баклава с готови точени кори???

  • 77 540
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 768
olemale , може да свариш още малко сироп, но по-рядък и да добавиш

 Относно рязането - много ефектно се получава и баклава на охлювчета. Навива се кора с плънка на руло, после рулото се нарязва на няколко сантиметрови парчета и се подреждат в тава. Нататък по стандартната процедура - печене, сироп...

# 46
  • София
  • Мнения: 1 312
I аз ще правя днес баклава,но много ме е страх от сиропа,как ще го направя. Не искам да е много сладък,по лекичък,но пък и да е достатъчно гъст за да попие..... newsm78 newsm78  За две готови точени кори/на фантастико/ колко количество сироп да направя? Дайте пропорции?  bouquet

# 47
  • Мнения: 175
благодаря за съпричастността   bouquet
добавих още редичък сироп късно снощи, но ми е рано да опитам още  Simple Smile
На 2 пакета кори на Белла по 400 грама и 1 пакетче галета, явно 3 ч. вода и 3 ч. ч.  захар дойдоха малко, добавих още по 1. Това мога да кажа с моя съмнителен опит  Mr. Green

# 48
  • Враца
  • Мнения: 5 206
Моята пък стана мека. На вид я докарах добра, но стана мека. То и аз я оставих само 1 час и от нетърпение опитах едно мъничкко парченце.  Embarassed Embarassed Embarassed Не съм доволна от себе си. Tired

# 49
  • Мнения: 175
Simple Smile хайде да си смесим кусурите   bouquet
и мойта не стана и след добавянето на сироп
другия път  Mr. Green

# 50
  • Мнения: 58
Тази година правих една нова за мен рецепта,но резултата за нас стана умопомрачителен!
плънката ми е 2чаши сусам,като едната чаша смилам,а другата оставам сусама цял.Прибавям 1чаша захар и разбърква добре.Редя 2-3 листа,разпръсквам от плънката и така докато свършат корите и плънката.Разрязвамна ромбчета и по разрезите наливам сгорещено масло.Пека във слаба фурна,по-скоро да се суши,отколкото да се пече,до порозовяване.Сиропа е 1част вода,1част захар,като при варенето слагам и лимонова кора.Сиропирането е -студена баклава-горещ сероп.Добре е да престои поне 24 часа преди консумация.Добър апетит!

# 51
  • Мнения: 940
И аз направих баклава като на samotnika, само че с шам фъстък. Е стана супер яка баклава. Иначе метода ми е точно такъв, само дето не сложих никакви есенции, за да запазя вкуса на баклавата.

Ето я:

# 52
  • Мнения: 64
Момичета, да Ви кажа за моята баклава, става невероятно вкусна Grinning  chef
Значи  продуктите :
500 гр. кори , аз взимам Белла Фамилия
доста орехи
375-400 гр. краве масло
2-3 ванилии
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар

Взимам 2 листа кори, наръсвам оБилно с  по едро счупени орехови ядки. Навивам на руло и после режа охлювчета с дебелина 2 пръста. Подреждам ги  в леко намазнена с олио тава, но  като буренца, внимава се, защото орехите  падат, но пак поръсете отгоре да влязат в отворите. Реди се плътно докато се запълни тавата. Заливаме с разтопеното масло и печем до порозовяване.
Като изстине заливаме с топъл сироп от водата, захарта и ванилията. Оставяме за няколко часа и послеееее........
ДА ВИ Е СЛАДКО МОМИЧЕТА, НА ВАС И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА!

# 53
  • Разград
  • Мнения: 3 110
благодаря за съпричастността   bouquet
добавих още редичък сироп късно снощи, но ми е рано да опитам още  Simple Smile
На 2 пакета кори на Белла по 400 грама и 1 пакетче галета, явно 3 ч. вода и 3 ч. ч.  захар дойдоха малко, добавих още по 1. Това мога да кажа с моя съмнителен опит  Mr. Green

Сега разбирам.Моята баклава е с един пакет листи(и винаги така правя,незнам защо слагате два пакета листи newsm78),като сиропа е 2 чч захар+3 чч вода=ври не повече от 5 минути.
За два пакета листи сиропа трябва да е двойно количество.

И аз вчера направих баклава,но тази,която се точи на Айля.Беше ми за първи път и мисля,че успях.


Незнам защо се плашите толкова от направата на сиропа.Ако искате да е по-лек правите го както по-горе съм написала.Ако искате да е както по рецепта за традиционна баклава правите сиропа 1 към 1,аз прибавям една капсула ароматизатор(ако позволява) и това е.Баклавата трябва добре да се изпече- и от вътре и от вън, на ниска температура(120-130 градуса).Охлажда се и се залива с горещ сироп(аз предпочитам сиропа и той да е леко охладен).

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 15:28 от max-mama

# 54
  • Мнения: 175
супер, знаех си, че е от сиропа, благодаря max mama
правила съм само 2 пъти до сега, откак баба не може, много е заради многото консумиращи и любители  Grinning , но пропорцията все ми убягва. А златната ми бабка я правеше убийствена!
Ще знам за в бъдеще.   bouquet
Аз не само го правих 1 към 1, но и го поварих да се сгъсти  Mr. Green

# 55
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ох, като ви гледам баклавите, ще се навия и аз да спретна една......... newsm78

# 56
  • Мнения: 5 710
Нашата баклава вече е на привършване.. Blush

1 пакет готови кори
4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч смлени орехи
1 пакет разтопено масло

Сироп:
1 л вода
800 г захар ( майка ми я прави с 1 кг захар, но е много).
настъргана кора лимон

Намазваш си тавата, после редиш кора/масло/кора/масло и когато си на половината на корите изсипваш сместа.
Може и на 3 части да разпределиш корите и на 2 пъти сместта. После викаш мъжа ти да я нареже на малки ромбчета и да сипе лекичко остатъка от маслото между редчетата на баклавата.
Печеш на вече загрята фурна ( 180-200 гр) на вентилатор до зачервяване.
Спокойно изчакваш да изстине.

Приготвяш сиропа, да ври 2-3 мин. Накрая сипваш настърганата кора от лимон или лимонтозу на върха на ножа.

Заливаш я, като правилото е, на студена баклава-горещ сироп.
Да не я залееш още топла, ще свариш корите.

И така, това е. Бон апети;-)) Не сколасахме да я снимаме нашата, останаха й само ъглите))))

# 57
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ето и сладката баница с локум и орехи

# 58
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
Да споделя и аз моя опит. Ползвам грис за разделяне на корите, а не галета. Като се залее със сиропа, не хруска, няма страшно. Галетата все ми се струва, че има един лекичък мирис. Орехите ги обърквам с канела и настърганата коричка на един лимон. Между корите не ръся с масло, няма нужда, после при рязането е по-неудобно. Редя я на сухо, нарязвам и сипвам маслото с лъжица в разрезите, ефектът е абсолютно същият. Пека я на не много силна фурна, за да може и по средата да се опече. Обикновено дават студена баклава, горещ сироп, но четох някъде студена баклава и  х л а д ъ к  сироп. Реших да опитам и в интерес на истината ми се получи по-добре. Като мине известно време, вадя едно парченце и с от полученото "кладенче" с една лъжица обливам останалите парчета. Така се получава и един гланц отгоре, а и ако има нагънати връхни корички, се изправят и си лягат по местата. Най-забавното обаче беше, че баща ми (той живее сам) беше направил баклава и я беше подредил с късмети, че не му се занимавало и с баници.  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт