Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 331
  • 223
  •   1
Отговори
# 135
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
cubbit , същият е  - опунция  Wink

в Пловдив расте на тепето, не замръзва Peace
гледах по ТВ, че от кактуса правят салата, супа, панират го като шницел...
бе всичко ставало от него.
махаха му бодлите с гъбичката за миене на съдове.

за плодовете казаха, че се прави мармалад.

обаче в Гърция видях да го продават.
и после забелязах, че си го белят с джобно ножче  newsm78
ама не видях дали директно си го ядат  Blush

# 136
  • Мнения: 8
Здравейте,
някой може ли да ми каже нещо за пурпурната пшеница и хлябовете от нея
какви свойства имат, наистина ли са полезни и са с високо съдържание на антоциани

# 137
  • Мнения: 1 526
Иначе не сте споменали кумкват
Много е красиво- малки портокалчета, които си ги гризеш направо с кората, която пък е по-сладка от вътрешността. Завиждам на момичетата от Израел-разбрах, че там е доста разпространено отглеждането им

точно така, аз си гледам такова дръвче в къщи  Grinning

# 138
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
тези кактуси при нас се нари4ат хенди и имат  много приложения, жив плет с/у крадци, оградени са вси4ки ферми и безплатно плодове за продан, които по специален на4ин се добиват, с от4упване на цвета при първото цъфтене за да станат по-големи и едри плодове! белят се с ръкавица, като от две страни се срязва и после леко се  маха кората, остават  кюмбенца  пълни със семки, които след определен брой имат запи4ащ ефект!

# 139
  • Мнения: 1 526
тези кактуси при нас се нари4ат хенди и имат  много приложения, жив плет с/у крадци, оградени са вси4ки ферми и безплатно плодове за продан, които по специален на4ин се добиват, с от4упване на цвета при първото цъфтене за да станат по-големи и едри плодове! белят се с ръкавица, като от две страни се срязва и после леко се  маха кората, остават  кюмбенца  пълни със семки, които след определен брой имат запи4ащ ефект!


При нас се казва цабар (сабрес).

Така се наричат и на народен диалект родените тук. Защото били с бодли отвън, а сладки вътре  Mr. Green

Последна редакция: пн, 25 авг 2008, 09:09 от Tali Dan

# 140
  • Мнения: 1 370


Любимото ми карфиолче
На вкус няма никаква разлика, но като се съчетаят различните цветове става интересно

# 141
  • Немция
  • Мнения: 6 919
 Shocked Изглеждат на изкуствено оцветени, но явно не са...

# 142
  • Мнения: 1 107
Това разноцветно карфиолче не ми се струва много естествено като цвят- дали е боядисано или е някакъв нов генно модифициран вид newsm78

# 143
  • Мнения: 67
Каки, оранжево. Така и не разбрах какво е българското му наименование. Някой знае ли?

# 144
  • Мнения: 1 783
Това разноцветно карфиолче не ми се струва много естествено като цвят- дали е боядисано или е някакъв нов генно модифициран вид newsm78


едва ли. карфиолът е зеле, а има и червено зеле, значи е нещо смесено. много интересно иначе, не бях го виждала.

# 145
  • Мнения: 11 322
Каки, оранжево. Така и не разбрах какво е българското му наименование. Някой знае ли?
Мисля, че говориш за райска ябълка.

# 146
  • Мнения: 3 988
Каки, оранжево. Така и не разбрах какво е българското му наименование. Някой знае ли?
Мисля, че говориш за райска ябълка.

Мислех, че се казва persimmon,  а не каки (даже не знам как би следвало да се изпише).  newsm78
Нали за това става дума?

# 147
  • Мнения: 1 436
[Мислех, че се казва persimmon,  а не каки (даже не знам как би следвало да се изпише).  newsm78

Според уикипедия, каки е вид рersimmon:

http://en.wikipedia.org/wiki/Persimmon

# 148
  • Мнения: 67
Да, за това става въпрос. Ами виетнамците, които продават плодове и зеленчуци му викаха каки, не бях чувала за персиммон.
 Ех, наистина е райско, но не съм го яла в България.

# 149
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 846
Има го и в България,

Поне аз знам 2-3 дървета в централната част на Варна

Общи условия

Активация на акаунт