Ето по тази рецепта я правихме миналата година,извинявам се ,не помня от кого я копирах
КАПАМА
Трябват ви три вида месо – около 1 кг. кайма (смес от телешко и по-тлъсто свинско), свински пържоли (най-добре от врат и толкова на брой, колкото порции ядене ти трябват), едно цяло пиле, кисело зеле, малко кървавица или суров суджук (не е задължително, но е важно за по-богатия вкус на яденето).
Приготвяте традиционна смес за плънка на сарми от каймата, ориз и подправки по ваш вкус. Македонците използват много различни подправки (морковче, целина, чубрица, джоджен, мащерка, риган, черен пипер, магданоз и т.н.) и от целите листа на киселото зеле навиваш 10-тина сарми (или толкова, колкото човека ще сте на масата).
За пилето приготвяте плънка от ориз и подправки, пилешки дробчета и гъби.
Пържолите осоляваш и натриваш със смес от подправки.
В дълбока и широка тенджера или глинено гърне редите пласт кисело зеле, върху него поръсвате малко червен пипер и редите сармите. След това редите още един слой кисело зеле и червен пипер и слагате напълненото пиле, пак кисело зеле и пипер и нареждате пържолките и кървавицата (суджука). Пак поръсвате с кълцано зеле и червен пипер, отгоре поливате с около 4 суп. лъжици олио и 1 ½ чаена чаша сок от зелето. Можете да сложите някъде вътре и 1-2 леко люти чушки, ако обичате по-пикантни манджи.
Слагате тендежерата/гърнето във фурната и включвате на най-виската температура, докато яденето заври. Заври ли, веднага намалявате на не повече от 120 градуса и оставяш така да къкри около 8 часа (една нощ му стига).
След като е готово, яденете се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.
Сервирате по една сърма, пържолка и порция от пилето и от кълцаното зеле. И с хубаво червено вино.
Аз предпочитам зелеви сърмички пред лозови,затова си я правя традиционна,но сигурно всякак е вкусно,щом е в гювеча