Начинаещи готвачи питат майсторите

  • 13 394
  • 145
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 443
Да ви попитам за някоя по-интересна рецепта за пилешка пържола...

# 16
  • Мнения: 693
И аз съм свикнала винаги да запържвам. Мисля че така е по-вкусно, но трябва да пробвам и поне някои неща да не запържвам да видя дали има голяма разлика, защото и малкия иска от нашето ядене.
simplyaven как задушаваш, пържене под капак ли е задушаване или слагаш и вода или е друго  newsm78
Да ви попитам за някоя по-интересна рецепта за пилешка пържола...
Виж в готварската книга има доста интересни идеи  Peace Аз тези дни смятам да направя със сос с различни сирена. Имаше и една пилешка фантазия на Leo.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136240.0

# 17
  • Мнения: 5 001
.

Друг въпрос за дискотиране - Като се сварява месото трябва ли да се препенва и защо?!

Да,трябва да се препенва.Когато ще вариш месо то се почиства и измива,слага се във СТУДЕНА вода и тогава се слага на котлона.Защо ли?Защото водата се загрява постепенно и изкарва кръвта,която е в тъканите под формата на пяна.Когато се препени бульона става бистър,а не мътен и е по-вкусен.Ако не се препени тази кръв става на едни парцали които можеш да забележиш да се моткат в бульона....

Последна редакция: пт, 07 мар 2008, 09:02 от TheNMaster

# 18
  • Мнения: 3 447
За начало - За или Протим запържването на ястиятя!?
 
Против. Аз нищо не запържвам. Знам обаче един трик от професионален готвач - когато готвите супа или манджа, най-напред запичате лука, морковите, целината на сух тиган (или направо в тенджерата) без мазнина. Когато се позапекат, сипвате олиото, разбърквате и наливате водата. Хем е здравословно, хем яденето има много приятен вкус на печени зеленчуци.

# 19
  • Мнения: 791
Дона благодаря   bouquet  за хитринката  Laughing

TheNMaster  тогава не е ли по добре ако се пече пиле- напр. първо да се свари за да излезе кръвта и после да се опече  newsm78

# 20
  • Мнения: 5 001


TheNMaster  тогава не е ли по добре ако се пече пиле- напр. първо да се свари за да излезе кръвта и после да се опече  newsm78
Не.Това си е за варенето.Ако печеш пиле например в тава или иена.Забележи,че в сока който е изтекъл пак ги има тези "парцали" т.е. това което е трябвало да изтече си е изтекло.Неслучайно в рецептите се казва,че ако се прави сос от сока на печеното то той трябва да се прецеди....Плюс това вкуса вече няма да е същия,ако си сварила пилето и тогава го печеш...Просто ще изсъхне. А когато сложиш суровото пиле да се пече соковете си остават в него.Това важи за всички меса....

# 21
  • Мнения: 526
играчка-плачка, как точно се приготвя застройката?   bouquet


Направо уцели на слабото ми място Laughing Laughing Laughing Застройката я приготвям по два начина:
-с кисело мляко (респ. прясно) и яйце, които се разбъркват до хомогенна смес и постебенно се добавят към супичката
-със запържено блашно, но тази запръшка е по-специфична и я правя само на боба.
Надявам се, че съм ти помогнала  Wink Party

# 22
  • Мнения: 526
Друг въпрос за дискотиране - Като се сварява месото трябва ли да се препенва и защо?! Задължително ли е сваряването на месото, ако след това ще се пече?

Зависи от месото и дали е домашно (с кръв) или купено. У дома в повечето случаи месото е домашно. Няма значение дали е пиле или свинско, го накисвам за около час в студена вода, за да му се изцеди кръвта. Когато го варя и видя повечко пяна, я отстранявам с лъжица. Но пак казвам, зависи от месото.

# 23
  • Мнения: 4 841
За начало - За или Протим запържването на ястиятя!?
 
Против. Аз нищо не запържвам. Знам обаче един трик от професионален готвач - когато готвите супа или манджа, най-напред запичате лука, морковите, целината на сух тиган (или направо в тенджерата) без мазнина. Когато се позапекат, сипвате олиото, разбърквате и наливате водата. Хем е здравословно, хем яденето има много приятен вкус на печени зеленчуци.

Това е и моят начин на готвене! Става супер бързо, лесно и вкусно!
Намирам запръжките за страшно нездравословни, а откакто готвя без запръжки (от около 6 години вече - откакто забременях), даже вече не са ми и вкусни. Да не говорим за онази ужасна бобена запръжка с брашно и червен пипер - само като се сетя, и ми се отяжда...

# 24
  • Мнения: 693
За начало - За или Протим запържването на ястиятя!?
 
Против. Аз нищо не запържвам. Знам обаче един трик от професионален готвач - когато готвите супа или манджа, най-напред запичате лука, морковите, целината на сух тиган (или направо в тенджерата) без мазнина. Когато се позапекат, сипвате олиото, разбърквате и наливате водата. Хем е здравословно, хем яденето има много приятен вкус на печени зеленчуци.
А няма ли да загори  newsm78

# 25
  • Мнения: 526
За начало - За или Протим запържването на ястиятя!?
 
Против. Аз нищо не запържвам. Знам обаче един трик от професионален готвач - когато готвите супа или манджа, най-напред запичате лука, морковите, целината на сух тиган (или направо в тенджерата) без мазнина. Когато се позапекат, сипвате олиото, разбърквате и наливате водата. Хем е здравословно, хем яденето има много приятен вкус на печени зеленчуци.
А няма ли да загори  newsm78

Ако не ти е загаряла тенджерата/тигана, няма да загори, може леко да залепне.
Това със запичането и аз съм го правила и супичката става мозък!

# 26
  • Мнения: 3 034
И аз съм свикнала винаги да запържвам. Мисля че така е по-вкусно, но трябва да пробвам и поне някои неща да не запържвам да видя дали има голяма разлика, защото и малкия иска от нашето ядене.
simplyaven как задушаваш, пържене под капак ли е задушаване или слагаш и вода или е друго  newsm78
Цитат на: GrOzNoTo^_^PaTe link=topic=273461.msg6745394#msg6745394 [/quote

viki81 задушавам с една-две лъжички мазнина, не повече, под капак, те зеленчуците си пускат тяхната вода и в тази смес омекват  Peace ако е нещо, което не пуска толкова вода, тогава добавям мъничко, може би половин кафена чашка, но повечето продукти си пускат вода, дори месото  Peace

# 27
  • Мнения: 354
За начало - За или Протим запържването на ястиятя!?
 
Аз задушавам почти всичко, рядко ми се случва да запържвам в истинския смисъл на думата  Peace

За застройките - правя два вида:
1.Разбърквам жълтък  и  кисело мляко, постепенно добавям от бульона на супата, не трябва да е врял.Уеднаквяват се температурите и се смесват.Баба ми я правеше и само с жълтък и оцет.
2.Варена застройка - жълтък и мляко/кисело или прясно/ се разбъркват добре с лъжица брашно.Слага се на котлона да се сгъсти, като се добавя бульон.После се застройва и супата.

Не позволявам повторно завиране след като е сложена застройката, за това предпочитам втория начин.
 

Последна редакция: пт, 07 мар 2008, 15:40 от nnaadeto

# 28
  • Мнения: 1 505
Аз само да кажа,че вчера правих една пилешка супичка и за да не правя запръжка,сложих няколко триъгълничета топено сирене(това го прочетох някъде тук),е по вкусна супа в живота си не бях яла.От сега нататък няма да правя никакви застройки,а само топено сиренце ще слагам.

# 29
  • Мнения: 7 474
Аз само да кажа,че вчера правих една пилешка супичка и за да не правя запръжка,сложих няколко триъгълничета топено сирене(това го прочетох някъде тук),е по вкусна супа в живота си не бях яла.От сега нататък няма да правя никакви застройки,а само топено сиренце ще слагам.


Да, мойта супа е това, наистина е много вкусно така  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=127588.msg2372978#msg2372978

Общи условия

Активация на акаунт