Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 486
  • 366
  •   1
Отговори
# 315
  • welcome to the Jungle
  • Мнения: 979
това го натрапват по телевизията с рекламата на активия - не значи че само като има живи бактерии е полезно... много от ваксините се правят с умаломощени, мъртви или обработени (да не се размножават) бактерии/вируси

Нерде ваксини, нерде кисело мляко.  Mr. Green
И остава въпросът - какво искаше да ни каже автора? Че има страшно полезни кисели млека без жив стрептококус термофилус и лактобацилус булкарикум, постигнали някаква наподобяваща консистенция, благодарение на химични трикове с разни сгъстители? Или че човек не се нуждае от полезни бактерии, които постигат идеалният баланс в човешката микрофлора, в частност и от най-голямо значение - чревната флора?
Професоре, споделете, моля гледната Ви точка? Определено ще е революционна.  bouquet

# 316
NQKOI ZNAE LI KAKVO E GENNO MODIFICIRANI 6TAMOVE

# 317
  • Мнения: 4 586
SIGORNO NIAKOI ZNAE. OBA4E VREDATA MОGE DA STANE IASNA SLED 30G I DA
E PO-MALKA OT FAIDATA.
А защо крещим на маймуница. Да се чуе по-далеч в джунглата?

# 318
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
Кисело ми става млякото само от Елена - за 5 часа е кисело.След седмица в хладилника не вкисва, но става само за айрян и мекици.

# 319
Щом сте се хванали да квасите мляко , най-добре е закваската да бъде българската Lactobacillus bulgaricus, защото тя е полезната. Разбрах, че във ВИХВП Пловдив продават такава закваска. Повечето от млеката на пазара, особено данон не са заквасени с Lactobacillus bulgaricus, а с вносна мая т. е. става йогурт. И аз започнах да си заквасвам домашно мляко поне да знам какво ям. Вярно е, че пуска цвик, обаче и той е полезен. Купих си домашно мляко от едно село и жената ми даде от нейната закваска-от кис. мляко от магазина, забравих коя марка. Тази закваска стоя повече от 2 седмици в хладилника без да се развали. След това една близка ми даде закваска от Lactobacillus bulgaricus - тя не издържа и 10 дни в хладилника-хвана мухъл. Така мухлясваха киселите млека, когато ги заквасваха с нашата бактерия навремето.

# 320
Българска закваска се произвежда от Елби. Понеже работя във сферата мога да кажа около 90% от фирмите в България работят със вносна закваска. Разликата между българската и вносната закваска е в съотношението лактобацили и стрептококи както и техните щамове. Голямата трайност също идва до голяма степен от закваската(също и от хигиената).Аз работя във бивша Сердика дето старите работници ми се хвалеха как машините и ваните само са се плакнели със вода. Ние си купуваме мляко и то след два дни се е вкиснало. Не това е истинското мляко. Много смешно  изглежда отстрани когато някой се изказва неподготвен.

# 321
  • Мнения: 577
Българска закваска се произвежда от Елби. Понеже работя във сферата мога да кажа около 90% от фирмите в България работят със вносна закваска. Разликата между българската и вносната закваска е в съотношението лактобацили и стрептококи както и техните щамове. Голямата трайност също идва до голяма степен от закваската(също и от хигиената).Аз работя във бивша Сердика дето старите работници ми се хвалеха как машините и ваните само са се плакнели със вода. Ние си купуваме мляко и то след два дни се е вкиснало. Не това е истинското мляко. Много смешно  изглежда отстрани когато някой се изказва неподготвен.
Кажи марка истинско,хубаво мляко.

П.П. Може и на лични-да не стане ,като реклама. Peace

# 322
  • София
  • Мнения: 9 878
Аз пък мисля,че такава информация е редно да се напише в темата и всеки да си прецени да вярва или не.За марката кисело мляко имам предвид.

# 323
Почти всички от големите млекопреработватели в България правят хубаво мляко. На всички фирми е различен вкуса на млякото- на едни е по-кисело на други по-сладко. Купувайте мляко по ваш вкус! Аз бих ви казал кое да НЕ КУПУВАТЕ ! Не купувайте най-евтините млека. Четете съдържанието на млякото, ако липсва такова не го купувайте. Сухото мляко е много скъпо за да се влагат в производство на кисело  мляко. Само големите фирми могат да си позволят да го използват.Не бягайте от сухото мляко. То се прави от натурално мляко, като се загрява на висока температура , водата от млякото се изпарява и остава сухото вещество на млякото което се нарича Сухо мляко Има фирми които продават кисело "мляко" ! Те не го правят от прясно мляко. Скоро се говореше  за производството на сирене и кашкавал от палмово масло и соев протеин, те намират приложение и тук. Това са най евтините млека на пазара. Да не забравяме че те не са отровни , просто фирмите не постъпват коректно спрямо консуматора.
За консервантите ! Консервант в млякото не може да се сложи,как ще се закваси?
А за марка какво да ви кажа, аз  никога не бих си купил Пършевица и Родопея !
Най-българската  марка на нашия пазар - Елби. Те произвеждат закваска и изнасят за Япония.Много добри марки са Верея ,Елена, Данон!
Като купувате мляко вдигайте кофичката и оглеждайте колко силно се клати консистенцията. Ако се влачи като сопол от лъжицата означава че прясното мляко съдържа антибиотици или закваската се е изродила и не може да закваси или в завода производител са се завъдили фаги или просто млякото е "кръстено" с вода!

# 324
  • welcome to the Jungle
  • Мнения: 979
Ако се влачи като сопол от лъжицата означава че прясното мляко съдържа антибиотици или закваската се е изродила и не може да закваси или в завода производител са се завъдили фаги или просто млякото е "кръстено" с вода!

Ето точно такова стана млякото от предпоследното ми подквасване - точещо се като мед. Кравата, от която го взимам, със сигурност не е пила антибиотик и качеството на прясното мляко ми е гарантирано. Ползвах закваска от " На баба" и стана УЖАСНО  Close. Мои близки също подквасиха мляко от въпросната "партида" прясно домашно мляко, отново с "На баба" и отново същия резултат - лигаво, на вкус - поносимо...
 Такова мляко вредно ли е ?
В смисъл - лошата закваска уврежда ли по някакъв начин млякото?

# 325
За да заквасиш с На баба трябва да го задържиш по-дълго време минимум 5.30 - 6 часа. Най-добре го увий вечерта към 22.00 и го развий сутринта. По този начин ще стане по-кисело. Обикновенно сме свикнали да квасим млякото за 2.30 - 3 часа ,което е нормално за българската закваска. Но с нея по-бързо вкисва.

# 326
Също внимавайте да не прегреете млякото. След сваряването го оставете да се охлади поне до 45градуса. По високата температура убива закваската.

# 327
  • welcome to the Jungle
  • Мнения: 979
Така практикувам напоследък, а резултатите са си все едни и същи, т.е. отлични.

Но пак не разбрах - такова "лигаво" и "точещо" се мляко вредно ли е ? И какво точно се е случило, за да добие такава отвратителна консистенция?

# 328
  • Казанлък of all places
  • Мнения: 689
Такова "сополесто" ми се получаваше киселото мляко от няколко последни закваски,ама аз съм шматка и не си записвам с кое мляко квася. Та най-накрая уцелих едни с едни кукери на фолиото, може и кукери да се казва - и 3.6%,  и 2% дават отлична киселост и консистенция!

# 329
Не е вредно. Просто не е приятно за ядене. За да остане така млякото значи един от двата щама не се е развил поради някаква причина. със каква баба го кваси бяла или кафява? Защото двете имат различна консистенция, което означава различна закваска.

Общи условия

Активация на акаунт