Малко помощ за рецепти за Цептер:)

  • 161 120
  • 793
  •   1
Отговори
# 765
  • София
  • Мнения: 8 288
Може ли да се мият тенджерите в съдомиялна. Дали трябва винаги да се маха индикатора на капака.
Аз мия всичко, без капаците, заото не ми се играе да махам индикаторите, моите са от старите - черните, само капаците мия на ръка.

аз всичко мия  Embarassed... не съм се замисляла, че не трябва

# 766
  • Враца
  • Мнения: 876
makaweli да ви е честит синхроклика и със здраве да си го ползвате. Аз обожавам да готвя с него или поне зарди времето вечер - за 10- 20 мин всичко е готово.

Моята най-нова придобивка от рождения ми ден е съд 4 литра. Отдавна му се канех и сега почти само в него готвя. Много удобен съд.


Момичета понеже наближават празници ибих искала да попитам кой какво ще приготвя за Никулден, Коледа, Нова Година

За Никулден аз ще съм неизменно със шаран за именника вкъщи, питка, но се чудя какво да разнообразя и да направя малко по интересно и събирам идеи

За Коледа и Нова Година към момента съм на гръцка вълна за сладкиши и избирам и пробвам най-подходящите празнични бисквити и сладкиши. За сега сигурно е само руската салата и Меломакарона (по рецепта на свекито), което са уникално вкусни сиропирани бисквитки от рода на баклавичките

# 767
  • Варна
  • Мнения: 486
Здравейте момичета, да питам ... използвате ли вашите комби чинии директно върху котлона, да пържите или да варите нещо?

има ли опасност да се изкривят дъната  newsm78

аз продължавам да имам проблеми със залепването на някои неща по дъното - пържени яйца, панировки, пържени картофи - все нездравословни, ама вкусни - да му се невиди   chef

гледах това клипче 

https://www.youtube.com/watch?v=544maUkN09o 

  и това

http://wholelifestylenutrition.com/videos/how-to-cook-on-season- … on-stick-surface/

мисля да пробвам с комбитата

# 768
  • Враца
  • Мнения: 876
Дъното на комбито е прекалено тънко за да може да се готви в него. Аз го използвам за притопляне на храна, но на не много силна температура.  Заради тънкото дъно има опасност да загори храната. Използвала съм го за печене на козунак във фурна, но като цяло ако се прекали с температурата може да се създаде доста работа по почистването

Относно яйцата аз намазвам тигана със салфетка с олио или зехтин. Омлетите по този начин стават изключително пухкави и не залепват.

А за пърженето за да залепва според мен не е била достатъчно силна температурата на котлона или недостатъчно нагрят тигана.

Първото клипче показва хубаво печенето тип скара на тиган,въпреки че не е в съд Цептер. Ето тук хубаво е показано приготвянето на панирано месо и нормално на тиган, палачинки и яйца

А това са няколко клипчета, които също дават идеи за приготвянето на храна в съдовете (освен сайта на Елена разбира се)

# 769
  • Варна
  • Мнения: 486
 wb,  Hug
 вече - уф!
 моите са с черните дръжки, но с новия термоиндикатор, купувани са 2000 г.
тигана ми е с гладко дъно 2,7л., котлона ми е стъклокерамичен от тези с 9 степени

... за омлета - кога се маже с олио - на студено, на загрято и колко загрято (до къде да отиде стрелката) и колко яйца мога да сложа за 1 омлет - 3, 6, може ли повече, примерно ние сме трима и ако сложа 9 наведнъж?

това с пържолите и кюфтетата съм го усвоила - на сух тиган стрелката до средата на зеленото, котлона на 7, слагам пържолките - 5 минути, обръщам - 5 минути, изливам вътре половин чаша топло мляко с разтворен гъбен бульон (1 кубче), намалявам котлона на 3 още 5 минути и махам. Когато стрелката слезе до жълтото са готови - стават фантастични

но с яйцата и с панировките не се справям, 3 пъти се пробвах да направя тортата от тиквички на Елена - не става - залепва, пържените картофи също залепват

може ли съвсем, ама съвсем подробни инструкции,  Praynig така като за бавно-схващащи  Embarassed

# 770
  • Враца
  • Мнения: 876
Според мен причината за залепването на тортата и яйцата е прекалено високата температура. Картофите на мен ми залепват когато са прекалено много в тигана - тогава пада температурата и съответно залепват. Ето защо аз като пържа слагам по шепа картофки

За яйцата в клипчето е показано горе долу. Не трябва да ги държиш дълго на котлона. Омлетите правя по 3-4 на порция максимум на ф24. Разбивам яйцата добавям малко прясно мляко и подправки. Като се нагрее тигана като за скара (достатъчно е капки вода като се пръсне да се пръскат хаотично, не е необходимо чак средата на зеленото),намазнявам изливам яйчената смес. Не похлупвам. Като започнат да се отлепват яйцата от тигана поръсвам със сирене, шунка кашкавал или каквото имам подръка и прегъвам омлета. Така прегънат го обръщам, защото става пухкав и не ми се дебне да го обръщаМ като палачинка (тогава ще поизсъхне малко). Напоследък дори в яйцата добавям няколко капки мазнина, а не мажа тигана с олио. По същия начин и палачинките от тиквички. Катмите и обикновените палачинки също пека на този принцип. Мазнината се добавя преди първата палачинка или омлет само -  за следващите не е необходимо

Друг вариант е като се изсипят яйцата се добавя сиренето за омлета похлупва се и след около минута се маха от котлона и се оставят да се досготвят без котлон настрана под капак -   тогава може да добавиш 9 яйца за всички и да нарежеш омлета като торта

Това с капака и средата на зеленото го правя когато искам да впечатля гости и нагрявам пред тях тигана и показвам печене на месо без котлон (само от нагретия тиган).

За месото са необходими 4-5 мин от страна, а за кълцано месо (наденица или кюфтета) около 2-3 мин на страна

# 771
  • Варна
  • Мнения: 486
wb, много ти благодаря!
имам още няколко въпроса:

- за омлета с открития капак - температурата на котлона каква е - на колко да е включен - 4-5 на среден огън, или 7-8 - на силно, и остава ли постоянна до края
- това с обръщането на омлета не го разбрах - прегъваш го и го обръщаш - накъде - остава ли прегънат на две или го разстилаш отново с неизпечената част към дъното

# 772
  • Враца
  • Мнения: 876
Температурата е 5-6, но ако е малко по-силна добави капак и остави за 5 мин да се отлепи залепеното. Това практикувам с капака, когато бързам или съз изпуснала температурата и палачинката, месото или яйцата ми са лепнали - резултата е хубава коричка отдолу

За омлета аз го прегъвам, но понеже той е дебеличък и част от плънката и яйцата изтичат го обръщам прегънат. Може да се остави под капак без да се обръща - сипват се яйцата, оставят се малко да се захванат, добавя се плънката и се слага капак като се оставят на изключения керамичен плот за поне 7-8 мин. При сервиране се прегъва и така и от двете страни визуално ще е хубава коричка, но с пухкав омлет

# 773
  • Враца
  • Мнения: 876
Здравейте на всички
Не съм забравила темата, просто имам една хубава причина да нямам толкова време да пиша в нея и да споделям своите рецепти (което не означава, че съм спряла да готвя в Цептер). Тази прекрасна причина е моят син Алекс, който навърши на 2 юни една годинка. По този случай искам да ви почерпя макар и виртуално с парче от неговата торта). Рецептата за тортата е по идеята на нашата украинска приятелка Елена Баженова, която ми даде идея как може малко дете все пак да похапне от своята торта за рожден ден. Очаквайте нови рецепти ...

# 774
  • Мнения: 511
Малко със закъснение,но искам да ти честитя!
Да ви е жив и здрав и много успехи в живота с това победителско име!
bouquet

# 775
  • Мнения: 11
wb, Честита радост, мило момиче - нека ви е живо и здраво детенцето и да расте щастливо и палаво дете  newsm76
И на нас на 02.06 ни се родиха две прекрасни внучета - нека са живи и здрави за радост на всички  Two Hearts

# 776
  • Варна
  • Мнения: 486
wb, да ти е живо и здраво слънчицето, да расте щастливо и да те слуша  Hug
пожелавам му да ти донесе поне толкова радост, колкото ми донесе и моят син тези дни (той завършва 7-ми клас и е с 2 отлични оценки на изпитите)

p.s.  научих се да правя омлети    bouquet

# 777
  • Мнения: 353
тази тема замря ли ,или има нова ,която не вижам

# 778
  • Враца
  • Мнения: 876
Ще пусна нова тема за да се обнови

# 779
  • dobrich
  • Мнения: 13
Здравейте ! Темичката е страхотна , жалко че е изоставена , но пък винаги може да бъде съживена отново . Аз се сдобих с малкото Wok-че . Сега дилемата  е как точно да сготвя в него Simple Smile Купих пилешки гърдички , тиквичка, пиперка, гъби , морков . Идеята е нещо по китайски трябва да се получи  . Някой ако може да помага с последователността и по- колко време / минути долу горе се бъркат съставките и на какъв огън - слаб, силен ? Моя котлон е от 1-9 . Имам вече доста неща от съдовете на Цептер , но тъй като не съм от най- добрите готвачи , даже хич ме няма , моля за помощ от по- вещите Wink

Общи условия

Активация на акаунт