В заведение кой се обслужва първо - жената или мъжа?

  • 3 418
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 792
Меньото с ястията се подава първо на дамата, а след това на кавалера. Сервитьорът( в елитени ресторанти съм срещала само мъже сервитьори това в Европа и Канада, докато в Азия са повече жени) приема поръчката от кавалера, алкохол първо се сервира на кавалера, ако е вино, той го одобрява или не и така се сервира на дамата. Мисля, че храната се сервира първо на дамата (тук не съм много сигурна) Мъжът комуникира с персонала. Обикновено в елитните ресторанти всяка маса си има 1 сервитьор и един негов помощник. При избора на ястията може да присъства и сомелиер, които да ти препоръча напитка за определеното ястие. Листът с вина се дава на кавалера. Начинът, по които си поставил приборите в чинията показва дали си свършил с това блюдо, доволен ли си и др такива.  В този тип ресторанти винаги ме е обърквал големия брой прибори и кои за какво служи (това си е цяла наука). Сметката задължително се дава на кавалера.

# 16
  • Мнения: 9 990
Laughing е нормално е да обслужат първо теб, т.е.
първо на теб да донесат менюто и първо теб да попитат
дали си си избрала нещо, но от там нататък, на който
яденето стане по - бързо, той е с преференции  Laughing
Поръчките на една маса трябва да се носят едновременно, като се сервира първо на жената. Peace

Tова е...най-общо.Обаче тук масово се носи-което първо е станало и се получава, че един гледа, друг яде, а не заедно.

# 17
  • Мнения: 919
Не съм обърнала внимание по кафетата как е newsm78
Но в ресторантите сервират първо на мен bowuu Laughing

# 18
  • Мнения: 6 206
Лично аз съм доволна
ако има менюта за всички
ако до 10 мин се вземе поръчката
ако до 15 мин дойдат салатите или нещо си там
ако сервитьорката не ми се скара за нещо
ако не обърка или забрави нещо
всичко друго не му предирям, толкова съм тренирана вече...
офф - в сегашното ми състояние съм доволна дори ако мога да отида до ресторанта

# 19
  • СОФИЯ
  • Мнения: 11 502
ИнаДот - скъсах се от newsm62 Joy Laughing


Може мъжът ти просто да изглежда по-гладен Laughing На моя пък винаги му връчват сметката, колкото и хора да сме на масата, а като предлагат вино за дегустация, все на него го дават да опитва, а той милия нищо не отбира от вина... Joy

А това просто ме довърши! Момичета поздравявам ви за чудесното чувство за хумор, оправихте ми настроението.

# 20
  • Мнения: 25 650
алкохол първо се сервира на кавалера, ако е вино, той го одобрява или не и така се сервира на дамата.

Когато  алкохолът се сервира с бутилка, обикновено това е вино, първо се налива малко в чашата на кавалера, той отпива, преценява го и ако го одобри, сервитьорът пълни чашата на жената, след това допълва чашата на мъжа.  Grinning
Еееех, никога не съм очаквала, че ще се затъжа за старите сервитьори от Балкантурист. Те поне задължително караха курс, преди да получат право да сервират.

# 21
  • Мнения: 4 447
Уж на жената трябва първо. Ама то в някои заведения
в нащата мила родна стърана, понякога и меню  не дават.

И много от нещата не са както трябва да бъдат. Има още
бая хляб да изядат бармани, сервитьори/ки и ресторантьори,
докато научат веднъж за винаги истинския етикет на обслужване.

# 22
  • Мнения: 3 241
Яденето се сервира на жената първо разбира се!
А в много изисканите ресторанти на дамата се дава меню без цени Wink

За виното мисля, че все повече минават към това да питат, кой ще опита  Peace

# 23
  • Мнения: 4 447
Това с менюто без цени ни се е случвало веднъж и то
в някакво не особено звездно заведение. Тогава се
пошегувахме, че мъжа трябва да плаща без значение.
Според нас съвсем случайно ми беше дадено меню без цени  Mr. Green

# 24
  • в мъжки прегръдки
  • Мнения: 3 574
Ние изглежда посещаваме по-долнопробни заведения (което не личи от цените), но повечето сервитьори ни хвърлят на всички по едно меню и после носят кое както дойде. Преди няколко дни на Боровец (баровец по правото) направо се карахме с управата да ни подхвърли някой по едно меню за да можем да хапнем преди да затворят кухнята. Що се отнася до яденето, моето обикновено идва първо защото докато другите се подмотават с ракии и салати аз се съсредоточавам върху вечерята, така че не съм обърнала внимание дали ме пренебрегват като дама. Виж сметката задължително идва при мен независимо в кой край на масата са я сложили след като веднъж се опитаха да ни преметнат с около 200 лв.

# 25
  • Мнения: 2 759
Яденето се сервира на жената първо разбира се!
А в много изисканите ресторанти на дамата се дава меню без цени Wink
                     Събудихте у мен два много важни въпроса, които не за пръв път задавам, но не ми се отговаря: 1. когато в подобен ресторант отидат две жени и двете ли получават меню без цени? и 2. кога и по какъв повод е прието мъжа да ми поръчва храната, вместо сама да си я поръчам. Имам още подвъпроси за менюто без цени, но точно тази вечер не ми се пише за гейове и лесбийки...

# 26
  • Мнения: 25 650
                     Събудихте у мен два много важни въпроса, които не за пръв път задавам, но не ми се отговаря: 1. когато в подобен ресторант отидат две жени и двете ли получават меню без цени?

Хм, имаше нещо и за тези случаи, но не помня. Май се очакваше от по-възрастната да плати или тази, която изглежда по-висшестояща?  newsm78
Същото е и при мъжките компании.
Етикетът не е просто нещо, неслучайно има хора, които го учат в движение с години. Мисля, че тук става въпрос за опитността на персонала - да успее безпогрешно да отгатне на кого какво кога да поднесат, за да няма недоволни.  Laughing
Къде ти такива сега у нас?

# 27
  • Мнения: 5 940
Сервират първо на мен. След това обаче екипът в ресторанта бързо схваща кой от двама ни има повече отношение към храната и алкохола, кой разбира какво яде и пие.

# 28
  • Мнения: 2 386
алкохол първо се сервира на кавалера, ако е вино, той го одобрява или не и така се сервира на дамата.

Когато  алкохолът се сервира с бутилка, обикновено това е вино, първо се налива малко в чашата на кавалера, той отпива, преценява го и ако го одобри, сервитьорът пълни чашата на жената, след това допълва чашата на мъжа.  Grinning

Всъщност сервитьорът налива 2-3 пръста в чашата на кавалера първо не за да го одобри, а за да избегне евентуални частички от корка да попаднат в чашата на дамата.

# 29
  • Мнения: 25 650
Добрият сомелиер го прави в отделен съд, преди да налее на клиента, ама карай...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт