В заведение кой се обслужва първо - жената или мъжа?

  • 3 420
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 174
Да кажа и аз по темата: винаги първо се сервира на жената. Виното, което се налива пред мъжа е само за дегустация.
И да споделя, че безкрайно се дразня, когато сервират основното  наред със салатата, пък аперитивът идва по някое време после и или не е охладен или нещо друго все има, което да не е наред. Понякога наистина не ми се ходи да вечерям "на кръчма", защото като редовни клиенти персоналът ни познава и щом седнем се лепват на масата и просто забравят, че сме дошли да се храним, а не да им бъдем отдушник за тежкия работен ден.

# 46
  • Мнения: 39
Задължително първо на дамата се сервира...а сметката е за кавалера hahahaто е ясно!
Много малко са в България местата,където има обучен персонал. Ама те добрите сервитьори,т.е. професионалистите не са в България. Тук в Кипър има страшно много българи,повечето от които са сервитьори и то добри. Няма добър ресторант по плажовете и в Никозия,където няма българи сервитьори. Дори има кафе-ресторант в Никозия изцяло с български персонал и обслужването е перфектно-всичко ти се носи по ред,винаги дамата е на първо място!

# 47
  • Мнения: 2 891
Севрира се първо на най-възрастната дама, после на останалите жени. Следват мъжете, отново по възраст. Децата - по преценка на сервитьора, се обслужват в първи или накрая. Отсервира се едновременно всичко от масата, след като всички са готови. Междувременно се следи, кога да се поръча основното, с оглед на времето за приготвяне и натовареността на кухнята. След 3 до 10 минути следва да се поднесе основното по реда описан по-горе. Тази пауза се оставя, за да има възможност стомахът да си почине. В изисканите ресторанти това е моментът, в който се поднася сорбе за прочистване на небцето. Следва десерт/кафе/диджестив, по същия начин. Поръчката се взима за всички ястия в самото начало, така клиентите не се тормозят, както и не се разнасят менюта напред-назад непрестанно. Когато едно питие е към края си, задължително се предлага следващо. По този начин се избягва оставянето на клиента с празна чаша.

# 48
  • София
  • Мнения: 1 311
...и аз да се включа в темата...Аз работя в бранша и честно казано всичко зависи от заведенията колко квалифициран персонал ще си подберат,но от това зависи и заплащането ако ме разбирате  Money а колкото по малко пари за персонала,толкова повече за собственика затова по повечето заведения работят 18,19годишни които нямат представа какво значи етикет..Има и друго по някога колкото и усилия да полагаш файда никаква,защото заплата на бармана и сервитьора не е много голяма и предимно работиш за бакшиш..така че..има и друг въпрос... Колко % бакшиш оставате вие върху сметката? Peace

# 49
  • Мнения: 39
Севрира се първо на най-възрастната дама, после на останалите жени. Следват мъжете, отново по възраст. Децата - по преценка на сервитьора, се обслужват в първи или накрая. Отсервира се едновременно всичко от масата, след като всички са готови. Междувременно се следи, кога да се поръча основното, с оглед на времето за приготвяне и натовареността на кухнята. След 3 до 10 минути следва да се поднесе основното по реда описан по-горе. Тази пауза се оставя, за да има възможност стомахът да си почине. В изисканите ресторанти това е моментът, в който се поднася сорбе за прочистване на небцето. Следва десерт/кафе/диджестив, по същия начин. Поръчката се взима за всички ястия в самото начало, така клиентите не се тормозят, както и не се разнасят менюта напред-назад непрестанно. Когато едно питие е към края си, задължително се предлага следващо. По този начин се избягва оставянето на клиента с празна чаша.

Е такова обучение съм минала и аз  Peace

# 50
  • Мнения: 2 891
...така че..има и друг въпрос... Колко % бакшиш оставате вие върху сметката? Peace

Ще оставя колкото реша, че заслужава, защото не съм длъжна да го правя. Най-пък обичам някой да ме преценява очеизбождащо от вратата, колко ще му оставя. Уважавам трудът на тези хора, с тази така не лека професия, но възнаграждавам само този, който си разбира от работата. Освен това, на мен не ми е важно този сервитьор на каква заплата е. Негов е занаята и той сам да се старае да си докара допълнително.

# 51
  • Мнения: 1 174
...така че..има и друг въпрос... Колко % бакшиш оставате вие върху сметката? Peace

Ще оставя колкото реша, че заслужава, защото не съм длъжна да го правя. Най-пък обичам някой да ме преценява очеизбождащо от вратата, колко ще му оставя. Уважавам трудът на тези хора, с тази така не лека професия, но възнаграждавам само този, който си разбира от работата. Освен това, на мен не ми е важно този сервитьор на каква заплата е. Негов е занаята и той сам да се старае да си докара допълнително.

Напълно подкрепям! Simple Smile
Винаги ми прави впечатление обслужването в едно заведение и съм склонна да спра да посещавам мястото, ако не ми допада персонала.
Работила съм известно време като сервитьорка и съм  наясно с етикета и без да са ме учили. Задържах се в заведението не заради заплатата, а заради клиентите си, които ми се отблагодаряваха достатъчно и предпочитаха моето обслужване...Пазя много хубави спомени от онова време. Simple Smile

# 52
  • Мнения: 152
Тема: В заведение кой се обслужва първо - жената или мъжа?
Който плаща ноу ясно... то си личи от километри!  Mr. Green

# 53
  • Мнения: 11 607
То е същото положението и в домашна обстановка - свекървата на кого първо сервира? А тъщата? На нас най-често се е случвало да сервират на децата - като най-гладни.......

# 54
  • София
  • Мнения: 1 311
...така че..има и друг въпрос... Колко % бакшиш оставате вие върху сметката? Peace

Ще оставя колкото реша, че заслужава, защото не съм длъжна да го правя. Най пък обичам някой да ме преценява очеизбождащо от вратата, колко ще му оставя. Уважавам трудът на тези хора, с тази така не лека професия, но възнаграждавам само този, който си разбира от работата. Освен това, на мен не ми е важно този сервитьор на каква заплата е. Негов е занаята и той сам да се старае да си докара допълнително.
Две мнения по този въпрос няма!Друго имах в предвид bowuu

Общи условия

Активация на акаунт