Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 343
  • 223
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 154

помагайте да го разкодираме Beta vulgaris var. cicla
на руски Мангольд


Това е вид цвекло, (кръмно цвекло). В Бг се отглежда като фураж, кореновия плод се дава за храна на животните.
Поне това дава нета в превод на  Beta vulgaris var. cicla.



Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 21:54 от Noisia

# 76
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Манголд е вид цвекло - и аз така знам. Тук правят сърмички с него, по подобие на лозовите  Peace хич не са лоши  Flutter

Киноа просто обожавам - правя с тиквички, гъби, или каквото ми се намира и овкусявам със соев сос - много му върви   chef Трябва да се внимава да не се превари - времето му на готвене е по-късо отколкото на ориза (от опит съм забелязала)

За табуле непременно трябва да се свари киноата, за разлика от булгура, който се прави попарен/накиснат. И ние разнообразяваме понякога табулето по този начин.

Сладки картофи (вторите имат вкус на тиква. Много ми харесват, но не ги готвя в манджи, а ги ползвам за десерти - намерих си много рецепти в нета.)




На тези тук им казват батата и диетоложка ми е казвала, че са по-полезни и диетични от картофите.

Пиниеви ядки и кедрови ядки едно и също ли е?
Иначе и аз обожавам pine ядките. "Печем" ги на тиган, а израелците си ги добавят към хумуса  Simple Smile

# 77
  • Мнения: 154
Манголд е вид цвекло - и аз така знам. Тук правят сърмички с него, по подобие на лозовите  Peace хич не са лоши  Flutter

Пиниеви ядки и кедрови ядки едно и също ли е?


Да, пиниеви и кедрови ядки е едно и също.
Между другото от листата на това цвекло като бях дете баба правеше страхотна баница (зелник). Беше по- вкусна от колкото със спанак.

# 78
  • Мнения: 3 988
И за салата и за тази манджа го "накиснах+сварих". Нещо като 2 в едно. В много голям тиган сложих една чашка вода и една чашка киноа и вкючих на слаб огън. Така се "вари" около 10 мин (не знам точно), докато се напука. Наложи се да долея около половин чаша вода още почти в началото.

Не стана лигаво, но не беше и сухо като булгура. По-скоро нещо като леко преварен бисерен ориз примерно.

Гледам, че и Мента няма оплакване от "лигаво" киноа. Не знам дали не играе роля какъв вид е и как е обработено. Хич не съм наясно.

Аз ползвам ето това, защото него ми показаха и опитах най-напред и знам, че става добре.

# 79
  • T"A
  • Мнения: 2 515
А някой да има представа как се превежда Dinkel Dinkel на български. Аз лично го ползвам за булгур.

На руски е полба, а на английски - Spelt. Моят речник го превежда като шпелта, но това не ми звучи като позната дума. Иначе съм срещала този вид пшеница и в Израел  Thinking Не е ли твърд вид, за да се заменя с булгура?  newsm78

Най-трудно ми е да превеждам видовете риби и гъби. Гъбите при нас често ги предлагат с италиански наименования (порчини, портобело), може би да питам италянстващите дами Mr. Green

Относно лигавото киноа - не ми се е случвало, даже понякога е малко твърдо и го доварявам. На свекърва ми става лепкаво, но тя го преварява - явно слага повече вода, не знам. И с ориза прави същото, може би е въпрос на вкус...

A едамаме популярно ли е при вас, харесвате ли? Става дума за "бобчетата" соя:

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 23:59 от Mentha

# 80
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Нещо, което ми хареса много на вкус- черимоя

# 81
  • Мнения: 1 909
InaDot, какъв вкус има това нещо? Много любопитно изглежда

Пиниевите ядки са ядките от шишарките на пинията (pin parasol - бор -слънчобран?)
Тук се използуват много - за сладкиши, за салати...


А пък кедъра е съвсем друго дърво, не може да са едни и същи.

Я, какво откритие, че blette се казва манголд на български! Знаех си аз, че тук ще намеря най-после край на езиковите ми мъчения! Благодаря, момичета Grinning

# 82
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
InaDot, какъв вкус има това нещо? Много любопитно изглежда


Сладък и определено екзотичен - напомня на ананас, манго, презрял банан

# 83
  • T"A
  • Мнения: 2 515
chumbi, мен това още повече ме обърква, защото дървото на снимката изглежда досущ като ливанския кедър - явно, че си приличат дърветата Peace

http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut

Пиниеви ядки не познавах като понятие и за това, като съм превеждала израелски рецепти на български, все си мислих, че е правилно да се каже кедрови ядки  newsm78

# 84
  • Мнения: 1 909
Mentha, мисля че объркването идва от това, че pin значи всякакъв вид бор. За ядките на пинията (чадъровидния бор) съм сигурна, че са ядивни, но за другите нямам идея. А пък тези на кедъра май въобще не стават за човешка консумация Grinning

# 85
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Mentha, мисля че объркването идва от това, че pin значи всякакъв вид бор. За ядките на пинията (чадъровидния бор) съм сигурна, че са ядивни, но за другите нямам идея. А пък тези на кедъра май въобще не стават за човешка консумация Grinning

Да, това за бора е ясно... Много е сложно с тези преводи  Crazy Но мисля, че разбрах кое ме обърква - това, че ливанският кедър не е обикновен кедър, ами точно изглежда като чадъровиден бор:
http://ten-thousand-trees.blogspot.com/2008/02/cedars-of-lebanon.html

Мерси все пак, и се извинявам за отклонението (въпреки че е много важно да знам какво ям и как да го наричам на български  Mr. Green)

# 86
  • Мнения: 154
По произход пиниевите ядки идват от Малайзия. Принадлежат към семейство борови ( както и кедъра). Познати са около 80 вида растения от това семейство с ядливи ядки. В Сирия има доста големи (около 5см) ядки.  В Европа растат по Средиземноморието и формата им е малко по-различна от тези в арабските страни. Не би било грешно, ако се преведе на български като кедрови ядки, та в този смисъл са едно и също.

# 87
  • Мнения: 27 524
А, да, тези ядки са голям хит и при нас, водят ги много полезни за здравето, скъпи са доста и ги слагат в салати.

# 88
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
Страхотен сок от алое- открих го за пръв път в Корея. След като го намерих и в един китайски магазин тук съм им редовен клиент - така или иначе си ги посещавам редовно.
За колиандъра - изполвам го за гуакамоле, а същи така и за една марината за салата. А в Коста Рика го слагат определено на всичко.

# 89
  • Мнения: 3 988
Titina, всички около мен примират за сок от алое.  newsm78 Аз не мога да го понасям. Май съм единствената, на която вкуса му не ми харесва.  Mr. Green

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт