Уред за кисело мляко

  • 17 137
  • 145
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 880
....Става чудесно на вкус, но вече не мога да намеря от къде да си купя краве мляко. И през ум не ми е минало, че може да стане и със сухо мляко. Бих пробвала, ако знам процедурата същата ли е.
Добре де, а с какво сухото мляко превъзхожда прясното мляко, което се продава по магазините, че предпочиташ със сухо newsm78
В упътването на моята машина пишеше, че може да се сложат 2 лъжици сухо мляко на 1 литър прясно, за да стане по-гъсто (ако се подквасва някакво нискомаслено мляко)

# 121
  • Добрич
  • Мнения: 5 462
Защото сухото мляко е пълномаслено, а пастьоризираните млека на са. На мен пълномасленото ми харесва повече на вкус. Всъщност от 4 години не съм купувала пастьоризирано мляко. Веднъж моя близка ми наля у тях и ми изглеждаше като разредено с вода. Мисля, че ще стане много рядко и блудкаво ако се подкваси. Не съм пробвала.
Свекърва ми живее в едно село на 8км. от Добрич. Съпругът ми всеки ден ходи там и в цялото село няма едно семейство, от което да си купим мляко. До къде стигнахме - на село да няма от кого да си купиш мляко.

# 122
  • Мнения: 1 810
Бе то хубаво, ама в мен се прокрадва съмнение, че има и химия в сухото мляко.

А моите млека станаха и двете. Онова в одеялото го държах по-малко, а другото - повечко. Ама нещо много цвик изплува и в двата варианта. А в бурканчетата дори цвикът е сред млякото. Ама пък тоя път ми е по-гъсто. Определено! И е по-киселко  Peace Домашното си е домашно. Квасих с някакво домашно кисело мляко. Мисля, че овче, че миришеше малко.

# 123
  • София
  • Мнения: 9 879
Кати,и аз в началото така имах проблем с отделянето на цвик.Започнах да слагам млякото мааалко по-хладко,не чак толкова топло като в началото,и сега почти няма цвик.Мога да се похваля,че станах добра подквасвачка. Mr. Green

# 124
  • Мнения: 3 880
Всъщност от 4 години не съм купувала пастьоризирано мляко. Веднъж моя близка ми наля у тях и ми изглеждаше като разредено с вода. Мисля, че ще стане много рядко и блудкаво ако се подкваси. Не съм пробвала.
Ами пробвай де Wink Ние да не мислиШ, че все от прясноиzдоено подквасваме Simple Smile
От пастьориzирано до пастьориzирано има раzлика. Не пастьориzацията го прави рядко, а маслеността. По магаzините има между 0,1% до 3,8%. 0,1% естествено има вид и вкус на раzредено с вода, то е zа отслабваЩите Wink, но 3,5 и 3,8 zа моите представи е достатъчно маzно (прясно иzдоено краве мляко съЩо има най_много към 4% масленост) и последното ми мляко направено 3,8% стана много добре. Блиzката ти може и тя да е била на диета, zатова да е купувала по_рядичко мляко Wink.

# 125
  • Добрич
  • Мнения: 5 462
Мерси за информацията. Както казах вече не съм купувала от магазина мляко от години и не знаех, че има с толкова висока масленост.

 Цитат на curly sue:
    Ама нещо много цвик изплува ....

 На мен ми се появява цвик, когато забравя и задържа млякото по - дълго време във фурната преди да го сложа в хладилника.

# 126
  • Мнения: 1 810
Вела, обясни моля те по-подробно как точно го квасиш и за каква фурна говориш? Благодаря предварително.
Валенце, и ти може да се включиш. Че аз уж на шега се хванах заради машинката и сега ми се иска да стана майсторка веднага  Laughing
Ама по-подробно плс

# 127
  • София
  • Мнения: 9 879
Кати,аз преди квасех във фурната.Затоплям на 150 градуса и изключвам.Тогава слагам млякото .За около два часа ми става готово там.Ставаше добре,но в машинката ми става мнооого по-гъсто,явно с фурната нещо грешах,не знам.Сега се кефя всеки път като малко дете като извадя млякото от машинката.Истината е,че си зависи и от прясното мляко.Това,което взимам аз е хубаво,обаче свекъра във Враца взима от една съседка..е не е истина колко гъсто мляко,каймака е жълт и три пъти прави каймак като го сваря.От него киселото ми мляко стана с вилица да го ядеш.Кравата на тази комшийка и "жарсе" каквото и да значи това Mr. Green.Лелеее,направо поякога ми става неудобно от какви неща се вълнувам.Наборките ми още вилнеят по дискотеките. Laughing

# 128
  • Добрич
  • Мнения: 5 462
След като го сваря, го разбърквам от време на време, за да не  образува каймак докато изстива. Не се ли разбърква после в киселото се образуват ципи. Охлаждам го докато температурата стане такава, че да ми търпи малкото пръстче потопено в млякото.  Включвам си фурната на готварската печка на 300 ºС. Докато загрява разбърквам млякото за подкваса и добавям към него прясно мляко/ горе- долу колкото е киселото, толкова прясно/. На 4л. прясно мляко слагам 1 кофичка кисело мляко " На баба". Излиза, че за 1л. прясно трябват 100мл. кисело. После изсипвам закваската в тенджерата с прясното мляко и отново разбърквам. Наливам го в буркани и слагам капачките. Бурканите ми са с винт. През това време фурната ми е загряла и я изключвам. Трудно ми е да опиша колко точно трябва да е гореща фурната - не бива да е само топла, но не трябва и да е прекалено гореща. Човек когато кваси редовно добива усет за необходимата топлина. Поставям бурканите вътре и затварям вратичката. След 2 часа и 30 мин. проверявам без да отварям бурканите дали се е заквасило. Почти винаги е готово и го прибирам в хладилника. В случай, че не е станало го държа още 30 мин. и после го прибирам в хладилника. Тогава обикновено се оводнява / отдела се цвик /.Повече от 30 мин. допълнително не го държа, защото става много кисело. Квасила съм и по 2л. и по 6л.наведнъж. Става много гъсто и вкусно. Когато се вади от фурната не е много гъсто , но после в хладилника се сгъстява като престои. Като обърна буркана преди да е наченат не пада. Много е важно обаче млякото, което ще квасиш да е хубаво. Когато съпругът ми купи от село мляко винаги ставаше перфектно, но понякога съм си купувала от града - въобще не може да се направи същата гъстота.

# 129
  • Мнения: 1 810
На мен ми стана голям киселяк.
Много благодаря за подробните обяснения, момичета   bouquet
Пак ще се пробвам.

# 130
  • Добрич
  • Мнения: 5 462
Успех този път!

# 131
  • Мнения: 1 341
Момичета, извинявайте много, но бихте ли ми казали къде от БГ мога да си я купя и колко струва.

# 132
  • София
  • Мнения: 9 879
Момичета, извинявайте много, но бихте ли ми казали къде от БГ мога да си я купя и колко струва.

Ако питаш за уреда за кисело мляко,моят го взех от магазин на ТСМ в Плевен.
Само да допълня-ползвам си редовно уреда и съм страшно доволна.

# 133
  • Мнения: 1 341
Валенцето, аз питах в ТСМ в София, жената се обади до склада и от там й казаха, че никога не са имали такова нещо. А каква му е цената?
Някой вждал ли е някой този уред да се продава в София?

# 134
  • София
  • Мнения: 9 879
Аз го взех за..да не те излъжа,но май беше около 30лв.Имаше го май и някъде в нета за продажба,разрови се в началото на темата,мисля го бяхме пускали.

Общи условия

Активация на акаунт