Забравени сладки

  • 93 672
  • 206
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 57
Зори, много са ... и аз не знам какво да кажа. Различни са от показваните тук до сега. Как постигна този ефект да са така кръгли и в същото време като на шупли (не знам дали това е точната дума)? Чрез пош ли ги оформя в тавата? Издай тайната, моля. Много са апетитни, поздравления!

# 181
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Genoveff, нямам тайна, правя ги за първи път и нямах точни очаквания как ще изглеждат.
Сместа ми беше доста гъста - орехите и шоколада бяха нарязани на едричко ( но не много) - виж дак си личат като бобчета са станали . Спазих оригиналната рецепта с пълните пропорции, като само изтървах лъжичката течна ванилия, защото просто не ми се намираше такава у дома.
Изсипвах ги с две лъжици върху хартията за печене - с едната си помагах да отделя сместа от другата лъжица. Получиха се кръглички, без никакви други пособия.
Иглеждат като напукани ( мисля, че и при ореховките има подобен ефект), но това си е вече от печенето - нямам си на идея къде е разковничеето, но ми харесват така определено.
Как ги пекох - загрях фурната на 180 гр., когато достигна температурата я изключих , пъхнах тавата вътре и ги забравих там цялата нощ, без да отварям фурната до сутринта, нито да надничам. Сутринта ги извадих и бях доволна от резултата.

# 182
  • Мнения: 57
За печенето и аз така ги пека, но наистина може да се окаже, че е от по-гъстата смес и малко по-едно нарязаните ядки. Аз също с лъжица ги слагам в тавата, но винаги слагам течна ванилия. Сега като се замисля може и самото разбиване да има разлика. Ако ти си разбивала повече също сигурно е оказало влияние. Но каквото и да е в крайна сметка са станали невероятни. Още веднъж поздравления!   bouquet

# 183
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Напълно е възможно да е от липсата на течната ванилия - сместа ми наистина си беше доста гъста и лепкава от белтъчната смес. Балтъците ми бяха на гъст сняг. Благодаря за похвалите Simple Smile

# 184
  • Мнения: 2 644
Такааа,да видим на мен дали ще ми се получат,че печката ми е Раховец,фурната бързо загрява и малко ме съмнява,че ще изсъхнат на изкл.фурна.Ако не са готови ,после ще ги допичам.Но много малко ми се вижда бройката-излязоха точно 15.Ако е двойна дозата пък няма да могат да се изпекат наведнъж newsm78
Ще докладвам като са готови.

# 185
  • Мнения: 2 644
Станаха разкошни!Направо да не повярваш,защото обикновено не ми се получават нещата от първия път.Не са минали 3 часа,но са почти готови,формата е идеална,не се разляха(както се опасявах),вкуса също е много добър.Единствена забележка е,че излиза малко количество.Другият път ще пробвам двойна доза Grinning

# 186
  • Кукуландия
  • Мнения: 106
От няколко години около Коледа се сещам за тези сладки и все ми се разминава правенето им, но ето че им дойде времето и тази вечер беше сефтето  Mr. Green
Добре, че съм си оставила отворена темата, за да се сетя, че мога още сега да ги опитам (почти 4 часа след като ги сложих). Не са се разлели, имат леееееек загар на места, отвън хрупкава коричка, вътре една идея по-меки (много бързо е изстинала фурната), отделят се идеално от хартията, НО за моят вкус са прекалено сладки (като се има предвид, че за да спазя пропорциите трябваше да сложа 180гр. шоколад, а аз сложих 90гр. - мъжо забравил и купил само един натурален шоколад).

Бележка за следващия път - орехите (или лешници) да са леко запечени предварително, за да им усещам по-добре аромата.

Сега се сещам, че забравих да сложа солта - каква е целта и?
Също така дали ще е проблем, ако намаля захарта на половина, например?
Другото, което може да се направи, за да се намали сладостта, предполагам, е да сложа шоколад с 60% - 80% какао... сега използвах Своге и на него пишеше 42% или нещо подобно.

След тирадата да изкажа благодарности на Котка за бързата и лесна рецепта!  newsm51

Лошо, отивам да си взема още една  Embarassed


# 187
  • Мнения: 4 500
Много стара тема, но в момента във фурната ми сладките се "забравят"  bouquet
Дано станат, че силно се съмнявам. Направих грешка и шоколада го настъргах, а не го чупих. Вместо орехи сложих пакетче фъстъчен крокант, ванилия нямах, но вместо нея сложих портокалови корички  Crazy

# 188
  • Мнения: 37
Използвах хартия за печене, но едвам ги отлепих след като бяха готови. Намазвате ли хартията предварително?

# 189
  • Мнения: 455
Аз не я мажа,отлепят се съвсем спокойно.Да не би да са били сурови за да залепнат? newsm78

Nefertarri,получи ли се твоята импровизация?  Simple Smile

# 190
  • Мнения: 4 500
С нищо не мажа хартията  Peace Не, не се получи. На 40-тата минута фурната ми беше абсолютно студена и това ми беше ясно. Не разбирам как има фурни топли по 2 часа  newsm78 Пуснах я после на 50 гр., но нищо не стана. Пуснах я на 100 и отдолу изгоряха.
Опита ми показа, че на 70 гр за един час ще са добре.
П.П. Захарта беше прекалено много, поне на половина ще я намаля другия път.
В общи линии лесните сладки ми отнеха време и висене отгоре им  Mr. Green

# 191
  • Мнения: 5 142
Звучи ми предизвикателно рецептата, наскоро разбрах за тези сладки тук от форума, но понеже нямам миксер в момента и няма да успея да разбия белтъците хубаво, няма да се получи нищо предполагам... Ако някой има опит с недобре разбити белтъци и е направил хубави сладки нека сподели за кураж  Hug

# 192
  • Мнения: 11 944
      Сега за първи път виждам тази тема и много искам да опитам и аз рецептата.
      Тъй като не съм най-добрата готвачка,моля, за разяснения:

      Прочетох всичко внимателно, но не разбрах от включването на фурната, до изключването колко време минава?Веднага ли след като достигне градусите се изключва?
      Тавата на какво ниво на фурната се слага? съвсем долу или по-високо?

      Много се надявам да се справя. В детството ми целувките, които се продаваха имаха много интересен вкус- отгоре бяха хрупкави, а отвътре някак разтегливи.По описание и тези целувки ми изглеждат такива, да видим.
     

# 193
  • Мнения: 22 867
Светкавица, изключваш фурната, когато си готова с целувките и са в тавата. Аз ги пъхвам и изключвам. Преди доста ги правех, сега отдавна не съм, различни ми ставаха, даже първите бяха като питка, такива едни се разляха, но пък много вкусни. Следващите станаха чудесни и по-нататък също се получаваха. Правила съм ги и през деня, стоят няколко часа, 2-3, и изчезват за минутки. Пробвай, сама ще прецениш дали ти харесват. Аз слагах тавата на предпоследно ниво, но мисля, че си е до фурна. Майка ги правеше на най-долното ниво. Peace

# 194
  • Мнения: 11 944
labrex, много благодаря!
 Дано да се получат!

Общи условия

Активация на акаунт