Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 490
  • 366
  •   1
Отговори
# 330
  • welcome to the Jungle
  • Мнения: 979
със каква баба го кваси бяла или кафява?

С кафявата " На баба", 4.5%, която до момента беше отлична, но ...явно в България трудно човек може да попадне на качествен продукт, който да поддържа нивото постоянно.

Така, между другото, искам да похваля "Домлян" 2%. Страхотно мляко, което е идеално за закваска.

# 331
  • Мнения: 1 167
Някой квасил ли е с кисело мляко Чан ( или Чам  newsm78 ). Едни познати казаха, че като го купили и след 5 дни им било вкиснало и бяха много щастливи, че са попаднали на добро мляко. Аз също си купих, но беше едно рядко.......

# 332
# 333
  • Мнения: 1 167

Имам спомен, че се казваше Родопски Чан, а не Български.

# 334
  • Мнения: 1 376
Аз да се оплача... Купих кисело мляко "Елена" и заквасих страхотно мляко  Party, но при следващия опит - пълен провал... Беше сменена опаковката - пишеше "Елена плюс"... опитах пак, но уви - ужасен резултат, а прясното мляко е същото - домашно.
Дайте някакви идеи  Praynig

# 335
  • София
  • Мнения: 3 816
Аз подквасвам с Роса и става страхотно! Peace

# 336
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Аз да се оплача... Купих кисело мляко "Елена" и заквасих страхотно мляко  Party, но при следващия опит - пълен провал... Беше сменена опаковката - пишеше "Елена плюс"... опитах пак, но уви - ужасен резултат, а прясното мляко е същото - домашно.
Дайте някакви идеи  Praynig
И аз направих грешката да "заквася" с Елена Плюс. Развалих и изхвърлих 4л. мляко. Голям боклук се оказа  #2gunfire

# 337
  • Мнения: 1 376
Значи грешката не е в моя телевизор  Thinking А има ли другата "Елена" все още? Че у наше село изобщо не го карат това мляко... на 50км. трябва да ида, за да си купя (като съм балама и не си запазих закваска  Confused )

# 338
  • Мнения: 74
Има си я още старата "Елена"  и 2%, и 3,6% , аз пък не съм виждала "Елена плюс"   Confused и най- вероятно това е жалък опит да имитират по- добрия продукт... И аз съм пробвала с доста млека, но по- хубаво от "Елена"- та няма според мен. Определено си заслужава  Peace

# 339
  • Мнения: 2 132
Обаче Елената ми киселее доста. Това на повече бактерии булгарикус ли се дължи или на нещо друго?

# 340
  • Бургас
  • Мнения: 1 134
и аз веднъж не останах доволна от резултата като подквасих млякото с Елена 3,6%, но следващия път се получи хубаво кисело мляко. Като вземам мляко от сигурен източник и го подквасвам при 45градуса.
Явно е въпрос на партида.

# 341
  • Мнения: 272
Случайно попаднах на темата. Аз пък си купувам домашно мляко, но овче, заквасвам го винаги с Верея високият процент и винаги става превъзходно.  Peace Веднъж само се изложих, когато сгорещих прекалено много млякото и киселото стана на парцалчета, на вкус и гъстота беше страхотно, само дето и аз не обичам да ми е парцаливо.

# 342
  • Мнения: 2 778
При мен най-добре се получи със смесена закваска от Елена 2% (за киселост) и "Боженци " ( за плътност и гъстота)
Заквасвам при 37 -39 градуса,държа завито около 4-5 часа -почти няма цвик и е със страхотен вкус .

# 343
  • Мнения: 197
 Домашно, овче мляко, подквасих го с Пършевица. Страхотно се получи, отдавна не бях яла толкова хубаво мляко. Преди това квасех домашно краве с Герма. Вкусно, но парцаливо и с много цвик. Сега се чудя в прясното, или в киселото мляко е бил проблемът. Квася го винаги по един и същи начин. Следващият път ще пробвам домашно краве с Пършевица и ще видя какво ще стане. Това мляко Елена не го намирам никъде. И Елби не мога да намеря. На предишната страница гост /Bobodi / писа, че никога не би си купил Пършевица. Надявам се да обясни защо, иначе са думи на вятъра.
 Ще пиша пак след поредното подквасване. Peace

Последна редакция: ср, 06 май 2009, 13:10 от ina05

# 344
  • Мнения: 2 778
И при мен се получи така веднъж ,не ползвах своя закваска ,мъжлето изял киселото мляко и не оставил ,та мисля че партидата кисело мляко беше такава  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт