белите или миете гъбите?

  • 21 361
  • 109
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 604
видях, че не е коментирано това. Аз ги измивам, но случайно моя гостенка, която ми помагаше при приготвянето на ястието взе да ги бели и остана учудена, че аз само ги измивам. Вие как процедирате?

# 1
  • Мнения: 1 558
Беля ги, и после изплаквам с вода.
Питай ме защо така правя - и аз не знам newsm78

# 2
  • Мнения: 5 001
Зависи от гъбите...
Ако са култивирни печурки и са супер пресни(белички без петна) само измивам.
Ако са горски печурки - беля
Ако са сърнели - само остъргвам отгоре шапката
Манатарки,масловки - беля
Пачи крак - само мия.....

# 3
  • Мнения: 2 774
Винаги мия....после в зависимост за какво ще ги ползвам или беля или не.
Печени на скара- обезателно белени,разликата във вкуса е огромна  Peace
За салата също белени-въпреки че аз сурова гъба не хапвам  Sick,но за гости който знам че обичат правя .

# 4
  • София
  • Мнения: 1 341






Аз само ги мия.Чувала съм,че хора със стомашни проблеми ги белят!
Най-лесно се мият като ги сложиш в найлонов плик с брашно и го раздрусаш,
после измиваш гъбите.

# 5
  • София
  • Мнения: 604
Цитат
Зависи от гъбите...
Ако са култивирни печурки и са супер пресни(белички без петна)
точно за тях Flutter

# 6
  • Мнения: 4 111
Само мия.

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
гъби не се мият, защото поемат много вода.
горските гъби се почистват с мека четка, после се белят.

печурките се белят Peace

не мия гъби, само ги беля Peace

# 8
  • Мнения: 4 496
Хм, аз ги мия.
Но след това, което писа asyalein май ще започна да ги беля само. Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 6 029
Гъби мия в плик със студена вода и сол. Стават си чудесни. Никога не бих седнала да беля гъби и за пръв път чувам, че изобщо се белят.

# 10
  • Мнения: 6 155
Ако са много пресни - само ги мия.
Ако са тръгнали да потъмняват - беля.
Това за печурки.

# 11
  • на село
  • Мнения: 3 920
Ако са много пресни - само ги мия.
Ако са тръгнали да потъмняват - беля.


По същия начин  Peace,
като миенето го правя във вода с няколко лъжици брашно.

# 12
  • Мнения: 2 926
Само ги мия.
Накисвам ги във вода с малко оцет и изплаквам.

# 13
  • Мнения: 4 433
Беля и мия!

# 14
  • Мнения: 2 388
Първо мия, после беля. Говоря за печурки, но аз други гъби не съм купувала.
Мога да правя гъбена каша ( похвалих се ). bowuu

# 15
  • Мнения: 5 001

Мога да правя гъбена каша ( похвалих се ). bowuu
Абе щом се понавърташ тук ще започнеш и с другите вкусотийки скоро  hahaha hahaha
 Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 16
  • Мнения: 2 388
Абе щом се понавърташ тук ще започнеш и с другите вкусотийки скоро  hahaha hahaha
 Hug Hug Hug Hug Hug Hug
Hug Heart Eyes
Аз се навъртам най - редовно. Simple Smile Единственото, което постигам е обилно слюноотделяне. Mr. Green

# 17
  • Мнения: 236
Само мия. Нямам търпение за белене.

# 18
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Аз само ги мия.Чувала съм,че хора със стомашни проблеми ги белят!
Най-лесно се мият като ги сложиш в найлонов плик с брашно и го раздрусаш,
после измиваш гъбите.
Naughty

# 19
  • София
  • Мнения: 3 789
И мия, и беля едновременно, но като ме домързи- само ги измивам хубаво.
Придобих навика да ги беля, когато живеех във Франция, но напоследък повечко само ги мия
Ако ще са пълнени- само измити Peace

# 20
  • Мнения: 304
 Peaceсамо ги мия Peace

# 21
  • София
  • Мнения: 12 554
Измивам под силна струя вода.

# 22
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Само ги четкам със суха четка Peace, гледах един от най-добрите готвачи по фуд нетуърк съветваше да се прави така, ако ги накиснеш се губи част от аромата ...

# 23
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
И аз ги мия  в плик с вода и брашно. Стават много белички, после изплаквам с вода.

# 24
  • Мнения: 1 520
И ги беля и ги мия. И двете. Не мога да си представя да ги сготвя необелени или пък неизмити преди да ги нарежа за ястието.

# 25
  • Мнения: 1 282
Само ги мия.  Rolling Eyes

# 26
  • Мнения: 63
Аз също смао ги мия,но тази година зап ръв път видях ,че белят мои познати печурките...учудих се,но не процедирам така,освен ако не са много почернели.

# 27
  • Мнения: 929
И аз само ги мия. Не бях чувала, че се белят  Embarassed

# 28
  • Мнения: 475
И аз ги мия  в плик с вода и брашно. Стават много белички, после изплаквам с вода.

По този начин процедирам с купваните печурки, сърнелите обикновенно беля.

# 29
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
Само потъмнелите печурки беля, сърнела не съм белила, но обикновено са брани скоро.

# 30
  • Мнения: 58
Задължително беля и след това мия,независимо дали са пресни или не.

# 31
  • Мнения: 2 829
само ги мия

# 32
  • София
  • Мнения: 7 039
Само ги измивам.

# 33
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Само ги мия в торбичка с брашно и вода. Беля само масловките, защото кожата им е много лигава.

# 34
  • Мнения: 491
Мия ги, ако имам време ги беля (но това се случва рядко).

# 35
  • Мнения: 3 641
Мия ги, но пък мнго рядко купувам и то само от култ. печурки

# 36
  • Мнения: 656
Само ги мия.

# 37
  • София
  • Мнения: 478
Задължително беля и след това мия,независимо дали са пресни или не.

и аз така Peace

# 38
  • Мнения: 27 524
Само ги мия, без белене, без търкане; плакна и отстранявам, ако има вгнездено парченце кал или камъче.   Peace
Манатарките и челадинките, които си суша, не мия  Peace

# 39
  • София
  • Мнения: 140
Култивираните печурки ги мия само с брашно, много лесно става.
Масловките за пържене ги беля целите от горе и от долу и след това изплаквам.Други гъби не съм правила.

# 40
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Купувам печурки и само мия......защо ги белите?!?!

# 41
  • Мнения: 27 524

Сигурно за по-чисто.
Аз беля морковите например, ама гъбите също не виждам защо  Thinking

# 42
  • Мнения: 674
Само мия. Някои гъби е задължително да се белят - като масловките (които не ям Mr. Green). Печурките и сърнелките, които ядем вкъщи обаче, само мия. Peace

# 43
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407

Сигурно за по-чисто.
Аз беля морковите например, ама гъбите също не виждам защо  Thinking
И аз беля морковите,но те и по принцип си се белат да се махнат черничките точици,ама гъбите /за печурки говоря/като се измият и стават едни такива белички,и не виждам причина за беленето им...... newsm78Попитах,да не би да има друга причина и случайно да ми е убегнало това  Mr. Green

# 44
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Купувам печурки и само мия......защо ги белите?!?!

защото не се мият  Laughing
и аз и Ели сме писали защо Peace

# 45
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Може и да попиват вода , като се мият, но аз мия всички видове гъби. Просто си стават по-чисти. Peace

# 46
  • Мнения: 1 906
...
Най-лесно се мият като ги сложиш в найлонов плик с брашно и го раздрусаш,
после измиваш гъбите.
И аз така процедирам. Беля ги само, ако са по-едри или имат петна.

# 47
  • Мнения: 3 830
Всяка една поотделно измивам внимателно под течаща вода, иначе няма как да се отстранят пясък, камъчета, пръст...

Тука обаче чета как трябва да се мият, за да не поемат вода и да не губят вкуса си. Пък в плик с брашно няма как да се отстранят всички нечистотии. Naughty

* Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят.

* Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне на ястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна. Някои видове горски гъби (особено масловките) много бързо поемата влага, дори в хладилник.

* Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни.


Източник: http://www.zonaeva.com/index.php?m=2082

# 48
  • Мнения: 2 169
Голяма играчка ще пада, ако започна и да ги беля... Нека ви попитам и аз нещо. Консумирате ли пънчетата на гъбите, защото отскоро с изненада разбрах, че много домакини не ги слагат в ястията, които приготвят?  newsm78

# 49
  • Мнения: 320
Само мия. За първи път чувам, че може и да се белят  Shocked

# 50
  • by the sea
  • Мнения: 98
Според настроението....по някога само мия, друг път мия и беля.

# 51
  • Мнения: 27 524
Не съм чувала от запалени и запознати гъбари, че гъбите не трябва да се мият заради това, че поемат вода.  Peace То по тази логика нали гъбите растат само на дъжд, ако поемаха така лесно, щяха да заприличат на гъби за баня  Grinning

# 52
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Блонди, аз съм събирала сърнели по време на дъжд.
като гъби за баня бяха Peace

гъбите растат след дъжд и при относително висока Т.
ако завали като са израстнали и поемат доста вода...

от тези сърнели можех да я изстискам като гъба за баня.

честно казано печурките, които купувам в магазина са чисто бели и нямат грам прах по тях...
холяндците явно имат стерилни гъбарници hahaha
то тез печурки едва ли растат и на почва де Thinking

# 53
  • Мнения: 27 524
А, може, може. Ама от едно плакнене толкова биха ли попили чак?  Thinking

# 54
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А, може, може. Ама от едно плакнене толкова биха ли попили чак?  Thinking

някои плакнат, други киснат Wink
аз един път бях купила някакви гъби, които бяха намокрили пакета - в хартия бяха сложени.
за сос бяха гъбите, ако ги бях мила, щях чорба да имам Rolling Eyes

като стане въпрос за гъби и все се сещам за гъбата за баня на вашия съквартирант  Joy
все пак тя е била тръгнала към животинския свят hahaha
извинявай, че ти напомням, ама не се сдържах  Mr. Green

# 55
  • Мнения: 27 524
като стане въпрос за гъби и все се сещам за гъбата за баня на вашия съквартирант  Joy
все пак тя е била тръгнала към животинския свят hahaha
извинявай, че ти напомням, ама не се сдържах  Mr. Green

О, тая гъба ще остане незабравима и за мен  Sick

 rotfImao rotfImao rotfImao

# 56
  • Мнения: 502
  Е,кажете и на нас за тази гъба...

# 57
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 325
Мия.

# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
  Е,кажете и на нас за тази гъба...

вярвай ми, по-добре е да не знаеш Stop

# 59
  • София
  • Мнения: 3 271
Мия ги - като ги сложиш в найлонов плик с брашно и го раздрусаш,после измиваш гъбите.

# 60
  • Мнения: 147
        Мия ги с брашно в плик и после изплаквам с чиста вода.

# 61
  • Мнения: 1 259
според гъбите... миенето е задължително...
Беленето е задължително при Масловките...
Но ако видя, че е нужно-и беля... няма как!

# 62
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Накисвам ги във вода със сол.  Peace
Да постоят 10- 15 мин., докато подготвям другите неща за манджата. После- изплаквам, ако наистина се НАЛАГА белене- беля.

# 63
  • Мнения: 2 388
Нека ви попитам и аз нещо. Консумирате ли пънчетата на гъбите, защото отскоро с изненада разбрах, че много домакини не ги слагат в ястията, които приготвят?  newsm78

Аз ги изхвърлям, но доколкото знам се консумират. Предполгам и тези домакини, за които ти си писала ги изхвърлят по някакви си свои измислени причини.

# 64
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Нека ви попитам и аз нещо. Консумирате ли пънчетата на гъбите, защото отскоро с изненада разбрах, че много домакини не ги слагат в ястията, които приготвят?  newsm78



О, хапвам си ги с кеф.

Тези, които ги изхвърлят биха ли обяснили защо го правят?
Благодаря.

# 65
  • Мнения: 2 169



О, хапвам си ги с кеф.

Тези, които ги изхвърлят биха ли обяснили защо го правят?
Благодаря.

Защото им миришели на пръст, а и поемали повече вода... Thinking

# 66
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Беля ги и пънчето и самата гъбка. После хубаво ги измивам

# 67
  • Мнения: 2 926
Ние си ядем и пънчетата на гъбите.

# 68
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Ние си ядем и пънчетата на гъбите.
И ние, но ги беля и пънчетата.

# 69
  • Мнения: 2 774
Ако са свежи и пресни си ядем пънчетата,ако са по стари и едни такива меки и жилести - ги хвърлям  Peace

# 70
  • Мнения: 1 152
Печурките ги беля и после ги измивам, и пънчетата ядем.

# 71
  • Мнения: 27 524
Накисвам ги във вода със сол.  Peace

Защо?  Thinking

Консумирате ли пънчетата на гъбите, защото отскоро с изненада разбрах, че много домакини не ги слагат в ястията, които приготвят? 

Не, не ги ям. По две причини - миришат ми на пръст просто и са груби. Понякога в супа са ок, но нарязани на ситно и запържени в масло, иначе ги хвърлям. И втората причина - по принцип краищата на зеленчуците са изрязват на макс. Специално в днешно време имам предвид - на краставицата и моркова се реже "дупето" възможно по-нагоре, на марулата - по към листата...

Е,кажете и на нас за тази гъба...

Преди 3 години бяхме зле финансово и се принудихме да се нанесем в къщата на наш приятел, българин, отвеян и талантлив художник; над нещата и разсеян, като почти всички художници. Деляхме обща баня, останалото имаше за всеки, заради 3-етажната площ. Сапуни и шампоани всеки си имаше, той си държеше нещата около ваната, ние нашите - в шкаф. Темата тръгна от Красива мама, не знам за гъбите за баня ли беше, няма значение. Аз лично гъби за баня не харесвам и не ползвам, а след този случай - едва ли ще ползвам някога  Sick  Та, държеше си той гъбката за вана, една жълта и пухкава такава, на ръба на ваната. Къпя се аз един ден и - бре, нещо ми шава в полезрението.  Shocked Започвам да се взирам тук-таме, откъде идва и - бре, от гъбката. Навеждам се да видя по-добре - е, да не го бях правила по-добре; гъбата бъкаше от червеи ли са, глисти ли, не знам, влизаха и излизаха с голяма енергия от дупчица в дупчица...  Sick Излетях като тапа от шампанско от ваната и дни след това се преместихме. Криско беше новородено бебе и мисълта за бебче и червеи в гъбата за къпане ми дойде в повече  Tired

Сори за оффа на темата и за подробностите баш в готварския  Joy Blush

# 72
  • София
  • Мнения: 4 178
Аз лично ги мия. Пънчетата подрязвам винаги, но ги ползвам. Ако са ми престояли в хладилника ги беля, особено ако са почнали да стават петънца по тях.

# 73
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152

Мръсотията пада много лесно. После само ги плакна- и готово.
Е, пънчетата ги подрязвам отдолу, но за мен това не е белене.  Peace

# 74
  • Мнения: 27 524
Пънчетата подрязвам винаги, но ги ползвам. Ако са ми престояли в хладилника ги беля, особено ако са почнали да стават петънца по тях.

И как белите пънчета? Обикновено са едни такива на резки, на снопчета... Изобщо не знам как е възможно да обелиш пънче  newsm78

# 75
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Пънчетата подрязвам винаги, но ги ползвам. Ако са ми престояли в хладилника ги беля, особено ако са почнали да стават петънца по тях.

И как белите пънчета? Обикновено са едни такива на резки, на снопчета... Изобщо не знам как е възможно да обелиш пънче  newsm78

С ножа ги изчегъртвам. Примерно както при моркова

# 76
  • Мнения: 27 524
С ножа ги изчегъртвам. Примерно както при моркова

На печурките? Не се ли разпадат от натиска? И как ги държиш, толкова малки?

# 77
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
С ножа ги изчегъртвам. Примерно както при моркова

На печурките? Не се ли разпадат от натиска? И как ги държиш, толкова малки?

не не се разпадат, пък и ти много лекичко, почти не трябва натиск

# 78
  • Мнения: 27 524
не не се разпадат, пък и ти много лекичко, почти не трябва натиск

Ясно. Ама то това май не е белене, а леко остъргване  Simple Smile
Аз под белене си представям обелки след процедурата  Grinning

# 79
  • Мнения: 1 312
Беля ги и пънчето и самата гъбка. После хубаво ги измивам
И аз така  Peace

# 80
  • Мнения: 14 490
        Мия ги с брашно в плик и после изплаквам с чиста вода.

и аз така, само, че в купа

# 81
  • Мнения: 166
Аз ги мия една по една, понякога със сапун.

# 82
  • Мнения: 27 524
Аз ги мия една по една, понякога със сапун.

 #Crazy

А с белина и центорфуга добре ли ще е?  Thinking

# 83
  • Мнения: 4 433
Аз ги мия една по една, понякога със сапун.
Mr. Green

# 84
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
не не се разпадат, пък и ти много лекичко, почти не трябва натиск

Ясно. Ама то това май не е белене, а леко остъргване  Simple Smile
Аз под белене си представям обелки след процедурата  Grinning

Да, точно така остъргване е .  Laughing
Обелки падат от беленето на гъбката Grinning

# 85
  • Мнения: 4 668
Мия ги в плик с малко брашно и после ги изплаквам с вода .
Това с беленето ме уби - за първи път го чувам ... Simple Smile

# 86
  • Мнения: 800
При всяко положение мия гъбите, няма значение дали са видимо чисти или не. И винаги е оставало пясък в гевгира.

Беля ги за ужас на майка ми, която ги накисва във вода и брашно  (печурките)
Има гъби , като масловката например, които е просто задължително да се белят- ако не се отстрани ципата предизвиква стомашни проблеми.
Сърнелките ги стържа с нож само

# 87
  • Мнения: 2 131
Купувам само пресни гъби в тарелка, никога - насипно. Не ги беля, само старателно ги измивам.

# 88
  • Мнения: 502
    Блонди,мерси за разказа. Ти сигурна ли си,че е била гъба за къпане? Може човекът на риба да е ходел.... Joy Joy Joy

# 89
  • Мнения: 6 017
Купувам само пресни гъби в тарелка, никога - насипно.
И аз така, но ги беля. Peace

# 90
  • Мнения: 2 803
Гъби мия в плик със студена вода и сол. Стават си чудесни. Никога не бих седнала да беля гъби и за пръв път чувам, че изобщо се белят.
Peace

# 91
  • У дома !
  • Мнения: 700
Мия ги с хладка водаыне виждам смисъл да се белят Thinking

# 92
  • Мнения: 332
Аз ги мия една по една, понякога със сапун.

 #Crazy

А с белина и центорфуга добре ли ще е?  Thinking
hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
по темата: и аз ги мия.........но само с вода.......студена

# 93
  • Мнения: 4 138
нито мия, нито беля. само почиствам. ако гъбите не са абсолютно пресни и чисти - не купувам.
да миеш гъби означава да им развалиш вкуса. това е все едно да запържа телешко карпачо. направо си е грях. покайте се, грешници. #Cussing out

# 94
  • Мнения: 489
направо си е грях. покайте се, грешници. #Cussing out

 Laughing Покайвам се.  bowuu Колкото и да са чисти, винаги ги мия с вода. Ами ако има някакви микроорганизми по тях? Нали ги торят. Пък и знам ли кой ги е пипал, като ги е нареждал в тарелките?! Crossing Arms

# 95
  • Мнения: 4 138
логика има - за пипането и миенето. обаче от кулинарна гледна точка е престъпление Wink

да не казвам пък, какви други неща ядем без да ги мием, а са ги пипали разни смръдльовци.
 
навремето имах съквартирант от братските африкански страни. та - правехме си тематични вечери. всеки готви нещо от родината си.
докато той готвеше, се почесваше по задника. много мераклийски и задълбочено. най-вече задълбочено. явно му беше навик и му помагаше да се съсредоточи, докато готви.

работеше като готвач в ресторант Mr. Greenстрахотно готвеше впрочем. така че, абстрахиране му е майката.

аз обичам хубаво червено вино, пробвам с голямо удоволствие от малки винарски масиви, там където всичко се прави все още ръчно. мачкането на виното става крачно. не ми се вярва някой сатоплен от слънцето испанец или смугла и запотена испанка, да се е мила изчерпателно преди да влезе в кацата с джибрите.
ама дай ся да откажа червеното винце. пия и се абстрахирам. bowuu

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 17:44 от matakosmata

# 96
  • София
  • Мнения: 2 430
Аз също ги накисвам във вода с брашно.По този начин се отделя всичката поета мръсотия от гъбата.

# 97
  • Луната ни пази
  • Мнения: 3 008
първо ги беля, после ги мия

# 98
  • Мнения: 540






Аз само ги мия.Чувала съм,че хора със стомашни проблеми ги белят!
Най-лесно се мият като ги сложиш в найлонов плик с брашно и го раздрусаш,
после измиваш гъбите.

# 99
  • varna
  • Мнения: 676
Измивам ги обилно и ги търкам с ръка.

# 100
  • Sofia
  • Мнения: 1 434
Беля ги  Hug

# 101
  • Мнения: 132
Мия ги старателно.Много време ми отнема беленето.

# 102
  • Мнения: 3 675
Аз ги измивам с вода и брашно, не знам защо така се прави, но го знам от майка ми.С две думи казано, трябва да се обелят внимателно. Peace

# 103
  • Мнения: 2 567
Само мия, тук са доста чисти.

# 104
  • Пловдив
  • Мнения: 97
Аз ги мия с вода и брашно. стават чисти. Simple Smile

# 105
  • Мнения: 6 461
Измивам гъбите с брашно.
Беля само големите гъби,мъничките - не.

# 106
  • Мнения: 1 715
Само мия.

# 107
  • Мнения: 6 390
като са за салата и беля и мия, като са за готвене само мия

# 108
  • Мнения: 711
само мия  Peace

# 109
  • Мнения: 741
И аз само измивам

Общи условия

Активация на акаунт