Домашен мед

  • 13 992
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 065
Тези дни ми донесоха няколко буркана домашен мед,един от тях е с восък( newsm78 така ли се казваше онова нещо,което е част от питата?).Говорихме с една позната,тя каза ,че много обича мед с восък и аз се учудих ,че това нещо се яде,аз винаги съм го дъвкала и хвърляла.Вие как го ядете?
И друго-кой мед предпочитате -пресния или захаросания,за мен са еднакви и двата или бъркам?

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
обожавам мед с восък Crazy
като бях дете ми купуваха често.
сега чат пат съседът ми дава...

аз си взимам едно парченце и дъвча, дъвча, дъвча.... после гълтам восъка на дребни парченца.
той е много полезен.
е не трябва да се прекалява.
един път го глътнах на топче и се бях запекла Blush,
та от тогава знам да го гълтам на малки парченца...

за мен не е важно дали медът е течен или захаросан, важно е какво са пасли пчелите,
т.е. вкусът е важен Peace

# 2
  • Мнения: 5 001
Охааааа,идвам ти на гости  Mr. Green
Значи питата се хапва по мъничко и като дъфчеш заедно с меда си го гълташ.Много е полезно всичко което е призведено от пчелите....
А иначе аз лично предпочитам и двата вида мед( и течен и захаросан)  Grinning

# 3
  • Мнения: 98
Захаросва се всеки вид мед/освен чиста акация/,изваден навреме от пч.кошер,добре узрял.Колкото до акацията,това е мед с по-малко качества от останалите видове.Много полезен е полифлората,но там пък трябва да се внимава за алергии,защото пчелите  събират нектара от много видове цветя.

# 4
  • Мнения: 1 065
Захаросва се всеки вид мед/освен чиста акация/,изваден навреме от пч.кошер,добре узрял.Колкото до акацията,това е мед с по-малко качества от останалите видове.
Интерсно,аз пък мислих ,че медът от акация е по-полезен от многоцветния.
Щом казвате ,че восъкът е полезен и аз започвам ,,да гълтам'' Wink
Досега съм си мислила ,че не се яде.

# 5
  • Мнения: 98
Акацията не,че не е полезен,но за него казват,че е"най-тънкият",в смисъл,че когато акацията цъфти,няма почти никакви други цветове,от които пчелите да събират нектар.Затова е с най-малко минерали и микроелементи.Иначе е ОК,няма никакви проблеми с качеството му.По-принцип всичко произведено от пчелите е полезно за човешкият организъм.Дори ужилванията се използват за лечение на хора с парализа.Но това в Китай разбира се.Прашеца,прополиза,восъка,медът-всичко може да се използва с определена цел. Wink

# 6
  • Разград
  • Мнения: 3 110
И аз много обичам пчелен мед,вземам си само домашен.Предпочитам го захаросан,че пресния го излапваме за нула време.Даже кафето си пия само с мед.Чудесно ми действа на стомаха.

# 7
  • Мнения: 98
Вярно е,че медът оправя и такива проблеми-действа идеално на метаболизма.

# 8
  • София
  • Мнения: 39 761
Дядо ми е пчелар. Сега вече делегира правата на братовчед ми.
Като малка много обичах восъка от питите, но след сдъвкането, го изхвърлях.
Има рецепти за лечение на язва с восък. По принцип е много полезен.

# 9
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
аз обичам захаросан, тогава съм сигурна, че е качествен

# 10
  • Мнения: 1 505
Майка прави мен от връх4етата на бор4етата.Много е вкусно. newsm03 newsm03 newsm03

# 11
  • Мнения: 6 017
Само веднъж съм яла мед с восък и то преди 5-6 години, но много е вкусно. Peace

# 12
  • Мнения: 2 774
Мед с пита....мммм ...отдавна не съм хапвала такова чудо  Heart Eyes.
Аз предпочитам пресния,когато се захароса си го разтапям на водна баня.
Хапваме го с палачинки,бухти,мекици....
asyalein е права   bouquet,много е важно какво са хапвали пчелите .
За мен  е важно  медът  да е домашен......в купения има всякакви примеси  Rolling Eyes,и един рядък стои...често е безвкусен.
Мановия мед също не се захаросва  Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 39 761
Честно да си призная не съм от най-големите фенки. По нагоре писах, че дядо ми е стар пчелар, най-вероятно има навъртяни 60 г в занаята.
Като малка обаче баба ми тичаше след мен с лъжицата мед... аз бях злоядо магаре... та лъжица мед на гладно, да "те изстърже стомаха", че да съм яла после Simple Smile И май в детството си поех достатъчно количество мед. Обичах да вися на главата на дядо ми и да му "помагам" при ваденето на меда. И закачах по малко пита с мед.
Сега у дома има доста буркани мед, порядъчно захаросан. Захаросан мед мога да поемам Simple Smile Щерката обаче не го харесва. Та на нея го топя на водна баня. И се започва мазане на филии с мед и масло. Преди време Дияна само това искаше да закусва.

Вуйна ми пък правеше мед от борови връхчета. Това е голяма вкусотия Simple Smile

Мама живее в чужбина, Испания. Казва, че там медът е доста по-различен. И даже "тежък" (силен) на вкус. С брат ми не можели да се преборят с един буркан.

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
О, меда ни е любим в къщи - хапваме само домашен, свекитата имат кошери! Обичаме го всякак - и на филийка, и с лъжичка, в чай, в кафе, в мюслита, в слдкиши....... абе всякак!  Peace

# 15
  • Мнения: 572
и аз обожавам мед... даже сега като четох - не съм хапвала от няколко месеца, ама намерих буркана и си го разтапям вмомента ..
смятам го за мн полезен
и аз съм чувала, че засилва метаболизма, но за съжаление е много калоричен

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мама живее в чужбина, Испания. Казва, че там медът е доста по-различен.

тук един съсед ми дава мед.
медът е винаги непрозрачен, все едно има мляко вътре, а не е захаросан.

ако пчелите са пасли рапица, не го кусвам Naughty
много ми е неприятен.
той вече ми дава горски. той има вкус на българския мед.

един път го попитах дали ще ми даде от питата и ме изгледа така, сякаш му поисках пари.
обясни ми, че е скъпо и незнам си какво, трудно се правел мед с восъка вътре...абе не ми даде Crossing Arms
попитах за пчелно млечице и вече бяше така  Shocked, каза, че само пчелата-майка получавала пчелно млечице като храна.
абе не ме огря, ама ме питаоткъде знам толкова много  hahaha

сега имам един буркан манов мед, от Бг, но и той ми е странен на вкус.... newsm78

# 17
  • Мнения: 27 524
Вие как го ядете?
И друго-кой мед предпочитате -пресния или захаросания,за мен са еднакви и двата или бъркам?

Зависи - обикновено го гълтам. Но ако имам в повече - махам сухото накрая.   Peace
Пресен мед и захаросан мед ли? Гласувам и избирам истинският мед  Peace А той понякога е течен, понякога прозрачен, с времето обикновен се захарсова. Не ми пречи, има си начини да се премахне това, но трябва винаги да е в разрез с правилата да не се скапат безценните качества на меда при тази процедура  Peace

# 18
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Блонди, а би ли казала какви са правилата? Защото понякога като го слагам на водна баня да се разстопи, имам чувството че му "заминават" ценните неща.......  Sad

# 19
  • Мнения: 98
Това,че само пчелата майка получава пч.млечице не е вярно.Има си начин да се извлече и дори знам пчелари.,които го събират и продават.С такова млечице се храни пилото,от което ще правят маточници.

# 20
  • София
  • Мнения: 2 060
Блонди, а би ли казала какви са правилата? Защото понякога като го слагам на водна баня да се разстопи, имам чувството че му "заминават" ценните неща.......  Sad
Не съм Блонди, но ако искаш да разтопиш захаросан мед, температурата на водата, в която го топиш не бива да е повече от 30 градуса, иначе наистина полезните съставки се разграждат.
За меда от борови връхчета - за какъв мед говорите бе душици, че моята майка вареше едно сладко от 100 борови шишарки, литър вода и 2 кг захар. Вярно на консистенция като мед, ама иначе си е шербет  Grinning
asyalein, твоят съсед вероятно прави биологично чист мед, в него трябва да останат частици от восъка и прашеца, за това не е прозрачен.
А пък за акациевия мед - май не съм виждала в България наистина чист акациев мед. Той е почти напълно прозрачен и съвсем леко белезникав на цвят. И и напоследък нещо се случва с нашия климат и акацията или въобще не цъфти, или цъфти по-късно, когато има и други цветя нацъфтели и няма как да е чист меда. Акациевият мед е също много полезем при лечение на болести на дихателните пътища.

# 21
  • Мнения: 27 524
За меда от борови връхчета - за какъв мед говорите бе душици, че моята майка вареше едно сладко от 100 борови шишарки, литър вода и 2 кг захар. Вярно на консистенция като мед, ама иначе си е шербет  Grinning

Така е, и аз все споря със свекърва ми и нейния боров мед, какъв мед е това  Laughing

Акациев прави един познат, но не знам чист ли е наистина или не, но знам, че е страхотен  Blush

# 22
  • Мнения: 72
Аз имам роднини пчелари. Винаги си вземам мед преди да го прецедят. Тогава в меда има малки парченца от восъка и е много вкусен. над меда също се образува коричка от ситен восък, голям разкош е Peace  Yum 

# 23
  • Мнения: 4 841
Виждам, че има доста разбиращи момичета, та да попитам и аз - как е най-добре да се съхраняват бурканите с мед? На обичайна стайна температура или в хладилник? Подариха ми няколко буркана мед от новата реколта, но забравих да попитам производителя как да ги съхранявам правилно, а те със сигурност ще ми стигнат поне за година  newsm78

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Блонди, а би ли казала какви са правилата? Защото понякога като го слагам на водна баня да се разстопи, имам чувството че му "заминават" ценните неща.......  Sad
Не съм Блонди, но ако искаш да разтопиш захаросан мед, температурата на водата, в която го топиш не бива да е повече от 30 градуса, иначе наистина полезните съставки се разграждат.
.............
Е как да го разтопя на не повече от 30 градуса.............  newsm78

# 25
  • Мнения: 1 065
Мисля, че се съхраняват на стайна температура на проветриво място,но тъй като някои момичета са доста запознати,нека ме поправят ако греша.
Благодаря ви за споделените мнения,никога не късно да научи човек нещо ново и полезно  bouquet

# 26
  • София
  • Мнения: 39 761
Както и да се съхранява чистият домашен мед винаги се захаросва.

# 27
  • Мнения: 27 524
На обичайна стайна температура или в хладилник?

На сравнително хладно и тъмно. Не е нужен хладилник. Килер, мазе, шкаф...
Това за проветривото беше идейно  Laughing Не знам само как се проветрява меда през стъклените си буркани  Simple Smile

Илиева, аз не знам за градусите. Да е на водна баня, просто да не кипва водата и да се топи бавно.  Peace

# 28
  • Мнения: 98
Добре е да не превишава 40градуса,защото именно тази темп. е фатална за качествата на меда.

# 29
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Блонди, благодаря!  Hug

Добре е да не превишава 40градуса,защото именно тази темп. е фатална за качествата на меда.
А как да ги изчисля тези 30 или 40 градуса, ей това питам............

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

А как да ги изчисля тези 30 или 40 градуса, ей това питам............

е какво има да изчисляваш???
потапяш пръст и това е!

защо не разтапяш малко количество мед, колкото за еднократна консумация.
аз не бих разтапяла няколко пъти целия буркан...

# 31
  • София
  • Мнения: 2 060
Е как да го разтопя на не повече от 30 градуса.............  newsm78
Става, става! За една нощ горе-долу се разтапя един буркан компотен. Търпение се иска.
Това, ако държиш на качеството на меда, де! Иначе на вкус всякак става. То и в чашата чай като го сложиш нищо не остава от полезните съставки на меда, ама хората масово пият чай с мед като се разболеят.

# 32
  • София
  • Мнения: 39 761
Аз пък обичам да го консумирам в захаросан вид Simple Smile Само заради Дияна топя.

# 33
  • Мнения: 1 065
Момичета,някой би ли написал нещо за лечебните свойства на меда и другите пчелни продукти?
От вчера упорито дъвча мед с восък,но макар че ме уверявате ,че го гълтате нещо не мога и частица да преглътна.Как става тоя номер с гълтането? Wink

# 34
  • Мнения: 5 001
Ето информация за меда

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B … D0.BC.D0.B5.D0.B4



За пчелното млечице

http://www.abiconic.dir.bg/bees/p4elno_mle4ize.htm

За прополиса

http://atanasov.alpobg.com/propolis.php

За пчелната отрова

http://atanasov.alpobg.com/pchelnaotrova.php

За пчелния прашец
http://atanasov.alpobg.com/prashec.php


Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 09:02 от TheNMaster

# 35
  • Мнения: 2 018
Мановият мед е силно хигроскопичен - поема влага. Който има /ако въобще е такъв - има ментета/ да си го хапва бързо!  Peace Ние вече хвърлихме 2 буркана.  Embarassed

Свекър ми /Бог да го прости/ гледаше пчели - 4 кошера. Когато почина, ние със съпругът ми ги наследихме и щем не щем, сега си ги гледаме.  Crazy

Допълвам само, че мановият мед наистина е вреден за пчелите, но не заради друго, а защото получават разстройство и зимата не могат да излязат навън да си свършат "работата".  Wink

Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 16:38 от Бо_

# 36
  • Мнения: 2 018
От вчера упорито дъвча мед с восък,но макар че ме уверявате ,че го гълтате нещо не мога и частица да преглътна.Как става тоя номер с гълтането? Wink

Не се мъчи да го гълташ Laughing - във восъка няма нищо полезно за организма на човек.  Peace

# 37
  • Мнения: 98
Мановият мед през зимата става като камък,затова пчелите не се зазимяват с него никога.В скандинавските страни го изваждат целия и подхранват пчелите с инвенторен сироп.Те си гоправят на запаси и така зимуват.Аз имам 120кошера и мойте са наследство от дядо ми.Вече 7год.си ги гледам.

# 38
  • Мнения: 2 018
Аз имам 120кошера и мойте са наследство от дядо ми.Вече 7год.си ги гледам.

Е-е-е  Hug колежка! Знаеш ли, търсих тема за пчеларство в ХОБИ, но не открих. Ти си с повече опит - искаш ли да си направим такава тема? Можем да си коментираме там. Адски са ми интересни пчелите! Чета от известно време за тях и не спирам да се удивлявам на начина им на живот. Практическият ми опит е почти никакъв/по-малко от година/, но на теория се опитвам да компенсирам. Чела съм и продължавам да чета на Б.Бижев, П.Ненчев, С.Недялков.

# 39
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мановият мед е силно хигроскопичен - поема влага. Който има /ако въобще е такъв - има ментета/ да си го хапва бързо!  Peace Ние вече хвърлихме 2 буркана.  Embarassed

и как разбирам, че се е скапал?
аз го имам от миналото лято, добре си изглежда.
ама си го ям сама и е един голям буркан...
ще го ям поне още 1 година Rolling Eyes

# 40
  • Мнения: 2 018
asyalein Просто вкисва - няма начин да го сбъркаш!

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein Просто вкисва - няма начин да го сбъркаш!

много странно newsm78
моят е в буркан, на тъмно.
колко време смяташ може да издържи?
плътно е затворен...

# 42
  • Мнения: 2 018
asyalein Просто вкисва - няма начин да го сбъркаш!

много странно newsm78
моят е в буркан, на тъмно.
колко време смяташ може да издържи?
плътно е затворен...

Виж сега - никъде в книгите не съм срещнала "срок на годност" за меда. Може и да има - аз не го знам. Навсякъде пише, че трябва да е на тъмно, сухо и прохладно място. Дори срещнах температура от 10 градуса. На 15-20 градусова температура, дрождите в меда се активизират и това спомага за неговата ферментация. Плътно затворен - това е заради влагата. Да не е в хладилник - отново заради влагата /но мисля, че ако е затворен със затварачка за буркани, това няма да повлияе/. Да не е в метални съдове /това е важно, защото с някои метали си взаимодейства и дори отделя вредни вещества/!

Със здраве да си го хапваш! Мановият мед е много полезен! Мога да ви кажа и какво съдаржа в сравнение с нектарния мед /разбира се, ако някой се интересува/!  Peace

# 43
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
пиши какво съдържа  Peace

на мен мановия ми е странен на вкус...
ползвам го за маринати Sunglasses

# 44
  • Мнения: 98
Ако меда се съхранява при еднаква температура,няма никакъв проблем да си стой мнооого дълго време.Още повече,ако е 1буркан.Количеството е малко,така че спокойно.Иначе 1тенекия е 25кг.и там при стягането и отпускането при промяна на т.може да стане проблем с времето.

# 45
  • Мнения: 2 018
Манов мед

Това е медът, който пчелите правят от мана – сладък сок отделящ се от някои растения или от екскретите на някои насекоми.

“Маната се отделя от проводящите тъкани листата и прилистниците на растенията при специфични климатични условия. Отделянето става и чрез някои видове насекоми, главно листни въшки, които паразитират върху листата и младите леторасли на растенията. Тези насекоми се хранят със сладкия сок, който изсмукват от растенията. Установено е, че там, където са направени пробиви за смучене на сок, дълго време след това продължава да изтича сладка течност. Освен това храносмилателната система на тези видове насекоми е специално устроена, поради което не всичкият погълнат от тях сок преминава през стомаха. Хранопроводът им прераства в анусна тръба, която образува т. нар. филтърна камера. Тя дава възможност излишните захари да преминават направо през аналния отвор навън, а белтъците и другите хранителни съставки, необходими за храненето на паразита, се задържат от филтърната камера и попадат в стомаха, където се усвояват.
Някои автори смятат, че сладникавата течност, отделяна листата, не бива да се отнася към маната, а да се нарича медена роса  или  извънцветен  нектар.
По химичен състав маната значително се различава от цветния нектар. Съществуват различия и в химичните, физичните н биологичните свойства на мановия и нектарния мед.
Прясно отделената мана е бистра и прозрачна течност, която след известно време потъмнява. При по-продължително съхранение цветът й става почти черен. Изменението на цвета зависи от вида на растенията и насекомите-отделители, от развиващата се в нея микрофлора, от времето на събирането и др.
По своя химичен състав маната се отличава от цветния нектар. Тя съдържа средно 60% вода. Съществена част са захарите, от които най-много са захарозата, глюкозата и фруктозата. Маната е по-богата с високомолекулни захари, като трехалоза, рафиноза и особено мелицитоза, която е типична за нея и благоприятствува кристализирането. Особено много в нея са декстрините. В мановия мед те са около 4—6 пъти повече, отколкото в нектарния и действуват обратно на мелицитозата — предотвратяват кристализирането. С това се обяснява трудното кристализиране на мановия мед въпреки по-голямата му гъстота. Пчелите усвояват декстрините, понеже отделят ензими, които ги разграждат на по-прости захари.
Изследванията на редица автори показват, че в мановия мед се съдържат голям брой свободни аминокиселини, по-важни от които са аспарагинова киселина, аланин, аргинин, цистин, глицин, глутаминова киселина, хистидин, лизин, метионин и др.
Най-съществената разлика между мановия и нектарния мед е в съдържанието на минерални вещества. В мановия мед те са от 5 до 9 пъти повече ( виж табл.).
Данните в табл. показват, че нашите сортове мед са ценен биологичен източник на разнообразни микро- и макроелементи..
В меда са установени някои органични киселини —ябълчна, млечна, оксалова, лимонена, винена и др. Те произхождат от нектара, маната и от жлезите на пчелите, които извършват преработването им. рН на меда е около 3,78.
/тук е таблицата, която няма как да сканирам в поста си и после ми липсва цяла страница от книгата  Tired/
Мановият мед не бива да се оставя за храна на пчелите по време на зимуването им, поради това, че може да причини диария или смърт на пчелите (вж. Манова токсикоза). Смята се, че причина за това са съдържащите се в него по-големи количества минерални вещества. Такъв мед може да се използува за раннопролетно подхранване на гладни пчелни семейства или за консумация от хората, за които не е вреден. Препоръчва се използуването му от страдащи от анемия, за поддържане и повишаване защитните сили на организма. В някои страни той се цени по-високо от нектарния и има по-висока изкупна и продажна цена от него.
В отделни райони може да се получи смесен мед, в който да преобладава нектарът или маната. Това се случва в райони, бедни на медоносна растителност, поради което през отделни периоди пчелите събират едновременно нектар и мана. При прашецов анализ в него има малко прашинкови зърна, а при изследване показва наличие на мана. Такъв мед обикновено има по-тъмен цвят, по-слаб аромат и кристализира в дребни кристали. Може да се използува за храна и лекарство.”

ПРАКТИЧЕСКО ПЧЕЛАРСТВО - С.Недялков Б.Бижев

А ето и нещо интересно: За събирането на 1 кг. мед е необходимо една пчела да направи около 150 000 излитания, или 1000 пчели да работят 15 дни. Пчелите, събрали този мед, трябва да изминат общо разстояние, което е около 10 пъти по-голямо от обиколката на земята.  Crazy


А това е от интернет: Вкусът на всички видове мед е сладък, а кестеновият, тютюневият и някои видове манов мед имат горчив вкус. Ароматът и вкусът могат да се променят след нагряване.

Дано съм била полезна и ви е било интересно  Peace

# 46
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Бо, мерси за пространния отговор  Hug

интересно ми беше.
частта с листните въшки не ми хареса Crossing Arms

# 47
  • Мнения: 2 018
частта с листните въшки не ми хареса Crossing Arms

 Joy е-е-е, ама то знаеш ли после каква преработка е необходима за да стане мед.

Пък и човек в живота си несъзнателно изяжда доста насекоми /забравих точното тегло, но мисля, че беше повече от кг./  Hug

Общи условия

Активация на акаунт