Кифли
Необходими продукти:
1 кисело млако- 400гр.
2-3 яйца
1 кубче мая, не суха
1с.л. захар
лимонена или друга есенция, според вкуса и предпочетанията
щипка сол
1-2с.л. олио
брашно около 2кг.
шоколад, шипков мармалад, локум + ядки(или каквото искате, по желание)
Приготвяне: Първо се прави опарка от киселото мляко, маята, захарта, яйцата, 1ч.ч. топла вода и брашно(толкова, че да се получи гъста смес). Оставя се да втаса.Изсипва се в голяма тава и се добавят солта, есенцията и олиото и още брашно. Меси се твърдо тесто, което се блъска, както е в тавата 50 пъти, пак се меси. Оставя се отново да втаса. След това се взема малко от тестото и се навива на фитил, който се реже на равни части. Тези части се правят на топки, овалвате ги докато станат гладки- върху 1с.л. олио. След това тези топки се раздърпват леко с пръсти и се разточват на дълго. В единия край се слага от плънката и се навива, като постепенно се раздърпва от краищата, за да може да се получи кифла. Това се повтаря и с останалото тесто. Нареждат се в намаслена тава, като се оставя място между тях, защото се оставят пак да втасат и си увеличават обема. Мажат се с яйце и се ръсят с захар. Пекат се в умерена фурна, която е предварително загрята.
Приятен апетит!
Приготвятето им отнема доста време, като се има в предвид, че втасват три пъти, но си заслужава усилията!
Стъпка по стъпка:
Тестото
неопечени
Готовите кифли