Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 349
  • 223
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 3 988
О'Хара, вярно, костилката също го държи. Аз мислех, че съм го написала.  Embarassed
Ще пробвам каперсите. Мерси!  Hug Само трябва да ми обадиш целички ли ги слагаш?

Titina, точно така го правят мексиканците!  Peace Обаче тия чушлета не са всяка уста, нищо, че им дават 2 от 5 по скалата за лютивост.  Laughing Мексиканците слагат по толкова много, че компенсират...  Whistling

jalapeno се пише  Wink
Това не са ли така наречените "рибки" в България? На мен ми изглеждат същите. Само че в България се консумират зелени повече.  newsm78

# 106
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
А не са толкова люти, на едно авокадо спагам по една чушка. Мисля че не съм виждала точно от този вид чушки в България.
Благодаря за корекцията:)

# 107
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
каква е разликата между jalapeno и chili? 

cubbit, цели ги слагам. ама от най-миниатюрните ползвам, да не са дърти Laughing

преди малко вечерях испанска тортия намазана с гуакамоле и биричка, много вкусно! нали съм самичка и си угаждам.

# 108
  • Мнения: 3 988
каква е разликата между jalapeno и chili?

jalapeno са малки чушлета. chili са големи, в смисъл дълги. Разновидности някакви - все люти. Simple Smile
За мен разлика освен във вида няма.  Blush

И мойте каперси са мънички, а не дърти.  Laughing

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 20:36 от cubbit

# 109
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
Интересно наистина каква е разликата? Сега се поразрових : различни видове пипер (най-общо казано).

В малта ядох много интересно мариновано сирене (с много подправки и зехтин). Имаше и каперси. Някой има ли идея как се приготвя?

А тези цветните домати с различен вкус ли са?

# 110
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
имам тук едно бурканче със сухо чили, малки са, а лютиииии.

Titina, и тук има такова сирене, в зехтин и билки. на мен много ми харесва


това от снимката е с дафинов лист, чесън Rolling Eyes, малки чушлета, пипер, сол и много зехтин.

# 111
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето ги сортовете мексикански люти чушки.
на немски е, но имената са запазени в оригинал  Grinning

а тук са по лютост подредени

иначе аз си гледам едни люти чушки, сега разбрах, че са табаско Crazy
закалка имам, баща ми яде по 6 на ядене, майка каза, че ги ползвал вместо бонбони  hahaha

# 112
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Да актуализирам темата ,като добавя срещаното в немската кухня Крессе.


Слага се обикновено в/у сандвич, намазан с вид крема сирене. За мен вкуса му е доста неутрален, но немците си падат по него. Режат го с ножичка, преди да си декорират сандвича с него.

Сещам се и за Цукерербзен- тоест сладък грах.

Яде се целия-не само зърната,приготвя се бързо под топлинна обработка и е типичен за азиатската кухня,особено по-южната.

# 113
  • T"A
  • Мнения: 2 515
.bibitka., тези Крессе ми приличат на разните видове кълнове (на англ. ез. - sprouts), които продават у нас, слагат ги в салати обикновено  Grinning


Тези са най-популярни:


Най-хвалени обаче са кълновете на броколите:
(дано не съм объркала снимката, голямата със сигурност е вярна)




+една голяма снимка

Има безброй видове, даже не съм успяла да ги опозная всичките  Blush

снимка на примерна салата с кълнове

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 19:28 от Mentha

# 114
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
.bibitka., тези Крессе ми приличат на разните видове кълнове (на англ. ез. - sprouts), които продават у нас, слагат ги в салати обикновено  Grinning


на български май се казва кресон.
слага се и на салати.

не бих казала, че има неутрален вкус newsm78

сега се сещам, че по ТВ даваха за някаква тенденция да се декорират ястията с ядливи цветове: рози, цвят от тиква/тиквичка, латинки и т.н.

а някакъв готвач в скъпарски ресторант приготвял ястия със сено  Shocked
супа, печено месо със сено  ooooh!
даваха къде се отглежда сеното и как го приготвят...

# 115
  • Мнения: 5 183
И тук тези кълнове (sprouts) са много популярни. Слагат ги в салати и сандви4и.

# 116
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Асялайн, погледнах една моя бг книжка за видове салати и там се споменава кресона,който(цитирам) е: "с пиперен, но приятен вкус, тъмнозелени,дребни,лъскави листа. Измивайте добре, за да махнете охлювите." Grinning

.bibitka., тези Крессе ми приличат на разните видове кълнове (на англ. ез. - sprouts), които продават у нас, слагат ги в салати обикновено 

Не мисля, че става дума за кълнове от соя , броколи или грах/боб. То е специфично  растение с няколко подвида.

Иначе нямам ясни спомени за вкуса му, не ме впечатли особено. Може би трябва да го пробвам без сандвич... newsm78

Комбинацията на месо със сено(според разказа по-горе) ме разби обаче! Shocked

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 10:24 от .bibitka.

# 117
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Не мисля, че става дума за кълнове от соя , броколи или грах/боб. То е специфично  растение с няколко подвида.

Да, права си, след поста на asyalein проверих за този кресон в Интернет...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%BD

Това с цветята и аз го гледах, но ако на мен ми сложат, не бих си помислила да ги ям  Laughing

# 118
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
абе цветчетата са по-приемливи някакси  Wink
ама сеното  Shocked

даваха къде в Алпите го отглеждат, как го чистят от отровни растения, как ливадите били сертифицирани - хамалогия с една дума.
супата беше вода със сено, друго нямаше  ooooh!

а месото беше завито в сеното и после задушено на фурна под капак.
предполагам, че сеното са основно билки и цветенца и дават спечифичен аромат, ама вода със сварено сено не бих нарекла супа  Naughty

# 119
  • Немция
  • Мнения: 6 919
Ася, супата бих я нарекла бульон от сено. Laughing

Сетих се за две специфични подправки(растения), които имат своето място в немската кухня. В моя бг тематичен речник и двете спадат към  семейството на мочурни,блатни и водни растения.

Първото е т.нар. Валдмайстер-на бг преведено " лазаркиня" Flutter.

Прави се алкохолна напитка с него, както съм и яла бледозелен сладолед с този вкус , който на мен лично ми харесва. Има и други приложения със сигурност(но не се сещам в момента newsm78).

Другото се казва Берлаух или на бг език преведено"левурда".

В момента е наново актуална и "модерна" подправка след известен период на забвение. Ухае силно и строго специфично-миризмата й ми харесва,но лично аз не съм готвила с нея. Единствено си купих определена марка крема сирене, подправена с тази левурда Laughing, която ми хареса така.

Общи условия

Активация на акаунт