Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 340
  • 223
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 154

помагайте да го разкодираме Beta vulgaris var. cicla
на руски Мангольд


Това е вид цвекло, (кръмно цвекло). В Бг се отглежда като фураж, кореновия плод се дава за храна на животните.
Поне това дава нета в превод на  Beta vulgaris var. cicla.



Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 21:54 от Noisia

# 76
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Манголд е вид цвекло - и аз така знам. Тук правят сърмички с него, по подобие на лозовите  Peace хич не са лоши  Flutter

Киноа просто обожавам - правя с тиквички, гъби, или каквото ми се намира и овкусявам със соев сос - много му върви   chef Трябва да се внимава да не се превари - времето му на готвене е по-късо отколкото на ориза (от опит съм забелязала)

За табуле непременно трябва да се свари киноата, за разлика от булгура, който се прави попарен/накиснат. И ние разнообразяваме понякога табулето по този начин.

Сладки картофи (вторите имат вкус на тиква. Много ми харесват, но не ги готвя в манджи, а ги ползвам за десерти - намерих си много рецепти в нета.)




На тези тук им казват батата и диетоложка ми е казвала, че са по-полезни и диетични от картофите.

Пиниеви ядки и кедрови ядки едно и също ли е?
Иначе и аз обожавам pine ядките. "Печем" ги на тиган, а израелците си ги добавят към хумуса  Simple Smile

# 77
  • Мнения: 154
Манголд е вид цвекло - и аз така знам. Тук правят сърмички с него, по подобие на лозовите  Peace хич не са лоши  Flutter

Пиниеви ядки и кедрови ядки едно и също ли е?


Да, пиниеви и кедрови ядки е едно и също.
Между другото от листата на това цвекло като бях дете баба правеше страхотна баница (зелник). Беше по- вкусна от колкото със спанак.

# 78
  • Мнения: 3 988
И за салата и за тази манджа го "накиснах+сварих". Нещо като 2 в едно. В много голям тиган сложих една чашка вода и една чашка киноа и вкючих на слаб огън. Така се "вари" около 10 мин (не знам точно), докато се напука. Наложи се да долея около половин чаша вода още почти в началото.

Не стана лигаво, но не беше и сухо като булгура. По-скоро нещо като леко преварен бисерен ориз примерно.

Гледам, че и Мента няма оплакване от "лигаво" киноа. Не знам дали не играе роля какъв вид е и как е обработено. Хич не съм наясно.

Аз ползвам ето това, защото него ми показаха и опитах най-напред и знам, че става добре.

# 79
  • T"A
  • Мнения: 2 515
А някой да има представа как се превежда Dinkel Dinkel на български. Аз лично го ползвам за булгур.

На руски е полба, а на английски - Spelt. Моят речник го превежда като шпелта, но това не ми звучи като позната дума. Иначе съм срещала този вид пшеница и в Израел  Thinking Не е ли твърд вид, за да се заменя с булгура?  newsm78

Най-трудно ми е да превеждам видовете риби и гъби. Гъбите при нас често ги предлагат с италиански наименования (порчини, портобело), може би да питам италянстващите дами Mr. Green

Относно лигавото киноа - не ми се е случвало, даже понякога е малко твърдо и го доварявам. На свекърва ми става лепкаво, но тя го преварява - явно слага повече вода, не знам. И с ориза прави същото, може би е въпрос на вкус...

A едамаме популярно ли е при вас, харесвате ли? Става дума за "бобчетата" соя:

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 23:59 от Mentha

# 80
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Нещо, което ми хареса много на вкус- черимоя

# 81
  • Мнения: 1 909
InaDot, какъв вкус има това нещо? Много любопитно изглежда

Пиниевите ядки са ядките от шишарките на пинията (pin parasol - бор -слънчобран?)
Тук се използуват много - за сладкиши, за салати...


А пък кедъра е съвсем друго дърво, не може да са едни и същи.

Я, какво откритие, че blette се казва манголд на български! Знаех си аз, че тук ще намеря най-после край на езиковите ми мъчения! Благодаря, момичета Grinning

# 82
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
InaDot, какъв вкус има това нещо? Много любопитно изглежда


Сладък и определено екзотичен - напомня на ананас, манго, презрял банан

# 83
  • T"A
  • Мнения: 2 515
chumbi, мен това още повече ме обърква, защото дървото на снимката изглежда досущ като ливанския кедър - явно, че си приличат дърветата Peace

http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut

Пиниеви ядки не познавах като понятие и за това, като съм превеждала израелски рецепти на български, все си мислих, че е правилно да се каже кедрови ядки  newsm78

# 84
  • Мнения: 1 909
Mentha, мисля че объркването идва от това, че pin значи всякакъв вид бор. За ядките на пинията (чадъровидния бор) съм сигурна, че са ядивни, но за другите нямам идея. А пък тези на кедъра май въобще не стават за човешка консумация Grinning

# 85
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Mentha, мисля че объркването идва от това, че pin значи всякакъв вид бор. За ядките на пинията (чадъровидния бор) съм сигурна, че са ядивни, но за другите нямам идея. А пък тези на кедъра май въобще не стават за човешка консумация Grinning

Да, това за бора е ясно... Много е сложно с тези преводи  Crazy Но мисля, че разбрах кое ме обърква - това, че ливанският кедър не е обикновен кедър, ами точно изглежда като чадъровиден бор:
http://ten-thousand-trees.blogspot.com/2008/02/cedars-of-lebanon.html

Мерси все пак, и се извинявам за отклонението (въпреки че е много важно да знам какво ям и как да го наричам на български  Mr. Green)

# 86
  • Мнения: 154
По произход пиниевите ядки идват от Малайзия. Принадлежат към семейство борови ( както и кедъра). Познати са около 80 вида растения от това семейство с ядливи ядки. В Сирия има доста големи (около 5см) ядки.  В Европа растат по Средиземноморието и формата им е малко по-различна от тези в арабските страни. Не би било грешно, ако се преведе на български като кедрови ядки, та в този смисъл са едно и също.

# 87
  • Мнения: 27 524
А, да, тези ядки са голям хит и при нас, водят ги много полезни за здравето, скъпи са доста и ги слагат в салати.

# 88
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
Страхотен сок от алое- открих го за пръв път в Корея. След като го намерих и в един китайски магазин тук съм им редовен клиент - така или иначе си ги посещавам редовно.
За колиандъра - изполвам го за гуакамоле, а същи така и за една марината за салата. А в Коста Рика го слагат определено на всичко.

# 89
  • Мнения: 3 988
Titina, всички около мен примират за сок от алое.  newsm78 Аз не мога да го понасям. Май съм единствената, на която вкуса му не ми харесва.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт