Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 347
  • 223
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 2 149
Ангинарес-това е вид зеленчук
Ето каик изглежда наготвено http://radicio.com/forum/uploads/post-5-1074614110.jpg на мен много ми харесва.

Друго странно ястие е  охлюви с лук Laughing

# 166
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
артишок, ама знаете ли ,4е у наше село му се вика генерия, а на стъблата ,които се белят и се ядат хоршов! варят се главите цели и после се яде основата на листата! другият вариант е махат се листата, махат се ти4инките и останалото, кеото го виждате в консервите, се готви с зелении, грах!


стъблата се правят на 3/4 см изрезки и се слагат в кускус, в яхнии с агнешко, спана4ени яденета!много богати са на желязо, ръцете потъмняват при обработка, слагат се лимон във водата, докато се приклю4и вси4кото коли4ество!жените ги ядат сурови, но потъмняват зъбите!

Последна редакция: сб, 06 сеп 2008, 12:31 от marsy

# 167
  • Мнения: 1 526
Да артишока е широко разпространен и обичан и тук.
Ето една моя любима салата с копъра и нар.


# 168
  • Мнения: 5 710
Не видях някой да е споменал за това:
[

Тук това се казва финокио. Ако съдя по огромното му разпространение, италианците много наблягат на финокиото. Надземната му част прилича много на копър ( но абсолютно не е копър, това е друг вид, дори мисля са различни семейства), има и подобен ефект, като копъра за бебетата ( вместо чай от копър, тук продават чай от финокио), но аромата е доста по-силен и аз намирам лека анасонова нотка.
Аз го приготвям, като винен кебап , вместо лук, се използва подземната част на финокиото.
Зимата ядем много. Другият начин е да се свари главата, да се нереже на лунички, и се запча във фурна със сирена, сметана, подправки. Също хубаво става. Сурово никога не сме го яли.

Артишокът , който тук се казва карчофи също е много традиционно нещо в Италия.
Аз лично не го готвя, т.е не съм наясно как, но зимата използваме много карчофи, под формата на маринована туршия, като съставка на почти всяка пица. Вкусът му ми напомня кисела краставичка.

# 169
  • Мнения: 1 526


Карамбола, употребяват го за приготвяне на плодови салати и десерти, както и за украса на коктейли.



Пасифлора.Има безброй малки, черни семки и бяла до жълтеникава, желеподобна месеста част. Има сладко-кисел вкус и  изразен екзотичен аромат. Казват му "плодът на любовтта".

Азиатска круша или както му казват тук ябълка-круша. Има форма на ябълка и вкус на круша. Ужасно сладки и вкусни. Обичам ги...

Последна редакция: сб, 06 сеп 2008, 14:26 от Tali Dan

# 170
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
карамболата какъв вкус има, може ли някой да опише, гледах в бг в пикадили, ама му се 4удехме и не купихме!

# 171
  • Мнения: 1 526
Марси, водят се сладко- кисели, но според мен са по- скоро киселки. В плодова салата много добре се вписват  Peace.

# 172
  • Мнения: 11 322
Не видях някой да е споменал за това:
[

Тук това се казва финокио. Ако съдя по огромното му разпространение, италианците много наблягат на финокиото. Надземната му част прилича много на копър ( но абсолютно не е копър, това е друг вид, дори мисля са различни семейства), има и подобен ефект, като копъра за бебетата ( вместо чай от копър, тук продават чай от финокио), но аромата е доста по-силен и аз намирам лека анасонова нотка.

Ами аз писах, че се нарича резене на български, ама някой не чете.  Crossing Arms
Пробвай го сурово на салата с ябълки, портокал и шунка със сос от горчица. Мммммммм!

# 173
  • Мнения: 5 710
О, аз чета, просто казвам как се казва тук.
Тали, а това нещо направо ли се реже ( първото) или се бели!? Защото моята съседка има подобни форми в градината си, но ми се струват по-оранжеви и по-скоро шушулки, отколкото плод.

# 174
  • Мнения: 1 526
10 cent's, карамбола има една тънка ципа, която може да се бели, а може и да не.
Цветът му е от жълт до светло оранжев. Ето ги на дърво да видиш дали наподобява това на съседката.

# 175
  • Някъде там...
  • Мнения: 280
Ееееееех колко чудене беше за това което вие ме светнахте било алабаш(много обичам)Много ми хареса шесек Има вкус на кайсия малко Simple Smile

# 176
  • Мнения: 1 175
Знам, че пак в стара темичка се натирих, пък и не можах да изчета цели 12 страници коментари, но се сетих за нещо потресаващо точно по темата... При вас имате ли си дуриан? И дали се намира на света някой, който да не е азиатец и да го харесва?? За тези, които не са чували - потърсете го в уикипедия. Там има много точно описание на миризмата му: "нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук"  Sick Как го ядат това нещо китайците, нямам си представа. Веднъж ме черпиха, и аз от любезност ядох една хапка, но с мъка и сълзи на очи съм се борила да не им се изповръщам на празничната трапеза!  Shocked

Интересното на Щатите е че тук плодове и зеленчуци (и подправки и всичко) има от целия свят, така че какво ли не съм виждала... Общо взето обичам нови неща и повечето открития ми харесват, но в Chinatown супермаркетите като ходя редовно ми се повръща  Sick

# 177
  • Мнения: 1 436
Дуриан дори този пич не яде, а той яде всякакви гадости  Laughing

# 178
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
повечето кит. ресторнти и магазини миришат на една тежка подправка. newsm78
на мен ми се гади от нея, една задушлива...

слагат я в тяхното фондю, но не мога да установя коя, защото те слагат какво ли не вътре ooooh!...
някой да знае коя е тази смрадлива подправка?
попитах моята приятелка китайка, тя каза, че не й мирише  Shocked,
а една друга клиента ме погледна и вика: смърди доста, но и аз не знам какво е hahaha

# 179
  • Мнения: 1 175
Мисля че се сещам за тази подправка, но и аз не знам как се казва  Sad Между другото с подправките най-трудно свиквам, не само китайските - и местните американски, особено тия дето ги слагат в супите. Повечето не мога да ги ям. Както и ядките, за съжаление - аз иначе много обичам ядки, но мразя pecans, macadamia, Brazil nuts (не мога да намеря преводи). Много ми липсват лешниците, защото тук не ги ядат много и трудно се намират по магазините... а на мен са ми любимите ядки.

И още едно нещо се сетих. Много време си мислех, че като купувам пържени ядки, пуканки и други подобни, все нямам късмет и взимам граниви - все смърдяха на гадно. В офиса взеха да пукат пуканки от време на време, и те на граниво миришат. Неловко ми беше да попитам, абе, не им ли пречи и защо всичко е толкова отвратително граниво??? Най-накрая се оказа, че те главно ползвали Canola олио (канола? пак не мога да намеря превод), а на това олио естествената му миризма просто съвпадала с миризмата на граниво слънчогледово олио! Не можах да повярвам. Е, поне сега знам че не ядат развалени работи  Grinning Радвам се че американският ми мъж отстъпи, и сега в нашта къща канола не се ползва  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт