Домашен мед

  • 13 997
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

А как да ги изчисля тези 30 или 40 градуса, ей това питам............

е какво има да изчисляваш???
потапяш пръст и това е!

защо не разтапяш малко количество мед, колкото за еднократна консумация.
аз не бих разтапяла няколко пъти целия буркан...

# 31
  • София
  • Мнения: 2 060
Е как да го разтопя на не повече от 30 градуса.............  newsm78
Става, става! За една нощ горе-долу се разтапя един буркан компотен. Търпение се иска.
Това, ако държиш на качеството на меда, де! Иначе на вкус всякак става. То и в чашата чай като го сложиш нищо не остава от полезните съставки на меда, ама хората масово пият чай с мед като се разболеят.

# 32
  • София
  • Мнения: 39 764
Аз пък обичам да го консумирам в захаросан вид Simple Smile Само заради Дияна топя.

# 33
  • Мнения: 1 065
Момичета,някой би ли написал нещо за лечебните свойства на меда и другите пчелни продукти?
От вчера упорито дъвча мед с восък,но макар че ме уверявате ,че го гълтате нещо не мога и частица да преглътна.Как става тоя номер с гълтането? Wink

# 34
  • Мнения: 5 001
Ето информация за меда

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B … D0.BC.D0.B5.D0.B4



За пчелното млечице

http://www.abiconic.dir.bg/bees/p4elno_mle4ize.htm

За прополиса

http://atanasov.alpobg.com/propolis.php

За пчелната отрова

http://atanasov.alpobg.com/pchelnaotrova.php

За пчелния прашец
http://atanasov.alpobg.com/prashec.php


Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 09:02 от TheNMaster

# 35
  • Мнения: 2 018
Мановият мед е силно хигроскопичен - поема влага. Който има /ако въобще е такъв - има ментета/ да си го хапва бързо!  Peace Ние вече хвърлихме 2 буркана.  Embarassed

Свекър ми /Бог да го прости/ гледаше пчели - 4 кошера. Когато почина, ние със съпругът ми ги наследихме и щем не щем, сега си ги гледаме.  Crazy

Допълвам само, че мановият мед наистина е вреден за пчелите, но не заради друго, а защото получават разстройство и зимата не могат да излязат навън да си свършат "работата".  Wink

Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 16:38 от Бо_

# 36
  • Мнения: 2 018
От вчера упорито дъвча мед с восък,но макар че ме уверявате ,че го гълтате нещо не мога и частица да преглътна.Как става тоя номер с гълтането? Wink

Не се мъчи да го гълташ Laughing - във восъка няма нищо полезно за организма на човек.  Peace

# 37
  • Мнения: 98
Мановият мед през зимата става като камък,затова пчелите не се зазимяват с него никога.В скандинавските страни го изваждат целия и подхранват пчелите с инвенторен сироп.Те си гоправят на запаси и така зимуват.Аз имам 120кошера и мойте са наследство от дядо ми.Вече 7год.си ги гледам.

# 38
  • Мнения: 2 018
Аз имам 120кошера и мойте са наследство от дядо ми.Вече 7год.си ги гледам.

Е-е-е  Hug колежка! Знаеш ли, търсих тема за пчеларство в ХОБИ, но не открих. Ти си с повече опит - искаш ли да си направим такава тема? Можем да си коментираме там. Адски са ми интересни пчелите! Чета от известно време за тях и не спирам да се удивлявам на начина им на живот. Практическият ми опит е почти никакъв/по-малко от година/, но на теория се опитвам да компенсирам. Чела съм и продължавам да чета на Б.Бижев, П.Ненчев, С.Недялков.

# 39
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мановият мед е силно хигроскопичен - поема влага. Който има /ако въобще е такъв - има ментета/ да си го хапва бързо!  Peace Ние вече хвърлихме 2 буркана.  Embarassed

и как разбирам, че се е скапал?
аз го имам от миналото лято, добре си изглежда.
ама си го ям сама и е един голям буркан...
ще го ям поне още 1 година Rolling Eyes

# 40
  • Мнения: 2 018
asyalein Просто вкисва - няма начин да го сбъркаш!

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein Просто вкисва - няма начин да го сбъркаш!

много странно newsm78
моят е в буркан, на тъмно.
колко време смяташ може да издържи?
плътно е затворен...

# 42
  • Мнения: 2 018
asyalein Просто вкисва - няма начин да го сбъркаш!

много странно newsm78
моят е в буркан, на тъмно.
колко време смяташ може да издържи?
плътно е затворен...

Виж сега - никъде в книгите не съм срещнала "срок на годност" за меда. Може и да има - аз не го знам. Навсякъде пише, че трябва да е на тъмно, сухо и прохладно място. Дори срещнах температура от 10 градуса. На 15-20 градусова температура, дрождите в меда се активизират и това спомага за неговата ферментация. Плътно затворен - това е заради влагата. Да не е в хладилник - отново заради влагата /но мисля, че ако е затворен със затварачка за буркани, това няма да повлияе/. Да не е в метални съдове /това е важно, защото с някои метали си взаимодейства и дори отделя вредни вещества/!

Със здраве да си го хапваш! Мановият мед е много полезен! Мога да ви кажа и какво съдаржа в сравнение с нектарния мед /разбира се, ако някой се интересува/!  Peace

# 43
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
пиши какво съдържа  Peace

на мен мановия ми е странен на вкус...
ползвам го за маринати Sunglasses

# 44
  • Мнения: 98
Ако меда се съхранява при еднаква температура,няма никакъв проблем да си стой мнооого дълго време.Още повече,ако е 1буркан.Количеството е малко,така че спокойно.Иначе 1тенекия е 25кг.и там при стягането и отпускането при промяна на т.може да стане проблем с времето.

Общи условия

Активация на акаунт