Примерна схема на захранване (10)

  • 68 187
  • 661
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 641
Благодаря за новата тема   bouquet

защо не мога да видя примерните схеми за захранване? Влизам в сайта, но само виждам месеци...

# 16
  • София
  • Мнения: 1 833
Аз ги отварям и виждам схемите нормално. Къде виждаш месеци само?

# 17
  • Мнения: 1 449
какво мислите за започване на глутена под формата на вода от овесени ядки?

Глутенът в отварата от овесени ядки е малко – дори е спорно дали и колко глутен преминава във водата, но се счита, че все пак има. Опасността при бебета на 1-2 месеца е, че дори минимално количество глутен може да увреди стомаха и на по-късен етап глутеновите храни не могат да бъдат приемани безпроблемно. Затова в този случай отварата от овесени ядки е проблем и се приема, че е даван глутен.

При дете над 6 месеца е добре глутенът да бъде въведен постепенно и да се дава в нормално количество и редовно т.е. въвежда се с овесена каша например.

Относно възрастта – има 2 различни официални подхода.
1) Според европейските схеми на захранване, глутен се въвежда по-рано: от 6 м. нататък, но не по-късно от 7-8 м. Има съвременни изследвания, според които късното въвеждане не се препоръчва по няколко причини (шведите например имат много актуални разработки по въпроса заради проблеми на местните деца с глутена).
2) Според американските и някои други схеми, глутен се въвежда по-късно: около 8 м., но не по-късно от 10 м. Доста от статиите в Библиотеката цитират само този подход.

# 18
  • Мнения: 2 132
Аз да попитам киноата, която давате има ли глутен?

# 19
  • Мнения: 1 449
Киноа = няма глутен.
Амарант = няма глутен.

Няколко изпробвани комбинации:
Киноа + сирене и масло
Киноа + кисело мляко
Киноа + овесени ядки + млечни продукти
Киноа + овесени ядки + плодове
Киноа вместо ориз в ядене (увира по-бавно от ориза)

# 20
  • Мнения: 1 449
Момичета, вчера оставих малкия на баба му за половин час и тя му е дала да смуче коричка хляб. Предполагам, че е глътнал няколко трохички. Дали има опастност да направи алергия към глутена?

Еднократно няколко трохички хляб не би трябвало да е опасно, но ако се дава по-често по този начин – глутенът се въвежда. Ако има евентуални проблеми, обикновено те не са като при алергия (т.е. да се появят веднага), а се проявяват на по-късен етап (тогава става ясно, че глутенът вече е увредил стомаха и не може да се толерира от организма т.е. налице е непоносимост към глутеновите храни).

Между другото, най-опасната възраст за въвеждане на глутен е под 4 месеца. Но като презастраховане и предвид факта, че захранването най-често започва от 5-6 м., най-ранната препоръчителна възраст за включване на глутен е 6 месеца.

# 21
  • Мнения: 2 641
[Глутенът в отварата от овесени ядки е малко – дори е спорно дали и колко глутен преминава във водата, но се счита, че все пак има. Опасността при бебета на 1-2 месеца е, че дори минимално количество глутен може да увреди стомаха и на по-късен етап глутеновите храни не могат да бъдат приемани безпроблемно. Затова в този случай отварата от овесени ядки е проблем и се приема, че е даван глутен.

При дете над 6 месеца е добре глутенът да бъде въведен постепенно и да се дава в нормално количество и редовно т.е. въвежда се с овесена каша например.

Относно възрастта – има 2 различни официални подхода.
1) Според европейските схеми на захранване, глутен се въвежда по-рано: от 6 м. нататък, но не по-късно от 7-8 м. Има съвременни изследвания, според които късното въвеждане не се препоръчва по няколко причини (шведите например имат много актуални разработки по въпроса заради проблеми на местните деца с глутена).
2) Според американските и някои други схеми, глутен се въвежда по-късно: около 8 м., но не по-късно от 10 м. Доста от статиите в Библиотеката цитират само този подход.



питанка към косе босе :тези 10 м ,за начало ли са или краен срок или за пълното въвеждане на глутена?тоест до 10 м да се започне въвеждане или са се приключи?

какво е нормални количества овес на ден?

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 16:13 от Nivea :)

# 22
  • Мнения: 112
Имам питане към Косе Босе от кога мога да давам гъби печурки - не че съм се засилила да ги давам, но ми попаднаха няколко рецепти(не беше посочено за каква възраст са) Зачудих се от кога могат да се дават Thinking

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 15:37 от valen

# 23
  • до една звездичка
  • Мнения: 1 892
Само да се запиша за да ви следя Simple Smile

# 24
  • Мнения: 2 132
Киноа = няма глутен.
Амарант = няма глутен.

Супер. И от 2те купих био брашна  Grinning
 Някой ще ми каже ли дали е виждал био брашно от просо, че само такова не съм взела за сега?

# 25
  • Мнения: 179
JeniB би ли споделила от къде (кой конкретен магазин) намери киноата и амаранта, аз нещо не мога да ги намеря. Знам, че може би в магазините за здравословни храни, но в тези, които съм ходила като ги питам за тях ме гледат като  #Crazy

# 26
  • Мнения: 812
Аз искам да попитам какво сирене е хубаво да взема за въвеждане?

# 27
  • Мнения: 277
жужанка, виж в елемаг (аз взех киноа от там на зърна) или в био магазинчето на пл. журналист

жени, за каша от просо знам, че има на сънвал. иначе аз съм давала и давам пасирани зърна, био

# 28
  • Мнения: 360
Четох, че картофите трябва да се варят необелени, защото им се запазват повече ценни съставки. Знае ли някой нещо по-въпроса? Аз ги варя белени и съм в голямо чудене.  newsm78

# 29
  • София
  • Мнения: 308
Киноа и амарант (и разни други био зърна и брашна) пазарувам от био магазина "Слънце Луна" на ул.Парчевич 48 (на ъгъла с ул.Христо Белчев). На който не му се разкарва до центъра може да си ги поръча по интернет от :
http://www.gladen.bg/restaurants.php?Restaurant=117
Иначе и аз търсих брашно от просо и понеже не намерих си взех кашата на Сънвал. Много добре се разтваря и малката си я хапва без проблем. Като я свърша почвам и аз да пасирам зърна.

За варенето на картофите и аз знам, че като са необелени по-малка част от полезните вещества преминават във водата. Обаче на мен ми е по-лесно и бързо да ги обеля и нарежа на малки кубчета, които варя в много малко вода и после пасирам заедно с водата. Ако се получи по-рядко, сгъстявам с оризова каша. Така нямам загуби.

Общи условия

Активация на акаунт