За ползата от плодовите пюрета

  • 3 239
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 940
Морковите нямат много витамин Си В6,така че загубата им при готвене не е голяма. Изследванията показват, че усвояваме до пет пъти повече каротин от сготвените моркови, тъй като клетъчната стена се разрушава и каротинът се освобождава. Морковите са най-полезни на супа или на пюре.  Същото важи и за чушките. Готвенето на доматите ще намали витамин С, но ще увеличи ликопена, който е полезен за сърцето.
На салата или задушен, спанакът е идеален,тъй като олиото подобрява усвояването на лутеин и каротин.

# 31
  • София
  • Мнения: 17 592
И не съм съгласна,че някои зеленчуци са по-добри след топлинна обработка-именно чрез нея се губят някои от най-ценните витамии и минерали.

!?

И как по-точно се губят минералите?

# 32
  • Мнения: 3 376
Моля?
Искаш да ми кажеш,че при топлинната обработка не се губят голяма част от минералите ли?Не е ли по-добре да ядеш суров спанак отколкото варен?

Калцият например е от храните богати  на оксилати, като спанак, сладки картофи и бобови храни и може да се усвои съвсем минимално още повече след като тези храни са преминали топл. обработка.Е,картофите и бобовите са изключение,защото няма как да се консумират сурови,но това не променя фактите.

И понеже и някои други храни,като копривата например не могат да се ядат също в суров вид се препоръчва да се набляга на зеленчуците като цяло,за да може да се доставят необходимите количества минерали на организма.Разбира се те се съдържат и в други продукти,но нали за зеленчуците иде реч.

# 33
  • Мнения: 5 940
Номерът е да знаеш кое е най-полезното в дадена храна и да го набавиш от нея. Някои зеленчуци наистина са по-добри при обработка, други не. Винаги се губи нещо, но се преценява кое е най-важното, което можем да вземем от даден продукт.
Имам сравнителни таблици за някои зеленчуци по какво се различават, когато са сурови и когато са сготвени. Днес, ако ми остане време, ще ги препиша и публикувам. На хартиен нсител са, затова ми е трудно.

# 34
  • София
  • Мнения: 3 249
Номерът е да знаеш кое е най-полезното в дадена храна и да го набавиш от нея. Някои зеленчуци наистина са по-добри при обработка, други не. Винаги се губи нещо, но се преценява кое е най-важното, което можем да вземем от даден продукт.
Имам сравнителни таблици за някои зеленчуци по какво се различават, когато са сурови и когато са сготвени. Днес, ако ми остане време, ще ги препиша и публикувам. На хартиен нсител са, затова ми е трудно.

Ще чакам таблицата с интерес. Simple Smile

По темата - за себе си смятам, че храненето с пресни плодове е за предпочитане. Но понякога просто не е възможно. Тогава прибягвам да приготвянето на домашни плодови пюрета (без захар, нишесте и подобни) и си нося - на път, на гости, когато я оставям някъде...

# 35
  • Мнения: 5 940
Според широко разпространеното схващане плодовете и зеленчуците трябва да се ядат сурови, тъй като така са най-полезни. Последните изследвания обаче сочат, че организмът усвоява по-добре ценните субстанции от някои зеленчуци, когато  са сготвени. Такива са например морковите и доматите. В тях има каротин, който е мощен антиоксидант, предотвратява ракови заболявания и е полезен за сърцето. От суровите моркови обаче се усвояват едва 4-5% от него, докато от сварените организмът извлича до 20 %. Методът на приготвяне на храната оказва сериозно влияние. Витамините в броколито например се запазват по-добре, ако зеленчукът е задушен на пара или сварен в много малко вода. Освен това сготвените зеленчуци и плодове са по-лесни за храносмилане. Друг интересен въпрос е дали се лишаваме от витамини, ако белим плодовете и зеленчуците.

Отговорът не е прост. Обелените зеленчуци обедняват на витамини и влакнини, но загубата е минимална. В същото време обаче в обелките се отлагат пестициди и ако решите да не белите морковите и картофите, трябва да сте сигурни, че са екологично чисти.

Всички плодове и зеленчуци съдържат различни полезни витамини, минерали и фитохимикали. Затова трябва да се яде разнообразна храна и е добре в дневното ни меню да присъстват поне 5 различни плода и зеленчука. И да ги консумираме както сготвени, така и сурови.


Ябълки

Една порция е 1 средно голяма ябълка или 2 препълнени с.л. ябълково пюре. Сушените ябълки също са полезни. (точният брой на калориите зависи от сорта)

 

Хранителни стойности

Сурови                       

Ккал           38

Мазнини    0,1

Влакнини            1,4 г

Витамин С   5 мг

(12% от дневната доза)


Сготвени (сварени без захар)

Ккал                    26

Мазнини    0,1

Влакнини   0,7

Витамин С   3 мг

(8% от ДД)

 Съвет:

Обелените ябълки губят около половината си влакнини, но витамините и минералите на практика почти не се влияят от готвенето.

Броколи

Една порция е 2 филиза или 6 „цветчета”

 

Хранителна стойност:

Сурови

Ккал           26

Мазнини    0,7 г

Влакнини   2 г

Витамин С          70 мг

(174 % от ДД)

Фолиева к-на 72 мкг

(36% от ДД)                 

Каротин 460 мкг


Сготвени

Ккал                    19

Мазнини    0,6 г

Влакнини   1,8 г

Витамин С          35 мг

(88% от ДД)

Фолиева к-на 51 мкг

(26% от ДД)

Каротин     380 мкг

 

Съвет

Част от витамин С и фолиевата киселина се разрушават при готвенето, но въпреки това нивата остават високи. Задушете или запържете с бъркане, за да минимализирате загубата на хранителни вещества

 
Къпини

Една порция е 10 къпини

 

Хранителни стойности

Сурови

Ккал           20

Мазнини    0,2 г

Влакнини   2,5 г

Витамин С 12 мг

(30 % от ДД)

Фолиева к-на 27 мкг

(14 % от ДД)

Сготвени (сварени без захар)

Ккал           17

Мазнини    0,2 г

Влакнини   2,1 г

Витамин С          8 мг

(20% от ДД)

Фолиева к-на  4 мкг

(2% от ДД)

 

Съвет

Яжте ги сурови. Сварени губят фолиевата киселина, а ако добавите захар, вдигате калориите


Зеле

Една порция е 3 препълнени лъжици настъргано зеле или около 1/6 от една малка зелка

 

Хранителни стойности

Сурови

Ккал                    21

Мазнини    0,3 г

Влакнини   1,9 г

Витамин С  39 мг

(98% от ДД)

Фолиева к-на 60 мг

(30% от ДД)

Витамин В6  0,14 мг

(20% от ДД)


Сготвени

Ккал                    13

Мазнини    0,3 г

Влакнини   1,4 г

Витамин С 16 мг

(40% от ДД)

Фолиева к-на  31 мкг

(16 % от ДД)

Витамин В6  0,06 мг

(9% от ДД)

 

Съвет

В суровото зеле има два пъти повече витамин С, но порциите сготвено зеле са по-големи. На пара е най-полезно.


Моркови

 

Една порция е ½ голям морков или 3 препълнени с.л. варен

 

Хранителни стойности

Сурови

Ккал                    28

Мазнини    0,2 г

Влакнини   1,9 г

Витамин С          5 мг

(12 % от ДД)

Витамин В6 0,11 мкг

(16 % от ДД)

Каротин     9,978 мкг

Сготвени

Ккал                    19

Мазнини    0,3 г

Влакнини   2 г

Витамин С 2 мг

(4% от ДД)

Витамин В6  0,08 мкг

(12% от ДД)

Каротин     10,722 мкг



Съвет:

Морковите не са най-добрият източник на витамини С и В6, така че загубата им при готвене не е съществена. Изследванията обаче показват, че телата ни усвояват до пет пъти повече каротин от сготвените моркови, отколкото от суровите, тъй като при топлинна обработка се разрушава клетъчната стена и каротинът се освобождава. Морковите са най-полбезни на супа или на пюре.

 
Круши

Една порция е 1 средно голяма круша

 

Хранителни стойности

 

Сурови

Ккал                    60

Мазнини    0,1 г

Влакнини   3,3 г

Витамин С          9 мг

(23 % от ДД)

 

Сготвени (сварени, без захар)

Ккал                    53

Мазнини    0,1 г

Влакнини   2,3 г

Витамин С          6 мг

(15 % от ДД)

 

Съвет

Крушите са полезни като сготвени, така и сурови. Ако ги обелите, губите малко влакнини и витамин С, но не толкова, че да е притеснително.

 

Чушки

Една порция е ½ чушка

 

Хранителни стойности

 

Сурови

Ккал                    26

Мазнини    0,3 г

Влакнини   1,4 г

Витамин С          112 мг

(280 % от ДД)

Витамин С           0,28 мг

(42 % от ДД)

Каротин     3,072 мкг

Сготвени

Ккал                    17

Мазнини    0,3 г

Влакнини   1,4 г

Витамин С          65 мг

(162% от ДД)

Витамин В6 0,25 мг

(36 % от ДД)

Каротин     3,042 мкг

 
Съвет

Суровите или сготвени чушки съдържат високи нива на витамин С. Каротинът се усвоява по-добре, ако са сготвени с малко мазнина, затова запържването с бъркане е идеално-

 




Сливи

Една порция е 2 средно големи сливи

 

Хранителни стойности

 

Сурови

Ккал                    29

Мазнини    0,1 г

Влакнини   1,3 г

Витамин С          3 мг

(8% отДД)

Витамин В6 0,04 мг

(6% от ДД)

 Сготвени (сварени, без захар)

Ккал                    24

Мазнини    0,1 г

Влакнини   1,3 г

Витамин С 2 мг

(6 % от ДД)

Витамин В6 0,02 мг

(4% от ДД)

 

Съвет

Сливите не са най-добрият източник на витамини и минерали, затова загубата на витамин С от готвенето не е съществена

Спанак

Една порция е 1 купичка сурови листа или 2 препълнени с.л. сготвени

 

Хранителни стойности

 

Сурови

Ккал                    20

Мазнини    0,6 г

Влакнини   1,7 г

Витамин С          21 мг

(52 % от ДД)

Фолиева к-на 91 мкг

(46 % от ДД)

Витамин В6  0,14 мкг

(20% от ДД)


Сготвени

Ккал                    17

Мазнини    0,7 г

Влакнини   1,9 г

Витамин С           7 г

(18% от ДД)

Фолиева к-на  73 мкг

Витамин В6  0,08 мкг

(12% от ДД)

 

Съвет

Салата от суров спанак с дресинг е идеална, тъй като олиото подобрява усвояването на лутеин и на каротин. При готвенето се губи до 70 % от витамин С, затова задушавайте на пара – това е най-щадящият метод.


Домати

 
Една порция е 1 средно голям домат или 8 чери доматчета

 
Хранителни стойности

Сурови

Ккал                    14

Мазнини    0,2 г

Влакнини   0,8 г

Витамин С          14 мг

(34% от ДД)

Витамин В6  0,11 мкг

(16% от ДД)



Сготвени

Ккал                    13

Мазнини    0,1 г

Влакнини   0,6 г

Витамин С 10 мг

(24% от ДД)

Витамин В6  0,09 мкг

(13% от ДД)

 Съвет

Готвенето ще намали съдържанието на витамин С в доматите, но ще увеличи ликопена. Това е фитохимикал, който е полезен за сърцето и намалява риска от рак на простатата.




Това е статия от Good Food


 

 





Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 11:00 от valerie

# 36
  • София
  • Мнения: 3 249
Благодаря за полезната информация! Simple Smile

# 37
# 38
  • Варна
  • Мнения: 506
Валери, супер! Мерси Hug

Това се казва точен отговор!

# 39
  • Мнения: 1 049
Е хайде сега, как да няма полза, те са написани колко и какви точно витамини има вьв всяко бурканче... ясно е, че при варенето няма как да се запазят всичките витамини от плодовете (или поне не при всички). За по-голямо дете е за предпочитане пресния плод, но за разнообразие или при пьтуване готовите пюрета са идеални. Стига детето да ги харесва.  Wink

# 40
  • Мнения: 76
А на моя хубостник вчера се пробвах да му дам суров плод - пасиран банан при това смесен с пюре  - и категорично отказа да го яде. Иначе сок от пресни ябълки смуче като трифазна помпа. И готово бананово пюре по цели буркани оплюсква. Имате ли идея защо така не хареса суровия банан? Thinking

# 41
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 354
..... И готово бананово пюре по цели буркани оплюсква. Имате ли идея защо така не хареса суровия банан? Thinking

Определено има разлика във вкуса на суровия банан и такъв на пюре. Пюретата ми миришат на ферментирал банан, та явно повече му харесва така.

# 42
  • София
  • Мнения: 6 364
И готово бананово пюре по цели буркани оплюсква. Имате ли идея защо така не хареса суровия банан? Thinking

и при адаша е така. суров банан натюр не яде. яде само пасирана смес от банан с ябълка.

тия банани, които продават тук, напоследък са с доста неприятен вкус. дали са кофти сортове, дали защото идват зелени - не знам, но често вкусът им е на суров картоф. докато вкусът на банановото пюре от бурканче (примерно, на Хип)  е съвсем различен.

Общи условия

Активация на акаунт