финокио?

  • 8 917
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 849
здравейте момичета Grinning.Обръщам се към вас за помощ.майка ми донесе няколко бройки финокио.правила съм салата с него,но не знам по какъв друг начин да го оползотворя.давайте идеи Praynig

# 1
  • Мнения: 2 211
Какво е финокио  Embarassed?

# 2
# 3
  • Майничка
  • Мнения: 12 583
Става и с мариновани със зехтин, червен пипер, босилек и риган зеленчуци (тиквички, патладжани, сурови чушки, гъби) - на зеленчукови шишчета или просто леко запечени на фурна.

# 4
Здравей, аз правя финокио по два начина.
Единият прилича малко на винен кебап.
Запържваш си телешките месца, с червен пипер и тн. и добавяш финокиото нарязано.
Задушава се във водичка и бяло вино, след което прибавяш доматено пюре ( паста) и добавяш водата,
Ври час и нещо, накрая го сгъстяваш с малко брашно.

Другият е със сос бешамел.
Първо си посварила главите после ги нарязваш на полумесеци,
нареждаш ги в кръгла тавичка, отгоре ги заливаш със сос бешамел и настъргано формаджо ( може и кашкавал)
и запичаш.
Става ето това:


# 5
  • Мнения: 406
Аз не обичам финокио,но  когато бях в Италия там съм виждала да го панират  Peace

# 6
  • космополитно
  • Мнения: 941

Туй де, въведете и непросветените!Щ о е то финокио (предизвика ми асоциация между фолио и Пинокио)!? newsm78

# 7
# 8
  • Мнения: 224
финокио На  български се казва резене Италианските и испанските кулинари го ценят високо и използват и надземните му части, и коренището (гулията). Резенето има приятен аромат, подобен на анасоновия и е сладникаво на вкус, напомня копъра. От него се приготвят салати, сосове, майонези, плънки за риба и месо. Резене се слага в таратор, в салата от червено цвекло, в някои печива, в бульона при варене на риба, раци или картофи.Много добре върви на сандвичи от черен хляб. Подправката се слага накрая. комбинира се с копър, чесън, лук, магданоз.-тук предимно го правят на салата  Sick нарязано на тънки парчета и поръсено със зехтин. Тази салата е почти неизменна част от антипастите в прохладните есенни и зимни вечери. Макар и с леко неугледен вид запеченото с малко зехтин финокио придобива съвсем различен вкус, напомнящ на ядки от пиния (кедрови ядки).а също го препоръчват за кърма  Mr. Green

# 9
  • Мнения: 2 211
Благодаря на всички, които се включиха с разяснения!  bouquet

Къде в София продават финокио? Възбудихте ми любопитството.

# 10
  • Мнения: 5 001
Благодаря на всички, които се включиха с разяснения!  bouquet

Къде в София продават финокио? Възбудихте ми любопитството.
Има по пазарите и в Пикадили и  в Била .....

# 11
  • Мнения: 2 211
Има по пазарите и в Пикадили и  в Била .....

Изобщо не съм го забелязала  Rolling Eyes

# 12
  • Мнения: 406
Има по пазарите и в Пикадили и  в Била .....

Изобщо не съм го забелязала  Rolling Eyes
Това е една бяла глава по-голяма от лук и на върха има стръкчета подобни на копър  Peace

# 13
  • Мнения: 1 951
Имам рецепта за супичка с финокио и гъби. Много ароматна става  Grinning Ако някой се интересува ще я издиря.

# 14
Апак ние в нащо село му викаме ряпа на това  Blush Laughing Laughing

# 15
  • Мнения: 5 001
Апак ние в нащо село му викаме ряпа на това  Blush Laughing Laughing
hahaha hahaha hahaha hahaha
"Минало" е покрай ряпата......

# 16
  • Мнения: 2 241
Апак ние в нащо село му викаме ряпа на това  Blush Laughing Laughing
hahaha hahaha hahaha hahaha
"Минало" е покрай ряпата......

Ей, много компетентни гости взеха да ни навестяват. Laughing


Иначе да, в Пикадили редовно го гледам, не е и много скъпо, но така и не съм купувала, за да си го приготвям сама, малко ми е блудкаво на вкус.

# 17
finocchio  не е ряпа  Stop
Надземните му части много приличат на копър, имат подобен аромат.
Вместо чай от копър на бебетата тук дават чай от финокио - има същия ефект.
В Италия копърът не е особено популярен ( aneto). Аз лично освен на 'винен кебап'  в друга форма финокио не мога да ям. Реже се като лук, т.е на слоеве е, вижда се и на картинката.
Не бих си давала парите в България за това нещо - скъпо е, а не е особен деликатес ( да не кажа никакъв).



# 18
  • Мнения: 224

Не бих си давала парите в България за това нещо - скъпо е, а не е особен деликатес ( да не кажа никакъв).

  и аз съм на същото мнение  Peace

# 19
  • космополитно
  • Мнения: 941
И аз съм признателна за сериозното отношение към незнанието и за обстоятелствените пояснения!...  bouquet
И в нашето село има копъроподобно растение, на което викат резене и представят като див копър, но няма този вид (вероятно се е променил през култивацията); не съм забелязала и грудка!?...
 Но както и да е- важно е, че вече съм наясно с финокиото!  HugБих пробвала и супичка от него, ако "изпадене" рецепта! Praynig

# 20
  • Мнения: 3 425
Само да добавя,че са 2 вида:
'мъжки'    с по-тумбеста бяла част  Peace и е препоръчително да се консумира сготвен  Peace

'женски' пак е тумбест, но е с по-издължена бяла част(грудката) и се препоръчва да се хрупка суров или ситно нарязан в салата  Peace Не,че не може и той да се сготви де  Joy Joy Joy

Това,което е публикувала Лени е мъжки,а ето това женски  Peace

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 15:51 от Kaлa

# 21
  • Мнения: 1 951
Бих пробвала и супичка от него, ако "изпадене" рецепта! Praynig

Давам рецептата  Grinning

Продукти:
200г. зелени чушки
400г. финокио
150г. гъби
чесън

Чушките и финокиото се нарязват на ивички, а гъбите на ситно. Всички продукти се запържват в зехтин с няколко скилидки счукан чесън. Залива се с 1л. зеленчуков бульон и се вари десетина минути. Подправя се със сол, чер пипер и мащерка.

Много отдавна не съм правила, но сега се присетих и като я направя ще пусна и снимка.

# 22
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
мъжки, женски бизбесът,както му викат в тунис,се консумира като салатка, отделно се прави  със  зелената 4аст кускус! ние го ядем като  разрязваме главите на няколко- направо си е битка у дома като дойде сезонът! незаменима 4аст от местната кухня е! не знам колко струва в бг, тука е около 1лв за три глави!
ние намерихме и копър в диво състояние, това само аз и една украинка ползваме! като съкровище ми го носят!
салатата е от много ситно нарязани домати, пипер, бизбез,каперси, мента и зехтин, сол,лимон!
друг вариант, вси4ко на супер дребно -домати, краставици, финокиото, каперси(от най-дребните), лук и подправките!

Общи условия

Активация на акаунт