Идеи за бебешки манджички

  • 19 157
  • 76
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 2 734
Могат да се слагат всички подправки,които не са люти.

# 31
  • Мнения: 623
Julie, интересна статия Peace!
На мен не ми се струват толкова безвкусни безсолните пюрета.Домашните особено - имат хубав мирис,усеща се маслото или месото,ако има такова.От подправките слагам магданоз,копър и целина засега.  chef

# 32
  • Мнения: 1 258
Пилешко със зеленчуци
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин

Продукти:
1 бр. пилешки гърди (без кожа)
2,5 см праз (бялата част)
малко парче целина
1 домат
1 картоф
1 морков
250 мл пилешки бульон
няколко стръка магданоз
бучка масло или малко зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парченца и го сложете в тенджерка, добавете обелените и нарязани зеленчуци, сипете бульона и нарязания магданоз. Оставете сместа да ври на умерен огън около 30 минути. След това пасирайте до необходимата консистенция и прибавете маслото (зехтина). Пюрето е подходящо и за по-големи деца, след като го подправите на вкус. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Макарони с кашкавал и зеленчуци
От седмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
1 с. л. зехтин
1 малка глава лук, обелена и ситно нарязана
1 червена чушка, почистена и ситно нарязана
2 големи моркова, почистени и ситно нарязани
250 мл гореща вода
50 г макарони
10 г масло
2 узрели домата, ситно нарязани
30 г кашкавал, настърган

Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в съд и задушете лука и чушката 5 минути или докато омекнат. Добавете ситно нарязаните моркови и залейте с гореща вода. Покрийте с капак и варете 20 минути или докато морковите омекнат. Междувременно сварете макароните, без да добавяте сол към водата за варене. Разтопете маслото в съд и задушете в него доматите, докато омекнат. Разбъркайте ги с настъргания кашкавал и продължете да варите на средна температура при непрекъснато бъркане, докато кашкавалът се разтопи. Добавете морковената смес към изцедените макарони и пасирайте. Разбъркайте със соса. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Зеленчукова крем супа
От седмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 средно голям картоф
1 морков
2-3 розички карфиол
1 чушка, нарязана на парчета
бялата част на 1 стрък праз
ситно нарязан магданоз
бучка масло

Начин на приготвяне:
Задушете ситно нарязания праз в маслото. Прибавете нарязаните зеленчуци и залейте с вода. Оставете сместа на огъня, докато зеленчуците се сварят. Пасирайте супата още докато е топла. Прибавете магданоза и върнете на котлона за около 2-3 минути. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Телешко с моркови
От осмия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
50 г сварено телешко месо
1 обелен картоф
50 г грах (сварен или замразен)
1 изчистен морков, ситно нарязан
20 г макарони

Начин на приготвяне:
Задушете граха и моркова за 20 минути или докато омекнат. Сварете макароните и ги добавете към зеленчуковата смес, изцедете сместа, но запазете водата. Разбийте заедно с месото, като прибавяте постепенно по малко от бульона.
 
за съжеление за риба нищо не открих Blush

# 33
  • Мнения: 1 367
Виви,златна си!Тъкмо реших да спирам с храната от кухнята,защото моето момче не я харесва и се чудех откъде да си намеря рецептички!Благодаря от сърце!!!  bouquet

# 34
  • Мнения: 623

2. Броколи. 120 гр на Бондюел. Варят се заедно с една супена лъжица праз или пресен лук, после слагам две супени лъжици фиде на Плазмон, ври и то, оставям да изври водата или изсипвам от нея, слагам една супена лъжица грис и бъркам интензивно. Вадя цялата история, вадя и намачквам хубаво с вилица за да стане на малки късчета. Докато е горещо добавям масло ако пюрето ще е безместно, а ако слагам месо /имам замразено и приготвено за добавяне/ две-три капки зехтин.


Поздравления newsm10.
Днес го правих,нямах лук,сложих морковчета и накрая сирене.
Хареса се от раз,всичко се опапка.

# 35
  • Мнения: 1 367
Търсих,търсих и никъде не открих рецепти с грис.Някой може ли да помогне?Благодаря предварително.

# 36
  • Мнения: 1 258
Аз правя грис по следния начин:
120мл. вода
1-1.5с.л грис
100гр.пресни плодове(слагам или ябълка,или банан,или круша)
1ч.л масло

Слагам водата на котлона,когато започне да ври изсипвам гриста с постоянно бъркане.Настъргвам ябълката(крушата)или намачквам банана с вилица.Прибавям плодовете към сварения грис,прибавям и маслото и разбърквам!Надявам се да съм ти била от полза Peace

# 37
  • Мнения: 1 367
Аха,значи се приготвя почти по същия начин,както овесените ядки.Благодаря много,мама терорист!  bouquet

# 38
  • Мнения: 142
намерих тази интересна темичка за обмяна на рецепти, ние сме нови в захранването, но се надяваме по- опитни мами готвачки да се включат   bouquet

# 39
  • Мнения: 1 258
Питай каквото те интересува.С радост ще помогна. Peace

# 40
  • Мнения: 142
   bouquet благодаря за което
като за начало попаднах на тема в която пише че мога да правя пюрета и от замразените миксове които се продават, коя марка да избера, че съм попадала и на доста скъпички и гадни миксове , за месото което се замразява в кубчета за лед, за стандартна форма за лед ли говорим, ако превиша грамажа на месото ( нямам кантарче) какво ще стане, благодаря предварително  Heart Eyes, и последно да питам пилешко месо като готвя само бяло месо ли се готви или може и от бутче  Rolling Eyes

# 41
  • София
  • Мнения: 15 249
Аз не ползвам миксове. Вземам  различни зеленчуци и ги смесвам според предпочитанията на Иво. Най-добри са Бондюел.

Стандартни форми за лед. Аз не съм замразявала сварено месо, обаче. Суровото месо режех на кубчета-горе-долу колкото кубче лед-и така замразявах. Когато ми трябваше, вземах толкова кубчета месо, колкото съм преценила, че са необходими, размразявах и варях.

Ако превишиш грамажа на месото, няма да стане нищо страшно.

От пилешкото месо ползвах само филето (бялото месо) дълго време.

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 14:04 от Vivi

# 42
  • Мнения: 1 258
Съгласна съм с ВиВи.Бондюел и за мен са най добрите замразени зеленчуци на пазара.Но винаги можеш да вземеш пресни и да готвиш с тях.За месото-Аз режа на пържолки и прибирам във фризера като всяка пържолка е в отделно пликче с надпис какво е месото вътре.А колкото до пилешкото,според мен е по-добре да използваш само филето.

. Ако превишиш грамажа на месото, няма да стане нищо страшно.
 

И тук съм съгласна  Peace

# 43
  • Мнения: 142
а мога ли в яденетата да слагам по малко масло ( яли сме вече пюрета с млечен протеин и масло) и какво да бъде то,

# 44
  • София
  • Мнения: 15 249
Може. Аз слагам малко масло когато яденето е вече готово.
Ползвам Президент.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт