Съвет за хубави кюфтета

  • 46 261
  • 39
  •   2
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • España (Плевен)
  • Мнения: 862
  chef Много ми се доядоха пържени кюфтенца,но се чудя как да ги направя най-сладки.
Искам малко съвети от вас,за да станат вкуснички...  Hug  Благодаря

# 1
  • Мнения: 5 001
Първо месото да е смляно пред тебе и ти да си си го избрала какво да бъде...
После аз лично към смляното месо прибавям сол,1 голяма глава лук на ситно,1 яйце,чубрица,кимион(млян),черен пипер(млян)малко червен пипер,изстискана филия хляб(средината).Омесвам хубаво и оставям да отлежи.
После овалвам в брашно и пържа....Вчера правих такива кюфтенца.Супер станаха!

П.П. забравих да пиша,че моите кюфтенца бяха само от свинско месо.Но може да прибавиш и телешко месо(50:50).

# 2
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Как ги правя аз: в каймата слагам 1 яйце, 1 глава лук накълцана, средите на намокрени, изстискани и на трошени 2 филии хляб, 50 мл червено вино, джоджен, чубрица, сол, черен пипер.
Разбърквам всичко добре (с лъжица, защото мразя да ми се завират под ноктите разни неща), заглаждам и оставям в хладилника половин час.
Оформям малки кюфтенца, овалвам ги в царевично брашно (може и в обикновено брашно ако няма царевично) и пържа в силно сгорещена мазнина.
Отделно можеш да направиш доматен сос: Домати от буркан ги пасирам хубаво. Леко запържвам 1 малка глава лук, добавям доматите, сол, десетина зърна черен пипер, 3-4 дафинови листа и щипка захар (особено важна е). Оставям да къкри на бавен огън.
През това време в сух тиган слагам 2 лъжици брашно да се препече до златисто. Изсипвам брашното в чаша и хубаво го разбивам с хладка вода на гладка каша. Добавям към доматите на бавна струйка като бъркам непрекъснато. След като сосчето е сгъстено- махам от котлона. Добавям 5-6 скалидки чесън, накълцани на по-едро и захлупвам тенджерата.  Grinning

# 3
  • София
  • Мнения: 1 341







Аз стържа лукът на ренде,а каймата я меся  с газирана вода.
И аз като Ерика ги овалвам в царевично брашно или в смес от галета и брашно - така оваляни ги оставям да престоят 20-30 мин.
и тогава пържа.Омесената кайма колкото повече време престои в
хладилника - толкова по-добре.Много важно е да не се набождат с вилица,за да не изтече сосчето от кюфтето.

# 4
  • Мнения: 27 524
Кайма от хубаво, чисто свинско месо - към нея едно яйце, чубрица, една глава лук, нарязан на много ситно, вегета, черен пипер, мааалко соев сос и една идея индийско орехче, червен пипер. Хляб не слагам да ви кажа  Blush Кимион - само на кебапчета се слага, на кюфтетата не върви хич според мен  Confused Оставям каймата да престои поне една нощ, после овалвам в брашно и пържа.
Но пържа така - за минутка от едната страна и обръщам пак за минутка. После започвам отначало и пържа всяка страна до готовност. Така първо ги запечатвам и после готвя и остават меки и сочни, а същевременно изпържени и сготвени. Вкусни са   Blush

# 5
  • Мнения: 1 505
Освен до тук вси4ко изброено само със соев сос не съм пробвала да ги правя.С кимион и на мен са ми вкусни.Но аз добавям и малко лютеница или кет4уп когато имам,придава им невероятен вкус.

# 6
  • Мнения: 3 268
Момичетата са ти казали какво се слага в каймата,но аз слагам и един настърган домат,също така вместо хляб,слагам галета.Каймата става невероятно пухкава и вкусна.Това с домата го научих от едно предаване на Звездев.

# 7
  • Мнения: 2 172
Хубава кайма (свинско/телешко 60%/40%)
глава лук нарязана на ситно,
сол,
черен пипер ,
кимион (задължително),
намокрена и изцедена среда на хляб ,
1 яйце ,
магданоз

Всичко това се омесва хубаво и се оставя да престои в хладилника известно време.Оформят се кюфтета,които се притискат с ръка,да не стават много дебели и се пържат в средно сгорещено олио.Не овалвам в нищо,защото става ужасен нагар в олиото и по кюфтетата.Гарантирам,че стават превъзходни  Peace

# 8
  • Мнения: 498
Камата ми е само на Парт, друга не ползвам, на 500гр. кайма, слагам 1 яйце, лук настърган на ренде и една филия накиснат и изтискан хляб, пикантина. Оставям да престои 20 мин в хладилника. Резултат пухкави и сочни кюфтета.

# 9
  • Мнения: 210
Аз ги правя така: 0.5 кг кайма, 1/2 г. лук, 1 1/2 сухар от тези детските, 1 с.л. кисело мляко и подправки според вкуса аз слагам ронена чубрица, магданоз, черен пипер. Оставям в хладилника за малко. Пържа без брашно или галета. Намокрям си ръцете във вода и оформям кюфтетата. Пържа задължително в МНОГО ОЛИО, това го научих от свеки, така кюфтетата са сочни и не стават мазни. Мазнината ги покрива до половината и колкото съм сипала олио толкова и после изхвърлям. Това е тайната да нямаш киселини и да не ядеш мазно   chef

# 10
  • Мнения: 35
В каймата слагам 1яйце,черен пипер,кимион,чубрица,1филия хляб(намокрен),оставям каймата да постои 30мин.и паржа в добре загрято олио.

# 11
  • Мнения: 1 777
Аз правя кюфтета от пилешка или пуешка кайма и не слагам хляб.Слагам лук,чубрица,черен пипер,сол,яйце и винаги стават хубави.
Но според мен тайната за хубави кюфтета не е от какво месо са ,а многото месене. Simple Smile

# 12
  • Мнения: 2 803
Моята кайма за кюфтета е смес от телешко и св.гърди-смелени на ситно. Прибавям 1 яйце, сол, чер пипер, червен пипер, чубрица, 1 филия хляб намокрена.

# 13
  • Мнения: 4 434
Кайма от чисто месо,лук настърган,чубрица,чер.пипер,кашкавал,яйце.

# 14
  • Мнения: 293
Моята рецепта за пържени кюфтета е:
1 кг кайма - смес телешка и свинска;
2 филии сух хляб /средата/, накиснат във вода и изцеден;
2 яйца;
1 глава лук, ситно нарязан - намачквам го с щипка сол за да омекне;
2 скилитки чесън - пасирани;
1-2 с.лъжици кисело мляко;
чер пипер, чубрица, кимион.
Омесена престоява /да поеме ароматите/, оформям кюфтета,овалвам в брашно и пържа, като обръщам многократно.

# 15
  • Мнения: 126
   Кюфтета стават от хубава кайма . Аз слагам 1 яйце за 1 кг кайма , сол ако няма по принцип в купешката има , смлян чер пипер , чубрица ситно нарязан лук, щом ще се пържат , галета , вместо хляб , с нея се омесва по добре , поне на ен така ми изглежда и много малко вода . Оформят се  и престояват в хладилник 2-3 часа , после с намокрени ръце ги дооформян и ги изпържвам .

# 16
  • Мнения: 589
Кайма от хубаво, чисто свинско месо
  Аз си избирам парче бут( във входа на блока си имаме месарски магазин), мелят ми го на място,омесвам си го със сол, настърган на ренде лук(колкото повече,толкова по-добре),чер пипер,семена от копър,магданоз,чубрица, едно яйце и среда на хляб, последната понякога я прескачам.А,забравих да спомена и две-три лъжици прясно мляко,то допринася за крехкостта на месото.Оформям кюфтенцата,овалвам в брашно и пържа в силно сгорещено олио,както постоянно обръщам,както Блонди.Резулатът винаги е безупречен!

# 17
  • Мнения: 308
Аз ги правя с 1кг. кайма, 1 яйце, половин пакет галета, 2-3 скилидки чесън, 5-6 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода бикарбонат в нея + подправки черен пипер, много малко кимион и сминдух. Сместа се оставя да престои в хладилник преди пържене се овалва в галета.

# 18
  • Мнения: 27 524
Не овалвам в нищо,защото става ужасен нагар в олиото и по кюфтетата.

От едно пържене и при правилно такова никога не става така  Peace

# 19
  • Мнения: 1 352
Не е задължително каймата да е свинска, за да е хубава и да станат хубави кюфтетата. Аз отдавна спрях да взимам свинско месо и кайма. Правя кюфтета с телешка кайма или с пилешка и стават супер. Подправките се знаят, всичко сте изредили.
Тайната на хубавите кюфтета е:
 1.многото месене на каймата, оставяте в хладилника, след 1-2 часа пак премесване, като си топите ръцете във вода
 2.кюфтетата не бива да се пържат или пекат много, за да станат сочни (като ги боцнеш с виличката да излезе сок Crazy), а не сухи и преседливи

# 20
  • Мнения: 21
аз използвам смесена свинска и говежда кайма и също слагам галета вместо (накиснат и изцеден) хляб, а в едно датско предаване препоръчаха да се използват овесени ядки (не от твърдите, а валцовани ли, или как се казва) и наистина, ако каймата е водниста, става добре, защото поемат водата по-добре от хляба или галетата
мъжът ми предпочита да са сухо-пържени dry-fry и използваме тефлонов тиган или ги слагам във фурната.... понякога ги овалям в смес от галета, чеснова сол и ситно настърган пармезан (също става и за пилешки филенца на фурна)

# 21
  • Мнения: 3 219
Аз слагам също  1-2 супени лъжици кетчуп, малко соев сос, замествам хляба с галета. Иначе останалите подправки са ясни и посочени в предните постове.

# 22
  • Мнения: 3 268
Точно настъргания домат,който аз слагам прави каймата много сочна и вкусна.Абсорбира се напълно в месото.Пробвайте.

# 23
  • España (Плевен)
  • Мнения: 862
 Hug момичета много ви благодаря за страхотните съвети. дано и моите излязат така вкусни като вашите...   bouquet

# 24
Аз слагам варен картоф вместо хляб и в каймата слагам 3-4 с.л прясно мляко.

# 25
  • Мнения: 940
Аз вместо хляб слагам галета, но не много. Лука го сагам почти пасиран. Често правя кюфтета само от телешко месо. Понякога слагам кетчуп или барекю сос. Тогава ги пека, а не ги пържа.

# 26
  • Мнения: 21
а някой опитвал ли е да ги оваля в ситно настърган пармезан и да ги пече на фурна, вместо да ги пържи?

# 27
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 242
но аз слагам и един настърган домат,също така вместо хляб,слагам галета.Каймата става невероятно пухкава и вкусна.

Моя близка ми каза, че е смляла 1-2 печени зелени чушки в каймата  и са станали супер!

Аз слагам варен картоф вместо хляб и в каймата слагам 3-4 с.л прясно мляко.

А когато нямам стар хляб слагам настърган на ситното ренде
суров картоф, добре изстискан. Кисело мляко също, понякога
бира. А ако отлежи готовата смес цяла нощ в хладилника...
Майка ми слагаше понякога стрит джоджен, но малко, нали е
със силна миризма.

# 28
  • Мнения: 503
Аз ги правя с 1кг. кайма, 1 яйце, половин пакет галета, 2-3 скилидки чесън, 5-6 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода бикарбонат в нея + подправки черен пипер, много малко кимион и сминдух. Сместа се оставя да престои в хладилник преди пържене се овалва в галета.
И аз така ги правя.Понякога слагам много ситно нарязан пипер и  задължително магданоз.Към насипната кайма прибавям и едно пакетче кайма "Народна" или "Леки".Не знам защо но така повече ми харесват.

# 29
  • Мнения: 4 292
Каймата ми я мелят в месарски магазин пред очите ми. В редки случаи купувам на Браво.
За 1 кг:
2 яйца, сол на вкус, черен пипер, чубрица, малко соев сос и ситно нарязан пресен джожден, ако имам.
Лук, една голяма глава, настърган. Много магданоз, обожавам го в пържените кюфтета.
Слагала съм и среда от филия хляб, галета, варен картоф, но най ми допадна с картофено пюре на прах. Става бързо и не се усеща изобщо. Галетата на мен ми хрупа, а хляба ми разваля вкуса на месото.
Разбърквам добре сместа и я оставям да престои поне 4-5 часа в хладилник. Преди да оформя кюфтетата, отново я размесвам.
Пържа точно като Блонди, стават страхотни и много сочни. Не ми се получава никакъв нагар.

# 30
  • Варна
  • Мнения: 478
Освен всичко изброено до тук аз слагам на кюфтенцата и малко мерудия(шарена сол)-стават невероятно ароматни.

# 31
  • Мнения: 1 085
У дома предпочитаме каймата за кюфтета да е само от свинско месо. Винаги пасирам лукът, така вкусът е по - фин. Подправките които използвам са сол, черен пипер, майорана и девесил. Хляб и яйце не слагам. Овалвам в брашно и пържа.

# 32
  • Мнения: 1 149
Подправките ги знаеш,единственото и много важно нещо е каймата.
Аз ходя  в месарски магазин и си меля месо каквото си избера.
Много хубави предложения момичета и аз ще се възползвам Peace

# 33
  • DE
  • Мнения: 971
понякога слагам в умесената къйма, но без 4убрица, настарган или на дребно нарязан кашкавал.стават от вън хрупкави
и докато са оште топли са много со4ни.
С настаргани 4ервени пиперки и малко 4есан  в къймата, ароматни.

# 34
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
На половин килограм кайма вместо хляб слагам 3 супени лъжици соева гранулирана кайма, предварително залята с вряла вода (водата я сипвам по малко и разбърквам, докато се получи гъстичка смес и същевременно да не стои твърда соята, а да е омекнала добре), 1 яйце, 1 глава лук, риган, черен пипер и кимион. Омесвам хубаво, оставям да престои в хладилника, колкото по-дълго, толкова по-добре. Оформям кюфтетата с мокри ръце - мокря на всяко кюфте и пържа, без да овалвам в брашно.

# 35
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 242
На половин килограм кайма вместо хляб слагам 3 супени лъжици соева гранулирана кайма,

Бях забравила, и аз слагах соева кайма. Наистина
стават много вкусни.    chef

# 36
  • София
  • Мнения: 15 469
Само магданоз, черен пипер и лук слагам от подправките. Чубрици, кимиони, джоджен, не ми харесват в кюфтетата. Понякога добавям и ситно нарязана зелена чушка, става много ароматно.

# 37
  • Мнения: 3 929
1 кг мляно свинско месо;
настъргвам 1 глава кромид лук на най-ситното от рендето и нарязвам още 1 глава наситно;
настъргвам един суров картоф;
настъргвам 2 скилидки чесън;
1 яйце;
1 к.л. сода за хляб;
1 с.л. кисело мляко;
1 филия сух хляб, предварително накисната в студена вода и хубаво изцедена след това я надробявам;
черен пипер - обилно;
чубрица - 2 ч.л.
магадноз;
сол.
Не овалвам в нищо кюфтетата, преди да ги пържа.

# 38
  • SOFIA
  • Мнения: 158
Мойте кютета са на 1 кг.  свинска /телешка  кайма - яйца -2 бр. ,  хляб - напоен във вода  и изстискан хубаво , подправки - чубрица , малко босилек, шарена сол  и вегета.Задължително слагам  и 1/2 коф.  кисело мляко с 1 ч.л. сода. Сместа постоява в хладилника. Като ги пържа не ги боцкам с вилицата  за да се запазят сочни. До сега обаче все ги овалвах в брашно ,но сега ще взема да пробвам директно в тигана ,  пък да видиме eat

# 39
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Първо месото да е смляно пред тебе и ти да си си го избрала какво да бъде...
После аз лично към смляното месо прибавям сол,1 голяма глава лук на ситно,1 яйце,чубрица,кимион(млян),черен пипер(млян)малко червен пипер,изстискана филия хляб(средината).Омесвам хубаво и оставям да отлежи.
После овалвам в брашно и пържа....Вчера правих такива кюфтенца.Супер станаха!

П.П. забравих да пиша,че моите кюфтенца бяха само от свинско месо.Но може да прибавиш и телешко месо(50:50).
И аз така(дори подправките са ми същите, брех Мастърчо  Mr. Green), но месото е 50:50 телешко:свинско. Слагам и 1 малка прясна чушка скълцана на ситно(може и люта за който обича), придава невероятен аромат на кюфтенцата.

Общи условия

Активация на акаунт