя в шкаф ли да ги държа или в хладилник.
  Може би трябваше да напиша и по коя рецепта ги правя:
3 яйца
50 гр.масло
4 с.л. мед
1 пак. бакпулвер
1 ч.ч. захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно

Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 09:57 от Amaretto

# 144
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
   Не знам....Аз ,като правя Медовик винаги ми е много изразителен,като вкус!Първо, мирише на мед,второ, в крема слагам орехи,малко какао,ванилия(знам,че някои слагат и ром,но за мен е излишен) и вкусът се получава доста богат.

за орехи и аз си мислех, ама тя тортата и сега натъртва, незнам как ще е , ако сложа и орехи... Thinking
медът и сега се усеща много деликатно в устата.
но сметаната прави тортата много тежка, а и в комбинация с мед (също тежък вкус), тортата става неуравновесена...
не смятам, че ром или друг алкохол бил уравновисил вкуса.

нещо свежо липва на тази торта Peace
сега зимата ще я изядем на бързо, но лятото е абсурд да я направя...

# 145
  • София
  • Мнения: 1 312
Amaretto, nqma da se rазвалят,но може да приемат миризма на шкаф или да се овлажнят от самия въздух. Най-добре ги замрази така увити във фолиото.И аз я прявя по същата рецепта,дала съм я на 3 стр. със снимка.
От доста руски сайтове изкомбинирах и така мисля,че става сполучлива рецептата. За вкус слагам малко лимонов сок в сметаната,орехи задължително отгоре и някакво кисело сладко по средата между блатовете./от кайсий,портокали или малини. Става прекрасно. Тия дни ще правя и ще кача снимка Simple Smile

# 146
  • Мнения: 7 419
   Правя я само със заквасена сметана!Струва ми се,че точно това съчетание на сладкия мед и киселата заквасена сметана е най-сполучливо!Няма нужда нито от плодове,нито от алкохол....
   Със сладкарска сметана не съм опитвала,но ми се струва,че е доста тежка за медените блатове...
   Но Ванчето е права,всеки си има своя вкус.Някои пък тази торта я правят със крем от варена сгущенка и краве масло,което според мен е супер-тежка комбинация!Ама намират се  любители на точно такава! Laughing

# 147
  • София
  • Мнения: 1 312
Селма,а какво е варена сгущенка?  И на мен тортата най ми харесва само със сметана,но заради домочадието слагам сладко..... А комбинацията от заквасена и тази сметана сухата на доктор Йоткер е много лека,препоръчвам ти я.  Мисля сега като я правя тортата да сложа цял лимон в крема/сметановия/ и така като комбинация сладка торта/блатовете/ и леко кисел крем,ама много леко/ И в блатовете ще сложа една,две лъж. орехи/така да се печат/ Всъщност това е торта Тея дето ми харесва,но не знам рецептата......е....наподобява де newsm78

# 148
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Селма,а какво е варена сгущенка? 

подсладено кондензирано мляко, варено с консервата до пълното му карамелизиране.
понеже се вари по 3-4 часа, то някои си купуват направо сварено (като мен  Wink).
после отваряш консервата и вътре имаш гъст, сладък карамелен крем Peace

# 149
  • София
  • Мнения: 1 312
asyalein, много благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт